Αρχικά, η σκίαση του κιγκλιδώματος δεν δικαιολογεί την μειωμένη παραγωγή στο συγκεκριμένο σύστημα. Σαφώς και θα μπορούσε να αποφευχθεί με χρήση υπερυψωμένων βάσεων. Ωστόσο αυτό καλό θα ήταν να συζητηθεί με τον μελετητή καθώς φαίνεται να σκιάζει και η καπνοδόχος που φαίνεται στην φωτογραφία.
Απ' ότι καταλαβαίνω, παράγοντα μειωμένης παραγωγής αποτελεί η επιλογή κλίσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Εύκολα αντιληπτό, συγκρίνοντας την κλίση των φωτοβολταϊκών πλαισίων με αυτή του ηλιακού συλλέκτη για ζεστό νερό χρήσης.
Με πρόχειρους υπολογισμούς για το συγκεκριμένο σύστημα η βέλτιστη κλίση των φωτοβολταϊκών πλαισίων είναι στις 30 μοίρες. Δεν γνωρίζω αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί καθώς εξαρτάται από το σύστημα στήριξης, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (πχ αέρηδες) και την επίδραση της σκίασης του κιγκλιδώματος μεταβάλλοντας την κλίση.
Συνήθως, για σταθερά συστήματα, όταν δεν έχουμε περιορισμό στην κλίση λόγω κεραμοσκεπής, το εύρος κλίσης κυμαίνεται μεταξύ 25-30 μοιρών. Οι 16 μοίρες είναι μία καλή επιλογή για τους θερινούς μήνες (Απρίλιο-Σετέμβριο), ωστόσο τους χειμερινούς (Οκτώβριο-Μάρτιο) η παραγωγή μειώνεται ραγδαία. Συγκεκριμένα, μία μέση τιμή 1.150 kWh/m2 τους θερινούς μήνες, αντιστοιχεί περίπου στις 600 kWh/m2 τους χειμερινούς μήνες.
Συμπερασματικά, βλέποντας ξανά την φωτογραφία της εγκατάστασης, καταλαβαίνω ότι ο μελετητής επέλεξε την συγκεκριμένη κλίση με σκοπό την αποφυγή σκιάσεων στην πίσω σειρά των πλαισίων. Τους καλοκαιρινούς μήνες η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη.