Μετάβαση στο περιεχόμενο

panagiοtis

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχ/κος ΗΥ & Πληροφορικής

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Αν υπάρχουν ασφάλειες που αντιστοιχούν στο μισό σπίτι είναι εύκολο να μπουν στον πίνακα οι μετρητές, εκτός και αν ο πίνακας δεν χωράει και χρειαστεί και αλλαγή πίνακα. Ωστόσο, υπάρχουν συσκευές που ονομάζονται Μετρητές Κατανάλωσης Ρεύματος, οι οποίες συνδέονται στην πρίζα και παρέχουν πρίζα με οθόνη που μετρά την κατανάλωση. Οι τιμές τους ξεκινούν από περίπου 10 ευρώ, και απλώς τις τοποθετείς χωρίς να χρειάζεται ηλεκτρολόγος. Δηλαδή, θα έπρεπε να τοποθετηθεί μία τέτοια συσκευή σε κάθε πρίζα του μισού σπιτιού. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται εμπιστοσύνη ότι οι συσκευές θα είναι πάντα συνδεδεμένες. Επιπλέον, δεν θα μετράται η κατανάλωση των φώτων, η οποία, με τους σύγχρονους LED λαμπτήρες, είναι ένα μικρό έξοδο.
  2. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί να απαγορεύεται κάτι τέτοιο. Ωστόσο, πιστεύω ότι αν μείνει εκεί, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δηλωθεί η νέα κατοικία στην εφορία, εάν κάποιος θέλει να είναι απόλυτα νόμιμος, κάτι που θα γνωρίζει καλύτερα ένας λογιστής. Επίσης, αν χρειάζεται να επιμεριστούν τα πάντα, τότε μάλλον θα πρέπει να γίνει κάτι και με το νερό, τη θέρμανση (εκτός και αν αυτή είναι με ρεύμα) και φυσικά τα κοινόχρηστα. Παρεμπιπτόντως, αν γινόταν διαχωρισμός όπως λες, κάτι που, αν δεν κάνω λάθος, ονομάζεται διαμερισμάτωση, τότε πιστεύω ότι το κόστος θα ήταν τόσο μεγάλο (λόγω του μηχανικού αλλά και των εκτεταμένων τεχνικών εργασιών) που δεν θα συνέφερε. Επιπλέον, πιθανότατα θα απαιτούνταν και ομοφωνία από τους υπόλοιπους ενοίκους, γιατί θα χρειαζόταν νέα είσοδος αλλά και αλλάζει η σύσταση με τα χιλιοστά. Ίσως η πώληση και ο διαμοιρασμός των χρημάτων ή η αγορά του μεριδίου του άλλου να ήταν πιο εύκολη λύση. Αυτά πάντα με κάθε επιφύλαξη. Επίσης, έχω δει σε γνωστό μου μια αντίστοιχη περίπτωση, όπου νοικιάζουν το σπίτι 2 αδέλφια και μοιράζονται τα έσοδα, αλλά και αυτό δημιουργεί προβλήματα.
  3. Αν τα δωμάτια που χρησιμοποιεί ο πατέρας σου έχουν ξεχωριστές ασφάλειες στον ηλεκτρικό πίνακα, τότε πιστεύω ότι ένας ηλεκτρολόγος θα μπορούσε να εγκαταστήσει μετρητές στον πίνακα (νομίζω ονομάζονται κιλοβατωρόμετρα), ώστε να μετράται η κατανάλωση. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μετρητές κατανάλωσης ρεύματος στις πρίζες, αν και έτσι δεν θα μετράται η κατανάλωση των φώτων. Επιπλέον, θα ήταν σωστό να γίνει επιμερισμός των παγίων εξόδων του λογαριασμού ρεύματος και ο σχετικός υπολογισμός με βάση τις μετρήσεις.
  4. Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Είναι λογικό να απαιτείται ομοφωνία ή πλειοψηφία. Υποθέτω ότι οι αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα αφορούν την απόσταση της αποθήκης από την πολυκατοικία. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η άδεια είναι από το 1982, αν θυμάμαι καλά, και οι αποθήκες είχαν πωληθεί ξεχωριστά από τα διαμερίσματα και είναι λιγότερες από αυτά. Επίσης, μπορούν να αποκτήσουν ανεξάρτητο ρολόι ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ — μία αποθήκη ήδη έχει — ενώ τη δική μου την ηλεκτροδοτώ από το διαμέρισμα, με σχετική δήλωση στη ΔΕΗ και στον δήμο, ώστε να πληρώνεται το ΤΑΠ μέσω του λογαριασμού του ρεύματος. Κάποια στιγμή θα απευθυνθώ σε μηχανικό της περιοχής για να εξετάσω τη νομιμότητα, ακόμα και αν η επέκταση αποδειχθεί ασύμφορη. Παρ' όλα αυτά, μου κάνει εντύπωση που υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Βέβαια, έχω ακούσει τι έχει γίνει πχ με τους ημιυπαίθριους (αν και εμείς δεν έχουμε), οπότε όλα είναι πιθανά.
  5. Επιπλέον, αν ήταν εφικτό να φτιαχτεί υπόγειο στην αποθήκη, τότε υποθέτω ότι ο ωφέλιμος χώρος θα αυξανόταν από 7 τ.μ. σε 12 τ.μ., λαμβάνοντας υπόψη ότι η εσωτερική σκάλα, όπως στις μεζονέτες, θα καταλάμβανε περίπου 1 τ.μ. σε κάθε επίπεδο. Δηλαδή, θα είχα αύξηση αποθηκευτικού χώρου κατά 5 τ.μ. Στην περιοχή, οι ελάχιστες αποθήκες που πωλούνται έχουν τιμή κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ., αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί μία δίπλα στο σπίτι.
  6. Οι αποθήκες είναι απολύτως νόμιμες, απ' όσο γνωρίζω. Υπάρχουν σχέδια, συμβόλαια, είναι δηλωμένες στο κτηματολόγιο και έχουν ξεχωριστά χιλιοστά στο οικόπεδο. Τη συγκεκριμένη την είχα μεταβιβάσει στο όνομά μου πριν από περίπου 20 χρόνια, και δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, πέρα από την πληρωμή του ΤΑΠ που έγινε τότε. Βρίσκονται λίγα μέτρα από την άκρη του μπαλκονιού από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη συνορεύουν με τον κήπο άλλης πολυκατοικίας.
  7. Χαιρετώ το φόρουμ! Με λένε Παναγιώτη, αν και δεν είμαι μηχανικός, παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τα διάφορα θέματα που συζητούνται εδώ. Μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία: Σε μια πολυκατοικία υπάρχει ένα ανεξάρτητο κτίσμα που αποτελείται από μια σειρά ισόγειων αποθηκών, με επιφάνεια περίπου 7 τ.μ. η καθεμία. Είναι εφικτό να δημιουργηθεί υπόγειο κάτω από μια τέτοια αποθήκη; Αναφέρομαι κυρίως στη δυνατότητα έκδοσης σχετικής άδειας, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι το συνολικό κόστος κατασκευής πιθανότατα θα ήταν υψηλό σε σχέση με το όφελος (δηλαδή την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου).
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.