Μετάβαση στο περιεχόμενο

rtfm2022

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. καλησπέρα σε όλους, σας ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις και επισημάνσεις σας, που είναι ανεκτίμητες! Σε σχέση με το θέμα, προσθέτω ότι ίσως μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιούνται ψυκτικά συγκροτήματα, πχ σαν αυτό: Δεν βλέπω το λόγο να γίνεται χρήση κλασσικού κλιματιστικού, αφού δεν μιλάμε για κλιματισμό αλλά για ψύξη του χώρου και των δομικών στοιχείων. Ούτως ή άλλως ένα κλιματιστικό inverter που δουλεύει 5-6 ώρες στους 16 βαθμούς, τσάμπα και βερεσέ είναι τύπου inverter... Από την άποψη αυτή, ίσως μία βέλτιστη περιμετρική-εξωτερική θερμομόνωση (σε όλους τους τοίχους, δάπεδο και οροφή, πλήρης εγκελισμός του δωματίου) σε συνδυασμό με εσωτεριή τοιχοποιία από συμπαγές τούβλο ή σκυρόδεμα σωστής διατομής (ή ακόμα και συμβατικά τούβλα με πρέπουσες ιδιότητες) να ήταν μια αποδοτική, αλλά και εφικτή οικονομικά λύση. Φυσικά χρειάζεται μελέτη από ειδικό, γιατί ανεβάινουν τα θερμικά φορτία και επίσης υπάρχει κίνδυνος υγροποιήσεων (και άλλοι κίνδυνοι...).
  2. Πάρα πολύ σωστά! Ποτέ δεν πήγε χαμένη μια καλή μελέτη ή τα χρήματα που δαπανήθηκαν για αυτήν, σε αντίθεση με το δόγμα "αυτά είναι χαζά, εμείς ξέρουμε καλύτερα..." το οποίο πάντα οδήγησε σε αποτυχημένες και ασύμφορες επιλογές.
  3. Γεια σας και πάλι και ευχαριστώ και για αυτή την άποψη & συμβουλή! Το υπόγειο μπορεί να έχει και άλλες βοηθητικές χρήσεις επίσης, όπως τοποθέτηση δεξαμενής νερού, Η/Μ υποδομών για αυτόνομη παροχή ενέργειας-με μηδενική απαγωγή θερμότηας κλπ! Τα τελευταία χρόνια πάντως-έστω και με τον χοντροκομμένο αυτό τρόπο-κοιμάμαι τα βράδυα σε μονωμένο (δυτικού προσανατολισμού δυστυχώς) δωμάτιο (εξωτερική θερμοπρόσοψη) με σωστά κουφώματα (κλειστά εννοείται), έχοντας προηγουμένως σκίσει το κλιματιστικό για 5 ώρες στην ελάχιστη θερμοκρασία και μέγιστη ισχύ. Το δωμάτιο δεν ανεβάζει πάνω 25-26 βαθμούς και η αίσθηση είναι τέλεια μέχρι το πρωί (ησυχία και δροσιά ή ανεκτή ζέστη). Καλαβαίνω ότι δεν είναι υγιεινό και οικολογικό, αλλά μιλάμε για διαμέρισμα σε αστικό κέντρο, οπότε δεν έχω και πολλές επιλογές. Φυσικά, συνοδεύεται και από το ανάλογο τίμημα...
  4. Καλημέρα, πολύ σωστή είναι αυτή η απάντηση! Μάλλον ήταν λανθασμένη η διατύπωσή μου: προφανώς δεν αποθηκεύεται η ψύξη! Αυτό που συμβαίνει όμως είναι να ψύχονται τα δομικά υλικά συν ότι άλλο έχει υψηλή μάζα και υψηλό συντελεστή θερμοχωρητικότητας και αργώντας να ζεσταθούν να υπάρχει αίσθηση δροσιάς στο δωμάτιο. Με σωστή θερμομόνωση αποτρέπουμε τη ζέστη (θερμότητα) από το να μπει στο δωμάτιο, το οποίο με τη σειρά του παραμένει δροσερό για ώρες επειδή τα ανωτέρω υλικά και στοιχεία είχαν δριοστεί με τη σειρά τους για ώρες από το κλιματιστκό σε πλήρη ισχύ!
  5. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη απάντηση! Σε ευχαριστώ θερμά!
  6. Καλησπέρα σας, αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να κατασκευαστεί μία ισόγεια μονοκατοικία εμβαδού 50 περίπου μέτρων, η οποία θα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά τους θερινούς μήνες και μας ενδιαφέρει να ψύχεται με κλιματισμό και στη συνέχεια αφού σβήσουν τα κλιματιστικά να διατηρείται μια σχετική δροσιά στα τοιχώματα, τότε αυτό που αναζητούμε είναι δομικά υυλικά με υψηλή θερμοχωρητικότητα? Αν ναι, ποια έχετε να προτείνετε? Το κόστος δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο το να μπορούν να δροσίζονται τα υπνοδωμάτια επί ώρες με κλιματιστκό στη μέγιστη ισχύ (και χωρίς παρουσία προσώπων στα υπνοδωμάτια για τις ώρες αυτές), ενώ στη συνέχεια τα κλιματιστικά θα σβήνουν πριν την κατάκλιση στα υπνοδωμάτια ώστε να κοιμόμαστε σε μια σχετική δροσιά για μερικές ώρες.
  7. update: επισκέφτηκα τρεις μηχανικούς και πάλι απαντήσεις δεν πήρα, γιατί θεωρούν την υπέρβαση κάλυψης της έτερης όμορης κάθετης ως αυθαίρετη δόμηση, ενώ δεν είναι αυθαίρετη, μιας και έγινε βάσει οικοδομικής άδειας.
  8. καλησπέρα, ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Δεν έγινε σωστή έρευνα. Αν υποθέσουμε ότι μπορούμε να πάρουμε την κάλυψη που μας αναλογεί, μετά μπορούμε να την ανεβάσουμε ώστε να μεγαλώσει η πλάκα μέχρι 120τμ και 60%?
  9. καλησπέρα, δυστυχώς στην ελλάδα υποτιμούμε συχνά την αξία μιας μελέτης. κανονικά μια μελέτη θα έπρεπε να συνταχθεί από κάποιον ειδικό ο οποίος δεν εμπορεύεται ΑΘ και δεν είναι υπάλληλος κάποιου που εμπορεύεται ΑΘ. Στα πλαίσια μιας τέτοιας αντικειμενικής μελέτης θα απεικονίζονταν τα πάντα ακόμα και οι προβλέψεις κόστους κατανάλωσης. Στη συνέχεια αυτή η μελέτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφορά και να συγκρίνεται με τις όποιες κατευθυνόμενες ή μη μελέτες των εμπόρων ΑΘ. Ασχέτως τούτου δεν θα έβαζα αντλία θερμότητας σε κύρια κατοικία...είναι single point of failure και πολύ πολύπλοκη, εδώ ένα ψυγείο χαλάει (που δεν είναι και ότι πιο πολύπλοκο) και το πετάει ο κόσμος-επαναλμβάνω προσωπική μου άποψη.
  10. καλησπέρα ευχαριστώ για την απόκριση! Το σενάριο είναι πραγματικό, είμαι ιδιοκτήτης του 50% και είναι εντός σχεδίου, μόλις το αγόρασα και θέλω να χτίσω. Το οικόπεδο είναι 370 μέτρα. Οι δύο κάθετες είναι 185 μέτρα έκαστη και έχει συσταθεί κάθετη το 1990 με διάγραμμα για το κάθε μερίδιο. Ο έχων το 50% ανέγειρε οικοδομή και για κάποιο περίερργο λόγο στην ΟΑ του χρησιμοποιεί 70% ΠΚ, ενώ το διάταγμα του 1983 λέει 50%.
  11. (Έγινε μεταφορά στην ενότητα για ιδιώτες. Didonis) καλησπέρα, διάβασα όσο μπορούσα να καταλάβω τα περί κάθετης και κάλυψης στο forum και σε άλλες πηγές και ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: Έστω ότι έγινε σύσταση καθέτου με πράξη για 2 κάθετες σε ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο με ποσοστό 50% έκαστος σε μελλοντική ανοικοδόμηση και σε όλα τα δικαιώματα εν γένει. Ο ένας συνιδιοκτήτης ανέγειρε οικοδομή και στην ΟΑ (του 1992 που έχτισε) δεν αναγράφει το ποσοστό κάλυψης της περιοχής που ορίζεται από διάταγμα του 1983 αλλά αναφέρει στο διάγραμμα δόμησής του ότι το ποσοστό κάλυψης είναι 70% και όχι 50% (όπως ορίζεται από το σχετικό διάταγμα). Υπόψιν ότι η σύσταση καθέτου έγινε το 1990. Με τον τρόπο αυτό εν τέλει χρησιμοποίησε κάλυψη επιπλέον του 50% που δικαιούτο και ως εκ τούτου το ερώτημα είναι αν μπορεί ο ιδιοκτήτης της έτερης κάθετης να χρησιμοποιήσει ποσοστό κάλυψης ίσο με το 50% του ΠΚ που αναλογεί στο οικόπεδο! Επίσης, υπάρχει και ένα ακόμη ερώτημα, δηλαδή αν μπορεί ο συνιδιοκτήτης που δεν έχτισε ακόμα να ανεβάσει την κάλυψη βάσει ΝΟΚ μέχρι τα 120 μέτρα-φαντάζομαι μέχρι να καλυφθεί το 50% του οικοπέδου όπως ορίζει και το διάταγμα? να είστε καλά! EDIT: έχοντας διαβάσει πολλές φορές το άρθρο 12 παράγραφος 2 του ΝΟΚ: 2. Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του ν. 1024/1971 (Α’ 232), προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό κάλυψης που του αναλογεί σύμφωνα με την επιτρεπόμενη κάλυψη που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης. δεν κατόρθωσα να καταλάβω αν με απλά λόγια "δεν κοιτάζουμε τι κάλυψη έχει πάρει η έτερη όμορη", μου φάνηκε παράδοξο κάτι τέτοιο...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.