pkamper
Members-
Περιεχόμενα
14 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ
The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.
pkamper's Achievements
Newbie (1/15)
0
Φήμη στην κοινότητα
-
Πρόβλημα με την αντίσταση μόνωσης σε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση
pkamper replied to gemini85's θέμα in Φωτοβολταϊκά
Μήπως να έπαιρνες ένα-ένα string και να εξετάσεις αντιστάσεις μόνωσης στις καλωδιώσεις σου? Δε γνωρίζω τα όρια που θα πρέπει να βρίσκεσαι αλλά είμαι σίγουρος με ένα απλό ψάξιμο θα μπορέσεις να τα βρεις (στη ΔΕΗ έκανες κάποια ερώτηση?). Τώρα για τη μέτρηση της αντίστασης, υπάρχουν ειδικά οργανάκια στην αγορά που λειτουργούν επαγωγικά περνώντας τον εν λόγω αγωγό μέσα από τορροειδή μετ/στη ρεύματος (ABB, Schneider κλπ.). -
Απ'όσο γνωρίζω, στην AC πλευρά και λόγω έλλειψης σχετικού προτύπου αποκλειστικά για ΦΒ εγκαταστάστεις στη χώρα μας, γενικός κανόνας είναι να ακολουθούνται οι ισχύοντες κανονισμοί από ΕΗΕ. Γνωρίζεις κάποιο διεθνές πρότυπο (IEC κλπ) που ανέχεται μη χρήση RCD στην AC πλευρά?
-
http://www.nrel.gov/docs/fy09osti/46001.pdf Επειδή η εσωτερική διαμόρφωση των cells παίζει πρωταρχικό ρόλο στο θέμα των σκιάσεων, μπορείς να δεις στο παραπάνω paper την επίδραση της συνδεσμολογίας των κυψελών στην μείωση της παραγωγής λόγω μερική σκίασης και να αποφασίσεις ανάλογα. Προφανώς πρέπει να έχεις από τον κατασκευαστή schematics με την τοπολογία των διόδων παράκαμψης.
-
Για το θέμα των αναλυτικών μετρήσεων που αναφέρθηκε και το κατά πόσο υπάρχουν καταγεγραμμένα τεχνικά στοιχεία για σύγκριση αποδόσεων εξοπλισμού,διαστασιολογήσεις,συνδεσμολογίες,ασφάλεια,προστασία κλπ. θέματα που άπτονται των ΦΒ παραπέμπω αποκλειστικά σε διεθνή περιοδικά του χώρου.Μόνο εκεί μπορεί να βρει κανείς αποτελέσματα εργαστηριακών και on-the-field μετρήσεων που μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες μιας και διεξάγονται από (θεωρητικά) ανεξάρτητους φορείς. Ενδεικτικά αναφέρω την αμερικάνικη έκδοση SOLARPRO που διατίθεται ηλεκτρονικά και μάλιστα δωρεάν σε επαγγελματίες του χώρου. Καλό το marketing των εταιριών αλλά τα κατά το δυνατόν πιο αξιόπιστα στοιχεία προκύπτουν από προσωπική έρευνα, ανεξάρτητες μελέτες, τηλεμέτρηση ήδη συνδεδεμένων έργων, χωρίς να πετάμε απ'έξω την πιθανότητα αστοχίας υλικού που πάντα υπάρχει στα προϊόντα και των πιο μεγάλων ονομάτων του χώρου.
-
Στο μαύρο βιβλίο έχει τις λύσεις των ασκήσεων αλλά καλό θα είναι να ρίξεις μια ματιά και στα αντίχτοιχα μπλε βιβλία όπου έχει την θεωρία.Αν έχεις μόνο τις ασκήσεις και πάλι κάνεις τη δουλειά σου γιατί απ ότι θυμάμαι σε κάθε άσκηση εξηγεί έστω και πεταχτά τη μεθοδολογία που ακολουθείται (δεν πρόκειται για ξερές λυμένες εξισώσεις).
-
Το PVsyst λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των παραμέτρων για κάθε συνδυασμό πάνελ-inverter που θέλεις να χρησιμοποιήσεις αφού έχει database πολλών συσκευών με έτοιμα περασμένα τα κατασκευαστικά τους στοιχεία.Εάν κάποιο μοντέλο δεν είναι περασμένο στη λίστα θα πρέπει να ανατρέξεις στα επίσημα datasheets της κατασκευάστριας και να περάσεις χειροκίνητα τις σχετικές παραμέτρους.Σε κάθε περίπτωση,το πρόγραμμα βγάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα συμβατότητας του εξοπλισμού σου και σε ενημερώνει με μήνυμα ώστε να κάνεις όποιες αλλαγές χρειάζονται. Να σου πω την αλήθεια, έχω κ εγώ το βιβλίο του Περδίου το οποίο όμως το συμβουλεύτηκα απλά για να δω τα mechanics της διαστασιολόγησης. Από εκεί και πέρα το να χρησιμοποιείς τα προγράμματα (σχεδόνα πάντα free) των εταιριών inverters για διαστασιολόγηση (SMA,Fronius κλπ.) νομίζω είναι η πιο γρήγορη και ακριβής λύση.Η δυνατότητα να κάνεις on the fly διαφορετικούς συνδυασμούς εξοπλισμού και να βλέπεις τι σου ταιριάζει είναι αναντικατάστατο (σε αντίθεση με τους manual χειρισμούς, λύση ανισώσεων κλπ.)
-
Η προσπάθεια είναι τέλεια, αυτά που είπαν στην ενημέρωση είναι για να σε πιάνουν τα κλάμματα...
-
Αναφερόμουνα στο σύνολο του σχεδιαστικού του FINE για όλες τις εφαρμογές, όχι μόνο για τα ηλεκτρολογικά. Ναι, το post μου ήταν λίγο εκτός θέματος, έχεις δίκιο.
-
thx vampiri για το ενδιαφέρον αλλά μάλλον θα πάρω και το σχεδιαστικό του FINE γιατί λύνει τα χέρια. Καλή συνέχεια.
-
Γεια σας συνάδελφοι Θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή το manual του σχεδιαστικού FINE. Έχω σε hardcopy μόνο το υπολογιστικό ADAPT και μέχρι τώρα έκανα τη δουλειά μου με αυτό αλλά σκοπεύω να αγοράσω και το σχεδιαστικό γιατί από συναδέλφους μαθαίνω ότι βολεύει πάρα πολύ για την εισαγωγή των δικτύων αυτόματα. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
-
Προτείνω να κάνεις μία ερώτηση στο ΤΕΕ. Θεωρητικά θα σε πρέπει να σε παραπέμψουν στη σχετική νομοθεσία (αν υπάρχει) ή, τέλος πάντων, να σε κατευθύνουν.
-
Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγου Μηχανικού
pkamper replied to fivos_rg's θέμα in Επαγγελματικά Δικαιώματα
Μήνυμα κόλαφος!! Σωστός και ειλικρινής. Με λίγα λόγια, μετά από συζητήσεις με πολλούς επαγγελματίες και "επαγγελματίες" του χώρου, διαπιστώνω ότι οι Η/Μ μηχανικοί πολύ απλά ΔΕΝ έχουν σοβαρό αντικείμενο στην Ελλάδα (και το εννοώ αυτό, εκτός αν κάποιος συνάδελφος θεωρεί ότι η γραμματειακή υποστήριξη, το ατελείωτο downtime σε ουρές Πολεοδομίας, Δασαρχείων, ΔΕΗ κλπ ή το κυνήγι του πελάτη για λογαριασμό της εκάστοτε εταιρίας, είναι δουλειά μηχανικού), ενώ οι υπόλοιποι (Πολιτικοί - Αρχιτέκτονες) θα χαροπαλεύουν μεταξύ υποαπασχόλησης και έλλειψης κεφαλαίων κίνησης για τα επόμενα (δυστυχώς πολλά όπως φαίνεται) χρόνια. Με λίγα λόγια, ευτυχώς που υπάρχει και το έξω γιατί αλλιώς δε θα υπήρχε ελπίδα. Προφανώς τα παραπάνω μπορούν να χαρακτηριστούν υπερβολικά ή και ελιτίστικα, αλλά η έλλειψη σχεδίου και οράματος στη χώρα μας είναι για μένα το πιο ανησυχητικό, ακόμα και από την κρίση που περνάμε τώρα. -
Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος για τα νούμερα του vamvax, δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω αφού εγώ αντιμετώπισα το θέμα στα στενά πλαίσια ενός master. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που θα πρέπει να έχουμε σαν πρωταρχικό στόχο είναι η εξασφάλιση ενός ενεργειακού μίγματος που θα προωθεί ξεκάθαρα και άμεσα την security of supply και την QoS της παραγόμενης ενέργειας. Και πάλι χωρίς να δώσω νούμερα, παραπέμπω σε έρευνα των ποσοτήτων εισαγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα μας. Από την μέχρι τώρα πορεία του ενεργειακού σχεδιασμού σε επίπεδο χώρας, δε βλέπω την κατάρτιση ενός δομημένου και τεχνοοικονομικά τεκμηριωμένου προγραμματισμού για το άμεσο μέλλον, παρά μόνο αποσπασματικές και άτσαλες κινήσεις (ΦΒ με γελοία ποσοστά-στόχους (2.2 ΜWp μέχρι το 2020), προβληματικές αδειοδοτικές διαδικασίες κ.α.) με βάση τη λογική "έχω χάσει πολύ έδαφος, τρέχω να το καλύψω και κάνω το ένα λάθος πίσω απ'το άλλο". Τέλος, σχετικά με τα παράπλευρα κόστη (περιβαλλοντικά και κοινωνικά) που σχετίζονται με τη μία ή την άλλη τεχνολογία, προφανώς και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό (με οικονομικούς όρους το παραπάνω αναφέρεται ως internalization of externalities). Μία απλή αναφορά της τελικής τιμής/KWh που προκύπτει, δεν παρουσιάζει ούτε την μισή εικόνα μίας επενδυτικής προσπάθειας.
-
Παραπέμπω στο βιβλίο 'Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις' του Σταμάτη Περδίου (ISBN: 978-960-8257-53-5) και ενδεικτική τιμή στα 30 ευρώ. Αναλύει θεωρητικά και με παραδείγματα όλα τα στάδια μελέτης ΦΒ εγκατάστασης, από καθορισμό ηλιακού δυναμικού, διαστασιολόγηση πάνελ και καλωδίων, επιλογή inverters και ρυθμιστών φόρτισης/συσσωρευτών μέχρι οικονομική ανάλυση του project. Εάν εξοικειωθείς με την διαδικασία μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξειδικευμένο λογισμικό (πολλά κυκλοφορούν δωρεάν) για να κάνεις τη δουλειά σου πιο γρήγορα.
-
Αντιγράφω από το βιβλίο του Στ.Περδίου 'Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις': ηΦΒ=(σΑΣ*ΕΗΑ)/(Pstc*T)-->ο συντελεστής ισχύος της ΦΒ συστοιχίας με: σΑΣ-->συσντελεστής συνολικών απωλειών στα πλαίσια και τη στυστοιχία (περιλαμβάνει γήρανση, ρύπανση, καλωδιώσεις κ.α.) ΕΗΑ-->ημερήσια ενέργεια προσπίτουσας ηλ. ακτινοβολίας (kWh/m2*ημέρα) Pstc-->ισχύς προσπίπτουσας ακτινοβολίας σε πρότυπες συνθήκες ελέγχου (=1 kWh/m2) T-->αριθμός ωρών ημέρας (=24h) Για να βρείς ολική ενέργεια που παράγεται απο την ΦΒ συστοιχία στη διάρκεια μίας μέρας, πολλαπλασιάζεις τον συντελεστή ισχύος με την rated power της ΦΒ εγκατάστασης (π.χ. 10ΚW). Σε περίπτωση που έχεις tracker, απλά θα προσαρμόσεις την ΕΗΑ στον παραπάνω τύπο. Σε κάθε περίπτωση, στοιχεία για την irradiation σε οριζόντιο επίπεδο και για διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη είναι διαθέσιμα σε πίνακες. Ελπίζω να βοήθησα.