Όσον αφορά το θέμα κλίση-προσανατολισμός υπάρχουν πίνακες που δείχνουν για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος μας την απώλεια που έχει ένα πλαίσιο ανάλογα με την ακριβή κλίση και προσανατολισμό. Γενικά λέγοντας νοτιοανατολικά μπορεί να εννοούμε για παράδειγμα 15 μοίρες ανατολικά του Νότου ή 60 μοίρες. Στη μία περίπτωση η απώλεια είναι 3% στην άλλη 9%.
Οι απώλειες της αλλαγής προσανατολισμού και κλίσης δεν μπορούν να υπολογιστούν αναλυτικά τόσο εύκολα, καθώς η καμπύλη της ισχύος όχι μόνο αλλάζει κατά απόλυτες τιμές (πέφτει το ρεύμα και κατά συνέπεια η ισχύς μειώνεται) αλλά και η χρονική διάρκεια μέχρι το μηδενισμό της (ανατέλλει αργότερα ο ήλιος για δυτικό προσανατολισμό ή δύει ο ήλιος νωρίτερα για δυτικό πλαίσιο - κατά συνέπεια το ολοκλήρωμα-εμβαδό το οποίο είναι η ενέργεια μειώνεται αντίστοιχα), για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε πίνακες ή λογισμικό (pvsyst πχ.). Για χρήστη μή έμπειρο θα πρότεινα το PVGIS που είναι free Online και πολύ user-friendly.
Όσον αφορά τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά η μελέτη προσανατολισμού-κλίσης είναι εντελώς διαφορετικό θέμα... Αν δεν θες να το ψάξεις πολύ η καλύτερη επιλογή είναι ο νότος για τον προσανατολισμό. Σχετικά με την κλίση δεν υπάρχει γενικός κανόνας στα αυτόνομα. Αν έχεις ένα χειμερινό εξοχικό δεν έχει νόημα να επιλέξεις 10 μοίρες κλίση γιατί το χειμώνα ο ήλιος είναι χαμηλά και θες μεγάλη κλίση για να τον "κοιτάς" όσο πιο κάθετα γίνεται. Σε αντίθετη περίπτωση αν μιλάμε μόνο για καλοκαίρι η κλίση των 30 μοιρών είναι λάθος (αρκεί σε μία σχεδόν οριζόντια τοποθέτηση ο πελάτης να πλένει συχνά τα πάνελ)!
Γυρίζω πάλι στο θέμα του προσανατολισμού και για την περίπτωση που θέλουμε να το ψάξουμε λίγο παραπάνω... Θεωρητικά αν είχες απεριόριστη αποθήκευση (μπαταρία) θέλεις βέλτιστη απόδοση άρα νότιο προσανατολισμό και 28 μοίρες κλίση. Επειδή όμως δεν ισχύει αυτό πρέπει να δείς το προφίλ του χρήστη και τον τρόπο λειτουργίας του αυτόνομου ώστε να επιτυγχάνεις μέγιστη αξιοποίηση του ήλιου και να μην έρχονται στιγμές που έχει ήλιο και οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες. Για παράδειγμα αν έχεις ένα χρήστη που κάθε πρωί το καλοκαίρι πάει στην παραλία μέχρι το απόγευμα και πίσω αφήνει μόνο το ψυγείο, δεν έχει νόημα τα πάνελ σου να "κοιτάνε" ανατολικά, γιατί είναι πιθανό να βρίσκουν τις μπαταρίες γεμάτες κοκ... Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά δεν θα μας παραξενέψει να δούμε 2 ή ακόμη και 3 προσανατολισμούς καθώς οι προστιθέμενες "καμπάνες" ισχύος αν αθροιστούν θα δώσουν μία συνολική ισχύ σε μορφή "καρδιάς" ή "τραπέζιου" αρκετά πεπλατυσμένη στον άξονα του χρόνου (θα υπάρχει ενέργεια όσο πιο νωρίς το πρωί και όσο πιο αργά γίνεται το βράδυ).
Τα παραπάνω είναι πιο σημαντικά στην περίπτωση αυτόνομου φωτοβολταϊκού με AC-coupling (λογική της SMA), όπου υπάρχει η δυνατότητα απευθείας τροφοδότησης του φορτίου και όχι μέσω των μπαταριών. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την περίπτωση προσπαθούμε να "κοιτάμε" τον ήλιο την ώρα που ο χρήστης λειτουργεί τα φορτία του. Με τον τρόπο αυτό δεν επιβαρύνουμε άδικα τις μπαταρίες και γλιτώνουμε άσκοπες φορτίσεις-εκφορτίσεις.
ΥΣ. Γενικά στα φωτοβολταϊκά πλαίσια αυτό που αλλάζει δραστικά είναι το ρεύμα (με αλλαγή κλίσης, προσανατολισμού κλπ.) και σχεδόν αναλογικά η ισχύς και η ενέργεια. Η τάση είναι σχεδόν σταθερή με μικρές αποκλίσεις...