Καλημέρα σε όλους!
Είμαι απόφοιτος από το ΤΜΟΔ για το οποίο έχει γίνει τόση φασαρία τόση ώρα. Με έκπληξη μου διαβάζω όλα αυτά που γράφετε και δε μπορώ να καταλάβω τους φόβους - δυσαρέσκεια - επιφυλακτικότητά σας σε κάποιο νέο τμήμα - ειδικότητα. Όλες αυτές οι απόψεις είναι υποκειμενικές και δεν αντιπροσωπεύουν την αίσθηση και άποψη όλων των δυνητικών συναδέλφων μας στην ΕΕ (εφόσον πλέον εκεί υπαγόμαστε και όχι στην "Ελλαδίτσα" όπως θέλετε να αποκαλείτε). Χωρίς να θέλω να δείξω θιγμένος (γιατί απλά δεν είμαι) και χωρίς να θέλω να δημιουργήσω προσωπικές αντιπαραθέσεις, τονίζω απλά ορισμένα πράγματα.
Αρχικά, νομίζω ότι όλοι που έχετε εκφράσει τη δυσαρέσκειά σας για τη σχολή αυτή αγνοείτε (ή τουλάχιστον παραβλέπετε) την ευρύτερη σημασία που έχει λάβει σήμερα η έννοια "engineering". Best practices από Πανεπιστήμια σε όλο το κόσμο (ΗΠΑ - ΜΙΤ, Berkeley, ΕΥΡΩΠΗ & ΑΣΙΑ) χρησιμοποιούν ακριβώς αυτό τον όρο σε πολλά τμήματά και εργαστήριά τους. Θεωρώντας δεδομένο ότι οι περισσότεροι που εκφέρετε άποψη έχετε επαγγελματική εμπειρία, θέλω να σας υπενθυμίσω πως ο engineer δε γνωρίζει μόνο να σχεδιάζει/κατασκευάζει κατασκευές και ΗΜ εγκαταστάσεις, αλλά και να μελετά την εφικτότητα υλοποίησης, την υλοποίηση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, να αναλύει τους ενδεχόμενους κινδύνους και να αποδομεί σε διακριτά βήματα τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν και να προσπαθεί με υπό-μελέτες να τα επιλύσει. Ο τρόπος συγκροτημένης αντιμετώπισης και υλοποίησης ενός έργου είναι αυτό που χαρακτηρίζει σε γενικότητα ένα μηχανικό.
Δεν είναι τυχαίο που συμβουλευτική εταιρεία στην οποία εργάζομαι τα τελευταία 3-4 χρόνια (από όταν αποφοίτησα) απασχολεί στο πλήθος της μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων (ΜΠΔ, ΧημικούςΜ, Μηχ/γους Μηχ., ΜΟΔ, κλπ), ούτε το φαινόμενο που παρατηρούμε όλοι μηχανικών να φοιτούν σε μεταπτυχιακά τμήματα οικονομικών ή MBA.To παραπάνω σημαίνει τί: Ότι έχει διαπιστωθεί όχι μόνο από τις επιχειρήσεις αλλά και από τους ίδιους τους εργαζομένους ότι σε ένα έργο απαιτείται πέρα από τη γνώση τεχνικών θεμάτων και γνώση σε θέματα οικονομίας και διοίκησης.
Αυτό ακριβώς έρχεται να συμπληρώσει ένας ΜΟΔ, ο οποίος έχοντας καλό background σε θέματα μηχανικής, μαθηματικών/στατιστικής, επιχειρησιακής έρευνας, οικονομικών, διοίκησης, κλπ., είναι σε θέση να αναγνωρίσει προβλήματα σε πολλούς τομείς υλοποίησης ενός έργου. Όπως πολύ σωστά τόνισε σε προηγούμενο post ο συνάδελφος Vasilis, "δεν είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε κανέναν από τους κλασσικούς μηχανικούς", αλλά "έχουμε μάθει να καταλαβαίνουμε και να επεξεργαζόμαστε αυτά που κάνετε εσείς".
Χωρίς να θέλω να γίνομαι κουραστικός, θα κλείσω τονίζοντας το γεγονός ότι γνωρίζετε όλοι πολύ καλά πως δε γίνεσαι τέλειος επαγγελματίας μόνο και μόνο από τις προπτυχιακές ή/και μεταπτυχιακές σπουδές σου. Συνεπώς, ένας ΜΟΔ, αποσκοπεί στο ότι έχοντας αρκετά καλό υπόβαθρό στα παραπάνω, καλό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των επιχειρησιακών θεμάτων και τη δυνατότητα να κατανοεί βασικές έννοιες μηχανικού, μπορεί πλέον με την επαγγελματική του εμπειρία να εξειδικευτεί και να ανταποκριθεί σε ανάλογες απαιτήσεις.
Αν μη τι άλλο, θεωρώ πως θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στον ΜΟΔ να αποδείξει αν τελικά αξίζει ή όχι, γεγονός που θα αποδειχθεί άμεσα από την αγορά και πιθανότατα και από τους ίδιους τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων.
Καλή συνέχεια και καλή σταδιοδρομία σε όλους!
Υ.Γ.: Επίσης η άποψή μου είναι προσωπική!