Μετάβαση στο περιεχόμενο

Pavlos33

Συντονιστής
  • Περιεχόμενα

    17.842
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    372

Everything posted by Pavlos33

  1. Η αναφορά γίνεται στο νέο πρόγραμμα "σπίτι μου ΙΙ" για το οποίο προαναγγέλεται μειωμένη επιδότηση επιτοκίου σε σχέση με το πρώτο και βεβαίως αποτελεί μειονέκτημα για την ευκολία χρηματοδότησης.
  2. Για τους κλειστούς χώρους σωστά το θέτεις . Έχουν επιφάνεια <25 τμ. Για την βεράντα η λογική είναι απλή. Μεταφέρονται φορτία στο έδαφος και όχι στο κτίριο. Για το τυπικό βάλε το ια. ια) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο δεν επιφέρει αύξηση των κατακόρυφων φορτίων άνω του 20% για κατηγορία σπουδαιότητας Σ2 σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ) και 10% για κατηγορίες σπουδαιότητας Σ3 και Σ4 για τη διηρημένη ιδιοκτησία αυτή ή το ανεξάρτητο κτίριο,
  3. Ναι η μπαζωμένη βεράντα δεν είναι εξώστης να "κρέμεται" για να μας απασχολεί η στατική λειτουργία του. Έχεις μια κατασκευή η οποία ουσιαστικά (και τυπικά) αποτελεί διαμόρφωση εδάφους. Άρα, αντιλαμβάνεσαι την διαφορά.
  4. @K-KΣτο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 άρθρου 29 αναφέρεται ότι: Για εργασίες που εμπίπτουν στις περιπτώσεις α΄ έως η΄, ιθ΄, λ΄, λδ΄ και λε΄ δεν ισχύει το όριο του προϋπολογισμού των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ και για την εκτέλεσή τους απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ανεξαρτήτως προϋπολογισμού. Για τις εργασίες των υπόλοιπων περιπτώσεων οι οποίες εκτελούνται είτε συνδυαστικά είτε μεμονωμένα και εφόσον ο συνολικός προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (25.000) υπολογιζόμενος σύμφωνα με το Παράρτημα Β του ν.4495/2017, ανά οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας σύμφωνα με την περίπτωση θ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας απαιτείται και για την εκτέλεση εργασιών, αν τούτο προβλέπεται σε ειδικότερες διατάξεις, καθώς και για τη νομιμοποίηση οποιασδήποτε εργασίας που προϋποθέτει την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης. Από την διατύπωση που γίνεται ("των υπόλοιπων περιπτώσεων) είναι σαφές ότι οι 25.000 αφορούν τις υπόλοιπες περιπτώσεις (εργασίες) του άρθρου 29 και όχι αυτές που θα αναγράψεις και αφορούν το άρθρο 30 (εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση οποιασδήποτε μορφής άδεια). Αν δεν αισθάνεσαι ασφαλής με αυτό, απλά μπορείς να εκδόσεις και μια βεβαίωση άρθρου 30 για τις εργασίες αυτές.
  5. Ακριβώς. Θα το απαλλάξεις με βάση τα κριτήρια που αναφέρεις. Ο εξώστης σε κτίριο του 68 κατασκευάστηκε το 93; Μήπως εννοείς μπαζωμένη βεράντα και όχι εξώστη;
  6. Το πρόγραμμα σπίτι μου 1 δυστυχώς το μόνο που κατάφερε είναι να στρεβλώσει την αγορά διαμερισμάτων-κατοικιών μεγάλης παλαιότητας και μέσα στο πρώτο χρονικό διάστημα εφαρμογής του, οι τιμές των παλαιών κατοικιών να έχουν εκτοξευτεί κατακόρυφα. Φυσικά μετά από μήνες που τελείωσε το πρόγραμμα οι τιμές των παλιών "σαπακίων" επανήλθαν σχεδόν στο επίπεδο που ήταν πριν το πρόγραμμα (ο ορισμός στρέβλωσης-φούσκας της αγοράς). Επομένως το όφελος που πήγε να δημιουργηθεί από το πρόγραμμα χάθηκε λόγω στρέβλωσης τιμών. Πριν το πρόγραμμα, για παράδειγμα ένα διαμέρισμα 80 τμ, 50 ετών έστω ότι αγοράζονταν με 1.400 Ε/τμ 112.000 Ευρώ και μετά το πρόγραμμα πήγε στις 2000-2200 Ε/τμ 168.000 Ευρω. Άρα, στην πρώτη περίπτωση, χωρίς πρόγραμμα ήθελε κάποιος ένα δάνειο 110.000 Ευρώ με έστω 5,5% επιτόκιο και μετά το πρόγραμμα ήθελε δάνειο 168.000 με έστω το μισό επιτόκιο (βάζω 50% επιδότηση). Δεν οδηγεί κάπου όλο αυτό καθώς εν όψει του νέου προγράμματος υπάρχει η εμπειρία από το προηγούμενο για το τι ακριβώς να περιμένουμε. Η διαθρωτικές αλλαγές που σχεδιάζονται σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (ειδικά ο χρόνος που χρειάζεται στον δικαιούχο μέχρι να βρει το ακίνητο). Όλοι όσοι ασχολούμαστε με ακίνητα γνωρίζουμε ότι από το καλοκαίρι που ξεκίνησαν οι διαρροές για νέο πρόγραμμα, πάγωσαν σχεδόν ολοκληρωτικά ο πωλήσεις παλαιών διαμερισμάτων καθώς οι ιδιοκτήτες "ακονίζουν" τα δόντια για να αυξήσουν υπέρογκα τις ζητούμενες τιμές πώλησης όπως έκαναν και στο προηγούμενο. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει στο νέο πρόγραμμα να αφεθεί ελεύθερη η παλαιότητα (στο πρόγραμμα 1 τα επιλέξιμα ήταν με άδεια προ του 2007) και ένα μειονέκτημα που διαφαίνεται σε σχέση με το πρώτο πρόγραμμα είναι η μικρότερη επιδότηση επιτοκίου (75% στο πρώτο, 50% στο νέο). Επιπλέον, ένα ακόμη πρόβλημα (όπως και σε όλα τα στεγαστικά δάνεια άλλωστε) είναι η ίδια χρηματοδότηση μέσω του δείκτη L.T.V (ποσοστό χρηματοδότησης) όπου σε ένα τυπικό στεγαστικό φτάνει το 80% της εμπορικής αξίας που προκύπτει από την εκτίμηση της τράπεζας, ενώ στο πρόγραμμα σπίτι μου ήταν στο 90% κάτι που σημαίνει ότι με μια εμπορική αξία 150.000 Ευρώ η 13.500 θα έπρεπε να υπάρχουν στον δικαιούχο από δικά του χρήματα. Ίσως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα δανείου στο 100% της εμπορικής αξίας.
  7. Καλημέρα και καλώς ήρθες στο φόρουμ. Τι εννοείς γράφοντας ότι η στέγη μετράει στην κάλυψη; Η προεξοχές της στέγης εκτός περιγράμματος τοίχων (μαρκίζα) είναι στην κατηγορία του προστεγάσματος. Κάνεις νομιμοποίηση με βάση το σύνολο των διατάξεων του ΓΟΚ 85 ή του ΝΟΚ; Είναι ιδιαιτέρως βοηθητικό για να λάβεις απαντήσεις αν ανεβάσεις τα σχέδια.
  8. Από το Δ.Κ φαίνεται ότι ο χώρος για τον οποίο ρώτησες ότι αφαιρείται από δόμηση και κάλυψη. Επισυνάπτω το σχέδιο με σημειωμένο τον χώρο. Η άδεια εκδόθηκε προ ΓΟΚ 85 κατά πάσα πιθανότητα καθώς δεν χαρακτηρίζει χώρους ως Η.Χ ενώ στο Δ.Κ αναφέρεται το σύστημα πτερύγων (αναφέρεται στο ΦΕΚ 138 /Δ/81 που αφορά τους προ 23 οικισμούς). Αν πρόκειται να συντάξεις Δ.Κ για τακτοποίηση αυθαιρέτων μπορείς είτε να τον χαρακτηρίσεις ως Η.Χ είτε να τον περιγράψεις γενικώς ως στεγασμένη βεράντα διαφεύγοντας από την αυστηρή ορολογία του ΓΟΚ καθώς δεν εκδίδεις Ο.Α. Αν όμως πας να εκδόσεις αύριο Ο.Α τότε θα ασχοληθείς και θα τον χαρακτηρίσεις π.χ ως Α.Η.Χ (αν πληροί τα κριτήρια του ορισμού κατά ΝΟΚ). δ.κ.pdf
  9. Μήπως μπορείς να ανεβάσεις το στέλεχος να καταλάβουμε το σημείο που διαπιστώνεις το πρόβλημα; Όπως ειπώθηκε, αν η άδεια αναγράφει ως τίτλο ανέγερση κύριο ξενοδοχειακού καταλύματος τεσσάρων αστέρων για παράδειγμα, δεν έχεις κάτι άλλο να ψάξεις. Τα υπόλοιπα φαίνονται στις εγκρίσεις και τις εγκεκριμένες μελέτες.
  10. Για να γίνει τέτοια συζήτηση θα πρέπει να διαθέτουμε κατόψεις και δ. κάλυψης της άδειας. Ο Η.Χ είναι όπως στον σχεδίασα. Τα υπόλοιπα είναι εξώστες.
  11. Το θέμα κλειδώνεται λόγω μη συμμόρφωσης του ερωτώντος με τους κανόνες συμμετοχής. Pavlos 33
  12. @avgoust H συμβολαιογράφος ορθώς σου απάντησε. Εξάλλου στο τοπογραφικό σου θα δήλωνες ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (λόγω του "ΑΝ"). Από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με γεωργική περιοχή είναι σφάλμα στο χάρτη που ξεχάστηκε. Κάνε ότι σου λέει ο συνάδελφος για να αρθεί ο χαρακτηρισμός ΑΝ και να μπορέσει μετά να γίνει η μεταβίβαση.
  13. Καλημέρα. Ξεκινάμε από το τοπογραφικό για έκδοση της Ο.Α. Αυτό το τοπογραφικό ταυτίζεται με την υφιστάμενη κατάσταση του οικοπέδου; Αν ναι, η άδεια εκδόθηκε κανονικά και δεν έχει πρόβλημα. Αναφέρεις ότι το 2022 έγινε μεταβιβαστικό συμβόλαιο λαμβάνοντας υπόψη περίγραμμα κτηματολογίου (είναι σε φάση κτηματογράφησης ή λειτουργεί Κτηματολόγιο;). Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο έγινε αυτό και αν στο τοπογραφικό εμφανίστηκε το κτίριο και δηλώθηκε η οικοδομική άδεια; Τι είδους βεβαίωση Ν. 4495/17 δόθηκε το 2022;
  14. @Dimitris Tzo Άλλο πράγμα είναι ο κατ' ονομασία κοινόχρηστος και άλλο ο αναγνωρισμένος κοινόχρηστος με Φ.Ε.Κ. Παράλογα είναι πολλά στη χώρα που ζούμε δυστυχώς. Ανέμενε την απάντηση του συναδέλφου που απευθύνθηκες.
  15. Καλημέρα. Εννοείς αν θα το βάλεις με Υ.Δ /Υ.Κ. Η απάντηση είναι "όχι". Το θέμα που μας προβληματίζει είναι η καμινάδα, όταν περνάει μέσα από Κ.Χ οικοδομής με σύσταση Ο.Ι.
  16. Καλημέρα. Πιθανώς με την έννοια νομιμοποίηση να αναφέρεσαι σε υπαγωγή (τακτοποίηση) Ν. 4178 ή ν. 4495. Μια άλλη παράμετρος είναι εάν σήμερα το ακίνητο είναι οικοδομήσιμο (βλ. σχετική απόφαση ΣτΕ 176/23 για τα εκτός σχεδίου ακίνητα στερούμενα προσώπου σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο). Ακόμη ένα θέμα είναι εάν το κτίσμα παραβιάζει πολεοδομικές διατάξεις (πχ παραβίαση οικοδομικής γραμμής, μέτρα ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας κλπ) λόγω των οποίων δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια. Επομένως, ο συντελεστής δόμησης (επιτρεπόμενη δόμηση) δεν είναι η μοναδική παράμετρος. Την απάντηση θα στην δώσει ο μηχανικός που θα επισκεφθείς στο γραφείο του.
  17. To κτίριο σαφώς δεν είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο, αλλά η όλη ενέργεια παραπέμπει σε θέμα επικινδύνως μεθοδευμένο. Συμφωνώ με την τοποθέτηση του συναδέλφου @kfil
  18. Αυτό ακριβώς έχω αναφέρει παραπάνω. Ποιος να τολμήσει να σε κρίνει (ο ενικός μεταξύ συναδέλφων επιτρέπεται). Έχεις όλο το σεβασμό μας συναδέλφισσα και μεγάλη μας τιμή που βρίσκεσαι στο φόρουμ. Όταν με το καλό αποκατασταθεί η βλάβη δώσε μας και τις υπόλοιπες πληροφορίες, καθώς ο "πονηρός' κρύβεται στις λεπτομέρειες.
  19. Θα τρελαθούμε τελείως... Θα θέλαμε να δούμε και τα "σχετικά" στο πάνω μέρος του εγγράφου. Τι επικαλείται;
  20. Ίσως ένα από τα καλύτερα του αγαπημένου μας Νίκου. Καλό είναι που και που να τον θυμόμαστε. Πέρασαν ήδη 13 χρόνια από τον θάνατό του.
  21. Καλησπέρα. Θα ήθελες να αναλύσεις περισσότερο αυτό που θέλεις να ρωτήσεις καθώς με την τρέχουσα διατύπωση δεν βγαίνει νόημα;
  22. @ΓΥΠΑΡΗ ΜΑΡΙΑ Στο ίδιο γραφείο μηχανικού στο οποίο θα απευθυνθείτε για αρχή θα πρέπει να γίνει τοπογραφικό διάγραμμα. Πολλές φορές έχουμε στο συρτάρι μας ένα παλαιότερο τοπογραφικό διάγραμμα (π.χ από ένα συμβόλαιο που κάναμε ή μια αποδοχή κληρονομιάς) και στο μεταξύ οι όροι δόμησης μπορεί να έχουν αλλάξει και άλλα υπολογίζουμε και άλλα να μας βγουν τελικά. Σε κάθε περίπτωση ισχύει ότι αναφέρει ο συνάδελφος παραπάνω.
  23. Η συζήτηση για το άρθρο 16 Ν. 5142/24 γίνεται εδώ
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.