Μετάβαση στο περιεχόμενο

genesis

Core Members
  • Περιεχόμενα

    334
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by genesis

  1. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς την γεννήτρια το απόγευμα/βράδυ μετά την δύση του ηλίου ώστε να αξιοποιείται πλήρως η ισχύς φόρτισης του inverter από την είσοδο AC. Επίσης σε αυτό το χρονικό σημείο γνωρίζεις πόση ενέργεια έχουν οι μπαταρίες και αποφασίζεις αν χρειάζεται να λειτουργήσεις την γεννήτρια ώστε να υπάρχει επάρκεια για την νύχτα και μέχρι το επόμενο πρωί. Για τον χρόνο λειτουργίας... Εφόσον πρόκειται για μπαταρίες λιθίου δεν είναι ανάγκη να γίνει πλήρης φόρτιση. Συνεπώς χρειάζεται να λειτουργήσεις την γεννήτρια όσο είναι απαραίτητο για να περάσεις την νύχτα άνετα ενώ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να βελτιωθούν οι συνθήκες ηλιοφάνειας την επομένη. Κάθε ώρα λειτουργίας αποθηκεύει στις μπαταρίες περίπου 4kWh. Αν γνωρίζεις (γιατί έχεις στο σύστημα μετρητή kWh, όχι κατ' εκτίμηση) ότι η νυχτερινή σου κατανάλωση είναι π.χ. 5kWh, θα αρκούσε να λειτουργήσει η γεννήτρια για περίπου 1,5-2 ώρες για να μην υπάρξει πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις απώλειες στον inverter που δεν είναι αμελητέες για αυτού του είδους τα μηχανήματα. Θα παρατηρήσεις ότι από κάποιο SOC και άνω (νομίζω γύρω στο 80%) το BMS θα μειώσει το ρεύμα φόρτισης ώστε το τελικό στάδιο να γίνει με αρκετά μικρότερη ένταση φόρτισης. Προφανώς δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί η γεννήτρια για φόρτιση από εκεί και πάνω. @AMHxaNos Ούτε παράνομο, ούτε ανασφαλές είναι, εφόσον η σύνδεση έχει γίνει σωστά. Το ίδιο κάνουν π.χ. τα UPS.
  2. Χρειάζεσαι μία γεννήτρια η οποία να λειτουργεί περίπου μέχρι το ~70-75% της ονομαστικής της ισχύος σε πραγματικές συνθήκες. Δεδομένου ότι το μέγιστο ρεύμα φόρτισης σε αυτό το μηχάνημα είναι 80Α και ότι η τάση για τους συγκεκριμένους συσσωρευτές δεν ξεπερνά τα 53,5V, η μέγιστη ισχύς φόρτισης θα είναι ~4,28kW. Θα πρέπει να προσθέσεις την μέγιστη συνολική ισχύ των φορτίων που συνήθως λειτουργούν ταυτόχρονα στο σπίτι. Π.χ. ~5kW. Συνεπώς, χρειάζεσαι μία γεννήτρια που να μπορεί να δίνει ~9,28kW και σε αυτή την ισχύ να μην ξεπερνά το ~70% της ονομαστικής της ισχύος δηλαδή μία μονοφασική γεννήτρια της τάξης των ~13-15kVA. Επειδή μονοφασική γεννήτρια σε αυτήν την ισχύ βρίσκεις μάλλον δύσκολα θεωρητικά μπορείς να επιλέξεις μία μικρότερη με την προϋπόθεση ότι θα περιορίσεις το ρεύμα φόρτισης (ρύθμιση #11) και φυσικά τα φορτία του σπιτιού, έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει η μικρότερη γεννήτρια. Έχω όμως την εντύπωση ότι όταν το σύστημα συνδυάζεται με Pylontech η ρύθμιση αυτή είναι στην ουσία ανενεργή για τον χρήστη και ορίζεται από το BMS της μπαταρίας. Άρα, η μοναδική επιλογή που (μάλλον) έχεις για να μην υπερφορτώσεις την μικρότερη γεννήτρια είναι να περιορίσεις τα φορτία στο σπίτι όσο αυτή λειτουργεί.
  3. Εφόσον πρόκειται για Φ/Β σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης θα πρέπει να ξεκινήσεις από μία ανάλυση/μελέτη των ηλεκτρικών φορτίων και του τρόπου/χρόνου χρήσης τους που θα πρέπει να καταλήξει σε 2 βασικά μεγέθη, α) Μέγιστη ισχύς (που θα προκύπτει από το άθροισμα των ηλ. φορτίων που θα πρέπει ή μπορεί να λειτουργούν ανά πάσα στιγμή ταυτόχρονα) και β) Μέση ημερήσια κατανάλωση (ως άθροισμα της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης όλων των ηλ. φορτίων). Επίσης, θα πρέπει να εξετάσεις αν υπάρχει (ή θα υπάρξει) ηλ. φορτίο που χρειάζεται τριφασική παροχή και αν πρόκειται για οικία (κύρια ή εξοχική) ή επιχειρηματική εφαρμογή (και τι είδους). Σημαντική λεπτομέρεια είναι να εξετάσεις αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και ο χώρος για εφεδρική γεννήτρια που (ενδεχομένως και περιστασιακά) θα πρέπει να υποστηρίξει στο σύστημα σε περίπτωση ανεπαρκούς παραγωγής από τα Φ/Β (χειμώνας + συννεφιά) ή/και υπερκατανάλωσης από την πλευρά των ηλ. φορτίων. Όλα τα παραπάνω θα ληφθούν υπόψη στην διαστασιολόγηση του συστήματος και στο είδος του εξοπλισμού (π.χ. ποιότητα/τύπος συσσωρευτών).
  4. Ναι, θα μπορούσε να εκτιμήσει κανείς την χωρητικότητα σε Ah αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να είναι σε Wh και το (επιθυμητό) βάθος εκφόρτισης να εκφράζεται με μέγιστο την μονάδα, π.χ. 70% DOD = 0,7. Το ίδιο ισχύει και για τις αποδόσεις μπαταρίας και inverter, π.χ. 90% βαθμός απόδοσης = 0,9.
  5. Σαφώς όχι. Αυτό εξηγώ στο κείμενο που παρέθεσα. Η καμπύλη που βλέπεις με την τάση να διατηρείται ψηλά προκύπτει ακριβώς λόγω του MPPT controller που μεταβάλλει συνεχώς την αντίσταση εισόδου του ρυθμιστή ή του inverter. Η αντίστοιχη καμπύλη ισχύος (η οποία μας ενδιαφέρει κυρίως) είναι πολύ χαμηλά λίγο πριν την δύση του ήλιου. Για να πλησιάσεις αυτήν την απόδοση με τις αντιστάσεις θα πρέπει να βρεις τρόπο να μεταβάλλεται συνεχώς (ή έστω σε βήματα) η αντίσταση προσαρμοζόμενη στην αντίσταση εξόδου της φωτοβολταϊκής συστοιχίας. Π.χ. με 3 ή 4 αντιστάσεις και ένα σύστημα διακοπτών ελεγχόμενο από έναν MPPT ελεγκτή θα έπρεπε να συνδέεις και να αποσυνδέεις αντιστάσεις για να έχεις ένα σχετικά αποδεκτό αποτέλεσμα και να μην χάνεις υπερβολικά ποσοστά ενέργειας. Η παραγωγή από ηλιοθερμικούς συλλέκτες δεν είναι μηδενική. Σε συνθήκες χαμηλής έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας είναι χαμηλή ή/και αμελητέα, σε κάθε περίπτωση όμως είναι υψηλότερη από αυτήν ενός Φ/Β με ίδια επιφάνεια και στις ίδιες συνθήκες ακτινοβολίας. Έχεις δίκιο ότι η χαμηλή τιμή των Φ/Β έχεις αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τις σχεδιάζουμε εφαρμογές με Φ/Β. Και η απόδοσή τους βελτιώνεται συνεχώς αλλά αργά. Υπολείπεται όμως σημαντικά από την απόδοση ενός ηλιοθερμικού συλλέκτη. Θα ήθελες τουλάχιστον 2πλάσιο εμβαδον επιφάνειας σε Φ/Β για να έχεις την ίδια ισχύ με αυτή των ηλιοθερμικών συλλεκτών. Υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες ίσως θα είχε νόημα η χρήση Φ/Β για παραγωγή ΖΝΧ (π.χ. αδυναμία εγκατάστασης σωληνώσεων σε υπάρχουσα εγκατάσταση) αλλά η απόδοση θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη για όλους αυτούς τους λόγους.
  6. Οι αντιστάσεις δεν ταιριάζουν με Φ/Β γιατί οι πρώτες έχουν γραμμική συμπεριφορά και τα Φ/Β μη γραμμική συμπεριφορά. Οι κλασικοί επιλεκτικοί συλλέκτες έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση για την ίδια επιφάνεια και ένταση ηλιακής ακτινοβολίας. Παρόμοιο θέμα έχει συζητηθεί και παλαιότερα. Αν γνωρίζεις ποιος νόμος απαγορεύει την χρήση / εγκατάσταση αυτόνομου Φ/Β συστήματος με σκοπό την ιδιοκατανάλωση και ενώ υπάρχει παροχή ΔΕΗ, σε παρακαλώ ανάφερε τον.
  7. - Οι μπαταρίες να είναι όμοιες και ίδιας ηλικίας κατά προτίμηση. - Καλό θα είναι κάθε μπαταρία να έχει ξεχωριστή ασφάλεια. - Ο παραλληλισμός με 25άρι καλώδιο ηλεκροσυγκόλλησης είναι ΟΚ. - Από τον ρυθμιστή (MPPT τύπος) μέχρι την μπαταρία θα έχεις το πολύ 20Α που σημαίνει ότι είσαι ΟΚ και με 10άρι καλώδιο. Βάλε και εδώ ασφάλεια. - Το (+) θα πρέπει να συνδεθεί στην μία μπαταρία και το (-) στην άλλη για να υπάρχει συμμετρία στην φόρτιση. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην σύνδεση των φορτίων. - Ο ρυθμιστής φόρτισης θα πρέπει να είναι τύπου MPPT για να έχει καλή απόδοση το Φ/Β το οποίο λογικά είναι 60-cell και έχει τάση Vmp ~30V.
  8. Δεν γνωρίζω τα τυπικά του θέματος στις λεπτομέρειές τους, πρόκειται όμως μία περιοχή η οποία ήταν εντελώς αναξιοποίητη και απολύτως μη προσβάσιμη για οποιονδήποτε τα τελευταία ~40 χρόνια τουλάχιστον. Η διαφορά που έκανε στην ευρύτερη περιοχή ήδη από την αρχική επέμβαση είναι τεράστια και οι κάτοικοι (όχι μόνο οι κοντινοί) έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ένα "πάρκο" που μόνο με αντίστοιχα πάρκα ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να συγκριθεί. Φυσικά υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν ακόμη αλλά είναι σημαντικό ότι δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος σε μία περιοχή που έχει λειτουργήσει διαχρονικά ως η χαβούζα του λεκανοπεδίου (δεν είναι η μόνη βέβαια). Πρέπει να βρεθεί τρόπος να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση ευρύτερα.
  9. Η Ελλάδα διαθέτει την σχετική τεχνογνωσία (την οποία πλήρωσε ακριβά) ήδη από τις αρχές του '90 όταν η Κύθνος τροφοδοτήθηκε με Α.Π.Ε. σε ποσοστό της τάξης του 70%. Όλο το εγχείρημα πετάχτηκε ουσιαστικά στα σκουπίδια και φτάσαμε στο 2019 για να έρθει ο Musk (εξαιρετικός κατά τα άλλα) να μας προτείνει να κάνει πράσινα τα νησιά μας όπως τον "πράσινο Αη-Στράτη" που ακόμη συζητάμε μετά από σχεδόν μία 10ετία.... Η Μύκονος μόλις πρόσφατα συνδέθηκε στο ηπειρωτικό σύστημα ενώ η Σαντορίνη καίει ακόμη πετρέλαιο. Ευτυχώς που προχώρησε το έργο της Τήλου. Εμείς θα έπρεπε να πάμε στον Musk να του πουλήσουμε... αν είχαμε μυαλό βέβαια...
  10. Πόση ποσότητα ξύλων χρησιμοποιείς σε καθημερινή και σε ετήσια βάση, π.χ. για τον περσινό χειμώνα? Αν είναι πάνω από 3 - 4m2 ετησίως οι ειδικοί προτείνουν καθαρισμό καμινάδας κάθε χρόνο τουλάχιστον. Δεν είμαι ειδικός αλλά χρησιμοποιώ ενεργειακό τζάκι τα τελευταία 10 χρόνια και έχω κάποια εμπειρία από την χρήση του. Μάλλον το δικό σου δεν είναι ενεργειακό και πρόκειται για παραδοσιακή εστία (με απόδοση της τάξης του 15%??? - για τον Ghostrider). Μου κάνει επίσης εντύπωση ότι μαζεύεις την στάχτη κάθε 10 - 15 ημέρες.... Αυτό μάλλον σημαίνει ότι η ροή αέρα από την εστία προς την καμινάδα είναι αρκετά έντονη και συμπαρασύρει την περισσότερη ποσότητα της στάχτης που παράγεται και την εκπέμπει στην ατμόσφαιρα... Στο δικό μου τζάκι που η ροή αέρα είναι ελεγχόμενη / ρυθμιζόμενη (και πολύ χαμηλή αφού ανάψει καλά το τζάκι και μετά) πρέπει να μαζεύω την στάχτη κάθε 24 ώρες το αργότερο ή κάθε 20 - 25 κιλά ξύλων περίπου. Δεν ξέρω πόσο η στάχτη μπορεί να υποβοηθά έμμεσα την ανάφλεξη της καμινάδας νομίζω όμως ότι η στάχτη αυτή καθ' αυτή είναι εντελώς αδρανής. Πάντως η ανάφλεξη της καμινάδας πρέπει να είναι τρομακτική εμπειρία αφού σε ένα παραδοσιακό τζάκι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα...
  11. Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα νομίζω όμως ότι η εκτίμηση για τις Κυκλάδες είναι λάθος... Για να εξαφανιστούν τα νησιά των Κυκλάδων θα πρέπει η στάθμη της θάλασσας να ανέβει αρκετές εκατοντάδες μέτρα.
  12. Για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να έχω άποψη, σε ότι αφορά όμως στο ηλεκτρολογικό κομμάτι με το φωτοβολταϊκό, τα μοτέρ κ.λ.π., δεν ισχύουν οι υπολογισμοί σου. Αν θέλεις να σχεδιάσεις και να κατασκευάσεις κάτι τέτοιο από λευκό χαρτί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί απαιτείται πολύ καλό επίπεδο γνώσεων σε πολλά διαφορετικά πεδία. Εναλλακτικά θα μπορούσες να μετατρέψεις ένα ήδη υπαρκτό και λειτουργικό παρόμοιο όχημα. Π.χ. ένα μικρό πετρελαιοκίνητο τρακτέρ κατάλληλο για την εργασία που σε ενδιαφέρει ίσως θα μπορούσε να μετατραπεί σε ηλεκτρικό και αυτόνομο πιο εύκολα. Όχι ότι αυτό είναι εύκολο αλλά σίγουρα δεν έχει τις απαιτήσεις του να πρέπει να υπολογίσεις / σχεδιάσεις / κατασκευάσεις τα πάντα.
  13. Δεν έχω καμία σχέση με το αντικείμενό σου και μπορεί να λέω ανοησίες αλλά αν καταλαβαίνω καλά θέλεις να βγάλεις την άδεια ανέγερσης για κατοικία εκτός σχεδίου. Πρέπει να δείξεις τα Φ/Β ή να δεσμευτείς για τον τρόπο ηλεκτροδότησης του σπιτιού σε αυτήν την φάση? Το σπίτι θα μπορούσε να ηλεκτροδοτηθεί αυτόνομα π.χ. από μία γεννήτρια.
  14. Στο κείμενο "συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις" του προγράμματος Φ/Β σε στέγες που υπάρχει στο site του ΔΕΔΔΗΕ https://www.deddie.gr/Documents2/ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ/eidiko programma steges/Χρήσιμες Ερωτήσεις και Απαντήσειςγια τα ΦΒ στις Στέγες_14-01-2013.pdf , στην παράγραφο 2, αναφέρονται όλες οι σχετικές πληροφορίες. Από πολεοδομικής πλευράς εκτιμώ ότι δεν έχει καμία διαφορά αν η εγκατάσταση των Φ/Β αφορά σε σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης. Δεν ξέρω αν σε βοηθάει ή τα έχεις δει ήδη αυτά.
  15. ...και εμείς ψαχνόμαστε ακόμη να διασυνδέσουμε την Κρήτη...
  16. Δεν γνωρίζω. 1. Για τόσο μικρό μήκος δεν νομίζω ότι έχει σημασία. 2. Αν είσαι ευχαριστημένος μέχρι τώρα και δεν υπάρχει πρόβλημα κυρίως τις ημέρες με πολύ αέρα, μην το αλλάξεις.
  17. Αν αφαιρέσεις τελείως το μεταλλικό κομμάτι πάνω από το χτιστό, εκτιμώ ότι θα μειωθεί το πρόβλημα αλλά και πάλι θα ξεπλένεται η καπνιά από το καπέλο. Μία άλλη ιδέα θα ήταν να αντικαταστήσεις το κομμάτι αυτό με ανοξείδωτο ώστε να μην σκουριάζει εύκολα. Εφόσον χρησιμοποιείς το τζάκι συχνά, δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι για να εξαφανίσεις εντελώς το πρόβλημα γιατί καπνιά στο καπέλο και στο πάνω μέρος της καμινάδας θα υπάρχει πάντα... Να υπενθυμίσω ότι δεν είμαι ειδικός.... Απλά έχω και εγώ ενεργειακό τζάκι και έχω δει / αντιμετωπίσει παρόμοια θέματα.
  18. Η υγροποίηση των καυσαερίων γίνεται στο εσωτερικό της καμινάδας και μάλλον θα δημιουργούσαν πρόβλημα σε κάποιο χαμηλότερο σημείο όπου και θα καταστάλαζε το υγρό. Αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία έχω την εντύπωση ότι είναι περισσότερο αποτέλεσμα της σκουριάς που έχει εξωτερικά η καμινάδα (και καπνιά από το "καπέλο") που "ξεπλένονται" από την βροχή και ίσως την νυχτερινή υγρασία. Ας δούμε τι θα πουν και οι ειδικοί.
  19. Να διευκρινίσω ότι διαχρονικά οι θεσμικοί φορείς και το κράτος κάνουμε τα "στραβά μάτια" με το αζημίωτο.... Σε άλλες περιπτώσεις μια χαρά μάτια έχουμε.
  20. Οι εντατικοί έλεγχοι και η ανελαστική εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με μία οργανωμένη εκστρατεία επιμόρφωση και ενημέρωσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο νεαρός που εν αγνοία του χαροπαλεύει χωρίς κανένα μέτρο προστασίας με τους καφέδες στο ένα χέρι και το κινητό στο άλλο, σε μεγάλο βαθμό στο μυαλό του έχει ανάγει αυτή την διαδικασία σε "κατόρθωμα".... σε μία "ηρωική" περίοδο που μπορεί να συζητά καμαρώνοντας με την παρέα του και αργότερα να διηγείται "υπερήφανα" στα παιδιά του... Το ίδιο πάνω - κάτω συμβαίνει και με πολλές άλλες ανεκδιήγητες τακτικές - πρακτικές - συμπεριφορές που ευδοκιμούν στους Ελληνικούς δρόμους και έχουν γίνει μέρος της νοοτροπίας μας. Η ταυτόχρονη εκστρατεία ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα (σχολείο, ΜΜΕ, επαγγελματικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, κλπ.) θα έχει ως κύριο σκοπό να αποδομήσει αυτό ακριβώς το σύμπλεγμα των δικαιολογιών που έχουμε κατασκευάσει για να στηρίζουμε διαχρονικά αυτή μας την συμπεριφορά. Για παραβάσεις και τέτοιου είδους συμπεριφορές κατά την διάρκεια επαγγελματικής δραστηριότητας νομίζω ότι η ποινή πρέπει να απευθύνεται στον οδηγό ΚΑΙ στην εργοδότη.
  21. Θα βοηθούσε να ξέρουμε το μοντέλο / μάρκα του inverter για να δούμε αν έχει δυνατότητα ρύθμισης της ελάχιστης τάσης μπαταρίας. Ποια είναι η χαμηλότερη τάση που έχεις παρατηρήσει ότι φθάνουν οι μπαταρίες? Επίσης, το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο γίνεται εκφόρτιση σε βάθος που προκαλεί πρόβλημα είναι ένδειξη ότι πιθανόν οι πηγές του συστήματος (Φ/Β) δεν είναι αρκετές για την κατανάλωση που καλύπτει το σύστημα. Ίσως θα πρέπει να γίνει κάτι και για αυτό μακροπρόθεσμα.
  22. Για όσο διαρκεί η φόρτιση πρακτικά τα φορτία τροφοδοτούνται και αυτά από την ΔΕΗ. Συμφωνώ με τους προηγούμενους σχετικά με την σκοπιμότητα μίας τέτοιας εγκατάστασης. Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει "απαγορευτικό" κόστος για εσένα, η αλήθεια όμως είναι ότι το κόστος είναι σημαντικό και έχει να κάνει κυρίως με τους συσσωρευτές οι οποίοι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και μεγάλης αντοχής σε κύκλους. Μόνο αν είναι στόχος σου είναι να αυτονομηθείς πλήρως κάποια στιγμή η αν έχεις πολλές και συχνές διακοπές ρεύματος θα είχε πρακτική αξία ένα τέτοιο σύστημα.
  23. Υπάρχει τέτοιο εν. τζάκι αλλά η ενσωμάτωσή του στην εγκατάσταση κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα. Ενημερώσου από κάποιον που έχει μελετήσει / εφαρμόσει ήδη αρκετές τέτοιες εφαρμογές και ίσως μπορεί να σου δείξει κάποιες εν λειτουργία για να μάθεις από 1ο χέρι τα όποια μειονεκτήματα / πλεονεκτήματα. Η άποψή μου γνωρίζοντας μερικές περιπτώσεις είναι μείνε στο αερόθερμο. Κράτησε τα δύο αυτά συστήματα ανεξάρτητα μεταξύ τους.
  24. Έχεις δίκιο ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Εκτός από την θεωρία/μελέτη θα πρέπει να γίνει και σωστή εγκατάσταση/εφαρμογή. Πάντως, όπως παρατηρούν και οι ειδικότεροι, η καλή μόνωση είναι η καλύτερη επένδυση για το σπίτι και για όλες τις εποχές. Ανεξάρτητα από την επιλογή σου για το κυρίως σύστημα ψύξης / θέρμανσης νομίζω ότι είναι καλό το σενάριο να βάλεις ενεργειακό τζάκι με τοπικούς αεραγωγούς για τον ενιαίο χώρο και με τον "κοντό" αεραγωγό για το κυρίως υπνοδωμάτιο που είναι ακριβώς από πίσω. Θα συνεισφέρει σημαντικά όταν θα το ανάβεις και αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομείς ενέργεια από τα κυρίως σύστημα. Δεν ξέρω τι εννοεί ο μηχανολόγος λέγοντας "απλό τζάκι αλλά κλειστού τύπου". Νομίζω ότι όλα τα "κλειστά" τζάκια όπου ο αέρας στον θάλαμο καύσης είναι ελεγχόμενος είναι ενεργειακά με την έννοια ότι ο βαθμός απόδοσής τους είναι πάνω από 50 - 60%. Στη θέση σου θα επέλεγα μία καλή και ποιοτική ενεργειακή εστία με υψηλό βαθμό απόδοσης και δυνατότητα να μπορώ να την ανάβω με την πόρτα ανοιχτή ως απλό παραδοσιακό τζάκι. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.