κόκκινος
Core Members-
Περιεχόμενα
382 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
-
Days Won
2
Τύπος περιεχομένου
Profiles
Φόρουμ
Downloads
Gallery
Ειδήσεις
Media Demo
Αγγελίες
Store
Everything posted by κόκκινος
-
Το σίγουρο είναι ότι τα πρότυπα αυτή τη στιγμή αγοράζονται μόνο από τον ΕΛΟΤ. Η μόνη σωστή κατεύθυνση που πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε σαν μηχανικοί είναι να πιέσουμε το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής να περαστούν τα πρότυπα σε πυροσβεστικές διατάξεις, κάτι αντίστοιχο με τα Παραρτήματα Α, Β, Γ της 3 Π.Β. Αφήστε που ο ΕΛΟΤ διαθέτει τα πρότυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή απευθείας αντιγραφή απ΄το πρότυπο BS EN 54. Δεν έχουν μπει στον κόπο ούτε να τα μεταφράσουνε.
-
Όπως σωστά ανέφερε κάποιος συνάδελφος παραπάνω, η υποχρέωση για εφαρμογή των προτύπων επεκτείνεται τώρα και στη μελέτη. Επομένως δεν καταλαβαίνω όταν άλλοςσυνάδελφος λέει ότι δεν καταλαβαίνει τη σύγχυση ή του έχει διαφύγει κάτι. Του έχει διαφύγει το πολύ απλό γεγονός ότι για να εκπονήσουμε πλέον μελέτες μόνιμων συστημάτων θα πρέπει να ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ τα (πανάκριβα) πρότυπα από τον ΕΛΟΤ που έχει το μονοπώλιο και δεν βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Τι δεν καταλαβαίνει??
-
Συγνώμη συνάδελφοι, έχετε την εντύπωση ότι δεν απαιτούνται τα πρότυπα για να συνταχθούν οι νέες μελέτες? Ποιος είπε παραπάνω "ότι κάναμε κάνουμε"? Δεν είναι καθόλου έτσι. Το άρθρο 3 της Π.Β 15/2014 λεέι ότι η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των μόνιμων συστημάτων πυρανίχνευσης (παράδειγμα) γίνεται βάσει του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ54. Το συγκεκριμένο πρότυπο δεν είναι καθόλου ότι ήταν το παράρτημα Γ΄ της 3 Π.Β. Είναι μεγαλύτερο, πολυπλοκότερο, με διαφορετικές απαιτήσεις ανιχνευτών, πινάκων, κ.ο.κ. Το συγκερκιμένο πρότυπο ΕΝ 54 έχει πάνω από 1.000 ευρώ για να το αγοράσουμε (όλα τα μέρη) από τον ΕΛΟΤ. Στις μελέτες δεν κάνουμε απλή αναφορά στα πρότυπα, σχεδιάζουμε τη μελέτη βάσει των απαιτήσεων των προτύπων. Μπορεί να προτείνει κάποιος λύσεις, αντί να δαπανήσουμε κάποιο σημαντικό ποσό για αγορά των προτύπων? Υπάρχει μήπως καθόλου πληροφόρηση από την Πυροσβεστική αν πρόκειται να δημοσιευτούνε κάπου τα πρότυπα?
-
πλυντήριο αυτοκινήτων Άδεια λειτουργίας πλυντηρίου αυτοκινήτων
κόκκινος replied to OTTO_engine's θέμα in Άδειες-Διαδικασίες
Σε όλα τα πλυντήρια απαιτείται ύπαρξη κτιριου. Απαγορεύεται υπαίθριο πλυντήριο. Ένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είνια η οικοδομική άδεια του κτιρίου με χρήση πλυντηρίου. Το κτίσμα μπορεί να είναι από τοιχοποιία ή μεταλλικό, δεν έχει σημασία. όπως και δεν έχουν σημασία οι διαμπερείς είσοδοι-έξοδοι. Αρκεί για ότο κτίσμα κάνεις να εκδόσεις άδεια δόμησης με χρήση πλυντήριο. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για πλυντήρια self-service. -
Για υφιστάμενα (οικοδομική άδεια προ του 1989) συντάσεις μελέτη σύμφωνα με την 3/1981, ανεξαρτήτως πληθυσμού. Ποιος είπε ότι πάει με υπόδειξη μέτρων για κάτω από 50 άτομα? Την έκθεση επιθεώρησης την συντάσει ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, όχι ο μηχανικός. Είναι δυνατόν να γράψεις εσύ από μόνος σου ότι ο τάδε Αξιωματικός διενήργησε επιθεώρηση και διαπίστωσε τα εξής........? Και που ξέρεις τι διαπίστωσε ο αξιωματικός? Δεν υπάρχει υπόδειγμα έκθεσης επιθεώρηςης συντασόμενο από μηχανικούς, μόνο η Πυροσβεστική κάνει εκθέσεις επιθεώρησης τις οποίες εσύ κοιτάς να τις υλοποιήσεις.
-
α) Όχι, μέσα σε λίγες μέρες β) Ο έλεγχος πληρότητας έχει γίνει πριν σου ζητήσει να της καταθέσεις την υπεύθυνη δήλωση. γ) Βεβαίως, αν δεν είναι ο φάκλεος πλήρης. δ) Πέντε μέρες, όπως λεέι παραπάνω. ε) Βεβαίως και ισχύει πραγματικά, δεν έχει γραφεί τυχαία.
-
Άδεια λειτουργίας κομμωτήριου
κόκκινος replied to dubfire's θέμα in Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Άν δεις στον πίνακα του μέρους Β΄(προϋποθέσεις) της νομοθεσίας θα δεις ότι στις κτιριολογικές προϋποθέσεις έχει κουτάκι στο οποίο πρέπει να βεβαιώσεις ότι ο χώρος είναι κύριας χρήσης προοριζομενος για ΚΥΕ. Η υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού συνοδεύεται από αυτόν τον πίνακα όπου μαρκάρεις ότι ισχύει. Αυτό είναι σαν βεβαίωση, -
Καταρχάς, δεν μας έχεις βάλει την ιδιότητά σου. Κατά δεύτερο πες του "επιθεωρητή" ISO, ότι λέει ότι μπούρδα του κατέβει, αν πράγματι αυτά είπε. Για πες μου, πως "αδειοδοτούνται" πλαστικές δεξαμενές? Αυτό που μάλλον ειπώθηκε είναι ότι πιθανώς ζητάει πιστοποιητικό πυροπροστασίας που θα περιλαμβάνει όλους τους χώρους, και το λεβητοστάσιο και τον χώρο των δεξαμενών. Οι δεξαμενές πρέπει να βρίσκονται μέσα σε λεκάνη ασφαλείας, όχι απαραίτητα σε άλλον ιδιαίτερο χώρο εκτός του λεβητοστασίου. Πάνω από τον καυστήρα αλλά και πάνω από τις δεξαμενές πρέπει να τοποθετηθύν πυροσβεστήρες οροφής. Κι αν θες να είσαι πλήρως καλυμένος τοποθετείς και σύστημα αυτόματης πυρανίχνευσης στο λεβητοστάσιο και στις δεξαμενές. Αυτά! Για τη "νομική" υποχρέωση φωτιστικών αντιεκρηκτικού τύπου δεν σχολιάζω. Καλό είναι να αναφέρει το συγκεκριμένο νόμο (που δεν υπάρχει), όταν μιλάει για νομική υποχρέωση.
-
Κατέβασε από τη διαύγεια την εγκύκλιο 13929/929 (ΑΔΑ: ΒΙΚ51-ΕΞΝ) που περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία και όλα τα δικαιολογητικά για έκδοση βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης λειτουργίας και βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων. Μέσα στα απαιτούμενα διακιολογητικά απαιτείται και βεβαίωση από τον Φορέα Αποχέτευσης για την επεξεργασία των απόνερων και τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο. Δεν είναι δυνατόν ο φορέας αποχέτευσης να σου δώσει τέτοια βεβαίωση αν πας να συνδεθείς απευθείας με το δίκτυο αποχέτευσης χωρίς μία επεξεργασία των αποβλήτων του πλυντηρίου, που θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα. Είναι δυνατόν να συνδεθείς κατευθείας με την αποχέτευση? Ποιος στο είπε αυτό? Περιβαλλοντική Μελέτη πράγματι δεν χρειάζεσαι αλλά χρειάζεσαι Υπεύθυνη Δήλωση συμμόρφωσης με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Πήγαινε σε ένα μηχανικό να αναλάβει την υπόθεση.
-
Το μέγεθος του συλλέκτη είναι τυποποιημένο μέχρι κάποια καθορισμένη δυναμικότητα παροχής αποβλήτων (δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς πόσο) δηλαδή μέχρι κάποιας δυναμικότητας πλυσίματος αυτοκινήτων το μήνα. Είναι ένα νούμερο πάντως που είναι αρκετά μεγάλο και καλύπτει τις συνήθεις δυναμικότητες πλυντηρίων αυτοκινήτων. Εάν στη μελέτη αναφέρεις τη δυναμικότητα του πλυντηρίου και καλύπτεται από τη συγκεκριμένη, τότε ένας τυποποιημένος συλλέκτης αρκεί. Εάν η δυναμικότητα ενός πλυντηρίου είναι μεγαλύτερη ή εάν πλένονται και βαρέα οχήματα, τότε πράγματι χρειάζεσαι επιπλέον μελέτη και διαστασιολόγηση.
-
Η ΕΥΔΑΠ (στην Αθήνα τουλάχιστον) έχει τυποποιημένα σχέδια βορβοροελλαιοσυλλεκτών (δύο τύποι). Χονδρικά ένας βορβορ.......... έχει 3 με 3.5 μέτρα μήκος, 1 μέτρο πλάτος και 1,85 μέτρα βάθος. Αυτές είναι πάνω κάτω οι ελάχιστες διαστάσεις. Ο βοροβορ..... μπορεί να γίνει ή στο υπόγειο ή θαμένος κάτω από την επιφάνεια της πρασιάς του μαγαζιού (αν υπάρχει). Πήγαινε στην αρμόδια υπηρεσία αποχέτευσης να σου πει τις προδιαγραφές για τη μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης υγρών βιομηχανικών αποβλήτων που θα χρειαστείς. Δεν υπάρχουν ξεχωριστοί νόμοι για πλυντήρια και λιπαντήρια. Ένας είναι ο νόμος. Έχει συζητηθεί και αλλού το θέμα.
-
Και κατάστημα και γραφείο κάνει. Πέρα από την τουαλέτα τίποτε άλλο.
-
Τι άλλη πληροφόρηση θέλεις? Ισχύει αυτό που σου είπαν οι αρμίδιοι υπάλληλοι του Δήμου. Από την στιγμή που δεν προσφέρεις τίποτα, ούτε τρόφιμα, ούτε αναψυκτικά, παρά μόνο συγκεντρώνονται άνθρωποι έτσι σκέτα, δεν απαιτείται καμία άδεια. Τι άδεια θέλεις? Μπορείς να συμπεριλάβεις το μαγαζί σου σε κάποια από τις δραστηριότητες της νομοθεσίας για ΚΥΕ?
-
Δες την απόφαση Δ3/14858 (ΦΕΚ 477/Β/1993). Δεν θα αδειοδοτηθεί ξεχωριστά ο χώρος αποθήκευσης φιαλών υγραερίου, απλώς θα συμπεριληφθεί στο Πιστοποιητικό Πυροπροστασία του πρατηρίου.
-
Μεταβίβαση άδειας λειτουργίας πρατηρίου καυσίμων
κόκκινος replied to zio7's θέμα in Άδειες-Διαδικασίες
Θα χρειαστεί τροποποίηση της άδειας λειτουργίας μετά από εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών. Γενικά ότι μεταβολή γίνεται θέλει τροποποίηση της άδειας λειτουργίας. Σαφώς, τα λοιπά πιστοποιητικά (Περιβάλλον, Πυρασφάλεια) πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένα και προσαρμοσμένα στις σημερινές απαιτήσεις, βέβαια. -
Μεταβίβαση άδειας λειτουργίας πρατηρίου καυσίμων
κόκκινος replied to zio7's θέμα in Άδειες-Διαδικασίες
Όπως θα είδες και από τα δικαιολογητικά, το μόνο που απαιτείται από τον μηχανικό σε αυτή την περίπτωση είναι τεχνική έκθεση στην οποία δηλώνει τον αριθμό και τον όγκο των δεξαμενών και ότι ουδεμία αλλαγή επήλθε στις εγκαταστάσεις του πρατηρίου, μία σελίδα δηλαδή. Εκτίμησε εσύ και πάρε ότι νομίζεις. -
Έγκριση ΠΠΔ για εγκατάστάσεις κάτω από 10kw από το βιομηχανίας
κόκκινος replied to kpipis's θέμα in Περιβαλλοντικά
Εγώ γνωρίζω ότι κάτω από 10 kw δεν απαιτείται κανενός είδους αδειοδότηση, εκτός αν το απαιτεί η αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης. Καταθέτεις το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για τη δραστηριότητα και αναλόγως σου απαντάει το Ανάπτυξης. Συνήθως η απάντηση είναι ότι κάτω από 10 kw δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, αλλά μπορεί κατά περίπτωση, αν κρίνει ότι η δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα οχλούσα ή επικίνδυνη , να ζητήσει ΠΠΔ ή Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας ή Χρήση Γης, κ.ο.κ. Επίσης, οι ΠΠΔ για μεταποιητικές δραστηριότητες κατατίθονται μόνο στο Ανάπτυξης, το ΥΠΕΚΑ δεν νομίζω να έχει καμία δουλειά, γιατί ανακατεύεις το ΥΠΕΚΑ? -
Μεταβίβαση άδειας λειτουργίας πρατηρίου καυσίμων
κόκκινος replied to zio7's θέμα in Άδειες-Διαδικασίες
Μπες στη σελίδα του υπουργείου μεταφορών επικοινωνιών και κατέβασε το έντυπο Μ34 που είναι η αίτηση για τη μεταβίβαση που θες μαζί με τα δικαιολογητικά. -
Πώληση καυσόξυλων (εμπόριο στερεών καυσίμων)
κόκκινος replied to adadim's θέμα in Λοιπές Αδειοδοτήσεις
Εγώ συνάδελφοι απ΄ότι ξέρω, οι μάντρες καυσόξυλων -που συνήθως είναι υπαίθριες, δεν έχω δει κλειστό χώρο πώλησης ξύλων- θεωρούνται αποθήκες και μάλιστα υπαίθριες αποθήκες. Για τέτοια περίπτωση έχω κάνει μελέτη πυροπροστασίας με την διάταξη 6/96 περί λήψης μέτρων πυροπροστασίας σε αποθήκες (άρθρο 7, υπαίθριες αποθήκες). Αν τώρα υπάρχει στο χώρο και μία πριονοκορδέλα και μία πρέσσα για τεμαχιασμό, αν είναι κάτω από 10 kw, τότε δεν απαιτείται καν άδεια λειτουργίας. Επομένως, αν έχουνε νόημα κάποιοι έλεγχοι, αυτοί λογικά πρέπει να αφορούνε τη λήψη μέτρων ή και πιστοποιητικού πυροπροστασίας. Να ζητείται άδεια λειτουργίας για μάντρες καυσόξυλων, το θεωρώ παράλογο. -
Ανιχνευτής εκρηκτικού μίγματος υγραερίου ή / και ασετυλίνης
κόκκινος replied to Cortex's θέμα in Πυροπροστασία
Η ουσιώδης διαφορά μεταξύ υγραερίου και ασετυλίνης είναι ότι το πρώτο είναι βαρύτερο από τον αέρα ενώ η δεύτερη ελαφρύτερη από αυτόν. Έτσι, ενώ οι ανιχνευτές υγραερίου πρέπει να τοποθετούνται σε χαμηλό επίπεδο, αυτοί της ασετυλίνης πρέπει να τοποθετούνται ψηλά. Κι επειδή, δεν υπάρχουν απλοί ανιχνευτές ασετυλίνης στο εμπόριο, η δουλειά γίνεται μία χαρά με απλό ανιχνευτή φυσικού αερίου, το οποίο κι αυτό είναι ελαφρύτερο του αέρα και έχει χαμηλό όριο εκρηκτικότητας (LEL)1,5%. Η ασετυλίνη έχει LEL 2,5%. Συνεπώς, ένας ανιχνευτής φυσικού αερίου "πιάνει" την συγκέντρωση της ασετυλίνης πριν αυτή φτάσει καν στο 2.5%. -
Ψάξε την τελευταία υγειονομική νομοθεσία 96967/2012 (ΦΕΚ 2718/Β/2012). Εκεί θα δεις ότι έχουν καταργηθεί οι κατηγορίες αναψυκτήριο, οβελιστήριο, κ.ο.κ. και έχουν αντικατασταθεί με επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μαζικής εστίασης πρόχειρου ή πλήρους γεύματος. Μπες στη νομοθεσία και θα τα βρεις όλα, ακόμη και την αντιστοίχιση με τις παλιές κατηγορίες. Όσον αφορά την πυροπροστασία, υπάγεσαι πάντα στους χώρους συνάθροισης κοινού, αυτό δεν αλλάζει.
-
Θα καταθέσεις φάκελο στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών για έγκριση σχεδιαγραμμάτων με βάση την καινούργια κατάσταση και στη συνέχεια -εφόσον γίνει η έγκριση- τα δικαιολογητικά για τροποποίηση της άδειας λειτουργίας. Για τις καταργούμενες αντλίες θα αιτηθείς την σφράγιση τους από τη Δ/νση Μεταφορών. Όσον αφορά τις δεξαμενές που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, εφόσον συνεχίζουν να υπάρχουν στον ίδιο χώρο -υποθέτω πως υπάρχουν- πρέπει να διασφαλίσεις την άσφάλειά τους ή μπαζώνοντάς τις ή κάνοντας τις gas free από πιστοποιημένο συνεργείο το οποίο και να σου δώσει την πιστοποίηση. Έτσι μόνο το Μεταφορών αναγνωρίζει ότι οι δεξαμενές είναι πλέον αδρανοποιημένες (και όχι καταργούμενες, δεν είναι η σωστή έκφραση). Το μπάζωμα ή το σφράγισμα πρέπει να γίνει και για τα φρεάτια των αντίστοιχων δεξαμενών.