Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρerustum

Members
  • Περιεχόμενα

    33
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by Ρerustum

  1. @mariannag Διαιρείς το καθαρό εμβαδόν δαπέδου με 1,40 τ.μ. Χρησιμοποιείς το εδάφιο 5.3.1 του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων (Π.Δ. 41/2018).
  2. Δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της παρακράτησης επί του τιμολογίου. Η προαιρετική αναφορά του ποσού του παρακρατούμενου φόρου στο τιμολόγιο γίνεται προς διευκόλυνση του εκδότη.
  3. Έγραψα προηγουμένως: «Χωρίς να έχει παραστεί ανάγκη […], θεωρώ ότι δεν χρειάζεται […]».
  4. @GregDel Δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται επί του τιμολογίου ο ΦΕΜ. Για το 2024 συνεχίζει να μην είναι υποχρεωτική η διαβίβαση στο myDATA των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι φόροι, κρατήσεις κτλ.), άρα και του ΦΕΜ.
  5. @ppanag Υπόχρεος για τη διενέργεια της παρακράτησης είναι ο λήπτης του τιμολογίου —δηλαδή αυτός που πληρώνει— και όχι ο εκδότης.
  6. @akis73 Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία (διόρθωση ή αναθεώρηση λόγω προδήλου). Χωρίς να έχει παραστεί ανάγκη να προσθέσω ονόματα ιδιοκτητών, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να διορθώσεις τη βεβαίωση. Μπορείς να προσθέσεις τα ονόματα στην άδεια, όπως μπορείς να αλλάξεις —επί παραδείγματι— τον τίτλο.
  7. @Teta Παραθέτω τους σχετικούς ορισμούς του ΓΟΚ. Άρθρο 2, παρ. 11. Προκήπιο ή πρασιά είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, που βρίσκεται ανάμεσα στη ρυμοτομική γραμμή και τη γραμμή δόμησης ή οικοδομική γραμμή. Άρθρο 2, παρ. 7. Οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) είναι κάθε δομήσιμη ενιαία έκταση, που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού και περιβάλλεται από κοινόχρηστους χώρους. Είναι παράβαση προκηπίου, δηλαδή χρησιμοποιείται ο συντελεστής πρασιάς.
  8. Συνάδελφε, στην παράγραφο 5 του άρθρου 100 αναφέρεται ότι «στον ανωτέρω τρόπο υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου υπάγονται επίσης αυθαίρετοι ημιυπαίθριοι χώροι». Με ποιον τρόπο θα διαπιστωθεί εάν ένας χώρος είναι ημιυπαίθριος;
  9. Ο χαρακτηρισμός του χώρου γίνεται σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό που ίσχυε τότε, δηλαδή τον ΓΟΚ. Παρέθεσα, απλώς, τον σχετικό ορισμό χωρίς να ερμηνεύσω κάτι. Υπάρχει κάποιο εδάφιο του Ν.4495 που καθορίζει τι είναι ημιυπαίθριος; Εξ όσων γνωρίζω· δεν υπάρχει. Βεβαίως η ρύθμιση γίνεται βάσει του Ν.4495. Για τον υπολογισμό του προστίμου εφαρμόζεται το Άρθρο 100, παρ. 5. Με ποια διάταξη έρχονται σε αντίθεση αυτά που έγραψα;
  10. Τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών. Εκεί περιγράφονται οι χώροι αποκλειστικής χρήσης.
  11. Οι αυθαίρετες κατασκευές οποιασδήποτε χρονικής περιόδου αξιολογούνται βάσει των τότε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων, και όχι των τωρινών. Ο χαρακτηρισμός του χώρου θα γίνει σύμφωνα με τον ΓΟΚ. Άρθρο 2, παρ. 32. Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων. Επομένως, ο χώρος που περιέγραψε ο συνάδελφος Alexander Manolopu είναι αυθαίρετος ημιυπαίθριος και το πρόστιμό του υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό όπως ορίζει ο Ν.4495.
  12. Βάσει της επιφάνειας της όψης που καταλαμβάνουν τα ικριώματα.
  13. Ναι, διότι η υπαγωγή γίνεται με σκοπό να πληρωθεί το παράβολο και να γίνει η κατεδάφιση. Συνέχισε, λοιπόν, με τη διαδικασία που περιέγραψες.
  14. @vasilori Στην τεχνική έκθεση της κατεδάφισης, μπορείς να γράψεις ότι για λόγους ασφάλειας και υγιεινής πρέπει να χτιστεί τοίχος στο όριο μεταξύ του κατεδαφιστέου τμήματος και του παραμένοντος κτίσματος. Η θέση του νέου τοίχου θα υποδεικνύεται στην κάτοψη.
  15. @Comba_71 Υπολογίζεται ολόκληρη η έκταση του γηπέδου, συνάδελφε. Απλώς, όπως είπες, η οικοδομή τοποθετείται στο τμήμα που επιτρέπεται.
  16. @lydia1 Φυσικά περιλαμβάνονται τα λουτρά στους χώρους υγιεινής, επομένως και στους βοηθητικούς χώρους της διάταξης που παρέθεσες.
  17. @APSP Μπορούμε να πούμε ότι ο εξωτερικός τοίχος επενδύθηκε με τούβλο και το πάχος αυξήθηκε 20 εκατοστά. Αυτό δεν συνιστά λόγο υπαγωγής του ακινήτου στις διατάξεις του νόμου. Συμφωνώ με την τελευταία δημοσίευση του dimitris GM.
  18. @K_PAT Στο θέμα "Βεβαίωση μεταβίβασης σε ακίνητο τακτοποιημένο με τον Ν.4014" περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το ερώτημά σου.
  19. Το άρθρο 17 αναφέρεται σε κατασκευές στους ακάλυπτους χώρους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μετράνε στην κάλυψη. Επομένως εφόσον υπάρχει περιθώριο, προσμετράται.
  20. Άρθρο 11, παρ. 6. Στο συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται: στ. Η επιφάνεια έως και δύο ανοικτών κλιμακοστασίων εφόσον εξυπηρετείται στάθμη ορόφου έως 7,50 μ. από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος στη θέση αυτή. Στο Άρθρο 12, παρ. 4 καθορίζονται οι επιφάνειες που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη. Η περίπτωση στ δεν περιλαμβάνεται σε αντίθεση με άλλες της παραγράφου 6 του άρθρου 11. Άρα μετράει στην κάλυψη και όχι στη δόμηση.
  21. Το σενάζι μια χαρά είναι. Άσε τα πλέγματα και οτιδήποτε άλλο.
  22. Αναφέρομαι στο ύψος των ορόφων. Άλλο ζήτημα είναι η επίχωση του υπογείου.
  23. Για το ζήτημα του ύψους, θα ήθελα να πω (καθαρά υποκειμενικά και χωρίς να υποδεικνύω κάτι σε κανένα συνάδελφο) ότι αν μου έλεγε ένας ιδιοκτήτης: "Μέτρησα το ύψος της διώροφης οικοδομής μου και το βρήκα 8 εκατοστά παραπάνω από της άδειας. Τι να κάνω;". Θα του απαντούσα (ανεξαρτήτως διατάξεων και ανοχών) να μην ασχοληθεί περαιτέρω.
  24. Επειδή η περίπτωση σου είναι παραπάνω από ειδική έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Ευχαριστώ για την απάντηση για το ασφαλιστικό.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.