Μετάβαση στο περιεχόμενο

Sisyphus

Members
  • Περιεχόμενα

    40
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

2.013 profile views

Sisyphus's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Reacting Well Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

18

Φήμη στην κοινότητα

  1. @AN-CHR Επειδή έχουν τεθεί αρκετές φορές παρόμοια ερωτήματα θεωρώ περιττή την παράθεση των σχετικών διατάξεων. Η δική μου θέση είναι ότι η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί χωρίς να εμποδίζεται η δυνατότητα μελλοντικής ρύθμισης των μεταβολών στις διαστάσεις των ανοιγμάτων. Όσο για το περιεχόμενο της βεβαίωσης, θα βεβαίωνα ότι: στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινόκτητων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.
  2. @vagias Ναι. Η εμβαδομέτρηση που έκανες οδήγησε σε μηδαμινή διαφορά από την επιφάνεια της άδειας. Οπότε την αγνοείς.
  3. @Yanis83 Ναι και στα δύο. Εννοείται ότι υπάρχουν περιορισμοί για το ύψος.
  4. @terry Όπως αναφέρεται στις αρχικές δημοσιεύσεις του θέματος, το Πολεοδομικό Διάταγμα της 8/7/93 (ΦΕΚ 795Δ/13/7/93) προβλέπει επιστροφή φακέλου, αν δεν εκδοθεί η άδεια, σε εννιά μήνες μετά την αίτηση. Το διάταγμα αυτό καταργήθηκε από το Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ 308Α/31/12/2003). Στις πολεοδομίες συνέχιζε να εφαρμόζεται το εννιάμηνο. Σήμερα ισχύει ο Ν. 4495/2017, όμως μετά εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση 48123/6983 (ΦΕΚ 3136Β/31/7/2018). Σε αυτή προβλέπεται ότι: Στις περιπτώσεις αιτημάτων έκδοσης οικοδομικών αδειών κατηγορίας 1 και 2 και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί τα απαιτούμενα στοιχεία, δικαιολογητικά και μελέτες σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που προέκυψαν από τον απαιτούμενο έλεγχο, το αίτημα ακυρώνεται αυτόματα μετά την παρέλευση εννέα μηνών. Αν θεωρείς ότι ο ελεγκτής αυθαίρετα δεν εξέδωσε την άδεια ενώ ο φάκελος ήταν πλήρης, μπορείς να απευθυνθείς στον διευθυντή της ΥΔΟΜ και (θεωρητικά) θα εξεταστεί περαιτέρω η υπόθεσή σου.
  5. @Dim Desmo Δεν πρόκειται να χάσεις ούτε τα λεφτά σου ούτε το σπίτι σου. Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με την ανάρτηση των εγγράφων και σχεδίων της τακτοποίησης. Αν έχεις πληρώσει το πρόστιμο, ζήτησε και πάρε το τεύχος της οριστικής υπαγωγής η οποία μπορεί να γίνει χωρίς την ανάρτηση δικαιολογητικών. Για όσα είναι υπεύθυνος ο μηχανικός δεν έχεις κάποια ευθύνη, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι για το 18μηνο ή οποιαδήποτε άλλη προθεσμία.
  6. @SOPHIA A B Όταν το δεκαδικό μέρος του πηλίκου είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 0,5 προσθέτουμε ένα στο ακέραιο μέρος, ενώ όταν είναι μικρότερο του 0,5 το αγνοούμε. Με το άρθρο 2 υπολογίζεται η απαίτηση για την παλιά χρήση. Αν ήταν εμπορικό κατάστημα παλιά τότε δεν απαιτείται θέση. Αν ήταν κατάστημα εστίασης απαιτείται μία θέση. Με το άρθρο 3 υπολογίζεται η απαίτηση για τη νέα χρήση. Πρόκειται για κατάστημα εστίασης οπότε απαιτείται μία θέση. Αν παλιά ήταν εμπορικό και όχι εστίασης, υπάρχει απαίτηση μίας θέσης λόγω της αλλαγής χρήσης (1-0=1).
  7. @vgsk Αν έχει γίνει λάθος στην τακτοποίηση και ιδίως αν αυξάνεται το πρόστιμο τότε πρέπει να γυρίσει από την οριστική υπαγωγή και να γίνει σωστά η δήλωση. Το παλιό πρόστιμο θα υπερκαλύπτει το 30% του νέου προστίμου αλλά η δήλωση πρέπει να διορθωθεί. @DE GI Διάβασε την προηγούμενη δημοσίευσή μου. Κατά την γνώμη μου χρειάζεται.
  8. @zazeng Ναι, ουσιαστικά απαιτείται. Αν πρόκειται για φαρμακείο ΕΟΠΠΥ (χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους) αναφέρεται στις προδιαγραφές ότι πρέπει να είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ισόγειο. Στη συνηθισμένη περίπτωση φαρμακείου, ο χώρος πώλησης είναι υποχρεωτικά ισόγειος. Οπότε ουσιαστικά πάλι υπάρχει πρόσβαση. Ρητή αναφορά πάντως όταν (για παράδειγμα) το ισόγειο είναι υπερυψωμένο μάλλον δεν υπάρχει. Στην πράξη όμως, όταν υπάρχει υψομετρική διαφορά με το δρόμο, έχουν όλα ράμπες.
  9. @l_zrs Στο ΦΕΚ για τη διαδικασία έγκρισης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εργασιών μικρής κλίμακας, αναφέρεται ότι στην περίπτωση που από την τεχνική έκθεση του μηχανικού προκύπτει ότι θα χρησιμοποιηθεί ακριβώς το ίδιο υλικό δεν απαιτείται η υποβολή όψεων του κτιρίου. Σύμφωνα με το 1α εδάφιο του 7ου άρθρου του Ν.4495, δεν απαιτείται έγκριση για οικοδομικές εργασίες στο εσωτερικό υφισταμένου κτιρίου, οι οποίες δεν επιφέρουν τροποποιήσεις των όψεων αυτού. Από αυτό συνάγεται ότι όταν δεν αλλάζει η όψη δεν χρειάζεται έγκριση. Βασιζόμενος σε αυτές τις δύο νομοθετικές διατάξεις θα σου έλεγα να προσέξεις την τεχνική σου έκθεση και ότι κατά τη δική μου ερμηνεία δεν απαιτείται ούτε γνωμοδότηση ΣΑ ούτε όψεις. Βεβαίως οι υπηρεσίες δόμησης (ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις ιστορικών τόπων, παραδοσιακών οικισμών κ.ά.) σπανίως κάνουν παρέα με τη λογική.
  10. @SOPHIA A B Ερ. 1) Αν υπήρχε το κατάστημα πριν το 79 δεν έχει γίνει κάποια εξαγορά αφού δεν υπήρχε υποχρέωση θέσεων στάθμευσης τότε. Ερ. 2) Για τον υπολογισμό των απαιτούμενων θέσεων υπολογίζεις τις θέσεις για τη νέα χρήση μείον τις θέσεις για την παλιά, σύμφωνα με τους νόμους που αναφέρεις. Αν ήταν εμπορικό κατάστημα παλιά, το αποτέλεσμα είναι μία θέση. Αν ήταν κατάστημα εστίασης, το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Ο όρος “κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος” δεν είναι ξεχωριστή χρήση ούτε έπρεπε να ενδιαφέρει την πολεοδομία. Διάβασε τις δημοσιεύσεις του συναδέλφου kan62 στη σελίδα του θέματος που παραθέτω: 26η σελίδα του θέματος “ Αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε ΚΥΕ” Αφού είσαι νέα συνάδελφος έχω να σου πω δύο πράγματα. Σύντομα θα έρθεις αντιμέτωπη με την παράνοια των διαφόρων υπηρεσιών που ξεκινάει από την αυθαίρετη ερμηνεία των νόμων και φτάνει μέχρι την παντελή αγνόησή τους. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένη και να παραμένεις ψύχραιμη. Στο φόρουμ υπάρχουν πολλά χρήσιμα πράγματα αλλά θέλει λίγο ψάξιμο.
  11. Το ερώτημα διατυπώθηκε σαφέστατα στην πρώτη δημοσίευση. Μάλιστα είναι και με bold χαρακτήρες και συμβαδίζει απόλυτα με τον τίτλο που επέλεξα.
  12. Το θέμα έχει σκοπό το σαφή προσδιορισμό του αντικειμένου του ελεγκτή δόμησης. Ο φόρτος εργασίας είναι σχετικός με το ερώτημα. Φυσικά και δεν ξεκίνησα ένα θέμα για να θίξω τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν φταίνε αυτοί για τις αποφάσεις άλλων. Σ ευχαριστώ για την απάντηση.
  13. Το νόημα είναι ότι ο φόρτος εργασίας τους έχει μειωθεί κατά πολύ. Νέες οικοδομές υπάρχουν ελάχιστες και για τα αυθαίρετα όσο ισχύει κάποιος νόμος τακτοποίησης δεν υπάρχει ιδιαίτερη δουλεια γι αυτούς. Με βάση την απάντησή σου μάλλον περισσεύει αρκετός κόσμος.
  14. Καλή χρονιά να χουμε. Τα τελευταία χρόνια η ανέγερση νέων οικοδομών έχει μειωθεί δραματικά. Σε όλες τις διαδικασίες που χρειάζεται μηχανικός επικρατεί η πρακτική του περιορισμού του ρόλου του ελεγκτή. Ουσιαστικά το ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός. Οι περισσότεροι είχαμε διαπιστώσει το φόρτο εργασίας των πολεοδομιών κατά την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων. Όμως τώρα η τακτοποίηση των αυθαιρέτων γίνεται ηλεκτρονικά. Ακόμα και για πιο απλές διαδικασίες όπως έκδοση βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης οι μηχανικοί της πολεοδομίας έχουν απεμπλακεί αφού αρκεί η βεβαίωση του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού. Το ερώτημά μου είναι απλό. Ποιο είναι το αντικείμενο των μηχανικών της πολεοδομίας; Δεν ξέρω αν οι νέες ονομασίες όπως υπηρεσία δόμησης είναι πιο εντυπωσιακές από τις προηγούμενες ή βοηθούν σε κάτι. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο φόρτος εργασίας για την πολεοδομία είναι σημαντικά μειωμένος. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η πρώτη φράση των υπαλλήλων (αφού πουν καλημέρα) είναι «να απευθυνθείτε σε ιδιώτη μηχανικό» πριν προλάβει να ολοκληρώσει το ερώτημά του ο μη μηχανικός πολίτης. Το δεύτερο και τελευταίο ερώτημά μου είναι γιατί χρειάζεται να πληρώνονται άνθρωποι για να επαναλαμβάνουν μονότονα κάτι που θα μπορούσε να γραφτεί σε μία κόλλα χαρτί και να κολληθεί στην πόρτα;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.