Μετάβαση στο περιεχόμενο

topoenv

Members
  • Περιεχόμενα

    106
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by topoenv

  1. Νομίζω ότι καλύπτεσαι από την Y.A ΥΠΕΚΑ 9154/2011 (ΦΕΚ Β 583, 14-04-2011) "Τροποποιήσεις ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε γήπεδα, οικόπεδα και κτίρια", για να πας με ΕΕΔΜΚ. Άρθρο 2 Τροποποίηση του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 40158/25.8.2010 (ΦΕΚ Β΄ 1556) υπουργικής απόφασης Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανεξαρτήτως ισχύος, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας που εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 5219/3.2.2004 (ΦΕΚ Δ΄ 114/17.2.2004) υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει. Οι αναγκαίες κατασκευές που συνοδεύουν – απαιτούνται για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι: α) στυλίσκος ΔΕΗ, β) οικίσκος εγκατάστασης, ηλεκτρονικού εξοπλισμού ανά 500 kW εγκατεστημένης ισχύος προκατασκευασμένος και με απολύτως αναγκαίες διαστάσεις μέχρι 15τ.μ. και συνολικού ύψους μέχρι και 2,5μ. με τη δυνατότητα προσαύξησης του ύψους αυτού μέχρι 20% στην περίπτωση εγκατάστασης εργοστασιακών πεδίων διανομής των αντιστροφέων–μετασχηματιστών, γ) περίφραξη με συρματόπλεγμα στα όρια της ιδιοκτησίας μέχρι 2,5μ. με συμπαγές τοιχείο ύψους έως 30 εκ. για την προστασία της εγκατάστασης. Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας εργασίες από σκυρόδεμα που συνοδεύουν τις παραπάνω κατασκευές, όπως θεμελιώσεις των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Για εργασίες όπως η θεμελίωση των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών στοιχείων με πασαλόμπηξη, με γεώβιδες, με χρήση βαρυτικών βάσεων, ακόμα και όταν μέρος τους (μέχρι 50%) τοποθετείται κάτω από τη φυσική στάθμη του εδάφους, καθώς και πάσης φύσεως οικίσκοι που εδράζονται βαρυτικά στο έδαφος και που ως αποκλειστικό σκοπό έχουν την προφύλαξη του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του σταθμού, δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.
  2. Συνάδελφε είστε όλοι σίγουροι για το λάθος; Δηλαδή μήπως δεν είναι λάθος η εξάρτηση του τοπογράφου, αλλά όλα τα προηγούμενα; Οι συν/νες του Κτηματολογίου συνήθως δεν είναι ορθές...
  3. Συνάδελφε δοκίμασε στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων, Τοπογραφήσεων και Γεωπληροφορικής, Λεωφόρο Κηφισίας 39, Μαρούσι, Ώρες κοινού από Δευτέρα έως και Πέμπτη, 12:00μ.μ. έως 14:00μ.μ, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 210-6417646
  4. Ευχαριστούμε dimamp. Καταλήγουμε όμως ότι για ενίσχυση της ακρίβειας και για έλεγχο των αυτοματισμών (μαζεύονται πολλοί: αυτοβαθμονόμηση, αεροτριγωνισμός, matching points) ένας ελάχιστος αριθμός GCP's είναι απαραίτητος, σωστά;
  5. Μια χαρά είσαι. Άμα είσαι σε grid είσαι άψογα, αλλά από ότι έχω καταλάβει οτιδήποτε πάνω από 75-75 είναι ικανοποιητικό, ακόμα και χωρίς να σταυρώσεις γραμμές πτήσης.
  6. Ναι. Απλώς επειδή μπορεί να παραμορφώσει αρκετά το μοντέλο, χρειάζονται μεγάλες επικαλύψεις και τσεκάρισμα.
  7. Έχω πεισθεί, αλλά έτσι για το ονόρε, θέλω να το δω γραμμένο. Επίσης ήμουν λίγο φάουλ σχετικά με το self calibration. Ότι και να βρήκα, έλεγε ότι για μη μετρητικές κάμερες δεν έχει νόημα το precalibration αν δε γίνει αμέσως πριν ή αμέσως μετά την πτήση.
  8. Εγώ να δεις ζημιά που έπαθα... Όλο και το πλησιάζω. Επιφυλάσσομαι συντόμως.
  9. Προς επιβεβαίωση, δες και αυτό το paper. isprsarchives-XXXVIII-1-C22-131-2011.pdf
  10. Νομίζω ότι λέμε το ίδιο πράγμα. Τα matching points και τα κέντρα λήψης έχουνε συν/νες στο σύστημα αναφοράς του SfM. Γνωρίζοντας τα Χ,Υ,Ζ των κέντρων, τις γωνίες στροφής ω, φ & κ (στο σύστημα του SfM) ΚΑΙ τον εσωτερικό προσανατολισμό (άρα αποστάσεις σε pixel), μπορείς να κάνεις μετασχηματισμό. Στην περίπτωση των gcp's συνορθώνεις αξιοποιώντας τα για να αποκαταστήσεις τον εξωτερικό προσανατολισμό (να προσδιορίσεις δηλαδή τα Χ,Υ,Ζ και τις γωνίες στροφής)γνωρίζοντας πάντα τον εσωτερικό προσανατολισμό.
  11. Είναι σίγουρα βασικό στοιχείο, αλλά δε νομίζω ότι τα αδρανειακά τους είναι τόσο καλής ακρίβειας. ;Έχω καταλάβει ότι με τα matching points υπολογίζονται και οι τρεις στροφές της κάθε λήψης οπότε η θέση της κάθε λήψης είναι θέση ενός επιπέδου στο χώρο. Η κλίμακα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που επηρεάζεται πολύ και από το ύψος πτήσης.
  12. @dimapm Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είμαι κάποιος ειδικός στο αντικείμενο, θα προσπαθήσω να περιγράψω πώς έχω αντιληφθεί ότι λειτουργεί: Ο SfM αλγόριθμος λειτουργεί με την αναγνώριση κοινών σημείων (matching points) στα επικαλυπτόμενα τμήματα των διαδοχικών λήψεων και τον προσδιορισμό της τρισδιάστατης θέσης των σημείων αυτών (αυτό γίνεται με τεχνικές computer vision όπως η SIFT (scale-invariant feature transform) και SURF (speeded-up robust features). Για το λόγο αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ανάλυση των φωτογραφιών. Χρησιμοποιώντας τα matching points γίνεται υπολογισμός της θέσης και του προσανατολισμού της κάμερας σε κάθε λήψη προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τα σφάλματα. Επομένως η γεωαναφορά ανάγεται πρακτικά στην εύρεση των κέντρων λήψης της κάμερας, οι συντεταγμένες των οποίων εισάγονται ως σταθερές (constraints) είτε στη συνόρθωση του block είτε χρησιμοποιούνται στο μετασχηματισμό από το σύστημα συντεταγμένων του αλγορίθμου SfM στο σύστημα συντεταγμένων της αποτύπωσης. Αυτό παραδοσιακά το κάνουμε με gcp's (κάνοντας στην ουσία συνόρθωση block). Με τη διαθεσιμότητα RTK/PPK δυνατότητας, στην ουσία αντί να κάνουμε συνορθωση block κάνουμε μετασχηματισμό συστήματος συντεταγμένων. Επισυνάπτω μια αρκετά συνοπτική αλλά ευρέως κατανοητή εργασία που περιγράφει τα παραπάνω. esurf-2019-2.pdf
  13. Οk, αντιληπτό. Άρα να υποθέσω ότι σου κλωτσά το τσεκάρισμα με το AUT1. Κάποια στιγμή αν βρω χρόνο θέλω να τσεκάρω λύσεις με τους DYNG & NOA1 σε σχέση με στο SmartNet που χρησιμοποιώ.
  14. Πάντως στο βαθμό που σε όλο το block θα εφαρμοσθούν κοινές παράμετροι, θα ένοιωθα πιο σίγουρος με μια έξω από το λογισμικό βαθμονόμηση (υπό Κ.Σ. που λέγαμε και στη Φυσικοχημεία). Από εκεί και πέρα είναι πολλές οι συνθήκες που σου προσθέτουν μικρές μικρές αβεβαιότητες. Από περιέργεια, σε τι απόσταση κάνεις PPK λύση;
  15. Σύμφωνοι, αλλά έχω τη γνώμη ότι οι αυτοματισμοί έχουν να κάνουν περισσότερο με τους χρόνους έκθεσης, τις ισορροπίες φωτός κ.α. που δεν επηρεάζουν σημαντικά μία από τις βασικότερες πηγές σφαλμάτων, το distortion (όπως το λέμε στο χωριό μου). Εξαιρώ την εστίαση, που μεταβάλει κάποιες παραμέτρους γεωμετρίας.
  16. Νομίζω ότι πολλά προβλήματα προκύπτουν από τα εργαλεία "βελτιστοποίησης" της κάμερας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των φωτογραφιών που έχουν πολλά λογισμικά πακέτα, τα οποία κυριολεκτικά "ξεσκίζουν" την εσωτερική γεωμετρία. Πολλά προβλήματα (όχι όλα) μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με προηγούμενο καλιμπράρισμα της κάμερας (έστω και με τα διάφορα δωρεάν προγραμματάκια που κυκλοφορούν και με μια "σκακιέρα").
  17. Συμφωνώ σε όλα. Για όλα αυτά μίλησα πριν για προσοχή με τα "κλειστά κουτιά" ή αλλιώς γουρούνι στο σακί
  18. Παρόμοια αποτελέσματα είχαμε και εμείς για περιοχές εκτός του "πολυγώνου" που καλύπτουν τα gcp's, γι' αυτό και δεν εμπιστευόμαστε ότι είναι εκτός από το "πολύγωνο". Βέβαια παίζει ρόλο και η γεωμετρία των gcp's αλλά και η μορφολογία του εδάφους. Σε μια περίπτωση που είχαμε υφιστάμενο δασικό δρόμο περίπου ευθεία με σταθερή κλίση για 250μ, το μοντέλο έκανε μια "βουτιά"μέχρι και 50cm και μετά επανήλθε. Η εξήγηση που δώσαμε ήταν ότι έπρεπε να είχαμε βάλει φωτοσταθερά σε διαφορετικά υψόμετρα για να βοηθήσουμε τον αλγόριθμο.
  19. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα μόνο στη φωτογραμμετρική απόδοση. Πάντως στο παράδειγμα που ανέφερα, δουλέψαμε σε τοπικό σύστημα με συντελεστή κλίμακας 1, με αρχή μία στάση (με συν/νες ΕΓΣΑ 87) και προσανατολισμό από άλλη στάση (με συν/νες ΕΓΣΑ 87). Νομίζω ότι εξαρτάται από πολλά πράγματα και κυρίως από τις απαιτήσεις της κάθε εργασίας. Από τις (λίγες ομολογώ) εφαρμογές που έχουμε κάνει προσπαθώντας να συνδυάσουμε μετρήσεις GNSS με αποτύπωση με UAV, δεν καταφέραμε να έχουμε προσαρμογή καλύτερη από 15 cm (3D RMS) σε σημεία που δε συμμετείχαν στη φωτογραμμετρική επεξεργασία (βέβαια για κλίμακα αποτύπωσης 1:1000 για μελέτη δασικής οδοποιίας το κρίναμε ικανοποιητικό) . Καλύτερα έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε αποτύπωση UAV και αποτύπωση με 3D Scanner (π.χ. όψη κτιρίου από 3d Scan & point cloud οροφής από drone). Πάντως θα ήθελα να ακούσω εμπειρίες και εφαρμογές και από άλλους συναδέλφους για το θέμα αυτό.
  20. Πολλά ψηλά κτίρια γύρω γύρω (και σε επαφή), γερανοί από πάνω, οπότε είπαμε για κάτι μικρό και ευέλικτο με μικρή ζημιά αν γίνει λάθος χειρισμός (οι πτήσεις έγιναν όλες χειροκίνητα).
  21. Θα συμφωνήσω με το προφανές: χωρίς καλή γνώση των βασικών αρχών φωτογραμμετρίας καλύτερα να μην ασχοληθεί κάποιος γιατί αργά ή γρήγορα θα εκτεθεί. Μπορεί οι αλγόριθμοι SfM και οι λοιποί αυτοματισμοί και εφαρμογές (σχεδιασμός πτήσης, RTK, κλπ) να κάνουν τη δουλεία να φαίνεται εύκολη, αλλά επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και επειδή στην τελική ανάλυση είναι φωτογραμμετρία, όποιος θέλει να αξιοποιήσει αυτές τις μεθοδολογίες, ας διαβάσει, ας διαβάσει, ας διαβάσει και στο τέλος θα καταλάβει ότι π.χ. ακόμα και RTK να έχει στο drone, τα φωτοσταθερά (έστω και σε μικρότερο αριθμό) είναι απαραίτητα. Επίσης όποιος διαβάσει, θεωρώ ότι θα κάνει την καλύτερη χρήση για τον εξοπλισμό που έχει στα χέρια του. Ναι προφανώς οι "ακριβές" λύσεις θα δώσουν γενικά καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά εμείς για παράδειγμα που μας ζητήθηκε φωτογραμμετρική αποτύπωση ενός αποκαλυμμένου αρχαιολογικού χώρου με πολλές δυσκολίες λόγω εμποδίων, κάναμε τη δουλειά με ένα ταπεινό sparkάκι... αλλά και 25 φωτοσταθερά (με πολύ σκέψη για την κατανομή, ποια θα συμμετέχουν, ποια θα κρατήσουμε για έλεγχο, κλπ) αλλά με αποτέλεσμα που τελικά κάλυψε τις ανάγκες και απαιτήσεις ακρίβειας με τεκμηρίωση. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας το βασικό συμπέρασμα που έχουμε βγάλει είναι ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχει δώσει ένα εργαλείο που δε φανταζόμασταν λίγα χρόνια πριν ότι θα το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, αλλά δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τυφλά "κλειστά κουτιά", τα λογισμικά πακέτα SfM δηλαδή, και πάντα να σχεδιάζουμε, να εκτελούμε και να ελέγχουμε με όσα μάθαμε στις σχολές μας και διαβάσαμε μόνοι μας.
  22. Αν και έχει απαντηθεί στα πρώτα σχόλια, μπαίνεις Εθνικό Τυπογραφείο αναζητείς τα παρακάτω ΦΕΚ και τα κατεβάζεις: 1. Υ.Α. 70261/2874/1967 (ΦΕΚ 608/Β`/6.10.1967) Περί εγκρίσεως Κανονισμών δια την εγκατάστασιν και συντήρησιν Υπαιθρίων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας 2. Υ.Α. 2013/87/1969 (ΦΕΚ 476/Β`/25.7.1969) Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των άρθρων του τμήματος 23 και των άρθρων 283, 299 των κανονισμών δια την εγκατάστασιν και συντήρησιν Υπαιθρίων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας του 1967 3. Υ.Α. 104312/5094/1969 (ΦΕΚ 829/Β`/19.12.1969) Περί συμπληρώσεως του πίνακα Ι του άρθρου 232 των ισχυόντων κανονισμών δια την εγκατάστασιν και συντήρησιν Υπαιθρίων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας Επίσης τα: ΦΕΚ-687/Β/24.8.71 Νόμος 158/75 για εργασίες υπό τάση ΦΕΚ 189/8.9.75
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.