σε αυτό έχεις δίκιο - εσφαλμένα ταυτίζουμε το υλικό με την αισθητικώς απαίσια χρήση του. τα εμβληματικά κτίρια μπορεί να είναι εντυπωσιακά, αλλά τελείως άλλη κλίμακα και ύφος από τις (πολυ-)κατοικίες και την αισθηση γειτονιάς που αποζητας σε μια πόλη. το εμφανές σκυρόδεμα είναι μια κάπως μπρουταλιστική, βιομηχανική αντίληψη αισθητικής, που δεν πιστευω οτι θα ταιριαζε οργανικά στις πόλεις μας (όχι αυτές που έχουμε, αυτές που θα θέλαμε να έχουμε).
Εμένα η αρχική μου ερώτηση είναι η εξής: έγινε μια φορά ένα σφάλμα κατά συρροή, κι έχουν γίνει οι πολεις μας ζούγκλες από μπετό. όταν παρέλθει ο χρόνος ζωής του οπλισμένου σκυροδέματος, τι γινεται; προσπαθούμε να συντηρήσουμε τους υπάρχοντες φέροντες οργανισμούς - κλουβιά ώστε να είναι λειτουργικοί και ασφαλείς; υπάρχει έστω ως σκέψη η απαλλοτρίωση παλαιών οικοδομών και η ανέγερση άλλων κατοικιών; πώς θα σχεδιάζαμε την πολυκατοικία του σήμερα ώστε να μην είναι αίσχος; και νεόδμητες μονοκατοικίες και πολυκατοικίες που βλέπω, δεν είναι ιδιαίτερα όμορφες - απλώς είναι καινούργιες.
@Σχολιο 3: Το μπετό ανακυκλώνεται εσαεί ή χάνει κάποιες από τις επιθυμητές ιδιότητές του;
Βασικά έχω αρχίσει να σκέφτομαι πώς θα θελα να ναι το σπίτι μου. από budget αυτή τη στιγμή είμαι μόνο για διαμέρισμα, αλλά βλέποντας τι ανήφορο εχεί πάρει η αγορά και τι παμπάλαια χρέπια κυκλοφορούν εκεί έξω, λέω, μήπως με συμφέρει να χτίσω για λίγα παραπάνω λεφτά και να το κάνω όπως το θελω; ε μετά μπήκα εδώ, είδα τι ανήφορο έχουν πάρει τα υλικά, ε ας περιμένουμε καναδυό χρόνια