Σύμφωνα με το Ν. 4056 / 2012 και την ΑΔΑ: Β4Λ0Β-ΓΣΦ που δίνει κάποιες παραπάνω διευκρινήσεις για το νόμο αυτό, αναφέρεται ότι : "Με τον όρο πρόχειρα καταλύματα νοούνται οι κατασκευές οι οποίες δεν έχουν φέροντα δομικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα ή δομική ξυλεία, είναι κατασκευασμένες από υλικά όπως πέτρες, ή τσιμεντόλιθους ή ξύλα ή κλαδιά ή λαμαρίνες ή συνδυασμό αυτών, εξυπηρετούν τις ανάγκες εκτατικής μορφής κτηνοτροφίας ή μετακινούμενους κτηνοτρόφους, μπορoύν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν και να απομακρυνθούν από το σημείο λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, δε διαθέτουν συστήματα χειρισμού υγρών αποβλήτων".
Ο στάβλος που θέλει να τακτοποιήσει ο πελάτης μου είναι από αυτά τα υλικά (τσιμετόλιθους, πέτρες) με εξαίρεση την κεραμοσκεπή. Επιπλέον, είναι μετακινούμενος κτηνοτρόφος, καθώς ο βασικός του στάβλος είναι σε άλλη θέση και πληροί όλες τις προδιαγραφές των σύγχρονων ποιμνιοστασίων. Πιστεύω πως αν αντί για κεραμοσκεπή είχε ελενίτ από πάνω δεν θα είχε κανένα θέμα. Θα εντασσόταν στα πρόχειρα καταλύματα και θα έπαιρνε την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.
Αυτή είναι λοιπόν η απορία μου. Όταν ένας στάβλος δεν πληροί τις προδιαγραφές ούτε των πρόχειρων καταλυμάτων ούτε των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως ορίζονται από το νόμο, τι γίνεται; Μας καλύπτει ο νόμος 4178/13 των αυθαιρέτων; Θέλω να πω, πως από τη στιγμή που δεν αναφέρεται κάτι σε αυτόν για προδιαγραφές, στόχος είναι να νομιμοποιηθούν όλοι οι αυθαίρετοι στάβλοι ανεξαρτήτως προδιαγραφών ή υπάρχει περιθώριο για τους υπαλλήλους της δ/νσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, να αρνηθούν τη λειτουργία του εν λόγω στάβλου;
Απ' την άλλη βγήκε νόμος που ενημερώνει το ν. 4056/12, τη φετινή χρονιά (Ν.4235/14, αρθ. 43), μετά δηλαδή από το νόμο 4178/13 και δεν αναφέρει τίποτα για τους στάβλους που τακτοποιούνται. Αυτό με ανησυχεί, γιατί όπως είπα και πριν δεν θέλω να πληρώσει ο άνθρωπος και μετά να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το στάβλο.