-
Περιεχόμενα
22 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
-
Days Won
1
Τύπος περιεχομένου
Profiles
Φόρουμ
Downloads
Gallery
Ειδήσεις
Media Demo
Αγγελίες
Store
Everything posted by Πρύτανης
-
Επιτρεπόμενες κατασκευές στο δώμα: σκίαστρα - στέγαστρα
Πρύτανης replied to pvoulellis's θέμα in ΓΟΚ - Κτιριοδομικός
@Argy Deligianni Εύλογα ερωτήματα και τα δύο. Δεν υπάρχει κάποια τιμή μέγιστου ύψους για το κιγκλίδωμα. Όσο για το ποιος κρίνει· ο μηχανικός, εκτός εάν έχει αντίρρηση η πολεοδομία. -
Εάν ενδιαφέρεσαι να βρίσκεσαι εντός νομοθετικού πλαισίου· ναι. Τακτοποίηση κοινοχρήστων προβλέπεται μόνο μαζί με ολόκληρο το κτίριο. Όταν οι δηλώσεις γίνονται ξεχωριστά για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα κοινόχρηστα. Ως γνωστόν, για τη συμπλήρωση των φύλλων καταγραφής και τον υπολογισμό του προστίμου τα μεγέθη των αυθαιρεσιών συγκρίνονται με το ποσοστό των επιτρεπόμενων μεγεθών που αναλογεί στη διηρημένη ιδιοκτησία.
-
@Κώστας_τοπο Δεν χρειάζεται άδεια. Στην ΕΕΔΜΚ για την αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης θα συμπεριλάβεις και την αλλαγή χρήσης.
-
Επιτρεπόμενες κατασκευές στο δώμα: σκίαστρα - στέγαστρα
Πρύτανης replied to pvoulellis's θέμα in ΓΟΚ - Κτιριοδομικός
@Argy Deligianni Μπορεί να κατασκευασθεί στηθαίο με ΕΕΔΜΚ. Το οποίο μπορεί να είναι συμπαγές στο κάτω τμήμα με κιγκλίδωμα επάνω. -
@EleT Σωστά, χρησιμοποιείς τον τύπο 13.30. Απόδειξη μέχρι 100 ευρώ (συνολική αξία) μπορεί να χρησιμοποιείται αντί για τιμολόγιο. Η δαπάνη πρέπει να πραγματοποιήθηκε για επαγγελματικούς λόγους. Για τα εισιτήρια δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ. Στην ερώτηση: η απάντηση ως προς τον ΦΠΑ δεν είναι σωστή: Το σωστό είναι "Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ".
-
Το ξέρω, άλλωστε είχες παραθέσει το κείμενο στο οποίο απαντούσες. Απάντησα στο παρακάτω τμήμα της δημοσίευσής σου: Και επαναλαμβάνω ότι είναι σωστός ο ισχυρισμός σου.
-
Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρισης οικοπέδου/γηπέδου στο Μητρώο Ταυτότητας, εφόσον σε αυτό δεν έχουν προστεθεί ιδιοκτησίες, υπάρχει δυνατότητα διαγραφής της εγγραφής από την καρτέλα «Οι υποθέσεις μου — Επεξεργασία Καταχωρίσεων».
- 99 απαντήσεις
-
- ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου
- ητκ
- (and 3 more)
-
@χαιδω Τα ζητήματα του ύψους και των κοινοχρήστων αντιμετωπίζονται πλημμελώς από τον νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Για την υπερύψωση της οικοδομής ενώ παραμένουν σταθερά τα ύψη ορόφων και ο περιβάλλων χώρος έχει διαμορφωθεί σωστά, δεν υπάρχει σχετική διάταξη. Τακτοποίηση κοινοχρήστων προβλέπεται μαζί με ολόκληρο το κτίριο. Όταν οι δηλώσεις γίνονται ξεχωριστά για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα κοινόχρηστα. Αναγκαστικά, λοιπόν, καταφεύγουμε σε αλχημείες. Όσα προανέφερα ισχύουν γενικά, γιατί στην περίπτωση που εξετάζεις έχεις κατηγορία 1. Η αυθαιρεσία της υπερύψωσης θα περιγραφεί στη δήλωση του δευτέρου ορόφου, με ιδιαίτερη αναφορά στην υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους, χωρίς επίπτωση στο πρόστιμο.
-
Έχεις δίκιο. Δεν απάντησα σε αυτό το ερώτημα. Μπορείς να δώσεις αυτό που επιθυμεί η συμβολαιογράφος, αφού προηγουμένως της εξηγήσεις την πραγματοποιημένη κατάσταση. Στα σχόλια θα γράψεις ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα εκδίδεται για τροποποίηση σύστασης. Πρόσεξε στη νέα σύσταση να αναφέρεται η μικρότερη, μετά την αυθαίρετη επέκταση, μελλοντική δόμηση. Εάν το υπόλοιπο είναι μηδενικό ή αμελητέο πρέπει είτε να αφαιρεθεί το δικαίωμα επέκτασης είτε να περιγράφεται ως «μελλοντικό και ενδεχόμενο» για την περίπτωση που αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης.
-
Δεν έγραψα ότι υλοποιήθηκε το δικαίωμα που περιγράφεται στη σύσταση, αλλά ότι «πλέον δεν υφίσταται δικαίωμα επέκτασης» αφού η επέκταση πραγματοποιήθηκε (χωρίς άδεια, δηλαδή αυθαίρετα). Είναι προφανές ότι η αυθαίρετη επέκταση δεν συνιστά εφαρμογή του δικαιώματος από τη σύσταση. Γι' αυτό μιλάμε για τακτοποίηση και μονομερή τροποποίηση.
-
@Alejandro_92 Σωστή είναι η αντιμετώπιση που περιγράφεις στη δεύτερη δημοσίευσή σου. Δηλαδή, πρώτα τακτοποίηση και μετά μονομερής τροποποίηση. Πώς διευκολύνεται η συμβολαιογράφος εάν η ηλεκτρονική ταυτότητα της επέκτασης είναι για αδόμητο; Εξήγησέ της ότι πλέον δεν υφίσταται δικαίωμα επέκτασης, αφού η επέκταση πραγματοποιήθηκε, και ότι στην τροποποιημένη σύσταση η οριζόντια ιδιοκτησία για το ισόγειο θα είναι, εκ των πραγμάτων, μία.
-
Δεν έχω να προσθέσω κάτι στην προ ημερών απάντηση του αρχικού ερωτήματος. Αξίζει, όμως, να σχολιάσω τη ρητορική ερώτηση «θα πέσει η πλάκα;» της τοποθέτησης του pegiavass. Δεν είναι αναγκαστικά σωστή μία ενέργεια επειδή δεν οδηγεί στην κατάρρευση της οικοδομής. Η διαπίστωσή σου είναι σωστή, όχι όμως και η αιτιολόγησή της. Ασυζητητί, στην ταράτσα κάθε πολυκατοικίας μπορούν να σταθούν ή να περπατήσουν ή να τρέξουν «τρεις άνδρες των 100 κιλών» με οποιαδήποτε απόσταση μεταξύ τους, χωρίς να απαιτείται αυτοψία και έγκριση μηχανικού.
-
Κατηγορηματικά: όχι. Δεν έχει απολύτως καμμία σημασία. Επιχειρήματα που να σχετίζονται με την ικανότητα ανάληψης αυτών των φορτίων δεν υπάρχουν. Η επιπρόσθετη καταπόνηση της πλάκας, λόγω των βαρών που αναφέρεις στην αρχική σου δημοσίευση, δεν προξενεί κανένα πρόβλημα.
-
@CHRISTINE_VAS Ο προκαταβλητέος φόρος ΦΕΜ (10% ή 4% επί της αμοιβής) καταβάλλεται όταν η μελέτη θεωρείται ή εγκρίνεται από αρμόδια υπηρεσία. Όταν παρέχονται υπηρεσίες σε εταιρεία ή σε επαγγελματία, εάν δεν υπάρχει υποχρέωση ΦΕΜ, διενεργείται παρακράτηση φόρου 20%. Η παρακράτηση είναι υποχρεωτική για καθαρή αξία άνω των 300 ευρώ. Όταν εκδίδουμε παραστατικά προς συλλόγους ή άλλα νομικά πρόσωπα με ειδικά καθεστώτα είναι απαραίτητο να συνεννοούμαστε προηγουμένως. Στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να βεβαιωθείς κατά πόσον οφείλεται ΦΕΜ ή όχι. Η μελέτη που κατέθεσες εγκρίθηκε από κάποια τεχνική υπηρεσία; Μήπως απαιτείται από το πρόγραμμα απόδειξη πληρωμής του ΦΕΜ; Εάν υπάρχει υποχρέωση καταβολής ΦΕΜ, τότε κακώς παρακρατήθηκε το 20%. Δεν είναι έτσι. Στα παραστατικά προς ιδιώτες δεν γίνεται παρακράτηση 20%. Δεν είναι έτσι. Ο ΦΕΜ έχει προτεραιότητα. Όταν ο πελάτης είναι νομικό πρόσωπο και η αμοιβή υπόκειται σε ΦΕΜ, πληρώνεται ο προκαταβλητέος φόρος και δεν γίνεται παρακράτηση.