Μετάβαση στο περιεχόμενο

ilsvm41

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Καλημέρα. Το τι είναι δίκαιο και τι όχι, δυστυχώς είναι και λίγο υποκειμενικό καθώς υπάρχει προσωπικό συμφέρον. Προσπαθώ όμως να το δω όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Για αυτό που λες για το αν είναι δίκαιο ο ιδιοκτήτης της γκαρσονιέρας να χρεωθεί την απερισκεψία του άλλου ιδιοκτήτη που έδωσε όλα τα χρήματα ενώ δεν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες εργασίες, η απάντηση είναι ότι τα χρήματα που έδωσε ο άλλος ιδιοκτήτης πήγαν για εργασίες και στο δικό του, αλλά και στα άλλα διαμερίσματα, ακόμα και στα κοινόχρηστα. Ναι μεν αφελής και απερίσκεπτος, αλλά από την απερισκεψία αυτή ωφελήθηκαν όλοι. Η βασική διαφωνία που υπάρχει είναι αν από τα χρήματα που ζητάει ο νέος εργολάβος θα πρέπει να αφαιρεθούν πρώτα τα χρήματα που οφείλονταν από όλους τους προηγούμενους που χρώσταγαν στον παλιό εργολάβο ή όχι. Θα μου επιτρέψεις να δώσω ένα ακόμα παράδειγμα. Έστω ότι ο αρχικός εργολάβος πήρε μόνο δύο διαμερίσματα από την αντιπαροχή, τα οποία είναι ίδια σε τετραγωνικά και τα οποία τα πούλησε 300.000 ευρώ το καθένα. Έστω ότι οι εργασίες που απομένουν στα διαμερίσματα είναι 25.000 στο Α διαμέρισμα και 75.000 ευρώ στο Β. Οι κοινόχρηστες εργασίες απαιτούν 100.000 ευρώ. Η συνολική οφειλή για την οικοδομή (διαμερίσματα και κοινόχρηστα) είναι επομένως 200.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης Α είχε δώσει 200.000 ευρώ στον εργολάβο, ενώ ο Β είχε δώσει 250.000 ευρώ. Οι περιπτώσεις είναι: Α) Ο ιδιοκτήτης Α δίνει στον νέο εργολάβο τα 100.000 ευρώ που χρώσταγε και ο Β δίνει τα 50.000 ευρώ. Το υπόλοιπο που μένει (50.000 ευρώ) πάει με χιλιοστά, άρα (ίδια διαμερίσματα), δίνει ο καθένας από 25.000 ευρώ. Συνολικά ο Α θα έχει δώσει 200.000 + 100.000 + 25.000 = 325.000 ευρώ. Ο Β θα έχει δώσει 250.000 + 50.000 + 25.000 = 325.000 ευρώ, όπως και ο Α δηλαδή. Β1) Τα 200.000 ευρώ που θέλει συνολικά ο νέος εργολάβος μοιράζονται με βάση με χιλιοστά. Άρα από 100.000 ο καθένας. Ο Α θα δώσει συνολικά επομένως 200.000 + 100.000 = 300.000. Ο Β θα δώσει 250.000 + 100.000 = 350.000 ευρώ. Β2) Τα 100.000 ευρώ των κοινοχρήστων πάνε με χιλιοστά, άρα 50.000 ευρώ ο καθένας και μετά ο καθένας ολοκληρώνει το διαμέρισμα μόνος του. Ο Α θα έχει δώσει 200.000 + 50.000 + 25.000 = 275.000 ευρώ (πιο φτηνά από όσο το είχε αγοράσει από τον αρχικό εργολάβο!), ενώ ο Β θα έχει δώσει 250.000 + 50.000 + 75.000 ευρώ = 375.000 ευρώ. Μπορώ να κάνω άπειρα τέτοια παραδείγματα όπου φαίνεται ότι στην περίπτωση Α οι ιδιοκτήτες και οι οικοπεδούχοι θα επιβαρυνθούν ισομερώς το όποιο «αγγούρι» προκύπτει από την αλλαγή εργολάβου, ενώ στις περιπτώσεις Β1 και Β2 υπάρχει άνιση κατανομή, ενώ υπάρχουν ακόμα και σενάρια στα οποία κάποιος μπορεί και να επωφεληθεί από την αλλαγή εργολάβου πληρώνοντας λιγότερα από όσα ήταν να πληρώσει! Υ.Γ. Προφανώς έχει γίνει ξεκάθαρο ότι θεωρώ την περίπτωση Α πιο δίκαιη. Ακούω όμως οποιαδήποτε αντίθετη απάντηση γιατί μπορεί να έχω λάθος. Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας. Με εκτίμηση Ο.Γ.
  2. Η τελευταία μεταβίβαση χιλιοστών δεν έχει γίνει, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία. Ναι θα αναλάβει νέα εταιρία, προς αποπεράτωση όπως σωστά λες. Δεν θα γίνει νέα αντιπαροχή. Αυτό που λες ότι ο καθένας θα αναλάβει την αποπεράτωση του διαμερίσματος του σημαίνει ότι ο ένας που το διαμέρισμα του είναι 150 τμ και δεν έχει μπει τίποτα μέσα από υλικά θα πληρώσει 60.000 ευρώ, ενώ ο άλλος που έχει γκαρσονιέρα των 40 τμ και είναι σχεδόν ολοκληρωμένη θα πληρώσει 5.000 ευρώ. Αντίστοιχα για τους κοινοχρηστους αυτος με τα τα 150 τμ θα πληρώσει με βάση τα χιλιοστα άρα πχ 50.000 ευρώ, ενώ αυτός με την γκαρσονιέρα 13.000 ευρώ περίπου. Αν πούμε τώρα χάριν υπόθεσης οτι αυτος με την γκαρσονιέρα την είχε αγοράσει πρόσφατα από τον κατασκευαστή και δεν του είχε δώσει ούτε ένα ευρώ ακόμα (με συμφωνημενη τιμή πώλησης τα 65.000 ευρω), θα αγοράσει τελικά σπίτι έχοντας δώσει κάτι λιγότερα από 20.000 ευρώ, ενώ ο άλλος με τα 150 τμ που είχε εξοφλήσει τον κατασκευαστή δίνοντας 350.000 ευρώ θα πρέπει να δώσει άλλα 110.000 ευρώ. Δίκαιο δεν μου κάνει, αλλά δεν θα είναι πρώτη φορά που θα δω κάτι "αδικο" να είναι νομικά σωστό. Ευχαριστώ και σένα φίλε μου για την απάντηση.
  3. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχουμε μπλέξει δυστυχώς και σίγουρα θα χάσουμε λεφτά όπως και να έχει. Το θέμα είναι πλέον να περιοριστεί η ζημιά. Το ψάχνω από πολλές μεριές και ακόμα δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Ακόμα και δικηγόροι που ρωτάω μου λένε άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος. Που θα πάει όμως κάπου θα κάτσει η μπίλια.
  4. Στο συμφωνητικό δεν υπήρχε πρόβλεψη για πτώχευση. Δεν ξέρω αν ρωτάς αυτό. Ίσως να σε καλύπτει ότι οι πληρωμές που έχουν γίνει από τους αγοραστές δεν ανταποκρίνονται στην πορεία του έργου. Κανονικά δεν έπρεπε να έχει πάρει τα λεφτά που έχει πάρει ο εργολάβος αλλά παρακαλούσε για βοήθεια και προχώραγε λίγο λίγο τις εργασίες ενώ τα ποσά που εισέπρατε ήταν για πιο μετά. Μέχρι που κάποια μέρα είπε ότι παπαλα και μείναμε στον άσο!
  5. Έχω ρωτήσει και σε forum νομικών, αλλά ήθελα και άποψη από μηχανικούς που το έχουν αντιμετωπίσει στην πράξη. Σε ευχαριστώ για την απάντηση!
  6. Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα μια βοήθεια σε ένα θέμα που είναι νομικό κυρίως, αλλά που σίγουρα θα το γνωρίζουν πολλοί από εδώ πιστεύω. Έχω ρωτήσει και δικηγόρο ο οποίος μου έχει πει την άποψή του, η οποία όμως είναι αντίθετη με την άποψη του δικηγόρου της «άλλης πλευράς». Σημείωση, ότι δεν θα πω σε ποια «πλευρά» είμαι εγώ, γιατί πραγματικά θέλω να μάθω ποιο είναι το σωστό και το δίκαιο και δεν θέλω να προκαταβάλλω κανέναν. Η ιστορία έχει ως εξής: Οικόπεδο δόθηκε αντιπαροχή. Ο οικοπεδούχος πήρε κάποια διαμερίσματα και ο εργολάβος τα υπόλοιπα τα οποία και πούλησε. Η οικοδομή ξεκίνησε κανονικά, αλλά στην πορεία ο εργολάβος πτώχευσε. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμφωνούν να συνεχίσουν με νέο εργολάβο. Στον αρχικό εργολάβο εκκρεμούν κάποιες πληρωμές από τους αγοραστές των διαμερισμάτων. Στην οικοδομή εκκρεμούν εργασίες, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα εσωτερικά των διαμερισμάτων. Επισημαίνεται, ότι τα διαμερίσματα είναι διαφορετικά μεταξύ τους στα τετραγωνικά μέτρα και επίσης διαφέρει και η φάση ολοκλήρωσής τους, δηλαδή σε κάποια έχουν γίνει περισσότερες εργασίες από άλλα (πχ σε κάποια έχουν μπει πατώματα ή κάτι ανάλογο, ενώ σε άλλα όχι). Σαν υπόθεση μπορούμε να πάρουμε ότι οι εργασίες που εκκρεμούν στους κοινόχρηστους χώρους κοστολογούνται στα 100.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα απαιτούνται για τις εργασίες που εκκρεμούν στα εσωτερικά του συνόλου των διαμερισμάτων. Οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί είναι οι εξής: Α) Στον νέο εργολάβο θα δοθούν τα χρήματα που δεν είχαν καταβάλει οι αγοραστές στον προηγούμενο εργολάβο (έστω 50.000 ευρώ συνολικά) και το υπόλοιπο που αφορά την ολοκλήρωση της οικοδομής δηλαδή, σύμφωνα με το παράδειγμα, τα 150.000 ευρώ θα μοιραστούν σαν οφειλή προς όλους με βάση τα χιλιοστά ιδιοκτησίας. Β) Οι οφειλές στον προηγούμενο εργολάβο δεν λαμβάνονται υπόψιν. Από εκεί και πέρα (περίπτωση Β1), το συνολικό οφειλόμενο ποσό των 200.000 ευρώ μοιράζεται προς όλους με τα χιλιοστά ή (περίπτωση Β2), η οφειλή των κοινόχρηστων χώρων μοιράζεται προς όλους με τα χιλιοστά και μετά ο καθένας αναλαμβάνει μόνος του να ολοκληρώσει το διαμέρισμά του. Θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, να μου υποδείξετε τα σχετικά άρθρα του Αστικού Κώδικα, ή κάποια νομολογία ή οτιδήποτε που να μπορεί να σταθεί σαν αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο για την νομιμότητα της όποιας περίπτωσης. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τον κόπο που θα αφιερώσετε για τις απαντήσεις σας. Με εκτίμηση Ο.Γ.
  7. Κανονισμός υπάρχει στην πολυκατοικία. Η αδικία που θεωρώ ότι υπάρχει είναι ότι τον υπολογισμό των κοινοχρήστων τον κάνουμε με τα χιλιοστά όπως ορίζεται από τον κανονισμό, αλλά ο υπολογισμός των χιλιοστών έχει γίνει αυθαίρετα από τον κατασκευαστή με βάση την εμπορική αξία και όχι από ότι υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά, το ύψος κλπ.
  8. Καλημέρα σας. Είμαι ιδιώτης, ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος. Κατά καιρούς μπαίνω στην ιστοσελίδα αυτή για διάφορα θέματα που ψάχνω, γιατί με ενδιαφέρει να μαθαίνω από επαγγελματίες που γνωρίζουν τι λένε και όχι από ανώνυμες και άσχετες πηγές. Αυτή τη φορά θα ήθελα όμως να ζητήσω εγώ μια βοήθεια. Το πρόβλημα που έχω είναι σχετικά με τον υπολογισμό των χιλιοστών για τα κοινόχρηστα στην πολυκατοικία που είμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος. Θεωρούσα πάντα ότι υπάρχει λάθος στους υπολογισμούς που έχουν γίνει στον πίνακα υπολογισμού των χιλιοστών, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχα κάτσει να το ψάξω. Με αφορμή μια μεγάλη και ακριβή αγορά που πρόκειται να κάνουμε στην πολυκατοικία, είπα επιτέλους να το δω. Διαπίστωσα ότι οι φόβοι μου ήταν αληθινοί καθώς με τίποτα δεν μπορώ να βγάλω τα νούμερα που φαίνονται στον πίνακα. Μετά από αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας με την αρχιτέκτονα – μηχανικό που έχει συντάξει τον πίνακα, εκείνη τελικά μου απάντησε ότι τα χιλιοστά τα οποία έχουν βγει στο τέλος, της τα έδωσε ο κατασκευαστής. Έχει μπει δηλαδή ένας πίνακας που (θεωρητικά) γίνονται υπολογισμοί με μαθηματικούς τύπους, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι «καρφωτό». Σε επικοινωνία που είχα με τον κατασκευαστή μου επιβεβαίωσε ότι όντως στις πολυκατοικίες που φτιάχνει, δίνει αυτός τα χιλιοστά όπως θεωρεί ότι πρέπει να είναι. Το κριτήριό του μου είπε ότι είναι η εμπορική αξία του κάθε διαμερίσματος. Δεν θα σχολιάσω αν και μπαίνω στον πειρασμό! Θεωρώ πρώτα από όλα ότι το να βγαίνουν τα κοινόχρηστα με βάση τα χιλιοστά είναι στη γενική του περίπτωση δίκαιος τρόπος, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις είναι άδικος. Δεν είναι το θέμα μας αυτό τώρα, απλά ήθελα να το επισημάνω. Το έχω δεχτεί εννοείται ότι έτσι είναι καθώς αυτό λέει ο νόμος (δεν το ξέρω αν υπάρχει, αλλά μάλλον). Ο νόμος (πάλι δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι) όμως φαντάζομαι ότι λέει και τον τρόπο υπολογισμού των χιλιοστών. Προφανώς για να έβαλε πίνακα με υπολογισμούς ο κατασκευαστής, από κάπου υποχρεώνεται. Το ότι αυθαίρετα αλλάζει τα τελικά νούμερα με αυτά που θεωρεί αυτός δίκαια, ίσως να είναι και κάτι για το οποίο θα μπορούσα να τον καταγγείλω. Παρόλα αυτά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου και ούτε καν θέλω να ξαναμιλήσω με τον κατασκευαστή. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνει το σωστό, το νόμιμο και το δίκαιο. Από τη στιγμή που τα κοινόχρηστα υπολογίζονται με τον σωστό και νόμιμο και δίκαιο (άδικο για μένα, αλλά τέλος πάντων) τρόπο των χιλιοστών, τότε και ο υπολογισμός τους θα πρέπει να γίνει με το σωστό και νόμιμο και δίκαιο τρόπο του πίνακα με τους υπολογισμούς βάση τύπων κλπ. και όχι με τα "καρφωτά" χιλιοστά του κατασκευαστή. Θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε αυτά που λέω, δηλαδή αν θεωρείτε ότι έχω δίκιο ή άδικο κάπου και γιατί. Δεν έχω μιλήσει με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες για το θέμα αυτό ακόμα. Θέλω πρώτα να μάθω αν είμαι σωστός ή όχι. Επίσης θα ήθελα να μάθω ποιος νόμος ή οδηγία ή οτιδήποτε λέει ότι τα κοινόχρηστα πρέπει να υπολογίζονται με βάση τα χιλιοστά, και κυρίως αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τον τρόπο υπολογισμού των χιλιοστών. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τη φιλοξενία σας.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.