Skeptikos
Core Members-
Περιεχόμενα
620 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
Τύπος περιεχομένου
Profiles
Φόρουμ
Downloads
Gallery
Ειδήσεις
Media Demo
Αγγελίες
Store
Everything posted by Skeptikos
-
Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/135179/4495 - Έγκριση διαγράμματος κάλυψης
file σχολίασε στο Skeptikos's Engineer στις 3.2 Νομοθεσία
-
Είναι θολό μήπως να το βγάλουν σε ().dwg σε περίπτωση που δεν τους χωράει το χαρτί στις ρυθμίσεις εκτύπωσης ; edit: μέσω των συνδέσμων υπάρχει εδώ και σε ευανάγνωστη μορφή : Ανάρτηση Πράξεων στο Διαδίκτυο | Πρόγραμμα Δι@ύγεια - Προβολή Πράξης (diavgeia.gov.gr)
- 15 απαντήσεις
-
Σε ευχαριστώ πολύ Παύλο για την τοποθέτηση σου ωστόσο στην προέκταση του 4495 στην : ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507 στο άρθρο 1 συναντάω το εξής : γγ) κάθε αυθαίρετη προσθήκη ή τροποποίηση ή αλλαγή χρήσης που έχει εφαρμοστεί σε κτίρια κατηγορίας σπουδαιότητας Σ2, Σ3 και Σ4, σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό. Αυτό δεν είναι αρκετά πιο δεσμευτικό από 11.05.2018 που δημοσιεύτηκε σε σχέση με πριν ; Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σου, θα με ενδιέφεραν γνώμες πάνω στα παραπάνω. Ίσως αν αναδείξουμε κάποια ζητήματα στον κλάδο μας αποσαφηνιστούν θέματα κι ευθύνες.
-
Καλησπέρα σε όλους τους αγαπητούς συναδέλφους. Αφού διάβασα το θέμα θα ήθελα την άποψη σας πάνω σε διαφοροποιήσεις του στατικού φορέα. Αναφέρονται κάπου τα ποιοτικά ή τα ποσοτικά κριτήρια σε μέλη του φορέα που επιτρέπεται να διαφοροποιούνται ; Ο 4495 με τις ενημερώσεις κάνει λόγο για το 2% ως όριο ανοχής στις πλευρές του περιγράμματος του κτιρίου στο Δ.Δ. ως προς την αποτύπωση. Όταν έχουμε διαφοροποίηση στο μήκος της τάξης 15εκ. σε ένα Υποστ. 70Χ25εκ. ή αντί 130Χ25εκ. έχει κατασκευαστεί Γ 40Χ40 τι κάνουμε; Εκδίδουμε βεβαίωση για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών ή το μπλοκάρουμε για τακτοποίηση και Μ.Σ.Ε. ; Γνώμη μου είναι το δεύτερο θα ήθελα και τη δική σας. Επιπλέον στον ΕΚΩΣ αν θυμάμαι σωστά υπάρχει το 20% σαν ποσοτική διαφοροποίηση μελών φορέα αλλά ακόμα και σε 1 μέλος αν είναι έντονη η διαφοροποίηση και 1 έως 3 εκατοστά στα μήκη (το τελευταίο με επιφύλαξη)
-
Ευχαριστώ και πάλι συνάδελφε. Αν τα δύο παραπάνω τμήματα έχουν στατική εξάρτηση στο ενημερωμένο άρθρο 106 αναφέρονται τα εξής: ββ) Εφόσον υφίσταται στατική εξάρτηση των δύο τμημάτων ιδίου ακινήτου ή ιδιοκτησίας που αποκλείει τη δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης, δύναται να υποβάλλεται: i) δήλωση υπαγωγής του συνόλου αυτού στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97, με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του ενιαίου ειδικού προστίμου, ή ii) δήλωση υπαγωγής προς έκδοση άδειας νομιμοποίησης τμήματος αυτού, κατόπιν κατεδάφισης του υπολοίπου με έγκριση εργασιών κατεδάφισης, ή iii) δήλωση υπαγωγής τμήματος αυτού στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97, με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του είκοσι τοις εκατό (20%) του ενιαίου ειδικού προστίμου οπότε διατηρείται για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα κατόπιν κατεδάφισης του υπολοίπου με έγκριση εργασιών κατεδάφισης. Στις περ. ii και iii της υποπερ. ββ της παρούσας, για τη δυνατότητα στατικής επάρκειας του τμήματος και αυτοτέλειας του εν λόγω τμήματος, υποβάλλεται συμπληρωματικά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού. Στην περίπτωση που δύναται να νομιμοποιηθεί με το ΝΟΚ το αυθαίρετο τμήμα φαντάζομαι ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα αυτά που παραθέτω παραπάνω ;
-
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Επειδή το κτίριο είναι του 77 υπάρχει τρόπος να παρακάμψω τον έλεγχο στατικής επάρκειας μέσω ΚΑΝΕΠΕ; Σε θέματα που αφορούν νομιμοποίηση με ΓΟΚ ή ΝΟΚ υπάρχουν αναφορές με τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε επιλογής και προσπαθώ να ενημερωθώ εκ των προτέρων γιατί δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής μετά.
-
Σε κτίριο με Ο.Α. το κλιμακοστάσιο και ένα τμήμα κύριας χρήσης είναι αυθαίρετα. Υπάρχει μια πρόχειρη κατασκευή (αποθηκευτικός χώρος) αυθαίρετη επίσης, τμήμα της οποίας ενδέχεται να αφαιρέσει ο ιδιοκτήτης πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία. Με ενδιαφέρει η προσθήκη ορόφου επομένως στο κτίριο θα πρέπει να γίνει νομιμοποίηση του αυθαίρετου τμήματος του κτιρίου κι έπειτα έκδοση άδεια δόμησης της προσθήκης. Αν τελικά ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να κρατήσει τμήμα της πρόχειρης κατασκευής θα πρέπει αυτό να έχει τακτοποιηθεί πρώτα. Έχω προβληματισμό στις πράξεις που πρέπει να εκδοθούν και με ποια αλληλουχία μεταξύ νομιμοποίησης και πιθανής τακτοποίησης θα πρέπει να δηλωθούν στο σύστημα. Υπάρχει κάποιος τρόπος να έρθω σε επαφή με την πολεοδομία πριν συντάξω μελέτες και καταθέσω στο σύστημα; Όταν πήγα να έρθω σε συνεννόηση τηλεφωνικώς η απάντηση που μου έδωσαν ήταν κατέθεσε φάκελο και θα το χρεωθεί κάποιος υπάλληλος χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
-
Καλησπέρα Δημήτρη με βάση το παραπάνω αλλά και το απόσπασμα από το άρθρο 99 θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος πληρωμής ενιαίου παραβόλου για κτίριο συνολικά προ του ' 75 που έχουν συσταθεί οριζόντιες ιδιοκτησίες : α) αίτηση : Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης. Θέλω να δω κατά πόσο μπορεί να πληρωθεί ένα πρόστιμο ανάλογα με την περίπτωση : ι) παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελεί έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων του παρόντος στις οποίες θεσπίζεται ειδικό παράβολο, ως εξής : αα) ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ., ββ) ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 500 τ.μ., γγ) ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ., δδ) ύψους τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ., εε) ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κτίριο/χρήση μεγ Αν λάβουμε υπόψιν και το παρακάτω τελικά τι θα πρέπει να πληρώσει κανείς ; ίίί) Στο άρθρο 80 του Ν 4759/2020 : α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, κατοικιών ή μη σε κτίρια με επικρατούσα χρή- ση κατοικία, που υφίστανται πριν από το έτος 1975: Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες είχαν ολοκληρωθεί πριν από τις 9.6.1975 με την καταβολή παραβόλου ποσού διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Για την υπαγωγή υποβάλλονται τα δικαιολογητικά των περ. α΄, β΄, γ΄, δ΄, ε΄, και ζ΄ του άρθρου 99 και αποτύ- πωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος υποβάλλεται υποχρεωτι- κώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία. Αν στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποι- ήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μετά τις 9.6.1975, τότε για τις επιφάνειες αυτές δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα κατηγορία και εντάσσονται στην Κατηγορία 2, 4 ή 5 ανάλογα την υπέρβαση και τον χρόνο κατασκευής. Έχουμε 3 συνιδιοκτήτες κι 150μ2 υπέρβαση δόμησης και σύμφωνους τους συνιδιοκτήτες να πληρώσουν από κοινού το πρόστιμο ανεξάρτητα από το αν εμπλέκεται κάθε ιδιοκτησία τους σε αυτό. Είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν με ένα πρόστιμο 500 ; Μέσα σε αυτό εμπεριέχονται και άλλου τύπου αυθαιρεσίες π.χ. μεγαλύτεροι κατά μήκος κατασκευασμένοι εξώστες κ.α. ;
-
Αναφέρεσαι στο δ) : ..εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων. το οποίο δεν πρόσεξα κατά την παράθεση προηγουμένως ; Τώρα κατά τα λοιπά στο άρθρο 8 παρ. 6 του ν. 1512/1985 έχω τη φράση κλειδί που μου έλειπε στο προηγούμενο μου post( ; ) : Σε περίπτωση που κτίσμα εξαιρείται από την κατεδάφιση το μεν τμήμα που δεν αντιβαίνει στους περιορισμούς και όρους δόμησης θεωρείται νομίμως υφιστάμενο. Αυτό δεν είχες κατά νου ; (Ψάχνω νομοθεσία κατοχύρωσης της άποψης μου για ενδεχόμενο διαφωνίας με πολεοδομία. Αν τα παραπάνω με καλύπτουν τα βήματα είναι τακτοποίηση κι έκδοση άδειας προσθήκης στη συνέχεια) Αν δεν τηρούνται οι π.α. τότε και σήμερα αυτό δεν αντιβαίνει στους περιορισμούς και όρους δόμησης ; Γνωρίζω ότι αν σήμερα τηρούνται οι π.α. τότε το υφιστάμενο χωρίς Ο.Α. αλλά και η προσθήκη σε αυτό μπορούν να υλοποιηθούν αν επιτρέπεται στους σημερινούς όρους δόμησης.
-
Καλησπέρα, σε κτίριο που προϋφίσταται του 83... ίσως και του 75...(αρκεί να αποδείξω ότι έχει ολοκληρωθεί ο φορέας πριν το 1975 ή πρέπει να είναι πλήρως ολοκληρωμένο; ) , θέλω να βγάλω άδεια προσθήκης καθ' ύψος. Ένα τμήμα έχει κατασκευαστεί χωρίς Ο.Α. Για να υλοποιηθεί η προσθήκη σε όλο το περίγραμμα σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται σε κτίριο νομίμως υφιστάμενο. Επομένως είχα κατά νου την έκδοση άδειας νομιμοποίησης στο τμήμα χωρίς Ο.Α. Διαβάζοντας όμως τις απόψεις σας σε αυτό το topic τις οποίες παραθέτω πιο πάνω ίσως αξίζει του κόπο να εξετάσω αναλυτικότερα κάποια πράγματα. Σύμφωνα με το Άρθρο 23 του ΝΟΚ λοιπόν : 1. Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο : α) αν έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια ή αναθεώρηση και σύμφωνα με τους όρους αυτής, β) αν έχει νομιμοποιηθεί με το εδάφιο 5 της παραγράφου 8 του άρθρου 8 του ν.1512/1985 ή την παράγραφο 3 του άρθρου 22 του ν.1577/1985, όπως τροποποιήθηκε με το ν.2831/2000 ή την παράγραφο 2 του άρθρου 26 του ν.4014/2011, γ) αν προϋπήρχε της έγκρισης του σχεδίου πόλης και συγχρόνως οποιουδήποτε κανονισμού δόμησης στην περιοχή προ της δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος της 23.10.1928 για τις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές και προ της δημοσίευσης του ν.δ. της 16.8.1923 για τις εντός σχεδίου περιοχές, δ) Αν προϋφίσταται του β.δ. της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του ν.1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων. ε) αν πρόκειται για κτίρια που έχουν χαρακτηρισθεί νεότερα μνημεία ή διατηρητέα είτε στο σύνολο, είτε μόνο τμήματα αυτών όπως ιδίως όψεις, φέρουσα τοιχοποιία, στ) αν πρόκειται για κτίριο που έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια πριν την ισχύ του παρόντος και που έχει πρόσωπο σε οικοδομική γραμμή που βρίσκεται απέναντι από οικοδομικό τετράγωνο στα ακραία σημεία του σχεδίου και με τους όρους δόμησης του απέναντι οικοδομικού τετραγώνου. δε μπορώ να διακρίνω που περιγράφεται η περίπτωση που με αφορά. Το κύριο ερώτημα μου είναι το εξής: από που προκύπτει ο χαρακτηρισμός νομίμως υφιστάμενου κτιρίου ή νόμιμο περίγραμμα αν δε βγει άδεια νομιμοποίησης ;
-
Άρθρο 83 του Ν4759/2020 Υπαγωγή αυθαιρέτων για τα οποία εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης ή κατεδάφισης - Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 106 του ν. 4495/2017: ββ) Εφόσον υφίσταται στατική εξάρτηση των δύο τμημάτων ιδίου ακινήτου ή ιδιοκτησίας που αποκλείει τη δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης, δύναται να υποβάλλεται: i) δήλωση υπαγωγής του συνόλου αυτού στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97, με την... Στην περίπτωση που υπάρχει στατική εξάρτηση αλλά επιτρέπεται η έκδοση άδειας νομιμοποίησης στο δεύτερου τμήμα υπάρχει αναφορά σε κάποιο νόμο της περίπτωσης αυτής ; Επιπλέον στην αρχή του παραπάνω άρθρου : 1. α) Στην περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών ή χρή- σεων για τις οποίες εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης, εφό- σον καταβληθεί το παράβολο της περ. ι΄ του άρθρου 99 Πόσο είναι το παράβολο αυτό ;
-
«Άρθρο 41 δ) βεβαίωση για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή, ελλείψει αυτού, το προσαρτώμενο σε δικαιοπραξία τοπογραφικό, διάγραμμα της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης,» Καλησπέρα, σε περίπτωση που δε διαθέτουμε ένα από τα παραπάνω μπορεί να θεωρηθεί ένα τοπογραφικό του 1990 που αναφέρεται σε συμβόλαιο ως προσαρτώμενο σε δικαιοπραξία ; Στην περίπτωση μου πρόκειται για κτίριο χωρίς άδεια προ του 1955.
-
Οικοδομικά απόβλητα στις οικοδομικές άδειες
Skeptikos replied to johnjohn1's θέμα in Άδειες-Διαδικασίες
Καλησπέρα συνάδελφοι, υπάρχει τελικά κάποιο όριο για την παραγωγή αποβλήτων; Και στο σύνδεσμο αυτό: Συχνές ερωτήσεις – ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (anakem.gr) παρατηρώ το όριο των 500Kg. Για καθαίρεση επιχρισμάτων μας καλύπτει ο κάτωθι κωδικός του ΣΔΑ: 17 01 07; -
Πώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις σε μια περιοχή ; Υπάρχει κάποιος τρόπος να εξασφαλιστούμε ;
- 1.221 απαντήσεις
-
- πολεοδομία
- υδομ
-
(and 1 more)
Με ετικέτα:
-
Ευχαριστώ πολύ για την αμεσότητα. Επειδή υπήρχε στον τίτλο του θέματος γι' αυτό δεν το προσδιόρισα. Ναι στο e-άδειες αναφερόμουν. Είχα επικοινωνία τηλεφωνικά και εξαιτίας της πανδημίας δεν τους είδα θετικούς για την τρίτη οδό. Μου είπαν βάλτο σαν άδεια και βλέπουμε. Με ενδιαφέρει άδεια νομιμοποίησης ταυτόχρονα οπότε θέλω να διερευνήσω πρώτα το ζήτημα. Έτσι σκέφτηκα τη δεύτερη πρόταση σου αλλά εκτός από το θέμα με τον χρόνο προσπαθώ να καταλάβω αν απαιτείται ή όχι τωρινό Τ.Δ. και Δ.Δ; Κάτι τέτοιο αποτελεί φαύλο κύκλο αφού για αυτά του δεδομένα θέλω να βεβαιωθώ. Στον οδηγό γίνεται αναφορά ότι μπορούν εκ των υστέρων να επισυναφτούν αυτά. Αρκεί λοιπόν στις Υ.Δ. να προχωρήσουμε μόνο στον γεωγραφικό εντοπισμό μέσα από το σύστημα ;
- 140 απαντήσεις
-
Καλησπέρα αν θέλουμε να αποκτήσουμε εικόνα για τους όρους δόμησης εντός σχεδίου πόλεως για έκδοση Α.Δ. ή έλεγχο για τακτοποίηση υπάρχει δυνατότητα μέσα από το σύστημα η βεβαίωση των σημερινών όρων δόμησης ;
- 140 απαντήσεις
-
Χρειάζεται νομιμοποίηση κτίσμα προ του 1955;
Skeptikos replied to bromiaris's θέμα in Θέματα Ιδιωτών
Γειά σου Παύλο, σε συνδυασμό με το υπογραμμισμένο τμήμα της παράθεσης θα ήθελα κάποιες απόψεις σχετικά με το σύστημα e-adeies. Σε περίπτωση που το κτίριο είναι του 1915 κι από την αεροφωτογραφία κτηματολογίου του 1945 δεν είναι ξεκάθαρη η ύπαρξη του μπορούμε να βασιστούμε στα άλλα δύο στοιχεία; Αν δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ακόμα κι έπειτα από την αυτοψία του κτιρίου μπορούμε όπως παλιότερα να ζητήσουμε από την υπηρεσία δόμησης κάποιο βοηθητικό στοιχείο ή βεβαίωση νόμιμου περιγράμματος; (Έχω ακούσει ότι δεν δίνεται πλέον, ωστόσο ψάχνω να βρω κάποιο δρόμο που να μας αποδεσμεύει από την ευθύνη που μας φορτώνει ο νέος νόμος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης ή ΕΕΔΜΚ) -
Καλημέρα αν θέλει κάποιος να κάνει μια προετοιμασία για να καταλάβει αν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα από τις αεροφωτογραφίες υπάρχει η επιλογή του κτηματολογίου για χάρτες 1945, 1960, 2007, 2010 και 2015. Για τα υπόλοιπα έτη π.χ. 1975 πως μπορεί να έχει μία προεπισκόπηση; Επιπλέον μέσα από εδώ: Αναζήτηση Διαθεσιμότητας Αεροφωτογραφιών Αρχείου (ktimanet.gr) σε πολλές περιοχές δεν διατίθενται αεροφωτογραφίες. Πως λειτουργούμε σε αυτές ; Σε αρκετά σημεία κυρίως σε χάρτες του 1945 λίγο η ανάλυση , λίγο η σκίαση , λίγο η γωνία που σχηματίζει ο φακός με τα σημεία ή τα κτίρια που βρίσκονται σε απόσταση από το κέντρο εστίασης μπορεί να δώσουν εσφαλμένη εντύπωση. Με άλλα λογία έχετε αντιμετωπίσει περιπτώσεις που η αεροφωτογραφία να μην είναι τόσο διαφωτιστική; Πως το χειρίζεστε το θέμα; Μπορούμε να βασιστούμε στην αυτοψία , στο Ε9 του ιδιοκτήτη και στην υιοθέτηση της αναγραφής στους τίτλους ιδιοκτησίας;
-
Διαβάζοντας από την αρχή το νήμα επειδή δεν είμαστε "οι κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης" θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι χειροπιαστό σχετικά με τις εγκρίσεις που απαιτούνται από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα? Δεν προσθέτει περισσότερη γραφειοκρατία στη δουλειά μας χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι διαθέτουμε την απαιτούμενη πληροφορία η επιπλέον νομολογία ; Στη νομοθεσία αναφέρεται : οι απαιτούμενες εγκρίσεις περιγράφονται στις κείμενες νομοθεσίες. Κάποιος που θέλει να συμβουλευτεί τις παραπάνω, μπορούν οι υπηρεσίες να τον ενημερώσουν μιας και τα προηγούμενα χρόνια έκαναν τις παραπάνω υποδείξεις και διαθέτουν τη γνώση αυτή; Στο κομμάτι για την ΈγκρισηΕργασιώνΔΜΚ ζητείται από το σύστημα να υποδείξουμε τις εγκρίσεις αυτές. Υπάρχει κάπου οργανωμένα η πληροφορία αυτή για να μπορέσουμε να κινηθούμε με ασφάλεια ; Αφού δηλώνουμε τον τόπο με τη διαδικασία εντοπισμού δεν μπορούν να ορισθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την ίδια την Υπηρεσία Δόμησης και το σύστημα του ΤΕΕ με αυτόματο τρόπο και την εισαγωγή κάποιων εντολών <<IF>> στην αλγοριθμική διαδικασία ;
- 54 απαντήσεις
-
Συμφωνώ στα παραπάνω , έχω εικόνα του κτιρίου, ωστόσο αν επικαλεστώ αυτά που προανέφερα και με την προϋπόθεση τη μη ύπαρξη μεταγενέστερων επεμβάσεων απαιτείται κάποιο επιπλέον έγγραφο; Έχουμε σα μηχανικοί πρόσβαση σε δεδομένα ποιες περιοχές εμπίπτουν σε αρχαιολογικές ζώνες για τυχόν εγκρίσεις που ζητάει το σύστημα ; Αφού γίνεται γεωγραφικός εντοπισμός δε θα ήταν χρήσιμο να υποδεικνύονται από το σύστημα αν απαιτούνται στις θέσεις αυτές;
-
Σε κτίσμα προ 55 αναγράφεται σε συμβόλαιο το ακίνητο νόμιμο ως προϋφιστάμενο του 1923. Στο ίδιο συμβόλαιο γίνεται αναφορά το εν λόγω ακίνητο ότι έχει περιέλθει στην κατοχή του ατόμου που μεταβιβάζει με συμβόλαιο του 1952. Για έκδοση ΕΕΜΚ μπορούμε στα στοιχεία υφισταμένου να βάλουμε εκδούσα αρχή τα στοιχεία του συμβολαίου και της συμβολαιογράφου ; (Παλιότερα χρειαζόταν βεβαίωση από την πολεοδομία. Τώρα με την ηλεκτρονική έκδοση έχει ξεπεραστεί αυτό; )
-
Καλησπέρα, έχω ξεκινήσει την ανάγνωση των σχετικών άρθρων. Υπάρχουν οι παραπάνω αναφορές, ωστόσο στο ν. 4759/2020 στο άρθρο 119 : Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα - Αντικατάσταση του τίτλου και των παρ. 1, 4, 5, 8 και 9 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 Ο τίτλος και οι παρ. 1, 4, 5, 8 και 9 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79) τροποποιούνται και το άρθρο 26 διαμορφώνεται ως εξής: «Άρθρο 26 Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα 1. Στους χώρους των νέων κτιρίων εκτός των κτιρίων με χρήση κατοικίας, για τα οποία η άδεια δόμησης εκδί- δεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιβάλλεται να εξασφαλίζεται: α) η οριζόντια και κατακόρυφη, αυτόνομη και ασφαλής προσπέλαση από άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα και η εξυπηρέτηση αυτών σε όλους τους εξωτερι- κούς και εσωτερικούς χώρους των κτιρίων, σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Σχεδιάζοντας για Όλους», β) η πρόβλεψη προσβάσιμων σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα χώρων υγιεινής σε ποσοστό 5% των συνολικών χώρων υγιεινής για χρήση κοινού και οπωσδήποτε τουλάχιστον ένας ανά συγκρότημα χώρων υγιεινής, ο οποίος μπορεί να έχει μικτή χρήση (ανδρών/ γυναικών). Η απορία μου παραμένει... Σε προσθήκη καθ' ύψος υφιστάμενου κτιρίου του 1976 με ύψος δαπέδου < 9μ. επιβάλλεται η δημιουργία ανελκυστήρα; Ειδικά όταν δεν υπάρχει χώρος και πρόβλεψη στο υφιστάμενο κτίριο ;