Μετάβαση στο περιεχόμενο

BAS

Core Members
  • Περιεχόμενα

    3.565
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    61

Everything posted by BAS

  1. Οι κατασκευαστές που ξέραμε πριν την κρίση, οι περισσότεροι πρώην οικοδόμοι, ή έμποροι, ελάχιστοι οι μηχανικοί, αυτοί πλέον δεν υπάρχουν. Μόνο κάποιοι λίγοι που είχαν διαδοχή, συνήθως τα παιδιά τους που έγιναν μηχανικοί και είχαν και αρκετό χρήμα και ελάχιστο ή μηδενικό δανεισμό και άντεξαν και στην κρίση. Το 90 % των κατασκευαστών αυτών, είναι πλέον στην σύνταξη, ή έχουν αποχωρήσει από τον μάταιο κόσμο, ή έχουν μεγάλα χρέη και προσπαθούν να επιβιώσουν. Οι σημερινοί κατασκευαστές, είναι άλλου επιπέδου. Μεγάλου μεγέθους με ξένα λεφτά συχνά, ενίοτε και από το εξωτερικό. Αυτοί επενδύουν μόνο στις πολύ ακριβές περιοχές και οι άλλες περιοχές δεν τους ενδιαφέρουν. Στην Χαλκίδα για παράδειγμα έχει να σηκωθεί οικοδομή εδώ και 15 χρόνια. Τα ίδια συμβαίνουν σε μεγάλο μέρος της χώρας. Με το κόστος κατασκευής το σημερινό είναι δύσκολο, για αυτόν που παλιά είχε 150-200000, είχε και ένα σπίτι να το βάλει προσημείωση και με 300000 ξεκίναγε μια οικοδομή των 500 τμ με αντιπαροχή. Σήμερα αυτά τα ποσά είναι 400000 τα δικά του και 400000 δάνειο που σημαίνει προσημείωση περιουσίας 600000, για την ίδια κατασκευή. Αυτά τα νούμερα δεν υπάρχουν. Ασε που όποιος έχει 400000 μετρητά, μπορεί να μην κάνει τίποτα, έως το να κάνει 10 άλλες δουλειές με πολύ μικρότερο ρίσκο. Αυτοί που ξεκινάνε σήμερα τις κατασκευές αυτές, έχουν δικά τους ή και ξένα κάποια μύρια. Για τους οικισμούς δεν ξέρω, αλλά έχω δει πως μπήκαν τα όρια σε αυτούς και αυτά είναι από τα πράγματα που με εξοργίζουν. Από την γωνιά του σπιτιού του Τάκη που είναι φιλαράκι, στην γωνιά της μάντρας του Μάκη που είναι κολλητός και στην ελιά του οικοπέδου του Πάκη που θέλει να κάνει ξενοδοχείο και μας ψηφίζει. Α έτσι αφήνουμε και έξω το χωράφι του Τράκη που δεν μας ψηφίζει. Είναι τόσο αμαρτωλό το σύστημα της πολεοδομίας, όροι δόμησης, αρτιότητες, γοκ κλπ που κάθε αλλαγή είναι για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Αλλά το να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που εξυπηρετήθηκαν ήδη, όπως και να το κάνουμε είναι από ενοχλητικό έως και ανήθικο, όπως βλέπουμε στα μμε, που ανάλογα με τα συμφέροντα, σκούζουν ή λουφάζουν.
  2. Το ύψος μπορεί να αυξηθεί σε ειδικές περιπτώσεις από τα μπόνους. Για παράδειγμα σε περιοχή με ΣΔ 1,8 αν το οικόπεδο είναι πάνω από το διπλάσιο της αρτιότητας, πράγμα δύσκολο, τότε ο ΣΔ περνάει το 2 και αλλάζει ύψος, οπότε σε συνδυασμό με πιλοτή και πράσινο δώμα, μετά από ΣΑ, μπορεί να πάει ψηλότερα. Αλλιώς το ύψος 1 μέτρο λόγω πιλοτής υπάρχει από τον ΓΟΚ/73. Τα περί υψών του 1955, είναι γελοιότητες, γιατί ο ΓΟΚ/55 προέβλεπε στο συνεχές τρομακτικές καλύψεις που έφταναν και το 100 % στο ισόγειο, στο 92.5 % στα τρίφατσα και στο 85 % στα γωνιακά, ενώ ξεκίναγε από το 70 %. Αυτά πρέπει να αναδειχθούν. Επίσης ο ΝΟΚ έδωσε κίνητρα για γκρέμισμα ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, οπότε εκεί για να μπορέσει να γίνει αυτό με τόσες ιδιοκτησίες έπρεπε να υπάρχει ένα κίνητρο για τους ιδιοκτήτες. Αλλιώς τι θα έλεγες σε ένα που έχει ένα σπίτι 80 τμ του 1960 ? Πάρε 15 τμ αντιπαροχή ? Με τα μπόνους θα μπορούσε να πάρει 30 τμ και με κάποιο επιπλέον κόστος να το έκανε 60 τμ. σύγχρονου σπιτιού. Η νομίζει κανείς ότι μπορείς να κάνεις αναβάθμιση στα υπάρχοντα παλαιά κτίρια. Οσοι έχουμε παλιές μονοκατοικίες και θέλουμε να τις αναβαθμίσουμε ενεργειακά ώστε να μην χρειάζονται για θέρμανση 20 € το τμ τον χρόνο, ποσό που είναι τρομακτικό, θέλουμε τουλάχιστον 300 - 400 ευρώ το τμ για αλλαγή κουφωμάτων και εξωτερική θερμομόνωση. Ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι εκεί και πληρώνεις και για τον αδόμητο ΣΔ ως οικόπεδο. Εχουμε και κάτι τσάμπα μάγκες στα κοινωνικά δίκτυα που ζητάνε να διατηρηθούν ακόμα και τα χρέπια, ενώ οι ίδιοι μένουν σε διαμερίσματα που γκρέμισαν άλλα χρέπια. Οι γνωστές ελληναράδικες μαγκιές. Οχι στην πίσω αυλή μου και αφού έχτισα εγώ να μην χτίσει ο άλλος.
  3. Ποιές μπανάνες, εδώ ζητάνε να βγάζουμε άδεια μικρής κλίμακας σε χωράφια για την κοπή οπωροφόρων δένδρων κατά το στε... Μετά από μηχανικοί, έγιναν και γεωπόνοι οι στεδες... Μόνο όταν είναι για το μισθοδικείο τους, δεν αφήνουν κανένα να πλησιάσει...
  4. Erker που διέφυγε από τον πέλεκυ του στε και την μήνιν του δημάρχου...
  5. Η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα, λέει το παλαιό ρητό, που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στίς μέρες μας... Ετσι από τους νόμους που έλεγαν Ελέω Θεού Οθων Βασιλεύς της Ελλάδος, έχουμε φτάσει κοντά στην αλλαγή του Οθωνος με τον αδόκιμο όρο "Στεεύς"
  6. Επειδή τα πήρε σχοινί κορδόνι το τμήμα, μήπως θα έπρεπε να κάνει μία βόλτα στην Αθήνα, να δει τα ΕΡΚΕΡ που υπάρχουν σε κτίρια 100 και πλέον ετών ? Επίσης ο όγκος του κτιρίου, είναι ο ίδιος είτε περιλαμβάνει πατάρια και σοφίτες, είτε ορόφους με μεγαλύτερο ύψος. Τι γίνεται με τον κοινό νου, δεν περνάει καθόλου από την οδό Πανεπιστημίου ?
  7. https://ecopress.gr/dimos-athinas-epivoli-merikis-anastol/ Άρχισαν τα όργανα.
  8. Δυστυχώς υπάρχει μία μεγάλη ανοησία στον ΝΟΚ στις προσθήκες στα παλαιά κτίρια δεν αφαιρούνται οι πέτρινοι τοίχοι. Περίπτωση κβ άρθρου 11 στο τέλος. Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων και των υπόσκαφων κτιρίων. Σε περίπτωση προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή με φέρουσα τοιχοποιία κατά τα ανωτέρω, η φέρουσα τοιχοποιία του υφισταμένου κτιρίου προσμετράται στο συντελεστή δόμησης Παντελώς ανόητοι, διότι αυτό αποτελεί άλλο ένα λόγο να συμφέρει κάποιον να γκρεμίσει ένα τέτοιο σπίτι, προφανώς μη διατηρητέο, αφού με 60 εκ τοίχους μιλάμε για 24 τμ ανά όροφο. Αρα με τα σημερινά δεδομένα σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μικτό εμβαδόν. Βέβαια δεν ξέρουμε τι γίνεται αν στο οικόπεδο που υπάρχει το παλαιό κτίσμα, γίνει νέα οικοδομή σε απόσταση τουλάχιστον Δ, οπότε αυτή δεν αποτελεί ούτε προσθήκη καθ΄ ύψος, ούτε κατ΄ επέκταση.
  9. Σε διατηρητέο από το ΥΠΕΝ στο κέντρο της Αθήνας, που κηρύχθηκε πριν 35+ χρόνια, εδώ και 25 χρόνια, δηλαδή κατηγορία 2, στον πλάγιο ακάλυπτο, όπου υπήρχε εξωτερική μεταλλική σκάλα, έγινε τροποποίηση αυτής με την κατασκευή μικρού ασανσέρ σε μεταλλικό κουβούκλιο, για να υπάρχει πρόσβαση στους ορόφους εξωτερικά, επειδή ο ιδιοκτήτης παρουσίασε βαριά κινητικά προβλήματα. Δεν υπήρχε από ότι μου είπαν χρόνος για διαδικασίες αδείας τότε και έγινε αυθαίρετο. Το ερώτημα είναι αν αυτή η κατασκευή, λόγω της χρήσεως της, μπορεί να νομιμοποιηθεί χωρίς τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος, επειδή είναι εκτός του κτιρίου, σε πλάγιο ακάλυπτο και σε θέση που υπήρχε ήδη η μεταλλική σκάλα, ή πρέπει να γίνει κανονικά. Ο τότε ιδιοκτήτης απεβίωσε εδώ και 15 χρόνια, από τα προβλήματα αυτά και τώρα ζει εκεί η γυναίκα του, η οποία είναι σχεδόν 90 ετών με ανάλογα προβλήματα. Γενικά ξέρει κάποιος τι ισχύει για τις διαδικασίες για τέτοιους ανελκυστήρες στα διατηρητέα, αν χρειάζεται όλη η διαδικασία, αν δεν είναι στις κύριες όψεις του κτιρίου και δεν φαίνεται απ΄ έξω.
  10. Αρα για να ολοκληρώσουμε την απάντηση, η πιλοτή πλέον δεν έχει περιορισμό ύψους και μπορεί να είναι και 6 μ για παράδειγμα.
  11. Μάλλον θα πρέπει να δεις την λεγόμενη αναγνώριση προσόντων, μεταφέροντας τα δικαιώματα που έχεις στην Γερμανία, στην Ελλάδα.
  12. Μεγάλο έργο για την περιοχή, που είχε την ατυχία την προηγούμενη φορά που ξεκίνησαν τα έργα, να συμβεί το πλημμυρικό γεγονός που υπερέβαινε την μελέτη και υπήρξαν μεγάλες καταστροφές. Υπάρχει μελέτη του ΤΕΕ Ευβοίας για αυτό το γεγονός και είναι πολύ ενδιαφέρουσα. https://portal.tee.gr/portal/page/portal/teelar/EKDILWSEIS/damConference/eisigiseis/6.1.pdf
  13. Το έκαναν κάμπριο το στάδιο και λένε ότι το αποκατέστησαν Ο στόχος ήταν να μην δώσει εκεί τα παιχνίδια η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας και πάρει κανένα φράγκο παραπάνω και βέβαια τον πέτυχαν. Να δούμε τι θα πούν φέτος. Θα μπορεί να δώσει παιχνίδια, ή μόνο συναυλίες θα γίνονται εκεί... Αλλωστε και το Ηρώδειο και η Επίδαυρος κάμπριο είναι...😎
  14. Ολη η ιστορία έχει προκύψει από την δικαστική απόφαση για το Μάτι, όπου οι πολιτικοί την έβγαλαν καθαρή και την πλήρωσαν οι πυροσβέστες. Προφανώς με τον τρόπο τους ενημέρωσαν τους κυβερνώντες ότι κερατάδες και δαρμένοι δεν παίζει. Ετσι πάνε οι πολιτικοί να πετάξουν τις ευθύνες στους πολίτες, με ένα νόμο δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας αποφυγής ευθυνών, σε συνδυασμό με τις γνωστές εμμονές της νομικής επιστήμης, που διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλον.
  15. Οταν λες προσθήκη σοφίτας, εννοείς ότι πάνω σε ταράτσα η οποία είναι αρκετά χαμηλότερα από το επιτρεπόμενο ύψος, θα χτίσεις σοφίτα, τότε αυτή μετράει στον όγκο. Αν έχεις ήδη κατασκευασμένη στέγη, που μπορεί να γίνει εσωτερικό δάπεδο για σοφίτα, τότε προφανώς ο όγκος της σοφίτας έχει ήδη προσμετρηθεί. Εκτός αν είναι υποχρεωτική η στέγη στην περιοχή που αν θυμάμαι καλά εξαιρείται από τον όγκο.
  16. Πρέπει να είναι στις κατασκευές πάνω από το τελικό ύψος του κτιρίου, λογικά εκεί που λέει διατάξεις που εφαρμόζονται σε όλα τα συστήματα δόμησης. Αρθρο 87 παρ. 1 εδάφια γ, δ, ε.
  17. Η απόληξη δεν μετράει στον ΣΔ. Δίπλα όμως από την απόληξη μπορούσε να κατασκευαστεί ένα δώμα, εμβαδού 12 τμ τουλάχιστον και είχε και ένα άνω όριο σε σχέση με το εμβαδόν του κτιρίου. Μπορούσες όμως να μην βγάλεις απόληξη στην ταράτσα, αλλά συρόμενη οροφή σε ύψος μέχρι το στηθαίο και τα τμ της απόληξης και του δώματος να τα ενσωματώσεις στο εμβαδόν του τελευταίου ορόφου, χωρίς αυτά να υπολογιστούν στον ΣΔ.
  18. Επειδή έχω βαρεθεί να διαβάζω νόμους που φτιάχνουν καφενόβιοι δυ, να δούμε τι ισχύει : 1. Για τα εκτός σχεδίου, μόνο όσα γήπεδα έχουν κτίσμα και είναι σε απόσταση μικρότερη από 300 μ από δάσος. 2. Τα υπόλοιπα γήπεδα δεν κάνουν τίποτα. 3. Σε οικισμό, αν έχουμε τμήμα σε απόσταση μικρότερη από 300 μ από δάσος, πρέπει να δούμε αν είναι οικόπεδο, να καθαριστεί, αν είναι κτίσμα να λάβει μέτρα αν χρειάζεται. 4. Σε εντός σχεδίου, ότι και για τον οικισμό. Οτι είναι σε απόσταση μεγαλύτερη από 300 μ, δεν ασχολούνται. Ξεχνάω κάτι ?
  19. Κανονικά δεν έπρεπε να απαντήσουμε αλλά επειδή βλέπω βαριές κουβέντες από τον κύριο που ρώτησε, εξυπνάδες ότι δεν αγόρασε την θέση στο σούπερ μάρκετ, η οποία αναφέρθηκε για να κατανοήσει την διάταξη του νόμου, να προσπαθήσουμε να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται. Ο νόμος είναι του 1981. Αν πάρουμε ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο εκείνης της εποχής το οποίο βγαίνει ακόμα με το ίδιο όνομα, τότε είχαμε το Γκόλφ 1. Οι διαστάσεις του ήταν 3,72 Χ 1,61. Προφανώς η θέση 2,25 Χ 4,50, ήταν πολύ άνετη για εκείνη την εποχή. Σήμερα το Γκόλφ 8 έχει διαστάσεις 4,29 Χ 1,79. Δηλαδή αυτά τα 40 χρόνια το μοντέλο αυτό μεγάλωσε κατά 57 εκ σε μήκος και 18 εκ σε πλάτος. https://www.auto-data.net/en/volkswagen-golf-model-896 Τώρα αν πρέπει σήμερα να αλλάξουν οι διαστάσεις και ο νόμος, αυτό είναι άλλο θέμα. Ας το κάνει το κράτος και ας αναλάβει και τις υποχρεώσεις του, γιατί προφανώς στα μικρά οικόπεδα δεν θα βγαίνουν οι θέσεις, άρα δεν θα υπάρχουν πάρκινγκ.
  20. Πολύ εύκολα λέτε την λέξη κακοτεχνία. Εχετε παρκάρει στις θέσεις των σούπερμάρκετ και ανοίγουν και οι δύο πόρτες διάπλατα ? Ο νόμος που ορίζει τις θέσεις είναι 43 ετών. Τα αυτοκίνητα σε κάθε γενιά τους μεγαλώνουν σε μήκος και πλάτος. Προφανώς δεν είναι εύκολο να βρεθούν θέσεις για πολλά αυτοκίνητα και να χωρέσουν όλοι άνετα, ιδιαίτερα σε μικρά οικόπεδα και σε περιοχές με μεγάλο συντελεστή δόμησης.
  21. Τα ύψη από τα διατάγματα ήταν θεικές εντολές και δεν πειράζονται ? Μήπως κάποια σέχτα έχει κηρύξει αγίους τους συγγραφείς των διαταγμάτων αυτών ? Η κάποιοι με σοβαρές εμμονές ή πιο απλά εξυπηρετούντες συμφέροντα κάποιων, προφανώς με το αζημίωτο, προσπαθούν να επαναφέρουν την λογική του 1950 στο 2030 ?
  22. Αν δεν υπάρχει πολεοδομική παρανομία, που λογικά δεν υπάρχει με τις τέντες, απλά όταν επιλέξατε να αγοράσετε το σπίτι σας δίπλα σε άχτιστο οικόπεδο, ή μονοκατοικία που θα χτιζόταν κάποτε, οφείλατε να γνωρίζετε, ότι η κατάσταση που είχατε ήταν προσωρινή. Για αυτό άλλωστε όταν πουλάμε ένα ακίνητο με θέα, κοιτάμε αν η θέα αυτή ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ. Δηλαδή έχει χτιστεί ό,τι μπορεί να χτιστεί δίπλα του και να την εμποδίσει. Αν δεν είναι οριστικά διαμορφωμένη το ακίνητο έχει άλλη αξία, ελαφρά χαμηλότερη. Επίσης η απόφαση που ανεβάσατε, αφορά σχέσεις συνιδιοκτητών της ΙΔΙΑΣ πολυκατοικίας, όπου ο κανονισμός της είχε πρόνοιες να μην κλείνουν την θέα οι ιδιοκτήτες του ενός κτιρίου στο άλλο κτίριο του ιδίου οικοπέδου και προφανώς δεν έχει σχέση με την δική σας περίπτωση, που είστε διαφορετικά κτίρια και οικόπεδα. Το καλύτερο θα ήταν να δείτε αν μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον γείτονα. Από την άλλη όμως αν το να βλέπετε εσείς την θέα προς την θάλασσα, σημαίνει ότι θα βλέπετε τι ακριβώς κάνει στο μπαλκόνι του, στερώντας του κάθε έννοια ιδιωτικότητας, καταλαβαίνετε ότι δεν πρόκειται να το δεχτεί. Αυτά έχει το συνεχές σύστημα δόμησης και τα μικρά οικόπεδα. Μπαλκόνια δίπλα - δίπλα, οπότε απαιτείται κάποια διακριτικότητα.
  23. Γιατί το πατάρι είναι στο 70 %, ενώ η σοφίτα στο 50 %.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.