Μετάβαση στο περιεχόμενο

bleo8onhs

Members
  • Περιεχόμενα

    112
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από bleo8onhs

  1. 18 ώρες πριν, Faethon11 said:

    Ελπίζω να υπάρχει παραγραφή αν και όταν συσταθεί αυτό το έρμο το Συμβούλιο......

    Να μην υπάρχει. Πρέπει να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας κάποια στιγμή. Υπάρχουν γραφεία που όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν. Μέχρι πότε;

  2. 11 λεπτά πριν, ΚΑΝΑ said:

    άρθρο 46 4495

    6. Αν κατά τον αρχικό ή ενδιάμεσο έλεγχο διαπιστωθεί ότι η κατασκευή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εργασιών, ο Ελεγκτής Δόμησης διενεργεί τον έλεγχο και σημειώνει στις παρατηρήσεις του το στάδιο των οικοδομικών εργασιών (επισυνάπτεται και φωτογραφία του έργου), καθώς επίσης και τη μη έγκαιρη υποβολή αιτήματος για έλεγχο δόμησης από τον επιβλέποντα μηχανικό, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στον επιβλέποντα μηχανικό, σύμφωνα με το άρθρο 48, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός της διαπίστωσης ή μη παραβάσεων.
    Σε περιπτώσεις έργων ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και οικιστικής σημασίας ή και έργων που χρειάζονται ειδικό έλεγχο ως προς τους όρους δόμησης, η ανωτέρω διαδικασία ελέγχου γίνεται από ειδική επιτροπή που αποτελείται από δύο (2) Ελεγκτές Δόμησης, έναν (1) εκπρόσωπο του Τοπικού Παρατηρητηρίου και έναν (1) μηχανικό της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ..

    άρθρο 48 4495

     

    Κυρώσεις
    1.α) Αν οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης, επιβάλλεται σε βάρος του μελετητή μηχανικού, η κύρωση της απαγόρευσης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 1 έως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

    β) Αν οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης, επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού η κύρωση της απαγόρευσης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση οικοδομικής άδειας και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 1 έως 12 μήνες, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

    2. Κύρωση σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού δεν επιβάλλεται αν αυτές τελέστηκαν χωρίς την υπόδειξη ή εντολή του και ο ίδιος είχε ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία δόμησης για την τέλεση αυτών σε χρόνο προγενέστερο της διαπίστωσής τους.

    3. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από εισήγηση του εποπτικού συμβουλίου του άρθρου 156 του ν. 4389/2016, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου, καταγράφονται στο μητρώο του άρθρου 49 και κοινοποιούνται στις Υ.ΔΟΜ., οι οποίες τηρούν μητρώο των μηχανικών, στους οποίους επιβάλλονται οι κυρώσεις της παρούσας παραγράφου και μεριμνούν για την εκτέλεσή τους.

    4. Σε περίπτωση υποτροπής, καθώς και όταν οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 19 του ν.1650/1986 (Α΄ 160), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του ν. 3937/2011 (Α΄ 60), τα όρια των κυρώσεων είναι από 12 έως 24 μήνες.
    5. Οι αρμόδιοι Ελεγκτές Δόμησης και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης όταν διαπιστώσουν την τέλεση παραβάσεων του παρόντος άρθρου υποχρεούνται αμελλητί να ενημερώσουν εγγράφως το αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) του άρθρου 20. Το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. αφού εξετάσει την υπόθεση, βεβαιώνει τις παραβάσεις και διαβιβάζει το σχετικό φάκελο στο εποπτικό συμβούλιο του άρθρου 156 του ν. 4389/2016, προκειμένου αυτό να εισηγηθεί την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

    Το εποπτικό συμβούλιο, ύστερα από ακρόαση του ενδιαφερομένου, εισηγείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την επιβολή σε βάρος του μελετητή/επιβλέποντος μηχανικού των προβλεπόμενων κυρώσεων της παραγράφου 1.

    6. Για μικρές παραβάσεις στη δόμηση, λαμβανομένων υπόψη των ειδικότερων συνθηκών τέλεσης της πράξης, των συνεπειών αυτής και του βαθμού του πταίσματος του μηχανικού, μπορεί να επιβληθεί σε βάρος του αντί των κυρώσεων της παραγράφου 1, έγγραφη σύσταση, εφόσον ο μηχανικός δεν έχει υποπέσει σε άλλη παράβαση στο παρελθόν.

     

     


     

     

    Τα ίδια μου είπαν και στο τηλέφωνο. Ευχαριστώ πολύ, δεν ήξερα ότι μπορώ να καλέσω και ελεγκτή σε προχωρημένο στάδιο, και απ ότι φαίνεται χωρίς ιδιαίτερες κυρώσεις αν όλα είναι εντάξει.

  3. Κάλεσα σήμερα το 213 15 13 559 (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ΤΕΔΚ Νοτίου Ελλάδος) όπου απάντησε μια κυρία αρκετά εξυπηρετική και μου είπε πως δεν χρειάζεται να διυλίζουμε τον κώνωπα. Δεν απαγορεύει ο νόμος τον αρχικό έλεγχο σε μεταγενέστερο στάδιο της οικοδομής.

    Οπότε πρέπει ο επιβλέπων να καλέσει αρχικό έλεγχο, όπου ο ελεγκτής θα μετρήσει περίγραμμα και θέση, και θα σημειώσει ότι έγινε σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Την άλλη μέρα θα κληθεί τελικός έλεγχος, και τα δυο πορίσματα θα πάνε στην ΥΔΟΜ για ΠΕΚ.

    Η υδομ εφόσον όλα είναι καλά, εκδίδει ΠΕΚ και στέλνει το αρχικό πόρισμα στο ΣΥΠΟΘΑ. 

    Το ΣΥΠΟΘΑ στέλνει το θέμα στο σώμα ελεγκτών (αν θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθούν κυρώσεις) και αυτό στο εποπτικό συμβούλιο (αν το κατάλαβα καλά) για κυρώσεις. Το συμβούλιο δεν έχει συσταθεί.

    • Upvote 2
  4. 13 ώρες πριν, Faethon11 said:

    Ναι αλλά αντικαταστάθηκε με το 125Θ και επόμενα..

    Αυτό που δείχνει* να καταργήθηκε είναι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων μετά την 01.05.2024 (όπως ανέφερε και παραπάνω ο φίλος @ΚΑΝΑ)

    υ.γ. Δείχνει γιατί ακόμα προσπαθώ να το διευκρινίσω.....

    Όντως, και διαβάζοντας το 5106 στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγω και γω, ότι τα αυθαίρετα μετά τον απρίλιο κατεδαφίζονται.

    Όμως αυτό ήταν ένα θέμα παράπλευρο, έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ποτέ επιλογή να πληρωθούν 20-30κ πρόστιμο.

    Στο βασικό μας θέμα έχει βρει κανείς αν περιγράφεται πουθενά η διαδικασία αν δεν τηρηθούν οι έλεγχοι δόμησης;

  5. 22 ώρες πριν, Faethon11 said:

    Τίποτα δεν καταργήθηκε....

    Ν. 5106/2024

    Άρθρο 83 Καταργούμενες διατάξεις

    1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

    α) το άρθρο 85 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί δημιουργίας δορυφορικών χαρτών και ενιαίας βάσης αναφοράς,

    β) το άρθρο 91 του ν. 4495/2017, περί εντοπισμού αυθαιρέτων,

    γ) το άρθρο 92 του ν. 4495/2017, περί διαπίστωσης και χαρακτηρισμού αυθαιρέτων,

    δ) το άρθρο 93 του ν. 4495/2017, περί δικαιώματος προσφυγής κατά της έκθεσης αυτοψίας αυθαιρέτων,

    ε) το άρθρο 94 του ν. 4495/2017, περί κυρώσεων επί των αυθαιρέτων,

    στ) το άρθρο 95 του ν. 4495/2017, περί τρόπου καταβολής και απόδοσης προστίμων.

    ζ) κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος.

    2. Για τους σκοπούς του παρόντος δεν εφαρμόζονται οι παρ. 4 έως 10 του άρθρου 27 του ν. 2971/2001 (Α’ 285) και η παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 5092/2024 (Α’ 33).

     

    Δεν καταργήθηκε το άρθρο 94 του ν. 4495/2017;  

     

     

    10 ώρες πριν, ΚΑΝΑ said:

    image.thumb.png.f9f6a61ffd8de1f81001cf7e7650ae6a.png

    Μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά τι ισχύει??

    Καταργήθηκε ή όχι και ποιες είναι οι περιπτώσεις που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις??  

    (ήδη έθεσα πριν από λίγες μέρες το ερώτημα στο φόρουμ και κανένα δεν τον απασχόλησε! - φαίνεται ότι μόνο όταν έρθει το αυγό στο κ.... μας τότε ασχολούμαστε) 

    Δεν βρίσκω τι είναι οι ειδικές διατάξεις. Ισως είναι placeholder για μελλοντικές εξαιρέσεις. Εγώ πάντως καταλαβαίνω πως αυθαιρεσίες μετά το 2011 νομιμοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 94 του 4495/2017. Εφόσον αυτό καταργήθηκε με το Ν. 5106/2024 άρθρο 83, υπάρχει κάποια άλλη διάταξη που να τις περιλαμβάνει; Οι μεταβατικές διατάξεις που παραθέτεις ισως αντικαθιστούν το άρθρο 94 για τα αυθαίρετα από το 11 έως το 24, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι πλέον νομιμοποιούνται και αυτά χωρίς πληρωμή του 20%;

  6. Υπόψιν ότι ψάχνοντας διαπίστωσα ότι η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετης κατασκευής που έγινε μετά το 2011 από τον Απρίλιο του 2024 με τον 5106/2024 καταργήθηκε, οπότε δεν υπάρχει σαν επιλογή αυτό.

  7. 20 ώρες πριν, kierion said:

    Καλησπέρα!

    Δεν ξέρω ποια τηλέφωνα σας έδωσε η ΥΔΟΜ, αλλά αυτά που υπάρχουν στην πλατφόρμα Ελέγχων Δόμησης του ΤΕΕ, δηλαδή για ΤΕΔΚ Βορείου Ελλάδος είναι τα σωστά  - για Νοτίου δεν γνωρίζω  -.

    Τουλάχιστον το ΤΕΔΚ Β. Ελλάδος απαντά σε κάθε ερώτημα σχετικό, μπορείτε, επομένως, ακόμη κι αν είστε στην Ν. Ελλάδα, να καλέσετε εκεί.

    Επίσης, ο Επιβλέπων, όπως ήδη είπαμε, θα κληθεί από το ΣΥΠΟΘΑ.  ΔΕΝ βρήκα ούτε εγώ τι προβλέπει η Νομοθεσία.

    Ενδεχομένως ο θάνατος του ιδιοκτήτη να αποβεί θετικό στοιχείο για την εξέλιξη.

    Σε περίπτωση που έχετε κάποιο νεώτερο, αν δεν σας κάνει κόπο, ενημερώστε μας.

    ΥΓ. Καλή εκβαση!

     

    Σας ευχαριστώ, θα ελέγξω τα τηλέφωνα και θα δοκιμάσω την τύχη μου. Είναι ενδιαφέρον πάντως πως δεν βρίσκουμε νομοθεσία που να καλύπτει την παράλειψη ελέγχων. Μόλις έμαθα ότι δεν έχει μπει και κανένα ένσημο στο ΙΚΑ. Δράμα η κατάσταση.

  8. On 7/9/2024 at 10:13 ΠΜ, kierion said:

     

    Τώρα μας έχετε δώσει πληρέστερη εικόνα.

    Επομένως δικαίως είπαμε όσα είπαμε οι λοιποί συνάδελφοι και, επίσης, αδίκως μας την είπατε εσείς. 

    Πρόταση: αφού η Ο.Α. είναι εν ισχύ, να ζητηθεί Τελικός Έλεγχος Δόμησης.  Εκτιμω ότι ο Επιβλέπων θα κληθεί από το ΣΥΠΟΘΑ, για την μη διενέργεια του Αρχικού Ελέγχου.

    Εννοείται ότι έχει εξοφληθεί ο Επιβλέπων και όλες οι λοιπές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη (π.χ. ΕΦΚΑ).

     

     

    5 ώρες πριν, Faethon11 said:

    Ο επιβλέπων μηχανικός καλεί ελεγκτή δόμησης για τελικό έλεγχο.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, με την διαπίστωση της μη κλήσης αρχικού ΕΔ θα γίνει διακοπή εργασιών και θα επιβληθούν κυρώσεις στον επιβλέποντα μηχανικό από το ΣΥΠΟΘΑ..... Τι κυρώσεις?  δεν βρήκα....

    υγ Σκέψεις χωρίς να γνωρίζω δεδομένα του θέματος.

    Για να μην επιβληθούν κυρώσεις θα πρέπει να αποδειχθεί πως ο επιβλέπων δεν γνώριζε πως η οικοδομή είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται.... 

    Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο έργο είναι πως ο ιδιοκτήτης δεν ζει οπότε δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει τι είχε συμφωνηθεί μεταξύ του και το επιβλέποντα.... εκτός αν υπάρχουν ντοκουμέντα....

     

    υγ2 Τι σημαίνει "δεν ξέρει η Υδομ" ? Να ρωτήσει να μάθει..... Αυτή θα εκδώσει το ΠΕΚ....

     

    καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

    Όντως μπορεί ο επιβλέπων να καλέσει για τελικό έλεγχο. Όταν όμως η υδομ θα πάει να εκδώσει ΠΕΚ θα ζητήσει πρώτο έλεγχο. Δεν τον έχει και λογικά δεν μπορεί να ασκήσει κυρώσεις και στον επιβλέποντα γιατί με το θάνατο του ιδιοκτήτη, ποιος θα αποδείξει ότι τον ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης πριν τη θεμελίωση;

    Δεν είναι κακή λύση, όμως ποιος μπορεί να απαντήσει αν βγαίνει ΠΕΚ χωρίς πρώτη επιθεώρηση; Αν οντως γίνεται, γιατί να καλούμε πρώτο ελεγκτή; Τελειώνουμε την οικοδομή, ο ιδιοκτήτης λέει εγώ το έκανα χωρίς να ενημερώσω και όλα καλά. Είναι έτσι όντως;

    Η υδομ η συγκεκριμένη μου έδωσε το τηλέφωνο των ελεγκτών δόμησης να πάρω εγώ να ρωτήσω και αποδείχτηκε ότι ήταν το τηλέφωνο των κληρώσεων όπου οι άνθρωποι δήλωσαν άγνοια.

  9. 12 ώρες πριν, ppanag said:

    Απ' ότι κατάλαβα η οικοδομή ξεκίνησε το 2017, αλλά τον επιβλέποντα μηχανικό τον θυμήθηκαν το 2024 ... Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρώτα πρέπει να συνεννοηθούν με τον επιβλέποντα και μετά όλα τ' άλλα, ώστε αν δεν τους κάνει να συνεχίσουν με άλλον. Κάλλιο αργά παρά αργότερα.

     

    3 ώρες πριν, kierion said:

    1. Αυθαίρετο κτίριο για το οποίο έχει εκδοθεί Άδεια, ή όποια μάλιστα είναι εν ισχύ;;;

    2. ΜΗΝ ρίχνετε τόσο εύκολα ευθύνες για θέμα για το οποίο ΔΕΝ έχετε ΑΜΕΣΗ ιδία γνώση. 

    3. Βήμα 1ο, ως ΟΡΘΩΣ ΗΔΗ ειπώθηκε: η επικοινωνία με τον Επιβλέποντα, τον οποίο, όπως και πάλι ΟΡΘΩΣ ΗΔΗ ειπώθηκε, θυμήθηκαν μετά από ΕΠΤΑ ΕΤΗ.

    4. Βήμα 2ο: ερώτηση στην οικεία ΥΔΟΜ.

    Προφανώς κάτι δε λέω εγώ σωστά. Η οικοδομή είναι τελειωμένη από το 2018. Δεν ξέρω πως δουλεύετε εκεί που είστε αλλά εδώ δουλεύουμε με τον πελάτη οι μηχανικοί και οι πελάτες με τον μηχανικό. Δεν δουλεύει ο καθένας μόνος του. Δεν το διευκρινίζω γιατί για μένα είναι δεδομένο. Τον γνωριζω λοιπόν τον επιβλέποντα και την επέβλεπε την οικοδομή, σκοπίμως ή από άγνοια δεν κάλεσε ελεγκτή με όλη την αφέλεια που τον διακατέχει, πιστεύοντας μαλλον  πως δεν θα είναι αναγκαίο ( σε προσθήκη κατ επέκταση το ακίνητο εχει ήδη ρεύμα). Δεν είναι ΟΡΘΟ το ότι τον θυμήθηκαν μετά από επτά χρόνια. Ανέθεσαν σε έναν άνθρωπο να κάνει μια δουλειά και τον πλήρωσαν. Να μην βιαζόμαστε να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας. Πληρωνόμαστε για μελέτη και επίβλεψη. Έχουμε στην ευθύνη μας εργοτάξιο με μέτρα ασφαλείας. Ακόμη κι αν ο πελάτης κατασκευάζει χωρίς να μας ενημερώσει αν δεν παραιτηθούμε με ενημέρωση της υδομ έχουμε την ευθύνη της οικοδομής. Προσέξτε.

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί επιμένετε στην ιστορία και δεν απαντά κανείς στο ερώτημα.

    Τι γίνεται αν αποπερατώσω μια οικοδομή και δεν καλέσω ελεγκτή για αρχικό έλεγχο;

    Δεν καταλάβατε λοιπόν καλά γιατί μάλλον εγώ δεν το έκανα σαφές. Και για να γινόμαστε και πιο σαφείς, εκεί πάνω μπορεί να λέει μηχ μηχ αλλά δουλεύω στο τεχνικό γραφείο του πατέρα μου για 20 χρόνια, πλέον δικό μου και έχω συμμετάσχει σε πάνω από 1000 οικ. άδειες ανέγερσης. Συνήθως λύνω προβλήματα, δε ρωτάω.

    Το ότι ρωτάω εδώ είναι γιατί η κατάσταση μου φαίνεται αδιανόητη και δεν έχω βρει απάντηση ούτε από συναδέρφους ούτε από την πολεοδομία.

     

    • Upvote 1
    • Downvote 3
  10. 10 ώρες πριν, Didonis said:

    Χωρίς όλα τα δεδομένα δεν φαντάζομαι τίποτα.....

    Ο Μηχανικός που ήταν μελετητής ή και επιβλέποντας έχει όλα τα δεδομένα. 

    Ενδεχόμενα ακόμα να μη είχε καν ενημερωθεί από τον τότε ιδιοκτήτη αν ξεκίνησε την κατασκευή ή τι προέβλεπαν όλες οι μελέτες της άδειες...

    Και οτιδήποτε άλλο.

    Μη πάτε με φαντασίες.

    Βήμα Α

    να βρει τον Μηχανικό.

    Αν δεν υπάρχει ή κάτι άλλο πάμε πλαν Β

    να αναθέσει σε άλλο μηχανικό γνώστη δομικών κατασκευών να αναλάβει τις όποιες διαδικασίες.

     

    Το μαντείο των Δελφών δεν λειτουργεί εδώ και αιώνες πια.

     

    Εδιτ

    Υ.Γ.

    Αν όμως αφορά υπόθεση που σκοπεύεις να αναλάβεις και ζητάς βοήθεια τι και πως για καλημέρα, αλλάζει η συζήτηση.

     

    Καλημέρα. Όλα τα δεδομένα τα έχεις. Έχουμε μια οικοδομή που έγινε και δεν κλήθηκε ελεγκτής δόμησης. 

    Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση. Ιδανικά αν κάποιος ξέρει αν υπάρχει διάταξη σε κάποιο νόμο που να περιλαμβάνει την περίπτωση. Είναι αμαρτία να πάμε με νομιμοποίηση και να κυνηγάει τον μηχανικό για να πληρώσει το πρόστιμο, πειθαρχικά και ιστορίες. Μιλάμε για 170τμ αποθήκη, θα βγάλει 100000€ πρόστιμο ανέγερσης, 20000€ δεν είναι λίγα λεφτά για να ψάχνουμε ποιος θα τα πληρώσει.

    Δεδομένο είναι επίσης ότι φταίει ο μηχανικός. Ο νόμος λέει πως ο επιβλέπων μηχανικός είναι υπεύθυνος για να καλέσει ελεγκτή. Δεν υπάρχει το δεν με ενημέρωσαν. Έχεις αναλάβει οικοδομή, την επιβλέπεις, και ενδιαφέρεσαι για αυτήν. Δεν την παρατάς. Εδώ δεν είναι μεγαλούπολη, όταν βγάζω μια άδεια, την άλλη μέρα πάω και χαράζω και ξεκινάει. Σε μια βδομάδα καλώ ελεγκτή. Για τη δεύτερη να το καταλάβω. Για την πρώτη δεν υπάρχει δικαιολογία.

    Δεν είμαι ο πολίτης που κάνει ερώτηση σε ένα φόρουμ μηχανικών για να απαντήσεις πήγαινε στο μηχανικό που το ανέλαβε.

    Η ερώτηση ήταν πολύ σαφής και με όλα τα δεδομένα. Κακώς έγραψα το στορι της υπόθεσης. 

    Θα μιλήσω με το ΤΕΕ

    • Upvote 1
    • Downvote 7
  11. 5 ώρες πριν, Didonis said:

    Ο φίλος σου και κληρονόμος καλεί τον επιβλέποντα Μηχανικό της Οικοδομικής Άδειας και βρίσκουν την λύση.

    Φαντάζεσαι εσύ καμία λύση; Οι κλισέ απαντήσεις δεν βοηθάνε.

    Αυτό που σκέφτομαι εγώ είναι η λύση της νομιμοποίησης αυθαίρετου μετά το 11 με πληρωμή του 20% του προστίμου.

    Αλλά ο επιβλέπων φέρει ευθύνη.

    • Upvote 1
    • Downvote 5
  12. Μου έτυχε μια περίπτωση φίλου που πάει να ξεκαθαρίσει τα κληρονομικά του, και διαπίστωσε πως ο εκλιπών πατέρας του το 2017 είχε βγάλει άδεια εντός οικισμού για προσθήκη αποθήκης. Η αποθήκη κατασκευάστηκε. Τώρα λοιπόν προσπαθεί να διορθώσει Ε9 στο οποίο δεν φαίνεται η νέα επιφάνεια της αποθήκης. Κατά τον έλεγχο λοιπόν της άδειας που είναι ακόμη σε ισχύ με τις παρατάσεις, διαπιστώθηκε ότι ο μηχανικός που την ανέλαβε τότε δεν κάλεσε ελεγκτή δόμησης ούτε για αρχικό ούτε για τελικό έλεγχο.

    Ξέρει κανείς τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αυτή;

  13. On 3/2/2018 at 12:04 ΜΜ, sdim said:

    Μακάρι να εφαρμοστεί ο νόμος, μόνο έτσι θα μπουν σε μια τάξη τα πράγματα.

     

    Μου είπε συνάδελφος, ο οποίος εργάζεται σε μεγάλη πόλη, ότι τον είχαν καλέσει για έκδοση ΠΕΑ σε κτήριο με άδεια με ΚΕΝΑΚ μετά τον 4030.

     

    Τα γεγονότα:

    1. Το γεγονός ότι τον καλέσαν για έκδοση ΠΕΑ σε οικοδομή με ΚΕΝΑΚ σημαίνει ότι δεν είχε εκδοθεί το ΠΕΑ που προβλέπεται από τον νόμο για κτήρια με ΚΕΝΑΚ.

     

     

    Ποιος εκδίδει ενεργειακό πιστοποιητικό; Μπορουν οι μελετητές που υπέγραψαν την ΜΕΑ να εκδώσουν και ΠΕΑ; Δεν έχει ασυμβίβαστο; Δεν πρέπει να καλέσεις άλλο επιθεωρητή για να εκδόσει ΠΕΑ και να βγεί το ΠΕΚ;

  14.  

    15 ώρες πριν, nbr said:

    Συνάδελφε (με το 8 στη μέση του ψευδώνυμου) μας λες πως εξέδωσες πάνω από 300 Ο. Α. (πόσες το χρόνο;) χωρίς να δεις το ΦΕΚ μιας απόφασης νομάρχη που ίσως,  όπως λες, και να μην υπάρχει!!!!;;; Με τι όρους δόμησης εκτιζες; Ότι σε βολευε; Αφού,  όπως λες, δεν την είδε κανείς αυτή την απόφαση.

    Γιατί δεν συνεχίζεις να κτίζεις με τον ίδιο τρόπο;??? ; Μηπως άλλαξε ο υπάλληλος και ζορισαν τα πράγματα εκεί στη πολεοδομία της γειτονιάς σας;;

    Εγώ ξέρω, όπως λέει σωστά ο Τetris,  αν δε υπάρχει το ΦΕΚ της αποφασης δεν υπάρχει απόφαση!!! 

    ............

    Υ.γρ. Με την ειδικότητα που δηλώνεις πως μπορείς και βγάζεις,  με τέτοια άνεση Ο. Α. και το αρχείο σου είναι μεγαλυτερο(;;) από αυτό της πολεοδομιας;;;;

     

     

    17 ώρες πριν, tetris said:

    Δικαίωμά σου, μόνο που θα πρέπει να την τεκμηριώνεις νομικά. Οι γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ (για όσους δεν γνωρίζουν) αποκτούν μια κάποια ισχύ μόνο μετά την αποδοχή τους (μέσω εγκυκλίου) από το αρμόδιο υπουργείο. Άσε που πολλές από δαύτες είναι αλληλοσυγκρουόμενες, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα. 

    Κι επειδή έχεις βγάλει (ως μηχ/γος & αεροναυπηγός!!!) 300-400 άδειες, τι σημαίνει? ότι εξασφάλισες κάποιο δικαίωμα? Τα 20 χρόνια αφορούν σε χρησικτησία. Κι επειδή το γραφείο δουλεύει 40 χρόνια, τι σημαίνει? Ότι μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων? Μήπως δεν μας τα λες καλά? Μήπως τόσα χρόνια δουλεύατε με αυτόματο πιλότο πετώντας μέσα σε ένα σύννεφο, κι όταν κάποιος σοβαρός υπάλληλος αποφάσισε να κάνει σωστά τη δουλειά του, το σύννεφο χάθηκε κι εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά σας το βουνό?  

    Από τον τρόπο που αντιδράς, αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση, κι αντί να σκεφτείς λογικά  καταφέρεσαι κατά παντός (τι σου φταίει το ΕΤ, αν η απόφαση νομάρχη δεν πήγε προς δημοσίευση, ή αν είναι φάντασμα?), Κι επειδή έχω πάνω από 40 χρόνια στην (πραγματική) έκδοση αδειών, τα μάτια μου έχουν δει πολλά. Από αποφάσεις υπουργών που ίσχυσαν για μια μέρα (μέχρι να εκδοθεί κάποια άδεια), έως άδειες σε ανύπαρκτους οικισμούς, και δημιουργία οικισμών (και μάλιστα με ΦΕΚ) εκ του μηδενός. Άλλωστε κι εσύ παραδέχεσαι ότι μπορεί και να μην υπήρξε η συγκεκριμένη απόφαση (...Μπορεί κάποτε να υπήρξε...)

    Σου έδειξα τη μοναδική νόμιμη οδό. Αν δεν θέλεις να την ακολουθήσεις, δικαίωμά σου. 

     

    Μάλισταααα.

    Δεν έχω καμια διάθεση να εμπλακώ σε σκυλοκαβγάδες του ιντερνέτ. Θα γράψω μόνο ότι άδειες βγάζω ή συμμετέχω σε αυτές από τα φοιτητικά μου χρόνια, ότι αυτό που σπούδασα δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με αυτό που κάνω και βιοπορίζομαι, και ότι ακόμη κι αν δεν μπορούσα να υπογράψω καμία μελέτη, το συρτάρι μου είναι γεμάτο σφραγίδες και το πισι μου στικάκια. Σε τι κόσμο ζείτε; Σας έγραψα γραφείο. Θέλετε να κάνουμε τέτοια κουβέντα να σας φέρω στην πραγματικότητα; Να γίνει μια αποτίμηση για την αξία των διπλωμάτων και των χρημάτων και του χρόνου και του κόπου που δαπανήσαμε και τι αξία έχουν σήμερα αυτά; Στην αγορά εργασίας των μηχανικών που μπαίνουν στο πολυτεχνείο με 13, των τουριστών με 4, και των τειτζήδων και γω δεν ξέρω με πόσο;

    Λοιπόν, γνωμοδότηση του νσκ, αφού το υπουργείο τη δέχεται και απαντάει με αυτή, μου κάνει και μένα. Με την απάντηση αυτή, μπήκαν πρόστιμα, έγιναν δικαστήρια, έγιναν αποβολές. Αφού υπήρξε απόφαση λοιπόν ισχύει και ας μην έχει δημοσιευθεί. ΑΝ έχω χρόνο θα την βρώ την απάντηση του υπουργείου και θα την ανεβάσω.

    300-400 άδειες σε είκοσι χρόνια σημαίνει είκοσι το χρόνο. Είναι πολλές; Υπήρχαν χρονιές με 50. Γιατί παραξενεύεστε; 

    Μήπως μπερδεύεστε; Δεν ξεβολεύτηκε κανείς. ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ βγάζουν άδειες από αρχής του αρχείου της πολεοδομίας με αυτούς τους όρους δόμησης. Δεν ζήτησα άλλους. Ψάχνω το χαρτί που τους γράφει, όχι γιατί δεν με αφήνει η πολεοδομία. Γιατί η νέα υπάλληλος αναρωτήθηκε, αυτή η απόφαση νομάρχη που γράφουμε όλοι, πολεοδομία και μηχανικοί, που είναι για να την έχουμε, και να είμαστε εξασφαλισμένοι. Αν κάποιος ρωτήσει ας πούμε επίσημα, γιατί η δόμηση είναι 1,4 και όχι 1,2 πως θα απαντήσουμε; Στο δικαστήριο αν κληθούμε τι θα πούμε; Έτσι λένε όλοι; Έτσι βγάζουμε άδειες στην περιοχή εδώ και σαράντα και βάλε χρόνια; ΟΚ;

    Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν που κτίζω και κτίζουμε τόσα χρόνια, έτσι θα συνεχίσουμε να κτίζουμε. Εδώ σας ανέβασα ΦΕΚ με δημοσιευμένη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και στους όρους δόμησης δεν έχει το φεκ δημοσίευσης αλλά μόνο την απόφαση νομάρχη που ψάχνω και σεις συνεχίζετε να το αμφισβητείτε αυτό και εμένα νομίζοντας ότι έχω ανάγκη της αποδοχής σας. Με αυτό το ποστ αναδεικνύω το πρόβλημα, ψάχνω αν κάποιος αντιμετώπισε το ίδιο και φυσικά ελπίζω πως κάποιος θα έχει κάποια λύση ίσως και μαγική που δεν είχα σκεφτεί. Ευσεβείς πόθοι ίσως.

    Φυσικά και ισχύουν όλα όσα έχουν δει τα μάτια σου. Και γω έχω βγάλει άδεια σε οικισμό που δεν δημοσιεύτηκε αλλά όλοι τον αντιμετωπίζουν σαν υφιστάμενο. Υπάρχει ακόμη και το σχέδιο του. Να σου πω ότι και γώ νόμιζα ότι υπάρχει πραγματικά μέχρι να αναζητήσω καλύτερα τους όρους και το ΦΕΚ που έβλεπα να χρησιμοποιείται. Και πιστεύω ότι δεν εφηύρε κάποιος τον αριθμό της απόφασης νομάρχη. Κάποτε υπήρξε, πήγε για δημοσίευση, δεν έφτασε, και χάθηκε για πάντα ίσως. Δεν έχω τελείωσει το ψάξιμο στα ΦΕΚ αλλά νομίζω πλέον πως έτσι είναι. Γι αυτά καταφέρομαι κατά παντός. Το ΕΤ φταίει γιατί δεν έχει ψηφιοποιήσει το αρχείο του, πράγμα που έχουν κάνει οι ιδιώτες. Είναι λογικό; Φυσικά και φταίει!!

    Δε νομίζω ότι το παραπάνω είναι ον τοπικ αλλά ήταν μια απάντηση οφειλόμενη. Καλό είναι σε ένα φόρουμ να διαβάζετε και αν μπορείτε, να βοηθάτε. Αν δεν μπορείτε να μην συμμετέχετε. Δεν έχει δουλειά ούτε η αμφισβήτηση ούτε η ειρωνία σε ένα χώρο που είναι φτιαγμένος για βοήθεια.

     

    • Downvote 2
  15. 23 ώρες πριν, lou said:

    @bleo8onhs συν/φε δοκίμασε να ρωτήσεις και στο τοπικό νομαρχιακό τμήμα του ΤΕΕ..... πιθανώς να έχουν κάτι στο αρχείο τους....

    Σε ευχαριστώ, δεν το δοκίμασα, δε νομίζω ότι θα βγει κάτι αλλά θα το δοκιμάσω.

     

    On 24/8/2022 at 7:16 ΜΜ, tetris said:

    Αν η απόφαση δεν περιλαμβάνεται σε ΦΕΚ, ΔΕΝ ισχύει (ανάλογη είναι η μεταγραφή των συμβολαίων).

    Κατά τα λοιπά, αν ενδιαφέρεσαι για έκδοση άδειας, ζητάς όρους δόμησης από ΥΔΟΜ και με αυτούς πορεύεσαι.

    Αν το ερώτημα είναι γενικού ενδιαφέροντος, πάλι απευθύνεσαι στην ΥΔΟΜ, αλλά στο πιο χαλαρό

    Έχω αποδεδειγμένα αντίθετη άποψη. Έχω στην ίδια περιοχή χζλ που αποφασίστηκε από το λιμενικό ταμείο αλλά δεν δημοσιεύτηκε. Από το 1955. Μετά από αλληλογραφία του λιμενικού, της κτηματικής και του υπουργείου, υπήρξε γνωμοδότηση από το νσκ που λέει ότι εφόσον υπήρξε απόφαση και να μην δημοσιεύτηκε ισχύει. 

    Τώρα στα υπόλοιπα συγγνώμη αλλά νομίζω ότι είτε δεν διαβάζετε τα ποστ ολόκληρα είτε δεν σας έδωσα καλή εντύπωση. Κάνω αυτή τη δουλειά 20 χρόνια, έγραψα ότι έχω εκδόσεις τουλάχιστον 300-400 οικοδομικές άδειες με αυτούς τους όρους δόμησης, το γραφείο είναι σαράντα χρονών, και μου προτείνετε αν θέλω να εκδώσω οικοδομική άδεια να τους ζητήσω από την πολεοδομία. Χωρίς ίχνος ειρωνίας ειλικρινά το λέω, ήμουν σαφής. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να το πιστέψετε αλλά η απόφαση δεν υπάρχει ούτε στη νομαρχία που την έβγαλε. Μπορεί κάποτε να υπήρξε, αλλά 99% δεν έχει δημοσιευτεί. Θα είμαι σίγουρος όταν ελέγξω όλα τα ΦΕΚ, αλλά αφού υπηρεσίες σαν το νομοσκόπιο και την e-poleodomia, δεν έχουν βρει τίποτα, και φαντάζομαι με κάποιο τρόπο έχουν ψηφιοποιήσει τα ΦΕΚ σε μορφή που να μπορεί να γίνει αναζήτηση με κείμενο, δεν θα υπάρχει.

    Αυτή ήταν η ερώτηση. Αν δηλαδή υπάρχει τρόπος αναζήτησης της απόφασης Νομάρχη αλλιώς. 

     Αν ο τρόπος μου δεν ήταν καλός σας ζητώ συγγνώμη αλλά όταν συναντώ τέτοια θέματα εκνευρίζομαι που οι παθογένειες του δημοσίου επηρεάζουν ακόμη και κάτι τόσο απλό. Δεν μπορεί να το έχει κάνει ο ιδιώτης τόσα χρόνια τώρα και ολόκληρο εθνικό τυπογραφείο να μην έχει μετατρέψει τα πάντα σε αναζήτησιμη μορφή.

  16. On 23/8/2022 at 4:11 ΜΜ, dimitris GM said:

    θα την βρεις στη Νομαρχια ή και στον Δημο.

    επισυναπτομενη στην παρακατω αποφαση

    3. Τις σχετικές αιτήσεις των Μηχανικών Βασιλείου Σέρβου και Σωτήρη Αποστολόπουλου, καθώς και την 126/1988 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιτωλικού. 4. Τις ...

    Στη νομαρχία δεν υπάρχει ούτε και στο δήμο. Έχω μεγάλο αρχείο, ίσως καλύτερο από την πολεοδομία. Σε όλες τις τροποποιήσεις σχ. πόλεως που έχουν γίνει λοιπόν, όλοι μνημονεύουν τις αποφάσεις νομάρχη, κανείς το ΦΕΚ, γιατί πολύ πιθανόν να μην έχει δημοσιευθεί.

    Στις αιτήσεις του Βασίλη του Σέρβου, πολιτικού μηχανικού, η απόφαση νομάρχη μνημονεύεται επίσης. Και αν διαβάσεις το άρθρο 6 της απόφασης λέει "τροποποιούνται οι 2589/86... αποφάσεις νομάρχη" που είναι αυτή που ψάχνω. Το έχω υπόψη μου το ΦΕΚ 300Δ/89.

    Δεν σου έκανε εντύπωση που στο νομοσκόπιο στη νομοθεσία, στις πόλεις, το Αιτωλικό δεν το έχει καθόλου; το Αιτωλικό είναι το σχέδιο πόλης του οποίου τους όρους δόμησης ψάχνουμε. Είμαι βέβαιος ότι δεν έχει δημοσιευθεί. Κοίτα ας πούμε το ΦΕΚ 393/ΑΑΠ/2009, http://www.nomoskopio.gr/index.html?pd_7_7_09.php τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχ. πόλεως Αιτωλικού. Όροι δόμησης χωρίς ΦΕΚ, με τη γνωστή πλέον απόφαση νομάρχη και μόνο.

     

    Τι γίνεται από δω και πέρα δεν ξέρω. Δηλαδή, πως θα δίνει όρους δόμησης η υδομ χωρίς να έχει ένα επίσημο έγγραφο που να την εξασφαλίζει; 

     

     

    On 24/8/2022 at 5:37 ΜΜ, dimitris GM said:

    Η πιο πανω τροποποιητικη του υψους, αναφερεται  σε...."36" οικισμους της Αιτωλοακαρνανιας, μεχρι 5000 κατοικους .

    Ετσι χτιζουν εκτοτε.

    Αποκλειεται να μην υπαρχει ΦΕΚ

    [ενα τοπικος εκει να μας πει που θα το βρουμε...]

     

     

    Αγαπητέ, κοίτα και την παραπάνω απάντηση μου, αλλά πιστεύω ότι πιο τοπικό δε θα βρεις. Εδώ χτίζουν όπως σου λέω εγώ. Με τους όρους που βλέπεις γραμμένους στην τροποποίηση που σου παράθεσα παραπάνω. Με το (λάθος) ΦΕΚ του σχεδίου πόλεως που μετά από το 37 που παραθέτουμε όλοι έχει τροποποιηθεί το 67, το 70 και το 71, και πριν το 37, το 1911, και το 1837 αν δεν κάνω λάθος, και με τους όρους δόμησης που χρησιμοποιούμε όλοι με βάση την απόφαση φάντασμα 2589/16-06-86 του νομάρχη. Αυτό που ρώτησα εξ' αρχής είναι αν υπάρχει τρόπος αναζήτησης της απόφασης. Ανέφερα επίσης ότι στη Νομαρχία και στο Δήμο δεν υπάρχει. Επειδή μου τη ζήτησε ο Δήμος άρχισε η αναζήτηση, μήπως την έχω στο αρχείο μου.

    Επίσης εκτός από τους οικισμούς η απόφαση που παραθέτεις τροποποιεί και το ύψος στην "πόλη" του Αιτωλικού.

  17. On 23/8/2022 at 3:30 ΜΜ, akis73 said:

    Καλησπέρα, αν κατάλαβα καλά εκφράζεις ένα προβληματισμό και παράλληλα αναζητάς την συγκεκριμένη απόφαση; Έψαξα στην Δομική αλλά δυστυχώς δεν την έχει, όπως και πολλές σχετικές αποφάσεις. Αν διαβάσεις το ποστ του συν/φου πάνω από σένα, θα δεις εν μέρει την λύση...ψάξιμο σε Υδομ για αποφάσεις που αφορούν όρους δόμησης. Κατά τα άλλα σαφώς και ειναι απαράδεκτο να μην υπάρχει οργανωμένη τέτοια πληροφορία στο Διαδίκτυο αλλά τρέχα γύρευε τώρα...Για να δούμε αν θα διορθωθεί κάτι με τον διαδραστικό χάρτη που ετοιμάζουν (και καλά) λογικά θα κλικάρεις στην περιοχή που σε ενδιαφέρει και θα σου κατεβάζει και το σχετικό φεκ με τους όρους δόμησης.

    Κατάλαβες καλά. Αυτό που περιγράφεις υπάρχει ήδη στο e-poleodomia (τουλάχιστον στην περιοχή μου δουλεύει), εκεί κάνεις κλικ στο οικοδομικό τετράγωνο και σου βγάζει το ΦΕΚ, τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Πολύ χρήσιμο, αλλά για την περίπτωση μου δεν δείχνει όρους δόμησης.

    Η απόφαση νομάρχη που ψάχνω ούτε στο αρχείο της Νομαρχίας υπάρχει, μου φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει προκοπή. Όλοι την απόφαση νομάρχη μνημονεύουν αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά. Βρήκα από το ΦΕΚ του γενικού πολεοδομικού σχέδιου τον συντελεστή δόμησης, από άλλο ΦΕΚ το υψόμετρο, χρησιμοποιώ την κάλυψη 60% του ΝΟΚ, για την παρέκκλιση προ ΓΟΚ 73 τους όρους δόμησης του σχεδίου πόλεως από το ΦΕΚ του 1911, και προσπαθώ να μαζέψω ότι άλλο μπορώ. Στο μεταξύ έχω κοιτάξει περίπου 1000 ΦΕΚ του 1986-1987 μήπως και βρώ την δημοσίευση της απόφασης αλλά μάταια. Πιστεύω πως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και από τη Νομαρχία χάθηκε. Σκοπίμως ή όχι δεν ξέρω, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι και τη σκοπιμότητα του ενδεχόμενου δόλου.

  18. Καλησπέρα,

    γνωρίζετε κάποιο τρόπο να αναζητούνται οι αποφάσεις Νομάρχη;

    Εδώ και τουλάχιστον 30-40 χρόνια όλοι οι μηχανικοί της περιοχής εκδίδουν άδειες οικοδομής (προσωπικά πάνω από 300-400) με όρους δόμησης με βάση μια απόφαση νομάρχη που κυκλοφορεί στόμα με στόμα, την ίδια δίνει και η πολεοδομία, όλοι χρησιμοποιούν τους ίδιους όρους δόμησης, αλλά κανείς, και όταν λέω κανείς εννοώ μηχανικοί, πολεοδομία, νομαρχία, δεν έχουν το ΦΕΚ της δημοσίευσης (αν δημοσιεύτηκε ποτέ η απόφαση) ούτε την απόφαση.

    Τώρα που οι άδειες αρχίζουν να βγαίνουν με όρους δόμησης, υπάρχει πρόβλημα.

    Εν το μεταξύ με βάση την ημερομηνία της απόφασης ψάχνω τα ΦΕΚ ένα ένα και μετά από 1000 ΦΕΚ σκέπτομαι μήπως υπάρχει κάποια καλύτερη μέθοδος αν και αρχίζω να πιστεύω ότι δεν έχει δημοσιευθεί.

    Η απόφαση Νομάρχη Αιτωλίας και Ακαρνανίας που έχουμε είναι η 2589/18-06-1986 και αφορά τους όρους δόμησης του Σχεδίου Πόλεως Αιτωλικού.

  19. On 18/3/2022 at 1:22 ΠΜ, Rumpelstiltskin said:

    Με κάποια από αυτά που διαβάζω, και όποιος κατάλαβε κατάλαβε, (και δεν εννοώ το συνάδελφο ακριβώς από πάνω) αρχίζω να συμπαθώ όσους λένε ότι το Β' ΠΕΑ θα είναι ξεκαθάρισμα στην πιάτσα (με τους οποίους συχνά διαφωνώ κάπως). Εκτός αν τα Α' ΠΕΑ τα υπογράφουν νέα παιδιά χωρίς αίσθηση του κινδύνου εν αγνοία τους, γεγονός το οποίο με λυπεί ιδιαίτερα, αλλά που έχει ηθικούς αυτουργούς τα αφεντικά/μεντορές τους (γνωστούς και ως "επιχειρηματίες" στον κλάδο των μηχανικών)..

    Επίσης αν και από τους πρώτους που παρακολούθησαν (ακριβοπλήρωσαν) σεμινάρια στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ στην Αθήνα, ήμουνα κατά των εξετάσεων.

    Αλλά από την άλλη εξοικονομώ με συναδέλφους που δεν ξέρουν να κάνουν ΠΕΑ ή τα εκτελούν σε 20λεπτά, είναι κακό και για την ποιότητα του εξοικονομώ και για τις αμοιβές και για πολλά άλλα. Αλλά όταν κάποιος γίνεται επιθεωρητής με μηδέν επαγγελματική εμπερία εκεί καταλήγουμε μάλλον. Και καλά αυτός δεν ξέρει που μπλέκει (δεν θα κατηγορήσω ποτέ νέους συναδέλφους που προσπαθόύν να βρουν ένα μπούσουλα στο επάγγελμα δουλεύοντας αλλού), ο άλλος που τον βάζει και του κάνει και το αφεντικό, ξέρει ή δεν ξέρει τι κάνει?. Ο πελάτης άλλο φρούτο λες και καταλαβαίνει τι γίνεται.

    Και τώρα αλλά και προ δεκαετίας δίνονταν άδειες με βάση τα χρόνια εμπειρίας σε άσχετα αντικείμενα, προσπαθώντας κυρίως το ΤΕΕ να κρατήσει το αντικείμενο του ενεργειακού επιθεωρητή εντός των τειχών και αρμοδιοτήτων αποκλειστικά μηχανικών. Οι ποστοποιήσεις και πάλι δεν έιναι λύση αλλά οι αιτήσεις με το κιλό και ταχύτητα εξπρές θεωρούνται μάλλον "υγιής επιχειρματικότητα" πλέον.. Γι' αυτό στραβώνουν πελάτες που δεν τους κάνουμε τζάμπα "εξοικονομώ" τις τελευταίες 2 μέρες των αίτήσεων και βαράνε τηλέφωνα σε όλους μας.  Ασε που πολλοί "συνάδελφοι" δε δίνουν κατόψεις τακτοποίησης ούτε στους πελάτες που τιε έχουν πληρώσει.. Πόσο μάλλον σε ανταγωνιστές..

    Ελεύθερη οικονομία δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε, σοσιαλισμό δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε, κομμουνισμό δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε, αλλά πάντα ξέρουμε να επιβιώνουμε για την παρτη μας..

    Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη από τους moderators..

     

     

    μπορεί να έχω σχεδόν την ίδια γνώμη με σένα, και να πιστεύω πως τα πεα έπρεπε να τα κάνω με την θερμοκάμερα που αγόρασα όταν πίστεψα πως το ελληνικό κράτος με το θεσμό αυτό θα καινοτομήσει, και να πίστευα πως το πρόγραμμα των 2000€ που πήρα από την 4Μ για να κάνω ενεργειακές μελέτες και μετά το άλλο με άλλα τόσα της civiltech γιατί η 4Μ ζει ακόμη στο 95, θα είχαν αποσβεστεί μέχρι τώρα, και πως τα πεα θα έπρεπε να πληρώνονται 200-300€ για να γίνονται σωστά, μη σου πω παραπάνω, μόνο και μόνο για τις ώρες που δαπάνησα για να μάθω τις ΤΟΤΕΕ και να μπορώ να ελίσσομαι, γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

    Όμως η αλήθεια είναι πως αυτά ήταν όνειρα, και η πραγματικότητα είναι πως το πεα είναι ένα τυράκι για να μην βγούμε στο συσσίτιο τη δεκαετία που η οικοδομή πέθανε, όπως είναι και οι νομιμοποιήσεις. Γι αυτό και γίνονται πεα με 100€, γι αυτό και γίνονται νομιμοποιήσεις με 200€. Απλά, ωμά και ρεαλιστικά. Βγάζω πεα σε περίπου μια ώρα, με τα παραπάνω προγράμματα που απλοποιούν τη διαδικασία των υπολογισμών, με άριστη γνώση των ΤΟΤΕΕ για να βγαίνουν τυπικά και σωστά. Και πάλι θεωρώ ότι είμαι αργός για τα χρήματα που παίρνω και την ταλαιπωρία. Ειδικά όταν πρέπει να ελέγξω και με το ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ γιατί κάποια μαλακία έκανε το πρόγραμμα και δεν άλλαξε τα μισά δομικά υλικά και σπας το κεφάλι σου γιατί δεν ανεβαίνει κατηγορία το κτήριο. Γιατί το πεα είναι χαρτζιλίκι και τα χαρτζιλίκια τα παίρνεις για θελήματα και όχι για δουλειές.

    Το εξοικονομώ τώρα, γιατί συγγνώμη και από μένα που ήμουν offtopic. ΣΑΦΩΣ και είναι προαπαιτούμενο, θεμιτό, δεοντολογικό, ηθικό επιχειρηματικό και good practice, οι αιτήσεις με το κιλό, η ταχύτητα εξπρες, ο στρατός από ζωντανά μποτάκια, ενίοτε το "χακινκ", και όλα τα υπόλοιπα. Το εξοικονομώ δεν είναι μελέτη για να κατασκευάσουμε τα σπίτια μας. Το εξοικονομώ είναι εργαλείο για να φας εσύ που ζεις με το χαρτζιλίκι του πεα. Για να φάει ο αλουμινάς και ο σοβατζής που έγινε μονωτής, για να φάει φπα το κράτος, για να ζεσταθεί ο έρμος ο πελάτης που ξυλιάζει, και για να μην συνεχίσουμε τα πρόστιμα της Ευρώπης. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το πεα είναι απλά αναγκαστικό, έχει κανείς αμφιβολία πως αν υπήρχε εμπιστοσύνη πως οι παρεμβάσεις θα γίνουν, και χρήμα για όλους, θα υπήρχε πεα; Επιδότηση θα ήταν το εξοικονομώ, οπως το κεα και τα υπόλοιπα τυράκια. Θέλεις να μιλήσουμε σοβαρά; Μπορώ και είμαι σίγουρος πως και συ μπορείς να κάνω οποιοδήποτε σχεδόν σπίτι να είναι επιλέξιμο. Αν έχεις στοιχειώδεις γνώσεις του κανονισμού, και λίγο μυαλό, όχι πολύ, μπορείς και συ. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που δεν γίνεται με τίποτα. Και μπορούμε να το κάνουμε νόμιμα, τυπικά, με παρεμβάσεις που θα γίνουν, και που θα έρθει το Β πεα να τις επικυρώσει. Και αυτό εγώ μπορώ να το κάνω στη μια ώρα που δίνω στον εαυτό μου για το πεα. Επίσης το εξοικονομώ επιτρέπει στον πελάτη να τροποποιεί(!!!) το Ε1 του όσες φορές θέλει, το Ε9 του επίσης άμεσα(!!!), το Ε2 του βεβαίως βεβαίως. Μπορεί να έχεις λίγη αντίληψη και να θεωρείς πως το εξοικονομώ δεν είναι εμπόριο;

    ΤΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ "ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ" ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΑ.

    Ανοίγουμε φάκελο, προκαταβολή 500-2500€. Καταθέτουμε, αν απορριφθείς καλώς. Αν εγκριθείς 5% του προυπολογισμού. Εμεις κάνουμε μελέτη για να πάρει ο πελάτης 75% επιδότηση και μελετάμε το σπίτι του, και ο "μελετητής" μαζεύει προσφορές και φτιάχνει δηλώσεις de minimis και παίρνει ένα κάρο μαύρο χρήμα για 50% επιδότηση στην καλύτερη περίπτωση, και με ΦΠΑ μη επιλέξιμο συνήθως. Και χωρίς να φωνάζει και κανείς, και αν έχει δυο τρεις επιτυχίες την επόμενη φορά διπλασιάζεται η δουλειά του. Αν σε μας απορριφθεί κανείς τον χάνουμε και από πελάτη.

    Μπορεί να νομίζεις ότι βρήκες κάποιον να κατηγορήσεις για την κατάπτωση των πεα και του εξυγχρονισμού των μηχανικών, αλλά στην ουσία είμαι μαζί σου. Απλά είμαι υπερρεαλιστής και αρκετά έμπειρος.

    Και εγώ ήμουν κατά των εξετάσεων, αλλά μετά ήρθα στη μεγάλη πόλη μια βόλτα και είδα αυτοκόλλητα στους κάδους για πεα και βεβαιώσεις για δεη.

  20. On 17/3/2022 at 12:14 ΜΜ, simosgr said:

    Σε αντίστοιχη δική μου περίπτωση δεν μου ζήτησε ΥΔ de minimis. Στην περίπτωση δηλαδή που μένει μέσα ο ψιλός κύριος (οπότε μόνο αυτός μπορεί να κάνει την αίτηση στο πρόγραμμα) δεν ζητάει ΥΔ σώρευσης. Αν δεν μένει μέσα ο ψιλός κύριος (δηλαδή η κατοικία νοικιάζεται ή παραχωρείται δωρεάν σε κάποιον τρίτο μη συγκύριο), η αίτηση γίνεται από τον επικαρπωτή ή τον πλήρη κύριο και σε αυτήν την περίπτωση ζητάει ΥΔ. Αυτό τουλάχιστον έχω καταλάβει εγώ και αυτό μου επιβεβαίωσαν από το helpdesk

    Εμένα μου ζήτησε υπεύθυνη δήλωση και να είναι παραχωρημένο από τον επικαρπωτη στον φίλο κύριο, γεγονός που ο λογιστής γνώριζε και είχε κάνει αλλά δεν είχε δηλώσει στον φίλο κύριο ότι μένει εκεί με δωρεάν παραχώρηση.. γίναμε και λογιστές και δικηγόροι...

     

    On 17/3/2022 at 10:25 ΠΜ, sdim said:

    Την Τρίτη μου έφεραν ένα σωρό εκκρεμότητες.

    - πιστοποιητικό διεύθυνσης 

    - πιστοποιητικό μεταγραφής 

    - πρόσφατες φωτογραφίες 

    - διόρθωση Ε1

    - Τακτοποίηση

    Μπήκα να εκδώσω τα ΠΕΑ και είδα το γνωστό "service unavailable".

    Μια παράταση είναι ευπρόσδεκτη αλλά να λειτουργεί κιόλας το buildingcert.

    Δεν το βγάζεις εσύ φωτογραφίες; Γιατί μπαίνεις στον κόπο να δηλώνεις αναντιστοιχία στις διευθύνσεις; Αφού την δήλωση τη ζητάνε μετά, δεν έχεις κάποιο πρόβλημα, μόνο έξτρα κόπο. Δεν έχω δηλώσει ποτέ εγώ ότι οι διευθύνσεις είναι διαφορετικές και στα περισσότερα δεν βάζω διεύθυνση. Σε όλα τα προγράμματα που έχω κάνει όσα χρόνια ασχολούμαι. Και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Βέβαια εδώ στα περισσότερα όντως δεν υπάρχουν διευθύνσεις αλλά και σε όσα έχουν οι παλιές άδειες δεν είχαν ποτέ δρόμο. Επίσης εγώ τους ζητάω κωδικούς τάξις, τους ρωτάω, και μετά δεν μου φέρνουν τίποτα. Τα κατεβάζω όλα από κει, μιλάω με το λογιστή, κάνω ότι αλλαγές και διορθώσεις χρειάζονται και προχωράμε συνήθως αυθημερόν. Οι καθυστερήσεις γίνονται όταν υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες από μακριά με άλλους λογιστές που προτιμούν να τα διορθώσουν μόνοι τους. Καθυστερήσεις και λάθη.

  21. 17 ώρες πριν, GeorgePi said:

    Καλησπέρα συνάδελφοι. Γνωρίζει κάποιος αν θα υπάρξει μια μικρή παράταση όπως έλεγαν για τις αιτήσεις που λόγω τεχνικών προβλημάτων του συστήματος δεν μπόρεσαν να οριστικοποιηθούν;

    φίλε μου και γω ήθελα παράταση δυο μέρες πριν γιατί υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες, και θέλω ακόμη για να διορθώσουν δυο πελάτες προβλήματα που προέκυψαν την τελευταία στιγμή (ενώ ο ιδιοκτήτης δηλώνει στο ε2 ότι το νοικιάζει, ο ενοικιαστής δεν το δηλώνε για κύρια κατοικία πέρυσι και φέτος έφυγε... άντε βγάλε άκρη), αλλά τις τελευταίες δυο μέρες πέρασα περίπου 20 δηλώσεις. Την τελευταία την άρχισα στις 21.00 την Τρίτη, χωρίς ούτε ΠΕΑ φτιαγμένο, και την τέλειωσα 22.30. Το σύστημα ειδικά την Τρίτη δούλευε ρολόι.

    Το μόνο απρόοπτο ήταν το Σάββατο βράδυ προς Κυριακή που δεν δούλευε το ανέβασμα και εκεί άρχισα να σκέφτομαι την παράταση. Την Κυριακή ομως έστρωσε, και όταν λέω έστρωσε εννοώ ότι αν ήθελες να κάνεις δηλώσεις πραγματικά, θα το έκανες. Προσωπικά είχα περιπτώσεις που εκτέθηκα από το προηγούμενο εξοικονομώ γιατί το προσωπικό που πήρα ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών, και δεν γινόταν να μην τους βάλω. Μπήκαν λοιπόν κι ας χρειαζόταν μισή ώρα το κάθε ΠΕΑ να ανέβει.

     

    Χρειάζεται διορθώσεις το σύστημα και για την ευρύτερη λειτουργία των μηχανικών. 

    Το σύστημα του εξοικονομώ δεν είχε κανένα πρόβλημα, δούλεψε και τους σχεδον τρείς μήνες απροβλημάτιστα.

    Το σύστημα του buildingcert είναι ΑΧΡΗΣΤΟ. Και σαν εμφάνιση, και σαν λειτουργία. Είναι γραμμένο για προηγούμενη δεκαετία. Και είναι απαράδεκτο που δεν φιλοξενείται σε σοβαρό data center που να έχει τουλάχιστον επάρκεια παροχής ενέργειας και που δεν εξαρτάται από τον καιρό... Τώρα ο μέγιστος αριθμός χρηστών που συνδέονται είναι απλά γελοίος, είμαι βέβαιος ότι ο διακομιστής του θα είναι κανά παλιοπισί σε καμιά γωνία με το ρούτερ του οτε.

    Τέλος το σύστημα του Κτηματολογίου με τον άθλιο εντοπισμό του και τα κουτσά πόδια του, το οποίο φαίνεται να έχει δυο πηγές απ ότι καταλαβαίνω ή δυο API(;;;). Το ktimanet που τραβάει και το buildingcert ακόμη και το υπόβαθρο είναι παλιό, το ktimatologio για την εύρεση ακινήτου και την ανάρτηση τοπογραφικών δεν το έχω δει ακόμη να πέφτει. Το ktimanet δε δουλεύει, το άλλο δουλεύει κανονικά. Δεν ξέρω τι συμβαίνει εκεί.

    Αυτά ομως είναι συστήματα που μαζί με το TAXIS, πρέπει να δουλεύουν όλα για να γίνει μια αίτηση στο εξοικονομώ, και όλα πρέπει να διορθωθούν/αναβαθμιστούν.

    EDIT: η φωτό τα λέει όλα

     

    εξοικονομω_παραβολα.jpg

    • Like 2
  22. On 15/3/2022 at 5:58 ΜΜ, kostas K said:

    Για κάποιο λόγο στο φετινό εξοικονομώ μου ζήτησε de minimis ακόμα και σε ιδιοκατοίκηση. 

    Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει ψιλός κύριος και επικαρπωτής και μένει μέσα ο ψιλός κύριος. Πρέπει ο επικαρπωτής να του παραχωρήσει δωρεάν το ακίνητο για να μείνει, ας είναι συγκύριος, και ζητάει και de minimis.

  23. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει ψιλός κύριος και επικαρπωτής και μένει μέσα ο ψιλός κύριος. Πρέπει ο επικαρπωτής να του παραχωρήσει δωρεάν το ακίνητο για να μείνει, ας είναι συγκύριος, και ζητάει και de minimis.

  24. 56 λεπτά πριν, SweetPat said:

    Καλησπέρα,

    έχει εντοπίσει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα και στην εκτύπωση τον ΠΕΑ με πήρε ένας πελάτης που είχε χάσει  το χαρτί που του είχα δώσει και πήγα να το εκτυπώσω και μου το ανοίγει σε μια περίεργη μορφή που δεν μπορώ να το κατεβάσω.

    Όντως το κάνει, πιστεύω ότι είναι πιο ελαφρύ, σε κανα δυο μέρες μάλλον θα συνέλθει. Εκτός κι αν είναι στυλιστική επιλογή.

    • Like 1
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.