Μετάβαση στο περιεχόμενο

antonis122

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by antonis122

  1. Γεια σας, έχουμε μια νέα εγκατάσταση με αντλία θερμότητας συνδεδεμένη σε δοχείο αδρανείας, το οποίο συνδέεται με δοχείο διαστολής και κύκλωμα σωμάτων καλοριφέρ και φαν κοιλ. Για περίπου 2 μήνες λειτουργεί ικανοποιητικά. Η πίεση στο δοχείο είναι ρυθμισμένη στο 1.6 bar (κρύο νερό) και η βρύση από όπου παίρνει ο αυτόματος πληρωτής κλειστή. Ο εγκαταστάτης με συμβούλεψε ανά μερικές εβδομάδες να ελέγχω την πίεση και αν έχει πέσει κάτω από το 1.6 να ανοίγω τη βρύση να γεμίσει και μετά να την κλείνω. Προχτές το μανόμετρο έδειχνε κοντά στο 0 και γύρω από τη βαλβίδα ασφαλείας του δοχείου αδρανείας σημάδια από πιτσιλισμένο νερό (συνημμένη φωτογραφία). Το είδα κατά τύχη, επειδή έτυχε να είμαι εκεί, οπότε δεν ξέρω αν θα δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα αν δούλευα το σύστημα. Δύο ερωτήσεις: 1. Τι μπορεί να προκαλέσει το άδειασμα του δοχείου αδρανείας; Συμβαίνει ή πρέπει να το ερευνήσω περεταίρω; 2. Η βρύση του αυτόματου πληρωτή πρέπει όντως να παραμένει κλειστή εκτός και αν δω κάποιο πρόβλημα και πάω να την ανοίξω μόνο μέχρι να γεμίσει πάλι το δοχείο; Ευχαριστώ πολύ!
  2. Λυπάμαι, δεν άνοιξα την εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να βρω τον νόμιμο τίτλο του. Μέσω του εργολάβου έγινε η συνεννόηση, αυτό μου είπε, αυτό λέω. Τι συμφέρον έχω να μη σας πω κάτι δηλαδή; Συγκεκριμένες ερωτήσεις έκανα, σχετικά απλές για κάποιο γνώστη θεωρώ, απάντηση όμως καμία δεν πήρα επί των ερωτήσεων μου. Δεν είμαι επαγγελματίας και το δήλωσα, απορίες έχω και ρώτησα αν είναι λογικές ή αν το σκέφτομαι πολύ. Νομίζω δεν έχει άλλο νόημα αυτή η συζήτηση, ευχαριστώ όσους απάντησαν.
  3. Ο δεύτερος που θα έρθει θα προβεί σε αυτοψία - αυτή είναι η δουλειά του απ'όσο ξέρω, οι αυτοψίες σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς δεν γνώριζα τα συγκεκριμένα πρότυπα ώστε να το ζητήσω και ούτε πιστεύω ότι ο μέσος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να τα γνωρίζει. Φαντάζομαι όμως ότι υπάρχει κάποιο minimum κανονισμού που πρέπει να τηρούν οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και γι'αυτό και ρώτησα αν οι παραπάνω "λεπτομέρειες" (πχ να κόβεται το ουδέτερο αντί για φάση σε φωτιστικό) είναι αποδεκτές ή όχι. Ωστε να ξέρω αν μπορώ να ζητήσω από τον πρώτο ηλεκτρολόγο να τα διορθώσει με δικά του έξοδα ή αν θα πρέπει να πληρώσω εγώ επειδή προτιμώ να κόβεται η φάση και όχι το ουδέτερο στο φως. Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις.
  4. Ευχαριστώ για την απάντηση, όπως έγραψα στην εισαγωγή έχω ζητήσει από ανεξάρτητο ηλεκτρολόγο να κάνει έλεγχο, αλλά θέλω μια γνώμη για το αν αυτά που αναφέρω είναι λογικά ή υπερβολικά και αν πχ κάτι από αυτά δε χρειάζεται να ανησυχώ. Γιατί δυστυχώς ακόμα και επαγγελματίες δεν είναι να εμπιστεύεσαι...
  5. Γεια σας, Σε παλιό διαμέρισμα βάλαμε τριφασικό και νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση από το ρολόι. Δυστυχώς πρόκυψαν κάποια θέματα τα οποία με ανησύχησαν και ζητήσαμε έλεγχο από ανεξάρτητο ηλεκτρολόγο, το οποίο αντιλαμβάνομαι έχει προσβάλει τον εγκαταστάτη. Γνωρίζω λίγα πράγματα από ρεύμα και θα ήθελα τη γνώμη σας παρακαλώ για να καταλάβω αν είμαι υπερβολικός και πώς πρέπει να συζητήσω το θέμα με τους δύο ηλεκτρολόγους. Για να μην παρεξηγηθώ, δε με ενδιαφέρει να "την πω" στον πρώτο, αλλά θέλω να ξέρω ότι μπορώ να εμπιστευτώ τα ηλεκτρολογικά μας. 1. Μία από τις πριζες (σούκο) είχε συνδεδεμένη τη φάση στη γείωση! Ευτυχώς το κατάλαβα έγκαιρα και χωρίς να χτυπήσει κανέναν το ρεύμα. Άλλαξα τα καλώδια και, εντάξει, ας πούμε ανθρώπινο λάθος. 2. Το φως της κρεβατοκάμαρας ελέγχεται από 3 διακόπτες. Με το φως σβηστό, στο φωτιστικό φτάνει ρεύμα (άρα ο διακόπτης κόβει το ουδέτερο και όχι τη φάση). Φαντάζομαι έχει κάνει κάποια πατέντα για να ελέγχεται από 3 διακόπτες, αλλά είναι σωστό αυτό; Προσωπικά το θεωρώ επικίνδυνο, πόσο μάλλον που είναι συνδεδεμένη η φάση στο σπιράλ και είναι μεταλλικός ο σκελετός του φωτιστικού... 3. Σε δύο βιδωτά (Ε27) ντουι, η φάση είναι συνδεδεμένη στο εξωτερικό σπιράλ. Αυτό ξέρω ότι απαγορεύεται στον κώδικα άλλων χωρών, αλλά δεν ξέρω τι ισχύει στην Ελλάδα. Θεωρείται επικίνδυνο ή αποδεκτό; 4. Καλώδια για μία θερμάστρα και την παροχή (220V) κάποιων μετασχηματιστών είναι συνδεδεμένα "στριφογυριστά" (χωρίς κλέμα) και τυλιγμένα με μονωτική (φωτό συνημμένη). Είναι συνηθισμένη πρακτική αυτό; 5. Ο ηλεκτρολόγος έκοψε ένα καλώδιο φωτός την ώρα που είχε ρεύμα (...) και έπεσαν και οι τρεις ασφάλειες του ρολογιού της ΔΕΗ, ενώ είναι ανεξάρτητες. Λογικά θα έπρεπε να είχε πέσει μόνο η μία, σωστά; Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί έπεσαν και οι 3 ασφάλειες; Ο ηλεκτρολόγος απλά δε μπορεί να το εξηγήσει και είναι ΟΚ μ'αυτό. Εγώ δεν είμαι, και υποψιάζομαι κάποιο λάθος στη σύνδεση, αλλά δε μπορώ να σκεφτώ τι. 6. Σε 2 πρίζες έχω δει το δοκιμαστικό να ανάβει για μισό/ένα δευτερόλεπτο και μετά να σβήνει στο ουδέτερο. Εξηγείται κάπως αυτό; Το δοκιμαστικό ΔΕΝ είναι επαγωγικό (είναι από τα "παλιά" με λαμπάκι). 7. Οι πρίζες σούκο βλέπω ότι έχουν ένδειξη για L και N, παρόλα αυτά οι τοποθετημένες πρίζες έχουν τη φάση αλλού δεξιά, αλλού αριστερά. Φαντάζομαι αυτό δεν είναι κάτι που θεωρείται πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για σχόλια και γνώμες για το τι από τα παραπάνω είναι αποδεκτό και τι όχι.
  6. Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Ωραία τα παλιά κτήρια, αλλά θέλουν δουλειά...
  7. Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Κι εγώ πίστευα ότι η τοιχοποιία τότε δεν ηταν μελετημένη για να συμμετέχει ενεργά σε αντισεισμική προστασία (το σπίτι ειναι γε-μά-το δοκάρια και κολώνες!) Δυστυχώς και οι δυο τοίχοι είναι εξωτερικοί, στον 4ο οροφο (ρετιρέ) και δίπλα από εκείνη τη μεριά υπάρχει ένα διόροφο με κεραμίδια, οποτε δεν ξέρω που θα μπορούσε να μπει σκαλωσιά για αλλαγή. Επίσης είναι ένα κόστος που θα μας τσακίσει. Υπάρχει κάποιος τρόπος να "γεμίσουν" εσωτερικά οι τσιμέντολίθοι (πχ με ενέσεις τσιμέντου ή κατι παρόμοιο) ως ενδιάμεση λύση, ή είναι ευσεβής πόθος αυτό; Ευχαριστώ και πάλι!
  8. Ευχαριστώ για τη απάντηση και την προειδοποίηση. Δε θέλουμε να ρίξουμε κανέναν τοίχο (τυχαίνει να είναι εξωτερικοί άλλωστε!), αλλά βγάλαμε πλακάκια από το μπάνιο και εσκαψε λίγο ο ηλεκτρολόγος για να περάσει κανάλια και έτσι είδα τους τσιμεντόλιθους. Έτσι είχα την απορία αν ήταν τότε συνηθισμένο το να ανακατεύουν κατασκευές με τούβλα και τσιμεντόλιθους και γιατί.
  9. Γεια σας, Ανακαινίζουμε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία κατασκευής 1953. Ενώ όλοι οι τοίχοι που βλέπω είναι τούβλα, το μπάνιο και ο ένας τοίχος ενός δωματίου (που είναι συνέχεια τοίχου του μπάνιου) είναι κατασκευασμένοι με τσιμεντόλιθους! Όπως φαίνεται στη δεύτερη φωτό υπάρχει και ένας συνδιασμός τσιμεντόλιθου με τούβλα από πάνω. Ξέρει κανείς αν ήταν κάτι συνιθισμένο στις κατασκευές τις εποχής εκείνης και γιατί; Επηρεάζει κάπως τη στατικότητα ή υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε; Ευχαριστώ πολύ!
  10. Γεια σας, Μετακομίζουμε σε παλιό διαμέρισμα (αφού πρώτα γίνει ανακαίνιση που υπολογίζουμε σε 4-5 μήνες). Υπάρχει μονοφασική παροχή (ΔΕΗ) σε άλλο όνομα, με ΥΔΕ που έχει λήξει. Χρειαζόμαστε μετατροπή σε τριφασικό (επειδή μεταξύ άλλων θα βάλουμε αντλία θερμότητας), αλλαγή ονόματος και πιθανόν αλλαγή παρόχου. Θα φέρουμε ηλεκτρολόγο για να αλλάξει τα πάντα ούτως ή άλλως εσωτερικά, οπότε θα βγάλει και ΥΔΕ. Αλλά στο μεταξύ χρειαζόμαστε ρεύμα για τους μάστορες. Με τι σειρά θα προτείνατε να τα κάνουμε; Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε; Ευχαριστώ πολύ!
  11. Ευχαριστώ πολύ @astrah, λογικό ακούγεται. Μπορώ επιτέλους να σταματήσω να στύβω το κεφάλι μου! 😂
  12. (Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33) Γεια σας, νέο μέλος εδώ και ελπίζω ότι επέλεξα το σωστό μέρος για την ερώτηση. Σε ταράτσα πολυκατοικίας (κατασκευής 1953 αν έχει σημασία) υπάρχουν οι σωλήνες που βλέπετε. Μέσα στο πλυσταριό απ΄όπου μπαίνουν και βγαίνουν οι σωλήνες υπάρχει κάτι το οποίο νομίζω ήταν ξυλολέβητας. Υποθέτω ότι κάποτε ζέσταιναν το νερό για τα διαμερίσματα εκεί; Αλλά προς τι οι περίεργες λούπες που κάνουν οι σωλήνες και μάλιστα με τα κενά μεταξύ τους; (κάθε σωλήνα κάνει μεγαλύτερη διαδρομή από την προηγούμενη) Καθαρά θέμα περιέργειας είναι, μ'αρέσει να μαθαίνω για παλιές κατασκευές. 🙂 Ευχαριστώ πολύ!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.