Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tostas

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Tostas's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Collaborator Rare
  • One Month Later
  • First Post Rare
  • Week One Done
  • Helpful Rare

Recent Badges

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Υπόθεση : Έστω ότι έχουμε το κτίριο της φωτογραφίας. Αποτελείται από έναν κύλινδρο από οπλισμένο σκυρόδεμα, εντός του οποίου υπάρχει ένα αίθριο με λίμνη και κλιμακοστάσιο (6,67 μ σε εσωτερική διάμετρο) και έναν ορθογώνιο όγκο μεταλλικής κατασκευής που στηρίζεται στον κύλινδρο (2,72 είναι η εσωτερική κάθετη απόσταση μεταξύ των περιμέτρων τετραγώνου και κύκλου στην κάτοψη). Οι ερωτήσεις είναι 1. αν μπορεί να στηριχτεί η ορθογώνια μεταλλική κατασκευή στον κύλινδρο από σκυρόδεμα, πώς θα γίνει και από τι εξαρτάται αυτό, 2. ποιο είναι το μέγιστο δυνατό μήκος αυτού του τετραγώνου προβόλου - εξώστη (από στατική άποψη) σε περίπτωση που αποφύγουμε την περιμετρική του στήριξη, 3. είναι όντως εξώστης ή μετράει κανονικά στη δόμηση απ' τη στιγμή που είναι περιμετρικά κλειστός (με γυάλινες επιφάνειες) και λειτουργεί ως κατοικία, 4. θα έμενες σ' αυτό το κτίριο και για ποιους λόγους ?
  2. Ναι όντως η δουλεία αυτή αναφέρεται στο συμβόλαιο σαν ένα σημείο τομής όλων των όμορων οικοπέδων (και του προς μελέτη) για κατασκευή κοινόχρηστου βόθρου... Άλλος ένας λόγος να μη βάλω παράθυρα.
  3. Άρα δεν μπορώ να έχω ανοίγματα στην πλευρά αυτή. Τώρα το υπάρχον μάλλον θα παραμείνει. Ευχαριστώ.
  4. Σε ένα κτίριο προ του '55 λοιπόν που εφάπτεται με την οικοδομική γραμμή υπάρχει ένα ξεχασμένο άνοιγμα. Αυτό απαγορεύεται θα έλεγε κάποιος στις μέρες μας, ωστόσο στο όμορο οικόπεδο υπάρχει δουλεία διόδου, δηλαδή ένας κοινόχρηστος δρόμος που ανήκει στον διπλανό ιδιοκτήτη... Η ερώτηση είναι αν είμαι ελεύθερος να ανοίξω ανοίγματα στον τοίχο που βλέπει στη δουλεία.
  5. Αλλά απ 'την άλλη το καθ' ύψος και το κατ' επέκταση είναι αλληλένδετα αφού στην κάλυψη μετράνε και οι προβολές των ορόφων. Προφανώς πρέπει να ανατρέξω στον γοκ του '55 , αλλά δε νομίζω ότι θα βρω ευμενέστερη συνθήκη από ποσοστό κάλυψης 70 % που ισχύει στο ΝΟΚ. Άρα μάλλον κινούμαι στα όρια του υφιστάμενου...
  6. Στην περίπτωσή μου όντως το υφιστάμενο παραβιάζει την κάλυψη κατά 5 τ.μ., αλλά πως προκύπτει αυτό που λέει ο pavlos από την παράγραφο 3β που αναφέρει ο tetris ? Μάλλον αυτό είναι πρόβλημα διατύπωσης.
  7. Βασικά υπάρχει ένα υφιστάμενο κτίριο προ του' 55 με τοιχοδομία από πέτρα στο οποίο θα γίνει μια προσθήκη. Αλλά το κτίριο αυτό έχει ήδη καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό της επιτρεπόμενης κάλυψης και δεν επαρκεί ο χώρος για μια ουσιαστική προσθήκη. Η μόνη ελπίδα είναι αν επιτρέπεται μια "παραβίαση" στην επιτρεπόμενη κάλυψη 5 τετραγωνικών, επειδή το υφιστάμενο κτίριο χτίστηκε με διαφορετικούς όρους δόμησης από αυτούς που αφορούν κάθε νέα προσθήκη (δηλαδή κατά ΝΟΚ). Ελπίζω να έγινα πιο σαφής.
  8. Άρα η αφαίρεση από την κάλυψη ισχύει μόνο για νέες προσθήκες με πέτρα ή ξύλο στο υπάρχον, αλλά αυτό δεν ισχύει στην εμβαδομέτρηση υφιστάμενων παλαιών κτιρίων. Αν και δεν αναφέρεται αυτό κάπου στον ΝΟΚ σαν επισήμανση. Οκ ευχαριστώ.
  9. Υπόθεση Έστω ότι έχουμε ένα υπάρχον σχετικά παλιό κτίριο με τοιχοδομή από πέτρα. Σύμφωνα με το ΝΟΚ , στο άρθρο 12 4β που παραπέμπει στο άρθρο 11 κβ, "ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του, αμφότεροι από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη" δε μετράνε στην κάλυψη. Αυτό ισχύει και για παλιά κτίρια ή μόνο για νεόκτιστα? Το αναφέρει αυτό κάπου στο ΝΟΚ? Ευχαριστώ.
  10. Γεια σας. Ως νέος μηχανικός ήθελα να ρωτήσω ποιες ευθύνες επωμίζεται ένας αρχιτέκτονας μηχανικός που υπογράφει μια αρχιτεκτονική μελέτη ; Υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση σοβαρών λαθών και τι είδους λάθη είναι αυτά; Τα σχέδια της μελέτης δεν ελέγχονται και από άλλους φορείς μέχρι να βγει η άδεια; Ευχαριστώ !
  11. 😄 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Βασικά το Midjοurney περισσότερο σε βοηθάει στην αρχική διαδικασία της σύνθεσης, αλλά και στην τελική διαδικασία του rendering. Αλλά εγώ περισσότερο αναφέρομαι σ' αυτό που λέει ο Παναγιώτης, δηλαδή ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα που με συγκεκριμένα δεδομένα (σύμφωνα με το Ν.Ο.Κ.) να τοποθετεί το κτίριο μέσα στο οικόπεδο με δ-Δ, κάλυψη, δόμηση κλπ. Αποκλείεται τέτοιου είδους προγράμματα να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, αλλά σίγουρα μπορούν να τον βοηθήσουν να προσανατολιστεί μέσα στο χάος των νόμων και των παρανόμων. Πάντως θα μπορούσε κάποιος προγραμματιστής να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, αφού υπάρχει ακόμα κενό εφαρμογής.
  12. Γεια σας. Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ΑΙ στην αγορά στο οποίο να έχουν προστεθεί οι απαιτήσεις του Ν.Ο.Κ. Ξέρω για το Architectures.ai, αλλά δεν είμαι σίγουρος για την κατά Ν.Ο.Κ. συμβατότητα. Γνωρίζει κάποιος κάτι ; Ευχαριστώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.