Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρελός Επιστήμων

Core Members
  • Περιεχόμενα

    225
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    3

Everything posted by Τρελός Επιστήμων

  1. Αυτό το μαραφέτι θα μας πάρει τη δουλειά
  2. Από αυτό συμπεραίνω ότι δεν έχεις καταλάβει και πολλά. ΜΗΝ βάλεις κανένα μετασχηματιστή στις γραμμές σου και φώναξε έναν ηλεκτρολόγο να σιγουρέψει ότι οι γραμμές σου ασφαλίζονται με ΔΔΡ και ότι τα καλώδιά στον κήπο σου δεν είναι επικίνδυνα.
  3. Πάνω από 25mA έχεις θέμα, ανεξάρτητα από την τάση. Ευχαριστώ που ανέβασες το ΦΕΚ, αλλά εγώ δε μπορώ να εντοπίσω σε αυτό την αναφορά ότι σε σπίτι / οικιακή εγκατάσταση (μιλάμε για πίνακα που δίνει σε φορτία, όχι για πίνακα που τροφοδοτεί υποπίνακες) μπορείς να βάλεις ΔΔΡ με Ιn μεγαλύτερο των 30mA. Λοιπόν, δεδομένου ότι θες να τροφοδοτείς και πρίζες και φορτία 230 VAC με τις γραμμές που φεύγουν στον κήπο σου, με σειρά μειουμένης ασφαλείας: 1) Μπορείς να βάλεις τις πρίζες και τα φορτία που θέλουν 230VAC σε γραμμή που θα τροφοδοτείται από Μ/Σ απομόνωσης σε συνδυασμό με επιτηρητή μόνωσης που θα κόβει την τροφοδοσία σε περίπτωση 1ου σφάλματος και τα φώτα θα τα τροφοδοτείς από ξεχωριστή γραμμή μέσω Μ/Σ 230V/12VAC ή τροφοδοτικού 12 VDC. 2) Μπορείς να βάλεις Μ/Σ απομόνωσης σε συνδυασμό με επιτηρητή μόνωσης που θα κόβει την τροφοδοσία σε περίπτωση 1ου σφάλματος σε όλα τα φορτία του κήπου. 3) Μπορείς να αφήσεις τις γραμμές σου να προστατεύονται με ΔΔΡ. Αυτά μπορώ να σκεφτώ. Εννοείται ότι οπουδήποτε υπάρχει υπόνοια για απροστάτευτα καλώδια ή κουτιά διακλάδωσης από εξωτερικές επιδράσεις (καιρικές, μηχανικές, ακούσια επαφή), θα πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να προστατευτούν.
  4. Θα με ενδιέφερε να το διαβάσω αυτό το ΦΕΚ. Πάνω από 25 mA το ρεύμα γενικά προκαλεί ζημιά στο ανθρώπινο σώμα.
  5. Αυτό που περιγράφεις συνάδελφε για να λειτουργήσει προϋποθέτει επιλογική συνεργασία μεταξύ των δύο ΔΔΡ (του ενός που ασφαλίζει όλες τις γραμμές και του εξτρά που ασφαλίζει τη γραμμή του κήπου), δηλαδή π.χ. ο ένας ΔΔΡ να έχει Ιn 100 mA και ο άλλος 30mA, πράγμα που δε μπορεί να εφαρμοστεί στα σπίτια καθότι οι ΔΔΡ που μπορούν να τοποθετηθούν σε οικιακές εγκαταστάσεις έχουν max In 30mA. Edit: Δεν κατάλαβα ότι εννοούσες να μπει ο δεύτερος ΔΔΡ παράλληλα με τον κύριο ΔΔΡ... Ναι, σε αυτή την περίπτωση γλιτώνεις να σου πέσει ο κύριος ΔΔΡ που ασφαλίζει τα υπόλοιπα φορτία. Σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σου. Γενικά στις γραμμές που ασφαλίζουν οι ΔΔΡ εξυπηρετεί στην αποσφαλμάτωση η τοποθέτηση MCB (μικροαυτομάτων) 1Ρ+Ν. Η πιο ασφαλής λύση είναι να τροφοδοτήσεις τα φορτία του κήπου σου με υποβιβασμένη τάση 12VAC ή 24VAC, αλλά αυτό προϋποθέτει άλλο εξοπλισμό, άλλα υλικά (άλλες λάμπες) τη δέσμευση ότι στη γραμμή αυτή θα έχεις μόνο φωτισμό και όχι ρευματοδότες και διαστασιολόγηση εξοπλισμού και καλωδίων που δε νομίζω ότι είσαι σε θέση να κάνεις. Οπότε μείνε σε αυτά που προείπαμε.
  6. Λοιπόοοοοοον αγαπητέ φίλε μου, από ότι βλέπω στις φωτό σου, αυτοί οι μετασχηματιστές είναι 230VAC Primary / 230VAC Secondary, δηλαδή μετασχηματιστές 1/1 ή αλλιώς μετασχηματιστές απομόνωσης. Τι δουλειά τώρα κάνουν αυτοί; Αυτό που κάνουν οι Μ/Σ απομόνωσης είναι ότι προσφέρουν γαλβανική απομόνωση, εις βάρος όμως της προστασίας που προσφέρει ο ΔΔΡ (ρελέ διαρροής κοινώς). Η γαλβανική απομόνωση είναι κάτι που το θέλουμε γιατί μας προστατεύει από ένα πρώτο σφάλμα. Αν όμως οι Μ/Σ απομόνωσης δε συνοδεύονται από επιτηρητή μόνωσης/διαρροής (ένα μάλλον ακριβό εξαρτηματάκι) θα γίνει ένα πρώτο σφάλμα, θα σε προστατέψει η γαλβανική απομόνωση, δε θα πάρεις πρέφα ότι έγινε το πρώτο σφάλμα γιατί δεν έχεις εγκαταστήσει το ακριβό εξαρτηματάκι και μετά, στο δεύτερο σφάλμα που θα συμβεί θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα κηδειόχαρτα αφισοκολλημένα στη γειτονιά σου. Επειδή μπορεί να μη γνωρίζεις ηλεκτρολογία και να μην καταλαβαίνεις αυτά που γράφω από πάνω, η γνώμη μου είναι να μην εγκαταστήσεις αυτούς τους Μ/Σ απομόνωσης καθόλου και να αρκεστείς στον ΔΔΡ που θα σε προστατέψει μια χαρά, αν δεν είσαι διατεθειμένος να εγκαταστήσεις έναν επιτηρητή μόνωσης-απομόνωσης επιπλέον.
  7. Τι περιμένουν για να θεσμοθετήσουν τα αυτονόητα; Α ρε Ελλαδάρα... Δε θα γίνεις ποτέ σοβαρή χώρα, γιατί δε θα αποκτήσεις και ποτέ σοβαρούς πολίτες και πολιτικούς. Ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και μόνο.
  8. Για δοκίμασε: 1: Καφέ (Φάση - L) 2: Μπλε (Ουδέτερος - Ν) 4: Κιτρινοπράσινο (Επιστροφή Θερμ.) 5, 6: Το αισθητήριο θερμοκρασίας χώρου που θα έπρεπε να συνοδεύει το θερμοστάτη Κάνε ένα τσεκ και άμα δε δουλέψει, εδώ είμαστε...
  9. Μπορείς να βγάλεις φωτό τα χαρακτηριστικά των Μ/Σ, καθώς και τους ίδιους να τους δούμε;
  10. Φοβερή αρχιτεκτονική αναμφίβολα... Τύφλα να έχουν τα Παρίσια και τα Μιλάνα.
  11. Το 3 Ω τρώγεται. Το 2 Ω δεν τρώγεται... Μάλλον θα είναι όπως λες λόγω μειωμένης ακρίβειας... Δε μπορω να φανταστω κάτι άλλο.
  12. Εγώ όπως τα διαβάζω, μια χαρά τα λες και θα συμφωνήσω. Ο βρόχος L-PE στις πρίζες έχει αντίσταση 2 και 3 Ω, χωρίς δεκαδικά;
  13. Να τραβήξεις ουδέτερο από τη γεννήτρια αν αυτή είναι σε αστέρα και αν χρειάζεται ουδέτερο το κλιματιστικό.
  14. Γιατί όπως σου προανέφερα "το όργανο θα μετρήσει λανθασμένα mA διέγερσης του ΔΔΕ". Γιατί το λέω αυτό: Έστω ότι έχεις φορτίο που έχει διαρροή συνολικά προς γείωση 10 mA. Έστω επίσης ότι ο ΔΔΕ ενεργοποιείται νταν στα 30 mA. Όταν θα πας εσύ να μετρήσεις τον ΔΔΕ, το μηχάνημά σου θα κάνει τεχνητή διαρροή ρεύματος με κυματομορφή "ράμπας" και θα διαπιστώσει ότι στα 20 mA τριπάρει ο ΔΔΕ. Οπότε εσύ θα νομίζεις ότι τριπάρει στα 20 mA, ενώ τριπάρει στα 30 mA στην πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι με τη δοκιμή αυτή ελέγχεις τον ΔΔΕ μονάχα, δεν ελέγχεις την εγκατάσταση. Αν ο ΔΔΕ τριπάρει κανονικά με το μηχάνημά σου, χωρίς φορτία από κάτω, τότε θα τριπάρει κανονικά και σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, αρκεί η εγκατάσταση να μην είναι προβληματική.
  15. Κάτι δεν πάει καλά με τη σύνδεση της γείωσης στο ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ ή στον πίνακά σου. Εμένα εκεί πάει το μυαλό μου, αλλά πιο έμπειροι συνάδελφοι ίσως έχουν να προτείνουν περισσότερα.
  16. Όταν λέμε αντίσταση βρόχου σφάλματος, εννοούμε την αντίσταση που βλέπει το ρεύμα κατά τη διαδρομή L-PE. Όταν λέμε αντίσταση βρόχου (σκέτο) εννοούμε την αντίσταση που βλέπει το ρεύμα κατά τη διαδρομή L-Ν. Σφάλμα εννοεί το πρότυπο γενικά το ρεύμα προς PE, ενώ βραχυκύκλωμα το ρεύμα L-N. Συμβατικές ορολογίες είναι αυτά για να συνεννοούμαστε. Όλα πλην της κανονικής κατάστασης σφάλματα είναι. Η αντίσταση βρόχου σφάλματος μετριέται και στο ΤΝ και στο ΤΤ. Γιατί να μη μετριέται στο ΤΤ; Και στο ΤΤ σε νοιάζει. Ειδικά στο ΤΤ μάλλον σε νοιάζει.
  17. Ο άλλος λόγος είναι να έχεις κόψει την τροφοδοσία του κυκλώματος που δοκιμάζεις (που δε ρίχνει τον ΔΔΕ) και να μην το έχεις καταλάβει. Ή μπορεί το κύκλωμα που δε ρίχνει τον ΔΔΕ να μην προέρχεται από τον συγκεκριμένο ΔΔΕ.
  18. Σωστά. Τα κάνει το όργανο μόνο του, δε χρειάζεται οδηγία. Σου μετράει χρόνο trip με ρεύμα ράμπας, σου μετράει ρεύμα trip, τάση που ανεβάζει η γείωση με το ρεύμα trip (Uc), καθώς και χρόνο trip για διάφορα ρεύματα. Όχι. Στη συγκεκριμένη δοκιμή τον ΔΔΕ ελέγχεις, δεν ελέγχεις τα τερματικά κυκλώματα. Τα τερματικά κυκλώματα τα ελέγχεις με άλλες δοκιμές. Το κρίσιμο στη συγκεκριμένη δοκιμή είναι να δοκιμάσεις τον ΔΔΕ ανευ φορτίου στην εγκατάσταση, γιατί ήδη με φορτία μέσα και μικροδιαρροές από αυτά, το όργανο θα μετρήσει λανθασμένα mA διέγερσης του ΔΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι το καλύτερο σημείο να μετρήσεις τον ΔΔΡ είναι στον πίνακα, στους ακροδέκτες εξόδου αυτού, με τις ασφάλειες που τροφοδοτούν την εγκατάσταση κατάντι του ΔΔΕ κατεβασμένες. Ναι. Σε λίγες δεκάδες ms συνήθως ενεργοποιείται ο ΔΔΕ (40-50ms...) Όπως σου απάντησα και στο άλλο post που έκανες, λογικά δε θα πηγαίνει γείωση στο κύκλωμα όπου δεν ενεργοποιείται ο ΔΔΕ.
  19. Σε αυτά που δεν ενεργοποιούν τον ΔΔΕ, πάρε μια μπαλαντέζα, κούμπωσέ τη σε αυτά τα κυκλώματα, πήγαινέ τη κοντά στα άλλα που ενεργοποιούν τον ΔΔΕ και τζιτζίκισε τα αυτάκια της γείωσης της μπαλαντέζας και της πρίζας που ρίχνει τον ΔΔΕ, ώστε να διαπιστώσεις συνέχεια αγωγού γείωσης. Το καλύτερο θα ήταν να τζιτζικίσεις με μπάρα γείωσης στον πίνακα.
  20. Έχεις δίκιο συνάδελφε, βιάστηκα να απαντήσω. Απλά να τονίσω ότι την άεργο ισχύ τη συνυπολογίζουν μόνο στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ).
  21. Ωραίο άρθρο. Η τελευταία παράγραφος όλα τα λεφτά.
  22. Αυτά που σου είπα, είναι για να ανοίξεις ατομική επιχείρηση (ελεύθερος επαγγελματίας) και να κάνεις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Δεν ξέρω μην θέλεις καμιά άλλη εγγραφή σε κανένα επιμελητήριο. Οι ηλ. μηχανικοί ΠΕ έχουν το ΤΕΕ. Οι ηλ. μηχανικοί ΤΕ, δεν ξέρω αν έχουν κάτι.
  23. Λογιστή, άδεια εγκαταστάτη και αναγγελία εργασιών. Τα δύο τελευταία από την περιφέρειά σου.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.