Όταν λέτε "σου ζητάνε", εννοείτε μετά από εισαγωγή στο ΤΣΜ και εν συνεχεία, δια μέσου της γνωμοδότησης αυτού; Μόνη της, ως Εφ.Α. δεν μπορεί να απαιτήσει κάτι τέτοιο, απευθείας από τον μελετητή. Αφενός γιατί οι περισσότερες είναι υποστελεχωμένες (παρόλο που διαθέτουν Τμήμα Μελετών και Έργων, συνήθως έχουν έναν μηχανικό, αντε βαριά δύο, άρα δεν υπάρχει και το κατάλληλο τεχνικό υπόβαθρο) και αφετέρου γιατί δεν προβλέπεται από τον Νόμο. Αυτό που σίγουρα όμως μπορεί να κάνει, είναι είτε να αποστείλει το αίτημα για εξέταση μελέτης στο Τοπικό Συμβούλιο (με συνημμένες τις απόψεις της για οποίες αλλαγές κρίνει), αφού ζητήσει απόψεις της ΔΑΒΜΜ, είτε να αποστείλει απευθείας τη μελέτη στη ΔΑΒΜΜ (εάν κρίνει ότι υπάρχουν αρκετές και βαριές επεμβάσεις, κυρίως δομοστατικού χαρακτήρα), προκειμένου να την εισάγει - με τις απόψεις της Διεύθυνσης - στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να γνωμοδοτήσει επ' αυτής.
Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις, σαφώς και ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας είναι ξεκάθαρος ως προς το χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου οφείλουν να απαντήσουν. Γενικώς, παρόλο που δουλεύουν με τους χρόνους τους (τρία τέρμινα), αλληλογραφία ή και προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά τους.
ΥΓ (δεν υφίστανται πια, Εφορείες Βυζαντινών και Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτητων, υπάρχουν Εφορείες Αρχαιοτητων, με έδρα συνήθως την πρωτεύουσα του Νόμου, που ασκούν χωρική αρμοδιότητα σε όλο το εύρος του)