Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λυκούργoς

Members
  • Περιεχόμενα

    33
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by Λυκούργoς

  1. @Ioannis_Civil για το πρώτο: Άρθρο 9: Τοίχοι στα όρια των οικοπέδων - μεσότοιχοι (Κτιριοδομικός). Για το δεύτερο: Άρθρο 2, παράγραφοι 72 και 79: ορισμοί προστεγάσματος και στεγάστρου (ΝΟΚ). Άρθρο 16: Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου (ΝΟΚ).
  2. Για την πληρότητα του θέματος παραθέτω τον μοναδικό ορισμό της διαφορετικής διαμερισμάτωσης. Η διαμερισμάτωση ορόφου εφαρμόζεται υποχρεωτικά όταν υπάρχει διαφοροποίηση του περιγράμματος αυτοτελών ιδιοκτησιών από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Στην άδεια της περίπτωσης που εξετάζεις έχεις ένα περίγραμμα κατοικίας και ένα αποθήκης. Στην υλοποιημένη κατάσταση το περίγραμμα της κατοικίας μεγάλωσε και αυτό της αποθήκης εξαλείφθηκε. Εμένα μου φαίνεται ότι τα περιγράμματα δεν παρέμειναν ίδια, που σημαίνει ότι διαφοροποιήθηκαν.
  3. Με την άδειά σου, θα απαντήσω εγώ. H παρακώλυση συγκοινωνιών ορίζεται στον Ποινικό Κώδικα ως παρεμπόδιση ή διατάραξη σε μεγάλη έκταση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα της λειτουργίας των κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων, και ιδίως μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίου, αεροπλάνου ή λεωφορείου. Η παρακώλυση στάθμευσης, λοιπόν, δεν αποτελεί παρακώλυση συγκοινωνιών. Ούτε παρεμπόδιση κυκλοφορίας είναι, γιατί κυκλοφορία σημαίνει κίνηση οχημάτων ενώ στάθμευση το αντίθετο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε τίποτε από όλα αυτά, καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί εμπόδια προς παρεμπόδιση της στάθμευσης. @Κωστας Χρήστος το μοναδικό επιλήψιμο, νομότυπα, στο ζήτημα που σε απασχολεί είναι η ενόχληση για να μετακινήσεις το αυτοκίνητό σου. Παράβαση του ΚΟΚ δεν υπάρχει. Τα υπόλοιπα περί ενδεχόμενων πολεοδομικών αυθαιρεσιών, παράτυπων ενοικιάσεων, μη αδειοδοτημένων χρήσεων είναι αρμοδιότητα των ελεγκτικών αρχών. Η αρμονική κοινωνική συνύπαρξη βασίζεται πρωτίστως στην ανθρώπινη συνεννόηση. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο φοβερό να παρκάρεις λίγο πιο μπροστά ή πιο πίσω. Θα μπορούσες να τους ρωτήσεις για τη χρονική διάρκεια των εργασιών που κάνουν. Τα πρόστιμα, η αστυνομία, η τροχαία, οι δικηγόροι δεν είναι λύσεις για τα μικροπροβλήματα μεταξύ γειτόνων.
  4. Συνήθως, οι κατασκευαστές δεν ενδιαφέρονται για μικρά οικόπεδα. Όταν όμως υπάρχει περιθώριο κέρδους, τα πράγματα αλλάζουν. Δεν καθορίζουν οι όροι δόμησης την επιλογή τους, τα κριτήριά τους είναι αυστηρώς εμπορικά. Γι' αυτό προτείνω να ακολουθήσεις την οδηγία της πρώτης απάντησης που έλαβες.
  5. Άρθρο 99, εδάφιο α: «αίτηση: Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης». Εάν τα δύο τμήματα, ένα για κάθε διώροφο, του συνολικού γηπέδου είχαν οριστεί ως κάθετες θα μπορούσε να γίνει ρύθμιση μόνο της μίας. Τώρα, όμως, έχουμε τέσσερις οριζόντιες. Άρα είτε κάνεις μία δήλωση για όλο το γήπεδο είτε περισσότερες, αλλά μόνο για τις οριζόντιες. Βάσει της διάταξης που παρέθεσα δεν γίνεται να συμπεριληφθούν κοινόχρηστοι χώροι σε δήλωση οριζοντίων ιδιοκτησιών.
  6. Έχεις πίνακα συνιδιοκτησίας όπου υπάρχουν τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες (δύο για κάθε οικοδομή);
  7. @John Kalam για τον Δήμο Βύρωνα απευθύνεσαι στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Σωκράτους. Προτιμότερο είναι να τους τηλεφωνήσεις πριν προβείς σε άλλη ενέργεια.
  8. Όχι, γιατί η άδεια της προσθήκης αφορά μόνο την προσθήκη. Η εσφαλμένη αποτύπωση δεν αλλάζει την πραγματική κατάσταση του παλαιού κτίσματος. Αυτό ισχύει τόσο για το εμβαδόν όσο και για τη χρήση. Υπογράφεις ότι η τακτοποίηση γίνεται κατόπιν αυτοψίας από μέρους σου. Πώς, λοιπόν, θα παραβλέψεις το γεγονός ότι οι δήθεν αποθήκες είναι κατοικία; Το ότι έχουν δηλωθεί άλλα αντί άλλων σε Ε9 και κτηματολόγιο είναι πρόβλημα του ιδιοκτήτη και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει δικό σου.
  9. @Πάνος ναι, πρέπει. @Μέρσα η παρακάτω δημοσίευση θα σε βοηθήσει:
  10. Δίκιο έχεις. Πάντως το «ναι» στο πρώτο ερώτημα εξακολουθεί να ισχύει. Επί του πρακτέου: αν έχεις το κουράγιο να διορθώσεις ολοκληρωμένη δήλωση, προχώρα. Γενικό ερώτημα: Εάν οι ρυθμισμένες αυθαιρεσίες —κλειστοί ημιυπαίθριοι, ως επί το πλείστον— δεν ενταχθούν στον ισχύοντα νόμο και δεν εξαιρεθούν οριστικά, θα διατηρηθούν για σαράντα χρόνια και μετά θα επανέλθουν στο καθεστώς που βρίσκονταν πριν τη ρύθμιση; Αυτό είναι μεγαλύτερο ανέκδοτο και από τον ισχυρισμό πως το ΤΕΕ υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.
  11. Ναι. Όταν οι ήδη ρυθμισμένοι χώροι δεν βρίσκονται εντός πρασιάς και δεν οδηγούν (συνυπολογιζόμενοι με τις άλλες αυθαιρεσίες του ακινήτου) σε παραβίαση μεγαλύτερη του 40% για κάλυψη, δόμηση και 20% για ύψος εξαιρούνται οριστικά χωρίς ένταξη στον ισχύοντα νόμο. Όταν υπερβαίνονται τα όρια, για την οριστική εξαίρεση είναι απαραίτητη η δήλωση υπαγωγής στις ισχύουσες διατάξεις. Η υπαγωγή μπορεί να γίνει μόνο με διόρθωση της υπάρχουσας δήλωσης, όχι με νέα.
  12. Θα έπρεπε να είχε εκδοθεί βεβαίωση με εξαιρέσεις, αλλά δεν έγινε και τίποτα φοβερό. Η διατύπωση του κειμένου σε καλύπτει· αυτό που βεβαιώθηκε είναι αληθές. Εξακολουθείς να έχεις δύο επιλογές· είτε εκδίδεις βεβαίωση με εξαιρέσεις είτε προχωράς σε ρύθμιση. Ο μελλοντικός ιδιοκτήτης μπορεί να προβεί και αργότερα σε τακτοποίηση για την ένταξη σε πρόγραμμα.
  13. @cv01302 η πιλοτή είναι κοινόχρηστη, η κατοικία —όμως— όχι. Οι αυθαιρεσίες επί κοινοχρήστων χώρων μπορούν είτε να παραμένουν κοινόχρηστες είτε να είναι ιδιόκτητες. Στην περίπτωση που εξετάζεις ισχύει, προφανώς, το δεύτερο. Όταν αναφέρομαι σε ιδιοκτησία δεν εννοώ με την έννοια του τίτλου, αλλά με την έννοια της κατοχής και κάρπωσης. Άλλωστε, εάν γινόταν αυτοψία από την πολεοδομία θα καταλογιζόταν πρόστιμο στον φερόμενο ιδιοκτήτη (ας πούμε, νομέα) της κατοικίας και όχι σε όλους τους συνιδιοκτήτες, παρά το γεγονός της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης τμήματος της κοινόχρηστης πιλοτής. Όλ' αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατοικία δεν ανήκει στα κοινόχρηστα μέρη της οικοδομής.
  14. Αφού υπάρχει έκθεση για λήψη μέτρων ασφαλείας λόγω επικινδυνότητας, ο μόνος τρόπος για να μην πραγματοποιηθούν είναι η κατεδάφιση. Συμφωνώ, λοιπόν, και εγώ αυτό θα έκανα.
  15. @Tim22 μπορεί να γίνει ρύθμιση και τώρα. Ακόμα και να εκδοθεί εκ νέου πιστοποιητικό πληρότητας με εξαιρέσεις, μπορεί να τακτοποιηθεί αργότερα η μετατόπιση του ανοίγματος.
  16. Το πρώτο· θα συμπεριλάβεις τα στέγαστρα στη λοιπή. Φυσικά και δεν αποτελούν τμήμα του περιγράμματος της οριζόντιας ιδιοκτησίας οι ζαρντινιέρες και τα στέγαστρα.
  17. Θα ήθελα να προτείνω την προσφυγή στην τηλεφωνική υποστήριξη του ΤΕΕ. Αλλά επειδή, κατά πάσα βεβαιότητα, θα λάβεις απάντηση τύπου «ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις»· δεν θα το κάνω. Το πρόβλημα είναι ότι έχεις και άλλες παραβάσεις εκτός από τη λοιπή. Το καλύτερο θα ήταν να περιμένεις έως ότου επιτραπούν οι δηλώσεις για την κατηγορία 5. Εάν θέλεις οπωσδήποτε να ρυθμίσεις το ακίνητο, ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφθώ για να παρακαμφθεί το πρόβλημα είναι να κάνεις δεύτερη δήλωση που να περιέχει μόνο τη λοιπή παράβαση. Σε αυτήν μπορείς να συμπληρώσεις οτιδήποτε χρειάζεται για να προχωρήσει η υποβολή αφού, ως γνωστόν, το πρόστιμο της λοιπής υπολογίζεται βάσει προϋπολογισμού και όχι με συντελεστές τετραγωνιδίων. Επισημαίνω (περιττό για όσους ασχολούνται με δηλώσεις αυθαιρέτων) ότι δεύτερη δήλωση για το ίδιο ακίνητο δεν επιτρέπεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρω —και δεν προτείνω— αυτή την αλχημεία γιατί το πρόβλημα προκαλείται από το ηλεκτρονικό σύστημα που εμποδίζει την υποβολή καθ' όλα νόμιμης δήλωσης.
  18. Το πρώτο είναι σωστό («θεωρείται ότι δεν υπάρχει οικοδομική άδεια αποκλειστικά για τις αυθαίρετες κατασκευές»). Το δεύτερο, όμως, είναι λανθασμένο. Για τον προσδιορισμό της κατηγορίας θεωρείται ότι υπάρχει άδεια («στην κατηγορία 4 υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε οικόπεδο/γήπεδο για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια»). Δηλαδή, το οικόπεδο (για την ακρίβεια: το επ' αυτού κτίριο) εξακολουθεί να έχει άδεια παρά το γεγονός ότι για τις αυθαιρεσίες θεωρούμε ότι δεν υπάρχει. Η περίπτωση που περιγράφεις δεν χρήζει υπαγωγής. Δήλωση γίνεται μόνο για αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης.
  19. @Tim22 αφού θα έδινες κάτοψη ορόφου όπου θα αποτύπωνες την πραγματοποιημένη κατάσταση, γιατί να μην χρησιμοποιήσεις την κάτοψη της σύστασης εάν συμβαδίζει με την πραγματικότητα; Έτσι κι αλλιώς η ουσία παραμένει η ίδια, είτε σχεδιάσεις καινούργια κάτοψη είτε χρησιμοποιήσεις το υπάρχον σχέδιο.
  20. Με επίσκεψη στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Όχι, πρέπει να συνεννοηθείς με τους μηχανικούς του Δήμου.
  21. @panosf υπαγωγή δύναται να γίνει είτε για κτίριο είτε για διηρημένη ιδιοκτησία. Δηλώνονται υποχρεωτικά όλες οι αυθαιρεσίες. Αφού δεν υπάρχει άδεια για την αποθήκη, είναι αυθαίρετη. Συνεπώς πρέπει να ρυθμιστεί ολόκληρη.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.