Μετάβαση στο περιεχόμενο

Latg

Core Members
  • Περιεχόμενα

    293
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Latg last won the day on Μάρτιος 17

Latg had the most liked content!

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

2.395 profile views

Latg's Achievements

Community Constructor

Community Constructor (3/15)

  • Very Popular Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Helpful Rare
  • One Year In
  • Collaborator Rare

Recent Badges

129

Φήμη στην κοινότητα

  1. Την αναθεώρηση την κάνεις από το μεταγενέστερο έλεγχο φορολογικών Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 1843/Β/2020 Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174 Αρθρο 5 παρ. 5 5. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί για το ακίνητο άδεια δόμησης ή οικοδομική άδεια, η οποία βρίσκεται σε ισχύ, δεν απαιτείται Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας, αλλά ενημέρωση της ισχύουσας άδειας.
  2. Δικό μου λάθος.. Ο.Γ. ήθελα να γράψω γιαυτό και έβαλα κόκκινο.. Είναι αργά..
  3. Εγκ.42382/13 - Κατευθύνσεις Εφαρμογής για τη Μελέτη Προσβασιμότητας Παρ. 2 Επίσης διευκρινίζεται, ότι ως προστατευμένος , προσβάσιμος χώρος σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, νοείται: - ο ανοικτός χώρος αναμονής ενός ή δύο αναπηρικών αμαξιδίων ανά όροφο (0.80μ. Χ 1.30μ. ανά αμαξίδιο) ανάλογα με το κτίριο, ο οποίος δεν προσμετρά στον σ.δ, - βρίσκεται εντός του πυροδιαμερίσματος του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου και δεν παρεμποδίζει την όδευση διαφυγής, όπως αυτή προβλέπεται από τον ισχύοντα κανονισμό πυροπροστασίας. Ωστόσο αν μιλάμε για προσθήκη και η οικοδομή είναι πριν τον ΝΟΚ δεν έχεις υποχρέωση για προσβασιμότητα.
  4. https://www.taxheaven.gr/circulars/18264/ar-prwt-oik-925-24-2-2014?nomobile=1 Για τον 4178 η εγκύκλιος αλλά τα αντίστοιχα ισχύουν και για 4495, καθώς είχε αντίστοιχη διάταξη ο 4178 και εφαρμόζεται από τότε Αρ. πρωτ.: οικ. 925/24.2.2014 Δυνατότητα χορήγησης άδειας δόμησης σε διηρημένη ιδιοκτησία επί ακινήτου στο οποίο έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες πριν την 28-7-2011 Αθήνα, 24/02/14 Αρ. Πρωτ : ΟΙΚ.925 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΧΩΤΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ: «Δυνατότητα χορήγησης άδειας δόμησης σε διηρημένη ιδιοκτησία επί ακινήτου στο οποίο έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες πριν την 28-7-2011» Με αφορμή ερωτήματα υπηρεσιών και ιδιωτών που αφορούν στη δυνατότητα χορήγησης έγκρισης και άδειας δόμησης σε συνιδιοκτησίες, διευκρινίζονται τα εξής: 1. Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.2 α και 3 του ν.4067/2012 (Ν.Ο.Κ), «Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί, προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι ....... Η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόμησης προσθήκης, συντελεστή δόμησης της περιοχής.». Σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόμησης προσθήκης, δηλαδή ανέγερσης νέας κατασκευής σε οικόπεδο ή γήπεδο όπου έχει ανεγερθεί κτίριο με τμήματα τα οποία εμπίπτουν στην παρ.2 του άρθρου 1 του ν.4178/2013, στο διάγραμμα δόμησης θα απεικονίζονται πέραν των νομίμως υφισταμένων χώρων και οι παραπάνω χώροι, οι οποίοι προσμετρούνται στα συνολικά επιτρεπόμενα πολεοδομικά μεγέθη του οικοπέδου (δόμηση, κάλυψη, ύψος κ.λ.π). 2. Κατ' εξαίρεση των ανωτέρω, υπέρβαση των επιτρεπομένων πολεοδομικών μεγεθών μπορεί να γίνει: «Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μέχρι τις 28.7.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών, την έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης, που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.» (άρθρο 25 παρ.2 του ν.4178/2013). 3. Είναι δυνατή, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 25 του ν.4178/2013, η έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης για οικοδομικές εργασίες σε διηρημένη ιδιοκτησία επί ακινήτου στο οποίο έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες πριν την 28/7/2011, ανεξάρτητα από την ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία. Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
  5. Η προθεσμία αυτή δεν έχει σχέση, είναι για κτίρια δημοσίου και συνάθροισης κοινού που έπρεπε να έχουν προσαρμοστεί (ΝΟΚ αρ. 26 παρ. 4). Δεν είναι για πολυκατοικίες. Το παρακάτω δείτε: ΝΟΚ ΑΡ. 27 ΠΑΡ. 2 2. Σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά τον χρόνο ανέγερσης τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σε αυτά, με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Για διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Α. Όπου στην παρ. 2 του άρθρου 26 η προσαρμογή του κτιρίου είναι υποχρεωτική, αν απαιτείται η κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σε αυτά, η κατασκευή αυτών είναι υποχρεωτική, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών με δαπάνες του υπόχρεου ή των υπόχρεων, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του κτιρίου. Β. Αν δεν είναι υποχρεωτική η προσαρμογή του κτιρίου, η κατασκευή ανελκυστήρα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας του άρθρου 19 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), που εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία συνοδεύεται από αποδεδειγμένη πρόσκληση διατύπωσης απόψεων των λοιπών συνιδιοκτητών προς την Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας. Γ. Αντίστοιχα σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια κατοικίας που δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού πολυκατοικίας, η τοποθέτηση διάταξης (ράμπας ή αναβατορίου), που διασφαλίζει την πρόσβαση στα άτομα αυτά από το πεζοδρόμιο στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, καθώς και στους λοιπούς εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του ισογείου και των λοιπών ορόφων υπέρ και υπό αυτό, εφόσον διαμένουν ως ιδιοκτήτες ή ένοικοι στα παραπάνω κτίρια, με απαραίτητη προϋπόθεση την εξασφάλιση της ασφάλειας των χρηστών, τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και την κάλυψη των εξόδων κατασκευής από τα ενδιαφερόμενα άτομα. Η τοποθέτηση αναβατορίου για την κάλυψη υψομετρικών διαφορών υπέρ του ενός ορόφου γίνεται βάσει τεχνικής μελέτης και ως προς μεν τη διαστασιολόγηση ακολουθεί τις τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών της απόφασης της παρ. 9 του άρθρου 26 του παρόντος νόμου, ως προς δε τη διαδικασία τοποθέτησης, αδειοδότησης και συντήρησης, ισχύουν τα αντίστοιχα που αφορούν σε ανελκυστήρες και απαιτείται πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας με πλειοψηφία του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) του συνόλου των ψήφων κατά το άρθρο 11 του ν. 3209/2003 (Α’ 304).
  6. Το 17.2.ζ αφορά στο δώμα κτιρίου και σου δίνει μόνο τη μισή φύτευση γιατί η φύτευση στο δώμα κτιρίου χρησιμοποιείται για 2 επιπλέον ευεργετικές διατάξεις (+1μ ύψος Αρ. 15 παρ. 8 και χώρος έως 35τμ στο δώμα Αρ. 19 παρ. 2) ΝΟΚ ΑΡ. 2 ΠΑΡ. 18α. Δώμα κτιρίου είναι η οροφή του τελευταίου ορόφου του. ΝΟΚ ΑΡ. 2 ΠΑΡ. 18β. Δώμα ορόφου είναι το τμήμα του δαπέδου ενός ορόφου (πάνω από τον ισόγειο όροφο), που έχει προκύψει από την υποχώρηση του ορόφου σε σχέση με τον υποκείμενο όροφο.
  7. ΝΟΚ Αρ. 2 παρ. 80 : Στέγη είναι η κατασκευή κάλυψης του κτιρίου, ... Το τμήμα α-β-γ-δ δεν είναι στέγη, είναι προστέγασμα και άρα από κάτω δεν είναι ΑΗΧ
  8. Αυτό το έχει κάνει κανείς όταν υπάρχουν διαφορετικές οριζόντιες ? Πως γίνεται ? Δεν μπορεί ο ένας που έχει το υψούν να παίρνει όλη τη δόμηση από τα κλιμακοστάσια. Θα πρέπει να γίνει συμβόλαιο μεταξύ συνιδιοκτητών ? Έχει γίνει ποτέ ? Πως γίνεται ?
  9. Έρκερ = Κλειστός ΕΞΩΣΤΗΣ Αυτό που λες συνάδελφε είναι εξώστης ? Μόνο αν έχουμε και 2ο όροφο σε εσοχή
  10. Συνάδελφε προφανώς και δεν επιτρέπονται στην πρασιά. . . . Μάλλον δεν έχεις καταλάβει την διαφωνία που διαπραγματευόμαστε. Τα μόνα πράγματα που επιτρέπονται στην πρασιά είναι όσα αναφέρονται στο αρ. 17 παρ. 8.Β και επιπλέον: Άρθ. 11 παρ 6.ιθ Θεμρομόνωση, επενδύσεις κτλ - Αρθ. 23 παρ. 4 κατασκευή φερόντων στοιχείων για Στατικές Ενισχύσεις νομίμως υφιστάμενων - Άρθ. 11 παρ 6.λα κατασκευές εύρεσης αρχαίων. Επιτρέπονται δηλαδή στην πρασιά όσα περιοριστικά επιτρέπει ο νόμος. Αυτά επιτρέπονται στην πρασιά. Δεν επιτρέπεται στην πρασιά ότι δεν απαγορεύεται από τον νόμο όπως ισχυρίζεται ο συνάδελφος Και έτσι εν γένει διαβάζεται η πολεοδομική νομοθεσία. Επιτρέπεται μόνο ότι ορίζει ο νόμος. Δεν επιτρέπεται ότι δεν απαγορεύει ο νόμος. Ο συνάδελφος μου παραθέτει συνταγματικές ερμηνείες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα για να ισχυριστεί το αντίθετο. Ε εγώ διαφωνώ.
  11. Στους ακάλυπτους εκτός Δ, δ και εκτός πρασιάς πάντως επιτρέπονται. Αρ. 17 παρ. 7η: η) Εγκαταστάσεις παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, αντιθορυβικών συστημάτων, κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Οπότε δε το ακούω ότι επιτρέπονται μόνο στο κέλυφος. Και αν πάω με τη λογική των συναδέλφων τα βάζω και πρασιά καθώς στο μεν 7η του αρ. 17 τα επιτρέπει στο δε 8.Β του αρ. 17 δεν τα απαγορεύει . . . Για να ρωτήσω και κάτι άλλο για να καταλάβω πως ακριβώς διαβάζετε οι υπόλοιποι την πολεοδομική νομοθεσία. @Αλέξανδρος Μπορώ να μπω σε Σοφίτα από κεντρικό κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο ? Στέγαστρο στο δώμα μπορώ να βάλω ? Μπορώ σε φλατ οικόπεδο να κάνω όλη τη διαμόρφωση με επίχωση 1,50μ ?
  12. Είναι το ακριβώς αντίθετο στην πολεοδομική νομοθεσία. Μπερδεύεις ζητήματα ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πολεοδομικά ζητήματα. Τέσπα ότι νομίζει κανείς, πάνε βάλε αντλία θερμότητας στην πρασιά και πες του δεν είμαστε δικτατορία στο αρ. 17 παρ. 8.Β δεν απαγορεύει την αντλία θερμότητας στην πρασιά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.