Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ιδανική όταν μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο βιοκλιματικό σχεδιασμό. Το χειμώνα το κτίριο πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να παίρνει από τον ήλιο όλα τα θερμικά κέρδη που μπορεί. Στην συνέχεια τα αποθηκεύει την θερμική μάζα του(και εδώ ακριβώς είναι που χρειάζεται μεγάλη θερμοχωρητικότητα άρα και τούβλο τουλάχιστον 20εκ.)ενώ μια ισχυρή εξωτερική θερμομόνωση μειώνει τις απώλειες. Στην συνέχεια η αποθηκευμένη θερμότητα στην θερμική μάζα του κτιρίου επαναποδίδεται στο εσωτερικό του κτιρίου όταν η θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα πέσει..
Επιπλέον η θερμοπρόσοψη δημιουργεί πιο ισχυρό κέλυφος αφού ένας τοίχος που αποτελείται από μονή δρομική τοιχοποιία μεγάλου πάχους που συνδέεται με κόλες κτλ με την εξωτερική μόνωση έχει καλύτερη συμπεριφορά και συνοχή από έναν τοίχο που αποτελείται από τούβλο 7ρι-μόνωση-τούβλο 7ρι.Στην δεύτερη περίπτωση ο τοίχος σε περίπτωση σεισμού πολύ ευκολότερα ριγματώνει(το παράδειγμα τις Καλαμάτας..)
Αντίστοιχα το καλοκαίρι, σε ένα σωστά σχεδιασμένο κτίριο, ο δροσισμός γίνεται με νυχτερινό αερισμό. Η θερμοκρασία των δομικών στοιχείων του, απάγεται κατά την διάρκεια τις νύχτας και το ξημέρωμα τα βρίσκει δροσισμένα. Όταν τα δομικά στοιχεία έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα με εξωτερική θερμομόνωση που μειώνει την αλληλεπίδραση με τις μεγάλες εξωτερικές θερμοκρασίες κρατούν την δροσιά αυτή για αρκετές ώρες. Κλείνουμε παράθυρα, σκιάζουμε τα ανοίγματα και το κτίριο αποκτά εσωτερική μέγιστη θερμοκρασία πολλές ώρες αργότερα από την εξωτερική μέγιστη όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά τον νυχτερινό αερισμό.
Ένα σύστημα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δουλέψει ένα κτίριο σωστά...
Κάθε κλίμα έχει άλλες ανάγκες...
Το πάχος της τοιχοποιίας όπως και το πάχος της μόνωσης πρέπει να προκύπτουν από τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής αλλά και από τις ανάγκες του κτιρίου ανάλογα με την χρήση τους..
Όσο για την πέτρα που αναφέρθηκε: Η πέτρα έχει πάρα πολύ μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Στην βιβλιογραφία αναφέρεται και ως «καταβόθρα θερμότητας». Χρειάζονται τεράστια ποσά ενέργειας για να θερμανθεί(κάτι που δεν το θέλουμε) ενώ παράλληλα έχει πολύ μεγάλη θερμοπερατώτητα. Αυτό σημαίνει πώς χάνει πολύ γρήγορα την θερμοκρασία της(ούτε αυτό το θέλουμε..).Επιπλέον όπου και να βάλεις την μόνωση δεν κάνεις δουλεία. Εάν την βάλεις εσωτερικά χάνεις τελείως την θερμοχωρητικότητα του δομικού υλικού ενώ αν την βάλεις εξωτερικά έκτος του ότι χάνεις την ομορφιά του υλικού η πέτρα σού «ρουφάει» όλη την θερμότητα. Για αυτό τα πέτρινα σπίτια είναι απολαυστικά το καλοκαίρι αλλά τον χειμώνα…
Η εσωτερική μόνωση είναι κατάλληλη για πολύ κρύα κλίματα όπου ούτως ή άλλως δεν ελπίζεις στα θερμικά κέρδη του ήλιου για να ζεστάνεις ένα κτίριο και απλά θέλεις να μειώσεις κατά το δυνατών τις απώλειες(πχ.τα ξύλινα σπίτια στις Σκανδιναβικές χώρες..)
Απλά πράγματα είναι συνάδερφοι και καλό είναι να ενημερωθούμε όλοι…