Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολυμήχανoς

Members
  • Περιεχόμενα

    48
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Everything posted by Πολυμήχανoς

  1. Λογιστική εγγραφή είναι η κάθε καταχώρηση στο βιβλίο εσόδων-εξόδων. Δεν είναι τίποτα εξεζητημένο. Όπως προανέφερα, η λίστα παραστατικών ανά μήνα (μπορεί να αποθηκευθεί από το συνοπτικό βιβλίο) περιλαμβάνει —γενικά— κάθε απαιτούμενη πληροφορία. Υπάρχει θέμα στο forum για τη συμπλήρωση του βιβλίου και υπόδειγμα φύλλων στα downloads.
  2. Δεν αρκεί η ύπαρξη των βιβλίων (αναλυτικού και συνοπτικού) στον λογαριασμό μας (εξ ου και το "όχι"). Το αναλυτικό βιβλίο είναι προσβάσιμο από τον ελεγκτή και θα τον βοηθάει στον έλεγχο. Οι φορολογούμενοι έχουμε είτε σε φύλλα excel είτε σε χάρτινο βιβλίο τις λογιστικές μας εγγραφές. Βεβαίως μπορείς να χρησιμοποιείς τα φύλλα excel μέσω της "Αποθήκευσης λίστας παραστατικών μήνα". Περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια αλλαγή.
  3. Όχι (στο πρώτο) και ναι (στο δεύτερο). Σωστά κατάλαβες. Με τη φράση "όπως τα προηγούμενα έτη" εννοώ ότι συνεχίζουμε να έχουμε βιβλίο. Ο τρόπος τήρησης (χαρτί, φύλλα excel, λογιστική εφαρμογή) είναι επιλογή του επαγγελματία.
  4. Με τον τρόπο αυτό διαβιβάζουμε αποδείξεις λιανικής επαγγελματικών εξόδων. Το αν εκπίπτει (και υπό ποιες προϋποθέσεις) η απόδειξή σου είναι ερώτημα για το θέμα των εκπιπτόμενων δαπανών.
  5. 1. Το δεύτερο. 2. Μπορείς.
  6. Όλα σου τα ερωτήματα θα απαντηθούν όταν διαβάσεις την δημοσίευση: Χειρισμός εξόδων στο myDATA. Προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος καταχώρησης των ποσών στρογγυλοποίησης. Άρα, τα αγνοείς. Ναι, έχει αλλάξει. Το έγγραφο που παρέθεσες (εκτός του ότι δεν ισχύει πλέον) αναφέρεται σε κινητή τηλεφωνία. Η ερώτηση (και η απάντηση) ήταν για λογαριασμό σταθερού της έδρας εντός κατοικίας. Περισσότερα για την έκπτωση δαπάνης κινητού τηλεφώνου και του αντίστοιχου ΦΠΑ: Σελίδα 16 του θέματος "Συμπλήρωση Εντύπου E3" (διάβασε, κυρίως, τις δημοσιεύσεις του SOTHRIS). Για το βιβλίο εσόδων-εξόδων (προφανώς) δεν ρωτάς τι είναι, αλλά αν έχει αλλάξει κάτι. Η απάντηση είναι αρνητική. Συνεχίζουμε να τηρούμε το βιβλίο όπως τα προηγούμενα έτη.
  7. Θα χαρακτηρίσεις το παραστατικό μέσω του κουμπιού "Χαρακτηρισμός Εξόδων" της πρώτης εικόνας από τις τέσσερις που έχεις επισυνάψει στην τελευταία σου δημοσίευση. Όχι με "Χαρακτηρισμό επιλεγμένων" (τρίτη εικόνα). Αφού επιλέξεις "Χαρακτηρισμό Εξόδων", στην καρτέλα που θα εμφανιστεί —μετά τον χαρακτηρισμό της καθαρής αξίας— γίνεται ο χαρακτηρισμός του ΦΠΑ. Το ποσό που θα συμπληρώσεις στη γραμμή του ΦΠΑ πρέπει να είναι ίσο με την καθαρή αξία, και όχι με το ποσό του ΦΠΑ. Για την γραμμή με ΑΑ 1 και συντ. ΦΠΑ 24%, ο σωστός χαρακτηρισμός ΦΠΑ είναι: Κατηγορία: "Χαρακτηρισμοί ΦΠΑ" Είδος: "Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας (VAT_361)" Ποσό: 22,47 Για την γραμμή με ΑΑ 2 και συντ. ΦΠΑ 13%, ο σωστός χαρακτηρισμός ΦΠΑ είναι: Κατηγορία: "Χαρακτηρισμοί ΦΠΑ" Είδος: "Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας (VAT_361)" Ποσό: 15,00
  8. Ναι, είναι ειδικό κτίριο. Κατηγορία 2 είναι για προ '23 οικισμό χωρίς εγκεκριμένα όρια. Στην περίπτωση που αναφέρεις (προ '23 οικισμός με εγκεκριμένα όρια) είναι Κατηγορία 1.
  9. Στη δεύτερη γραμμή του "χαρακτηρισμού επιλεγμένων" στη συνημμένη εικόνα, που είναι οι "Χαρακτηρισμοί ΦΠΑ", έχεις επιλέξει "Με ΦΠΑ" στο πρώτο πεδίο και στο δεύτερο τίποτα. Αυτό σημαίνει το μήνυμα: "Δεν υπάρχουν χαρακτηρισμοί εξόδων ΦΠΑ". Πρέπει να επιλέξεις τον κατάλληλο κωδικό της περιοδικής δήλωσης (δεύτερο πεδίο).
  10. Όχι, δεν σε απασχολούν οι αυθαίρετες κατασκευές στα κοινόχρηστα. Σε ενδιαφέρει η επέκταση (αν υπάρχει) της ιδιοκτησίας που εξετάζεις προς τον κοινόχρηστο χώρο. Δεν έχει μερίδες ο κοινόχρηστος χώρος. Ο αναλογούν όγκος που διάβασες στο συμβόλαιο χρησιμοποιείται για τη συμπλήρωση του πίνακα αναλογισμού. Εκεί υπολογίζονται και τα ποσοστά κοινοχρήστων δαπανών που, όμως, δεν έχουν σχέση με την τακτοποίηση.
  11. Εάν έχει γίνει επέκταση του κουβουκλίου, χρησιμοποιείς αναλυτικό προϋπολογισμό. Εάν ο αυθαίρετος χώρος είναι ανεξάρτητος, έχεις υπέρβαση δόμησης. Ανεξαρτήτως χρήσης, μειωτικός συντελεστής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όχι, για επέκταση του κουβουκλίου. Αλλιώς (αν ο χώρος είναι ανεξάρτητος) εξαρτάται από το αν η αυθαίρετη κατασκευή υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ύψος.
  12. Ο άλλος μισός τοίχος μεταξύ κοινόχρηστου και Κ1 πού ανήκει; Προφανώς, όχι στον κήπο. Ο τοίχος που συνορεύει με κοινόχρηστο χώρο προσμετράται ολόκληρος στο κατάστημα. Εάν το άθροισμα των εμβαδών των καταστημάτων ισούται με την αντίστοιχη τιμή που προκύπτει από την άδεια, η διαφοροποίηση των επιμέρους επιφανειών (Κ1 και Κ2) είναι διαφορετική διαμερισμάτωση. Με μικρές αλλαγές στο περίγραμμα και ίδιο εμβαδό, τι θα τροποποιηθεί στη σύσταση; Διευκρίνισε τι εννοείς. Άλλες τιμές αναφέρεις στην πρώτη σου δημοσίευση και άλλες στο σχέδιο. Επισημαίνω ότι υπάρχει ανεκτή απόκλιση στις μετρήσεις 2%. Η σύγκριση (για την τακτοποίηση) γίνεται μεταξύ της κατασκευής και της άδειας. Μεταβολές εμβαδού μόνο από αυτό (τοίχος μήκους 2 μ.) δεν αποτελούν αντικείμενο ούτε τακτοποίησης ούτε τροποποίησης σύστασης.
  13. Όταν εκδώσεις το τιμολόγιο, μπορείς να ελέγξεις πώς έχει μεταφερθεί στο myDATA ο προκαταβλητέος φόρος που δεν επηρεάζει την αξία του τιμολογίου (είναι πληροφοριακού χαρακτήρα, σύμφωνα με την ορολογία της εφαρμογής);
  14. Σωστά (και στο myData έτσι είναι). Η κατηγορία "χαρτόσημο" αναφέρεται στο χαρτόσημο επί της καθαρής αξίας, και όχι επί των κρατήσεων (απ' όσο έχω καταλάβει, τουλάχιστον). Άρα έχουμε: Δύο κρατήσεις (συνολικό ποσό α και συνολικό ποσό β) και ένα χαρτόσημο (συνολικό ποσό γ). Δηλαδή, τα ποσά χαρτοσήμου επί των κρατήσεων και ΟΓΑ χαρτοσήμου ενσωματώνονται στα α, β. Στο γ ενσωματώνεται ο ΟΓΑ χαρτοσήμου.
  15. Μπορείς να βάλεις τρεις κρατήσεις (α, β, γ). Το σύνολο θα υπολογιστεί από την εφαρμογή και θα αναγραφεί στο κάτω μέρος του τιμολογίου. Στα σχόλια της κάθε κράτησης γράφεις την ανάλυση. Πώς θα γίνουν κρατήσεις από εσένα; Κρατήσεις διενεργούνται από τον λήπτη του τιμολογίου, αφού αυτός δίνει το ποσό στον εκδότη.
  16. ΝΟΚ, Άρθρο 11, παράγραφος 6δ.
  17. Με τον ίδιο τρόπο. Η φορολογική βάση του 2022 είναι ο 12/21 και οι 11 πρώτοι μήνες του 22. Η λογιστική βάση του 2022 είναι οι 12 μήνες του 22. Δηλαδή, και οι δύο βάσεις είναι ίσες με δώδεκα μηνιαίες εισφορές. Επομένως καταχωρείς τον 12/21 ως έξοδο του 22, τον 12/22 ως έξοδο του 23 κ.ο.κ.
  18. Λογικά όχι, αλλά με το υγειονομικό ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Εάν αντιμετωπίσεις πρόβλημα, ζήτησε από τον μηχανικό της τακτοποίησης να σημειώσει, εκ των υστέρων, τη θέση στο σχέδιο.
  19. Από πλευράς ΚΑΔ δεν έχεις πρόβλημα. Αρκεί να τηρείς τις γνωστές προϋποθέσεις.
  20. Δικαίωμα υπογραφής απέκτησες από τη στιγμή που πήρες την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Έναρξη εργασιών στην εφορία απαιτείται για να λαμβάνεις την αμοιβή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Μπορείς να είσαι μισθωτή και να μην κάνεις έναρξη, διατηρώντας το δικαίωμα υπογραφής. Σε αυτή την περίπτωση, εισπράττει την αμοιβή της δουλειάς κάποιος άλλος (μηχανικός ή εταιρεία). Για να δεις τι σε συμφέρει πρέπει να συγκρίνεις συνολικά τους δύο τρόπους (αποδοχές, συνθήκες εργασίας).
  21. ΝΟΚ, Άρθρο 2, παράγραφος 56. Ως όψεις του κτιρίου θεωρούνται και τα κλειστά τμήματα των πιλοτών.
  22. Ναι. Η διαδικασία έχει περιγραφεί με παραδείγματα στο παρόν θέμα.
  23. Σωστά κατάλαβες. Όχι, δεν χρειάζεται. Για το φορολογικό έτος 2021 τα λάθη είναι ανεκτά, δηλαδή δεν επιβάλλεται πρόστιμο. Βεβαίως μπορείς.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.