Μετάβαση στο περιεχόμενο

ss_sk

Core Members
  • Περιεχόμενα

    1.278
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    3

5 Ακόλουθοι

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Τοποθεσία
    Ολούθε
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ss_sk's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare

Recent Badges

55

Φήμη στην κοινότητα

  1. Αναφορικά με το ibank e-Simplify της Εθνικής είχα απάντηση από το τμήμα Customer Support. Εξήγησαν ότι δεν τρέχει έργο και δεν υπάρχουν οδηγίες από την ΑΑΔΕ αναφορικά με τη διασύνδεση e-commerce pos αλλά μόνο για τα φυσικά pos και τα soft pos. Δεν υπάρχει υποχρέωση αυτή τη στιγμή από την ΑΑΔΕ για τα e-commerce pos - όταν ξεκινήσει η υποχρεωτικότητα θα υπάρξουν και οι ανάλογες ενέργειες. Μου προώθησαν κάποια στοιχεία του παρόχου NSP (Χώρα έδρας, ΑΦΜ, Επωνυμία) αλλά δεν έχει νόημα να πας να συμπληρώσεις καθώς το σύστημα της ΑΑΔΕ ζητάει και τα υπόλοιπα, πχ TID/ΜID κλπ. Άρα τα αφήνεις ως έχει κ περιμένεις. Βρετανικός ο πάροχος μπάι δε γουέι.
  2. Οι απαιτήσεις ελεύθερου/γραμμικού σχεδίου είναι κοινές για οποιαδήποτε σχολή (ενδεχομένως μια μεταβλητή είναι το προσωπικό κριτήριο του εξεταστή). Οπότε δεν χρειάζεται κάποια "κατεύθυνση" ούτε κάποια ειδική προετοιμασία - απλά θέλει προσοχή η επιλογή του φροντιστηρίου (όχι μόνο για σχέδιο...για κάθε αντικείμενο). Οι σχολές εφαρμόζουν ένα λίγο-πολύ στάνταρ σύστημα: με κατοικίες ξεκινάνε και μετά προχωράνε σε σχολεία, μουσεία (δημόσια κτήρια εν γένει), υπαίθριους χώρους. Τότε προσοχή θέλει η επιλογή καθηγητή/τριας (όχι μόνο να είναι "όνομα" αλλά κυρίως να είναι μεταδοτικός/κή)
  3. Και γιατί αυτό θεωρείται πρόβλημα? Τουναντίον. Κανονίζεις με αστυνομία/εφορία, είναι παρόντες στη συναλλαγή και ησυχάζεις από το "συνάδελφο". Νεξτ πλίιζ...
  4. Θα σπαμάρω αλλά ταιριάζει. Σουηδός (που ζει Σουηδία) έκανε παράβαση στη Νορβηγία, του επιβλήθηκε πρόστιμο (τσουχτερό) και μετά από καιρό παρέλαβε επιστολή στο σπίτι του, από τις Νορβηγικές Αρχές, όπου τον πληροφορούσαν για μείωση στο μισό του προστίμου. Διότι, λέει, η Σουηδία δεν είναι τόσο πλούσια όσο η Νορβηγία και άρα οι Σουηδοί δεν πρέπει να επιβαρύνονται όσο οι Νορβηγοί!!!
  5. Η συμβουλή είναι κοινή: τηλέφωνο στο ΤΕΕ (ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ) . Εννοείται πως η ύπαρξη συμφωνητικών με χρονοδιάγραμμα βοηθάει. Αλλά πρέπει επίσης το συμφωνητικό να αναγράφει τί ακριβώς έχει αναλάβει η μηχανικός. Διότι ασχέτως του τί συνηθίζεται στην Ελλάδα, ο "μηχανικός" μελέτες υποχρεούται να κάνει όχι διεκπεραίωση φακέλου (εκτός αν έγγραφη συμφωνία ορίζει αλλιώς). Και αυτό το λέω διότι τα "πιστοποιητικά ιδιοκτησίας από το υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο" στην ουσία είναι δουλειά του πελάτη να τα προσκομίζει - όπως είναι (και) δουλειά του πελάτη να παρακολουθεί την εξέλιξη του φακέλου (αυτός την κατέθεσε...η αίτηση δικιά του είναι). Εξάλλου 7 παρατηρήσεις είναι όλες κι όλες: πιάστε την στο γραφείο, βάλτε την να κάνει τις διορθώσεις επί τόπου (όσες αφορούν τις μελέτες της), πάρτε μόνος σας ό,τι μπορείτε (πχ. τα πιστοποιητικά που αναφέρθηκαν) και συμπληρώστε αυτοπροσώπως το φάκελο στην πολεοδομία!!!
  6. Σύμφωνα με τα παραπάνω ο μελετητής με τις μελέτες αυτές καθ' αυτές ήταν εντάξει (και οι χρόνοι αρκετά καλοί). Οπότε απαίτηση επιστροφής χρημάτων δεν μπορεί να σταθεί. Η διαδικασία της 12/1/2012 ήταν σαφέστατα παράνομη: για να ξανα-υποβληθεί ο φάκελος χρειάζονταν νέες δηλώσεις ανάθεσης (τις οποίες υπογράφει ο πελάτης). Οπότε ή κάνανε τα στραβά μάτια στην πολεοδομία ή ο μελετητής πλαστογράφησε υπογραφές. Εφόσον όμως ο φάκελος προχώρησε προφανώς έγιναν αποδεκτές οι μελέτες και δε ζητήθηκε επανέλεγχος - δεν είναι έξυπνο να δημιουργήσετε πρόβλημα γιατί βρίσκεστε στο παραπέντε. Βρείτε τώρα τρόπο να τον κάνετε να τακτοποιήσει τα φορολογικά. Αν υπάρξει ζήτημα το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με το ΤΕΕ (όπως έγραψα πριν) και να ζητήσετε οδηγίες - από το φόρουμ δεν μπορεί πλέον κανείς να συμβουλέψει κάτι διαφορετικό. Εννοείται ότι όταν τελειώσει η διαδικασία και εκδοθεί η οικοδομική άδεια έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αίτηση για αλλαγή επιβλέποντος. Θα πρέπει όμως να έχετε βρει το μηχανικό που θα αναλάβει την επίβλεψη και θα του έχετε κάνει δήλωση ανάθεσης (δε γίνεται να μείνει "ορφανή" άδεια ούτε για μια μέρα).
  7. Παπαριές του είπε. Ποια "μελέτη"? Ποια από όλες? Γιατί "μελέτες" υπάρχουν...που μία μία κατατίθενται και μία μία ελέγχονται και εγκρίνονται. υγ. σχετικά πρόσφατα κάηκα από "συνεργάτη" που τίναξε ολόκληρη διαδικασία στον αέρα επειδή άργησε αδικαιολόγητα να κάνει τη δική του τη δουλειά. Επομένως ναι, είμαι προκατειλημμένος!
  8. Το 9μηνο (όπως περιγράφεται στο προηγούμενο ποστ) έχει παρέλθει. Οπότε κακώς η πολεοδομία δε σας ενημέρωσε για την επιστροφή του φακέλου! Διότι η διαδικασία δεν είναι προαιρετική...ο νόμος το λέει. Πρέπει λοιπόν να ξαναγίνει ανάθεση μελέτης-επίβλεψης και είναι στην ευχέρεια του πελάτου να συνεχίσει τη συνεργασία με τον ίδιο μελετητή ή να επιλέξει άλλον. Πρέπει να βρείτε ποιος υπάλληλος έχει "χρεωθεί" το φάκελό σας και να τσεκάρετε ποιες μελέτες έχουν εγκριθεί. Αυτές τις μελέτες (τις εγκεκριμένες) τις κρατάτε και μπορείτε να ζητήσετε με την (εκ νέου) επανακατάθεση του φακέλου να γίνουν δεκτές και να μην τις ξαναελέγξουν/ζητηθούν αμοιβές. Υπόψιν ότι σύμφωνα με το νόμο σε μελετητή απευθύνεστε για εκπόνηση μελετών και όχι για διεκπεραίωση φακέλου οικοδομικής άδειας (εκτός αν στο συμφωνητικό που υπογράψατε αναφέρεται ρητώς το αντίθετο). Αν μια μελέτη δηλαδή έγινε (και κυρίως εγκρίθηκε έγκαιρα) δεν μπορείτε να απαιτήσετε επιστροφή χρημάτων - είτε βγει η άδεια είτε όχι! Αλλά μπορείτε να την ξανακαταθέσετε. Αν τώρα έχουν γίνει μελέτες αλλά βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου (δεν έχουν εγκριθεί) το θέμα είναι δύσκολο και εξαρτάται από το αν "κρατήσετε" τον ίδιο μελετητή ή τον αλλάξετε. Αν τον "κρατήσετε" οι αμοιβές (από ό,τι κατάλαβα) έχουν κατατεθεί οπότε το μόνο που θα απαιτήσετε είναι συμφωνητικό στο οποίο να αναγράφεται χρονικό όριο κατάθεσης των μελετών που υπολείπονται - σύντομα όμως γιατί θα χρειαστεί και κάποιος χρόνος ελέγχου από πολεοδομία για τον οποίο κανείς μελετητής δεν είναι απόλυτα υπεύθυνος (η μόνη ευθύνη που έχει είναι η γρήγορη διόρθωση σε τυχόν αλλαγές που απαιτήσει ο ελεγκτής). Αν τον αλλάξετε τα πράγματα περιπλέκονται και θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ΤΕΕ (τμήμα επαγγελματικών διαφορών και πειθαρχικού ελέγχου φαντάζομαι) για να δείτε αν και πώς μπορείτε να απαιτήσετε επιστροφή αμοιβών για μελέτες που δεν έχουν εγκριθεί. Υπόψιν ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για μελέτες (μη εγκεκριμένες) οι οποίες κατατέθηκαν στην πολεοδομία από το μελετητή μετά το πέρας του 9μήνου!!! (και το 9μηνο πρέπει να έκλεισε Αύγουστο του '11 από όσα διαβάζω). Διότι ο φάκελος θα έπρεπε να κλείσει (αυτόματα) και ο μελετητής να ξαναζητήσει ανάθεση για όποια μελέτη είναι σε εξέλιξη αλλά την έχει ακόμη στο γραφείο του! Άρα κάθε τέτοια μελέτη είναι άκυρη...(βέβαια το παραπάνω ισχύει και για τις μελέτες που κατατέθηκαν μετά το 9μηνο αλλά πρόλαβαν και εγκρίθηκαν - επειδή όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και εφόσον από την πολεοδομία πάρετε διαβεβαίωση ότι θα τις δεχτούν να τις κρατήσετε). Αυτά όμως δείτε τα γρήγορα γιατί το καλοκαίρι αλλάζει ο τρόπος έκδοσης οικοδ. αδειών και πρέπει να έχετε τελειώσει μέχρι τότε - αν βρεθείτε στην αλλαγή με φάκελο "ανοιχτό" θα έχετε διάφορα (άγνωστα μεν σίγουρα δε) προβλήματα. Την αμοιβή της επίβλεψης μπορείτε να την πάρετε πίσω (εφόσον, προφανώς, δεν έχει γίνει). υγ. άλλαξα τον τίτλο διότι δεν μπορεί να αποδειχθεί (εδώ) ότι φταίει ο μελετητής.
  9. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ή παρερμηνείες: σεβαστές είναι οι απόψεις όλων. Και πράγματι έχουν αναφερθεί εδώ σωστά πράγματα. Αλλά αν θες να μάθεις σχετικά με την Αρχιτεκτονική θα ρωτήσεις Αρχιτέκτονα...ούτε μπακάλη, ούτε μανάβη, ούτε αστροφυσικό. Το αν θα τον ακούσεις (ή πειστείς) είναι άλλο θέμα (συνήθως ο καθένας πιστεύει ό,τι τον βολεύει). Και όσον αφορά το εξωτερικό δε μίλησα για "όλους"...μίλησα για Αρχιτέκτονες. Το χάπι δεν το χρυσώνω πλέον για κανένα. Μετά από 10 και πλέον χρόνια που παρακολουθώ την εξέλιξη των συμφοιτητών μου όσοι έμειναν Ελλάδα (και κυρίως Αθήνα) χαραμίστηκαν...ακόμη και οι καλοί και ικανοί (που είναι αυτό που με δαιμονίζει περισσότερο). Έναν ξέρω που έκανε κάτι αλλά πήρε απευθείας δουλειές από το Βαρδινογιάννη! Άννα μου, ξέρεις εσύ κανένα από το Βαρδινογιαννέικο? Αλλά όσοι έφυγαν!!! Έχουν πλέον υψηλές θέσεις σε γραφεία που ακόμη και ο Τομπάζης θα ντρεπόταν να περάσει απ' έξω! Και θα το επαναλάβω: δε θα γίνεις Αρχιτέκτονας ούτε θα εφαρμόσεις Αρχιτεκτονική με κανένα μεταπτυχιακό!!! Τέλος! Ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό! Αν έχεις ψυλιαστεί τί είναι η Αρχιτεκτονική θα το "νοιώσεις" από μόνη σου. Αν όχι τότε, φοβάμαι, το όνειρο που έχεις είναι λάθος. Το ΙΚΥ το συνυπογράφω!!!!!!!
  10. Συγγνώμη, το περίφημο στο γιουτούμπι δεν το έχεις δει ακόμη? Δεν αφορά βέβαια πολεοδομικά θέματα αλλά...γραφειοκρατικά! Το "ούνα φάτσα ούνα ράτσα" πώς είναι στα σπανιόλικα?
  11. @Άννα Κ Το όνειρο σου κοπέλα μου είναι η Αρχιτεκτονική? Τότε σήκω και φύγε...υπάρχουν (καλές) σχολές στην Ευρώπη που ακόμη οι φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. σπουδάζουν δωρεάν. Αρκεί να έχουν οι γονείς σου χρήματα να καλύψουν τα έξοδα διαμονής. Εκτός αν μπορέσεις να κερδίσεις κάποια υποτροφία. Και ίσως σου αναγνωρίσουν κάποια μαθήματα (ίσως, εξαρτάται από τη σχολή). Και βεβαίως όταν τελειώσεις θα ψάξεις να βρεις δουλειά έξω. Αν όντως είναι το όνειρο σου η Αρχιτεκτονική. Γιατί αν αποφασίσεις να επιστρέψεις το "όνειρο" θα εξακολουθείς να το βλέπεις στον ύπνο σου. Και εννοείται ότι τυχόν μεταπτυχιακά "αρχιτεκτονικής" είναι για γέλια αν δεν έχεις σχετικό δίπλωμα - καμία firm της προκοπής δε θα ξανακοιτάξει το CV σου. Αν θες να το παίξεις Αρχιτέκτονας ενώ δεν είσαι. @Mercedes Το "μηχανικός" μπήκε επισήμως στον τίτλο του Αρχιτέκτονα, νομίζω, γύρω στη δεκαετία του '80 γιατί οι αρχιτέκτονες το επιδίωξαν (και το θεωρούσαν τότες και τρελή επιτυχία). Τόσο ζώα ήταν! Και εννοείται ότι είναι νεοελληνική πρωτοτυπία! Όπως όμως νεοελληνική πρωτοτυπία είναι και η απαξίωση του Αρχιτέκτονα. Διότι στον (έξω) πολιτισμένο κόσμο τα πράγματα είναι αντίστροφα!!! υγ. και όσον αφορά το "μηχανικός" μην το δένουμε όλοι...σκοινί-κορδόνι. Διότι στην ουσία "έξω" δε σημαίνει και τίποτα αφού είναι τραγικά γενικός όρος (σαν να απαντάς "άνθρωπος" στην ερώτηση "τί είσαι?").
  12. Μακρυά!!!! Αν είχε στο μυαλό του "μελλοντική συνεργασία" θα σε είχε συμπεριλάβει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος έστω και με ένα μικρό ποσοστό συμμετοχής (το οποίο θα συζητούσατε πρώτα). Ούτε δεύτερη σκέψη!!!!!!!!!!
  13. Η "νομιμοποίηση" δεν έχει αλλάξει ως διαδικασία. Εφόσον λοιπόν υπάρχουν παλαιότερα θέματα στο φόρουμ που την περιγράφουν δε χρειάζεται άλλο ένα!
  14. Το παρόν κλειδώνεται και θα διαγραφεί. Αν δεν καταλαβαίνετε γιατί προφανώς δεν έχετε διαβάσει τους Κανόνες Συμμετοχής...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.