Μετάβαση στο περιεχόμενο

tzouliano

Members
  • Περιεχόμενα

    28
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by tzouliano

  1. Λάθος δικό μου από κεκτημένη ταχύτητα η κουζίνα-παρασκευαστήριο είναι 80 τ.μ. !!! Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας. Ευχαριστώ, hkamp.
  2. να τα θέσω λίγο πιο αναλυτικά : όλα τα κτίσματα είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους 2 κτίσματα των 45 τ.μ. που στεγάζονται τουαλέτες και αποδυτήρια 1 κτίσμα των 25 τ.μ. που στεγάζονται τα Η/Μ. 1 κτίσμα 45 τ.μ που είναι η κουζίνα ένας στεγασμένος χώρος στα 150 τ.μ. που θα είναι το μπαρ και τα τραπεζοκαθίσματα ( ο χώρος αυτός είναι από νότια, ανατολικά και δυτικά ανοιχτός και κλείνει μόνο το βράδυ για ασφάλεια (beach bar)) και δύο πέργολες !!!
  3. Στην έγκριση δόμησης βλέπω ότι το έχουν περάσει σαν χώρο συνάθροισης κοινού !!!
  4. Συνάδελφοι τα φώτα σας, σε ένα οικόπεδο θα κατασκευασθούν 4 ανεξάρτητα κτίρια. Ο σκελετός θα είναι μεταλλικός και οι τοίχοι και η οροφή από πάνελ. τα 3 κτίσματα (θα έχουν βοηθητικές χρήσεις WC, αποδυτήρια, χώρος Η/Μ) είναι μικρότερα των 50 τ.μ. και δεν απαιτείται ΜΕΑ. Το τελευταίο κτίσμα που θα είναι η κουζίνα και το παρασκευαστήριο θα είναι άνω των 50 τ.μ. δεδομένου ότι δεν θα έχω ούτε θερμικά, ψυκτικά φορτία μπορώ να αποφύγω για το συγκεκριμένο κτίσμα την ΜΕΑ ???
  5. Τι γίνετε με τις περιπτώσεις ακινήτων τα οποία έχουν υπαχθεί με βάση τον νόμο του Τρίτση ???
  6. Πιστεύω πως σε ένα φ/β σύστημα 10kWp με δυτικό - ανατολικό προσανατολισμό μπορείς να διαστασιολογήσεις μίκροτερο inverter από 10kW. Για σιγουριά όμως θα πρέπει να το ελέγξεις με το αντίστοιχο πρόγραμμα διαστασιολόγησης του inverter που θα επιλέξεις. Σκέψου ότι τα πάνελ τα οποία είναι τοποθετημένα με ανατολικό - δυτικό προσανατολισμό έχουν απόδοση μειωμένη κατά 15% σε σχέση με αυτά που έχουν νότιο ! Όσο αφορά to συνδυασμό ανατολικού δυτικού προσανατολισμού σε ένα string (περίπτωση που χρησιμοποιησεις τρεις διαφορετικούς inverter) είμαι κάθετα αντίθετος γιατί θα έχεις σημντικές απώλειες στην απόδοση των panel! Επίσης θεωρώ σχεδιαστικό λάθος να χρησιμοποιείς τρεις διαφορετικούς inverter όταν έχεις εγκατάσταση με διαγορετικούς προσανατολισμούς διότι έτσιδεν εξασφαλίζεις συμμετρική τριφασική έξοδο ! Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά η ΔΕΗ δεν δέεται ασυμμετρίες άνω του 20%. Άντε προς το πςρών δεν το ελέγχει κανείς αλλά αν στο μέλλον αρχίσουν να το ψάχνουν και πέφτουν βροχή οι παρατηρήσεις για την διόρθωση του προβλήματος της ασυμμετρίας το κόστος ποιος θα το επωμισθεί ? Ο πελάτης, σίγουρα 'οχι ? Η καλύτερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις ( διαφορετικοί προσανατολισμοί) είναι ένας κεντρικός inverter με 3 mpp tracker για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου ! Το κόστος 3 inverter δεν είναι κατ' ανάγκη χαμηλ΄τερο από αυτό του ενός κεντρικού inverter ενδεικτικά από τις τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά : SB3000 --> 1400 euro x 3 = 4200 euro Piko 10,1 --> 3000 euro ! Ελπίζω να βοήθησα !
  7. tzouliano

    Dialux

    Φίλε kvryonid , στο dialux απ' ότι θυμάμαι δεν επιλέγεις στάθμη φωτισμού, επιλέγεις φωτιστικά ! κατ' αρχάς θα πρέπει να κατεβάσεις τις βιβλιοθήκες φωτιστικών που παρέχουν οι διάφορες εταιρείες με τα φωτομετρικά δεδομένα των φωτιστικών σωμάτων που κατασκευάζουν ! π.χ. από το site του Πετρίδη θα κατεβάσεις το plug-in με τα προϊόντα του Πετρίδη στην συνέχεια για κάθε χώρο και αφού έχεις επιλέξει το φωτιστικό που θέλεις να εγκαταστήσεις θα περνάς τα φωτιστικά στο dialux. Αυτό που γράφεις να δίνεις στάθμη φωτισμού και να σου προτείνει την ιδανική λύση ισχύει μόνο όταν έχεις σχεδιάσει έναν ενιαίο χώρο ! Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιλέξεις εσύ τον αριθμό των φωτιστικών και τα σημειά τοποθέτησης ! οπότε σε αυτή τη περίπτωση το να πετύχεις την επιθυμητή στάθμη φωτισμού είναι καθαρά θέμα δοκιμών. Δηλαδή δημιουργείς ένα σενάριο φωτισμού τρέχεις την προσομοίωση και στη συνέχεια ανάλογαμε τα αποτελέσματα προσθέτεις ή αφαιρείς φωτιστικά μέχρι να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα ! Ελπίζω να βοήθησα.
  8. Σχετικά με το θέμα της γείωσης των φ/β η συνήθης πρακτική είναι κατ' αρχάς να συνδέσεις τα πλαίσια των φ/β μεταξύ τους με αγωγό (καλώδιο μονόκλωνο) 4 τ.χ. ή 6 τ.χ. Λέγοντας πλάισια εννοώ το μεταλλικό κομμάτι τους ! Στην συνέχεια από το πλαίσιο το οποίο είναι πιο κοντά στο Γ.Π. σου οδηγείς πάλι ένα καλώδιο 6 τ.χ. ή 10 τ.χ. στην κλέμμα γείωσης του πίνακα. Από το Γ.Π. μέχρι τη χελώνα της ΔΕΗχρησιμοποιείς αναλόγως την περίπτωση καλώδιο 3x10 ή 5x10 Και τέλος στη χελώνα της ΔΕΗ φεύγεις με ένα καλώδιο 1x25 τ.χ. το οποίο οδηγείς σε μία ράβδο γείωσης την οποία έχεις τοποθετήση κοντά στη χελώνα σου Ελπίζω να βοήθησα !
  9. Αν σε ιδιώτη εκδόσεις τιμολόγιο τεχνικού έργου θεωρήται παράβαση του Κ.Β.Σ. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπττωση (τεχνικό έργο σε ιδιώτη με υλικά του ανάδοχου του έργου ) ?
  10. Καλημέρα συνάδελφοι, σαν μηχανικός ελ. επαγγελματίας αναλαμβάνω ένα έργο (π.χ. την εγκατάσταση ενός φ/β συστήματος στην στέγη μιας οικίας). Το έργο που αναλαμβάνω περιλαμβάνει την προμήθεια των υλικών τα οποία αγοράζω εγώ. Τι παραστατικά πρέπει να κόψω με το πέρας της εγκατάστασεις ? Οι απόψεις που έχω πάρει μέχρι τώρα είναι τόσες πολλές και τόσο διαφορετικές που έχω μπερδευτεί ! Ο λογιστής μου π.χ. μου είπε τιμολόγιο τεχνικού έργου όταν το έργο απευθύνεται σε επιτηδευματίες - επιχειρήσεις και απόδειξη λιανικής + απόδειξη παροχής υπηρεσιών όταν πρόκειται για ιδώτες. Στην Εφορία μου που ρώτησα μου είπαν τιμολόγιο τεχνικού έργου σε όλες τις περιπτώσεις με τη μόνη διαφορά τα τιμολόγια που κόβωνται σε ιδιώτες δεν χρειάζεται να μπουν στην συγκεντρωτική κατάσταση πελατών - προμηθευτών ! Από την εμπειρία σας, ποιος είναι ο σωστός τρόπος ?
  11. Συνάδελφοι καλησπέρα, στην περίπτωση κτιρίου (ισόγειο + 1ος όροφος) το οποίο ο ιδιοκτήτης το νοικιάζει σε εμπορική επιχείρηση, μπορεί ο ιδιοκτήτης να κάνει αίτηση για εγκατάσταση φ/β συστήματος <10kWp στο δώμα του κτιρίου ? Ο 1ος όροφος είναι ανεκμετάλευτος !
  12. Ένα άλλο επίσης πολύ καλό πρόγραμμα είναι το curve select της eaton moeller. Βασικά φυλλάδια του excel είναι αλλά είναι πάρα πολύ καλό !
  13. Καλημέρα συνάδελφοι , με την νέα υπουργική απόφαση πλέον δεν απαιτείται η έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας για την εγκατάσταση φ/β έως 100kWp σε στέγες και δώματα κτιρίων! Πράγμα πολύ θετικό θεωρώ γιατί γλιτώνουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες της πολεοδομίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ακριβώς απαιτείται πλέον να κάνουμε ? Στην παράγραφο 6 του άρθρου 3 της νέας υπουργικής απόφασης μιλάει για γνωστοποίηση των εργασιών και εκπόνησης μελέτης εγκατάστασης και ενεργειακής απόδοσης των φ/β συστημάτων στη ΔΕΗ. Έχει κανείς σας καταθέση αίτηση με βάση την νέα υπουργική απόφαση ?
  14. Πάρα πολύ καλή βιβλιογραφία ότι αφορά θέματα αντικεραυνικής προστασίας κτιρίων αλλά και ειδικά για φ/β πάρκα θα βρείτε στο site της Dehn. http://www.dehn.de/en/service/dl_lp_guide.shtml
  15. Γεια σας συνάδελφοι , προσπαθώ τις τελευταίες μέρες να βγάλω άκρη με τη ΔΕΗ σχετικά με ένα θέμα που μου προέκυψε αλλά δυστυχώς δεν βγάζω άκρη μαζί τους. Ίσως καποιος από έσας εδώ στο forum να έχει αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση και μπορεί να μου δώσει τα φώτα του. Η περίπτωση έχει ως εξής πελάτης μου συνταξιούχος έχει στην κυριότητα του κτίριο ( ισόγειο , πρώτος όροφος ) βιοτεχνικό με δύο ανεξάρτητους μετρητές ΔΕΗ και θέλει να εγκαταστήσει Φ/Β 10 kWp. Το κτίριο αυτή τη στιγμή νοικιάζεται σε κάποια εταιρεία. Υπάρχει όμως χώρος εντός του κτιρίου με το δικό του μετρητή ο οποίος δεν νοικιάζεται. Υπάρχει η δυνατότητα να εγκαταστήσει Φ/Β. Έχει κανείς σας αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση ? Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
  16. Φίλε electrical_salonica στην αγορά υπάρχουν αρκετά αξιόλογα και μη βιβλία στα οποία υπάρχουν υποδείγματα ηλεκτρολογικών μελετών θα σου αναφέρω μερικά : 1) Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Καταναλωτών (Πέτρος Ντοκόπουλος) 2) Υποδείγματα Μελετών Η/Μ Εγκαταστάσεων (Τeκδοτική) 3) Εκδοση Οικοδομικών αδειών ( Τετράδια Μηχανικού - Τeκδοτική) 4) Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις & Υποσταθμοί (Παιδαγωγικό Ισνστιτούτο) 5) Βιομηχανικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις ( Μιλτ. Κάπου) όλα τα παραπάνω τα θεωρώ πάρα πολύ καλά αλλά κανένα δεν θα σου δώσει έτοιμη λύση. Αν το ενδιαφέρον σου είναι η ηλεκτρολογική μελέτη μιας οικοδομής τα πράγματα είναι απλά και πιο τυποποιημένα αν όμως θέλεις να κάνεις μελέτη για έναν βιομηχανικό χώρο εκεί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Θα πρέπει να ξεκινήσεις κατ' αρχάς με μία μελέτη φωτισμού του χώρου , και στην συνέχεια να περάσεις στα μηχανήματα. Εκεί θα πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μηχανήματα για να μπορέσεις να διαστασιολογήσεις σωστά το δίκτυο σου! Επίσης θα πρέπει να έχεις μια πλήρη εικόνα της παραγωγικής διαδικασίας προκειμένου να μπορέσεις να εφαρμόσεις έναν σωστο συντελεστη ταυτοχρονισμού για να δεις τι νούμερο παροχής θα πρέπει να ζητήσεις ! Και το βασικότερο απ' όλα μην φοβάσαι να ρωτήσεις ότανκάτι δεν το ξέρεις !
  17. GeorgeS συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ! Αυτή η τυφλή εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν πολλοί συνάδελφοι στα προγράμματα Η/Μ μελετών αγγίζει τα όρια του τραγικού ! Το όλο πρόβλημα αποκαλύπτεται στην φάση της κατασκευής ! Εκεί πλέον είσαι αντιμέτωπος με μία μελέτη η οποία δεν έχει καμία σχέση με την τελίκη κατασκευή. Λάθος διαστασιολόγηση καλωδίων και διακοπτών το πλέον τραγικό σφάλμα, ξέρετε τι είναι να βλέπεις μία παροχή από 630kVA μετασχηματιστή και να σου διαστασιολογεί διακόπτη 63Α. Η αλήθεια είναι πως αν δεν πάρεις χαρτί και μολύβι δουλειά δεν γίνεται. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ δύο προγράμματα το ecodial της Schneider και το netplan της Moeller για τον υπολογισμό των βραχυκυκλωμάτων και για να συγκρίνω το πως έχω διαστασιολογίση το δίκτυο σε σύγκριση με αυτά που θα μου προτείνει το πρόγραμμα. Επίσης το βιβλίο της Schneider "Electrical Installation Guide" το θεωρώ κορυφαίο και μπορεί να δώσει λύσεις σε οποιοδήποτε προβλημα αντιμετωπίζεις. Περιέχει πίνακες οι οποίοι συ επιτρέπουν να κάνεις υπολογισμούς δίχως καντην βοήθεια η/υ. Κλείνοντας να πω καλά τα προγράμματα αλλά ας βάλουμε και το νιονιό μας λίγο να δουλέψει κάθε ηλεκτρολογική εγκατάσταση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες που κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να τις προβλέψει !
  18. GeorgeS το θεωρώ αντιεπαγγελματικό να διασταλογήσεις έναν Υ/Σ με βάση την εγκαταστημένη ισχύ ! Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα φορτίο σπανίως να λειτουργήσει στο 100 % καθώς επίσης ότι σε καμία εγκατάσταση δεν έχουμε συντελεστή ταυτοχρονισμού ίσο με την μονάδα ! Το κόστος που θα επωμιστεί ο πελάτης ακολουθώντας μία τέτοια τακτική είναι απαράδεκτο χώρια το κόστος που προκύπτει μηνιαίος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ! Επίσης θεωρώ ότι ούτε η ευκολία με την οποία ο ηλεκτρολόγος μάστορας θα ρίξει (θα δουλέψει) το καλώδιο πρέπει να είναι κριτήριο επιλογής ! Το μόνα κριτήρια τα οποία θε πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας είναι η ασφάλεια της εγκατάστασης και τοοικονομικό κόστος που θα προκύψει για τον πελάτη βραχυπρόθεσμα με την προμήθεια του εξοπλισμού άλλα και μακροπρόθεσμα μέσω του λογαριασμού της ΔΕη που θα καλείται να πληρώσει ! Έχοντας αναφέρει τα παραπάνω και με δεδομένο ότι ο υποσταθμός έχει διαστασιολογηθεί με μία εφεδρεία της τάξης του 30% καθώς επίσης και τον πίνακα 52-Κ2 του HD384 όπου : 1) μέγιστη επιτρεπόμενη φόρτιση για καλώδιο 3//[NYY3x(1x185)] σε επαφή μεταξύ τους 1227 Α 2) μέγιστη επιτρεπόμενη φόρτιση για καλώδιο 3//[NYY3x(1x240)] σε επαφή μεταξύ τους 1455 Α Πιο καλώδιο θα επιλέγατε ?
  19. Το ερώτημα το έθεσα περισσότερο από άποψη φόρτισης και ασφάλειας του καλωδίου ! Δηλαδή με τα τρία 185 mm2 είσαι πιο οριακά από ότι με τα τρία 240 mm2 σε έναν ΜΣ 800kVA ο οποίος δίνει περίπου 1250 Α !
  20. Δεν το έπιασα αυτό με το 30% μεγαλύτερο μήκος αγωγών ? Γιατί ?
  21. Γεια σας φίλοι μου και χρόνια πολλά σε όλους. Το ερώτημα μου είναι το εξής : Στις αναχωρήσεις (Χ.Τ.) ενός ΜΣ 800 kVA τι καλώδιο θα προτιμούσατε να βάλετε 1) 3//[ΝΥΥ 3x(1x240mm²)] + 2//[NYY(1X185mm²)] ή 3//[ΝΥΥ 3x(1x185mm²)] + NYY(1X240mm²)] ??? Βεβαίως είναι δεκτές και άλλες εναλλακτικές προτάσεις !
  22. Φίλε Αστέριε , αν κάτσεις και κάνεις τους υπολογισμούς για τιμολόγια Γ22 η διαφορά μετά την διόρθωση του στυντελεστή ισχύος είναι μηδαμινή ! Μιλάμε για μια διαφορά της τάξης του 2 - 3 % ! Εκτός και αν υπάρχει και από αλλού κέρδος και δεν το έχω δει ! Γι' αυτό το λόγο και η αρχική μου ερώτηση τι κέρδος προκύπτει από την μείωση των θερμικών απωλειών στα παροχικά καλώδια ! Τα στοιχεία που παραθέτω παρακάτω είναι πραγματικά : Τιμολόγιο γενικής χρήσης Γ22 ενδείξεις μετρητή σε περίοδο 31 ημερών : 13760 kWh , 9360 kVArh , cosφ = 0,8270 , Χρεωστέα ζήτηση = 58,1 kW Χρεωστέα ζήτηση = ΚΜΖ*{1+[(0,95/cosφ)-1]*1,6} όπου ΚΜΖ = Καταγραφείσα μέγιστη ζήτηση. Με τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η ΚΜΖ = 46,93 kW Αν τώρα διορθώσουμε τον συντελεστή ισχύος στο 0,97 προκύπτει : Χ.Ζ = 45,38 kW Συνςπώς στο τιμολόγια της ΔΕΗ θα έχουμε : 1) στην περίπτωση που cosφ = 0,827 --> 58,1*2,47180 Ευρώ/kW = 143,61 Ευρώ 2) στην περίπτωση που cosφ = 0,97 --> 45,38*2,47180 Ευρώ/kW = 112,17 Ευρώ Σημαντική μείωση κατά 22 % ! Αλλά στο σύνολο του λογαριασμού όπου έχουμε 13760 kWh * 0,11529 Ευρώ/kWh = 1586,39 Ευρώ προκύπτει : 1) στην περίπτωση που cosφ = 0,827 --> 1586,39 + 143,61 = 1730 Ευρώ 2) στην περίπτωση που cosφ = 0,97 --> 1586,39 + 112,17 = 1698,56 Ευρώ Δηλαδή μια διαφορά της τάξης του 1,8% !!!
  23. Να 'σαι καλά ! Άλλες δέκα μέρες να το έψαχνα δεν υπήρχε περίπτωση να το πρσέξω το λάθος !
  24. Κώστα συμφωνώ μαζί σου και μένα μου φάνηκε παράλογο το αποτέλεσμα ! Αλλά έχει παρόμοιο παράδειγμα στο βιβλίο " Κτιριακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις " του Κιμουλάκη !
  25. Είναι η μέση τιμή που αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ !
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.