arina
-
Περιεχόμενα
36 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
Τύπος περιεχομένου
Profiles
Φόρουμ
Downloads
Gallery
Ειδήσεις
Media Demo
Αγγελίες
Store
Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από arina
-
-
Έχει ιστορία ο κλάδος των Μηχανικών, το ΤΕΕ, οι Πολεοδομίες. Όποιος την διαβάσει θα καταλάβει. Οι άδειες με ευθύνη Μηχανικού είναι Νόμος της χούντας, που επιστρέφει και δεν ντρέπεται κανείς γι αυτό. Οι Πόλεοδομίες δεν υποβαθμίστηκαν απο μόνες τους, δεν τις υποβάθμισαν οι υπάλληλοι, τις υποβάθμισε το Κράτος. Το ΤΕΕ δεν μπορεί να λειτουργεί προστατεύοντας μόνο τα εισπρακτικά του συμφέροντα, και τίοπτε άλλο. Τελευταίο παράδειγμα η ρύθμιση των η/χ. Για το μόνο που ενδιαφέρθηκε ήταν το ποσοστό που θα εισέπρατε το ίδιο.
-
Μην ψάχνεστε. Το Πολεοδομίες τέλος σημαίνει Τέλος για τους Μηχανικούς. Οι παλιοί το έχουμε ξαναζήσει στο πετσί μας. Αυτοί υποβάθμισαν τις Πολεοδομίες για την δική τους εξυπηρέτηση, και εμείς πατήσαμε την πεπονόφλουδα. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει νέος αγώνας απο την αρχή. Όλα τα υπόλοιπα λεπτομέρειες διαδικασίες κλπ είναι για να μην ασχοληθούμε με το πρόβλημα επί της ουσίας, αλλά να χαθούμε διαβάζοντας τις λεπτομρειες.
-
Δουλειά τέλος για τους Μηχανικούς. Αυτή είναι η ουσία. Όταν επιστρέφει Νόμος της χούντας, σημαίνει τέλος.
--------
διάβασα αυτό νομιζω ότι είναι χρήσιμο σε όλους μας
- 1
-
Ο Σηφουνάκης ζήλεψε τις δόξες της χούντας...
και εις ανώτερα...
Έχει δίκαιο. Τις ζήλεψε και αγωνίζεται να τις εφαρμόσει. Και αγωνίζεται πολύ. Γιατί άραγε;
-
θα κάνεις νομιμοποίηση με 1512/85 για αλλαγή χρήσης , τροποποίηση όψεων και όποια άλλη τροποποίηση έγινε (αλλαγή διαρρύθμισης κλπ). Βάλε μόνο τα απαραίτητα, και να προσέξεις το πρόστιμο.
-
Η αλλαγή χρήσης μπορεί να έγινε αλλά δεν ενημερώθηκε η αρμόδια Πολεοδομία. Για το λόγο αυτό θα κάνεις αλλαγή χρήσης τώρα και νέα διαρρύθμιση η θα κάνεις νομιμοποίηση με 1512/1985 για αλλαγή χρησης και εργασίες διαρύθμισης. Πρόσεξε τα πρόστιμα
-
Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα (δημόσιος και ιδιωτικός) ουδέποτε λειτούργησε με επιστημονικά κριτήρια. Το επιστημονικό προσωπικό που απασχολούσε ήταν πάντα το ελάχιστο απαιτούμενο, και σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν ανύπαρκτο.
Στα Δημόσια έργα ποτέ δεν απασχολήθηκε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό (Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης) όπως ορίζουν οι προδιαγραφές των Τεχνικών Έργων. Παράδειγμα : Τα Ολυμπιακά έργα έγιναν με ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό ( τα Πούλμαν με εργάτες από Βουλγαρία, Ρουμανία) χωρίς ασφάλιση είναι γνωστά.
Στα ιδιωτικά έργα ισχύει ο Νόμος του ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ. Το αυθαίρετο στην Ελλάδα είναι Πολιτική επιλογή , είναι το δώρο της Πολιτείας στους εργολάβους. Ο Νόμος 3843/2010 είναι το βραβείο της Πολιτείας στους εργολάβους. «Χτίστε όπως θέλετε, πουλήστε, κερδίστε…..και κάποια στιγμή θα τακτοποιηθούν και κάποιες εκκρεμότητες που θα έχετε». Και ο Μηχανικός έχει μόνο τυπικό ρόλο. Φαντάζεται και νομίζει ότι ο ρόλος του είναι ουσιαστικός και επιστημονικός αλλά αν δεν κάνει την παράνομη σοφίτα, αν δεν κάνει το παράνομο υπόγειο ισόγειο και ότι άλλο ζητήσει ο ιδιοκτήτης ή ο εργολάβος απολύεται με τον χειρότερο τρόπο. Και στο τέλος δίνει την «Υπεύθυνη δήλωση» για να ηλεκτροδοτηθεί η οικοδομή.
Ο ρόλος λοιπόν του Μηχανικού στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένος γιατί αυτό εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Γι αυτό υποβαθμίστηκαν και οι Πολεοδομίες, και οι υπόλοιπες Κρατικές Υπηρεσίες που ασχολούνται με την κατασκευή.
Τα ΤΕΙ μπορεί να δημιουργήθηκαν με Γερμανικά πρότυπα στα χαρτιά , αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στον τεχνικό επαγγελματικό χώρο, γιατί ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα δεν έχει τα Γερμανικά πρότυπα. Στην «πίτα» των κατασκευών χρησιμοποιούνται για λόγους εξυπηρέτησης των οικονομικών κατασκευαστικών μεγαλοσυμφερόντων. Και για τα συγκεκριμένα συμφέροντα δεν ενδιαφέρονται καθόλου αν είναι ανώτατα ή ανώτερα. Τον «τίτλο Ανώτατα» τον δώσανε, αλλά μόνον αυτόν. Είναι γνωστό πως χρησιμοποιήθηκαν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ στο Κτηματολόγιο. Για να κερδίσουν οι Ανάδοχες Εταιρείες περισσότερα.
Και δημιουργούν «τεχνικές εντάσεις» , και ότι δήθεν φταίει το ΤΕΕ (λες και αυτά είναι εκτός ΤΕΕ) , και ότι φταίνε οι Πανεπιστημιακοί (λες και δεν υπάρχουν Πανεπιστημιακοί που απασχολούνται στις κατασκευαστικές εταιρείες), η δεν υπάρχουν καθηγητές των ΤΕΙ που απασχολούνται σε αυτές , και κρατούν τους απόφοιτους των ΤΕΙ ομήρους με χαμηλούς και αναξιοπρεπείς μισθούς, και τους τάζουν, αλλά μόνο τάζουν, και τους παραπλανούν ότι άλλοι φταίνε που δεν παίρνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους αναλογούν, και δεν τους λένε την αλήθεια «ότι σας δημιουργήσαμε για την δική μας εξυπηρέτηση, γιατί θέλαμε να έχουμε τεχνικό επιστημονικό προσωπικό με χαμηλές αμοιβές».
Και όσο ο κατασκευαστικός κλάδος λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η κατάσταση θα διαιωνίζεται.
Η δημιουργία λοιπόν του «Ενιαίου Φορέα» με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα ο Κατασκευαστικός κλάδος (Δημόσιος και Ιδιωτικός) δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα των Μηχανικών (αποφοίτων Πολυτεχνείων, ΤΕΙ, κλπ) αντίθετα θα δημιουργήσει νέα και μεγαλύτερα προβλήματα. Διότι μέσα από τον «Ενιαίο φορέα» τα κατασκευαστικά μεγαλοσυμφέροντα θα συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, να δημιουργούν «τεχνητές εντάσεις» και με τον τρόπο αυτό να εξυπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα.
Για να δημιουργηθεί λοιπόν ο «Ενιαίος Επιμελητηριακός Φορέας Μηχανικών» πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν θέματα που αφορούν : να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες των Μηχανικών (Αρχιτεκτόνων- Τοπογράφων-Πολιτικών Μηχανικών- Μηχανολόγων κλπ) που είναι εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ , να καθοριστούν οι αρμοδιότητες, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αποφοίτων ΤΕΙ, να καθοριστούν οι αρμοδιότητες τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των υπόλοιπων εμπλεκομένων στην κατασκευή (απόφοιτοι Μικρού Πολυτεχνείου και άλλων σχολών) . Μόνον έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ο «Ενιαίος Φορέας».
Όλοι σε έναν «Φορέα» και μετά ξεκαθαρίζουμε τις αρμοδιότητες με την Δημιουργία διάφορων Επιτροπών –Συμβουλίων κλπ ( από Επιτροπές και Συμβούλια έχουμε κακή πείρα) μόνο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση δεν έχει σκοπό.
-
Το πρόστιμο αυθαιρέτου αφορά το ακίνητο. Απο το 2008 που έγινε η καταγγελία αυθαιτέτου δεν έχει γίνει ακόμη αυτοψία απο την Πολεοδομία; Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο χρεώνεται στον ιδιοκτήτη του ακινήτου κατά τον χρόνο της αυτόψίας. Τα υπόλοιπα αφορούν τα Πολιτικά Δικαστήρια
-
Προς apostol Όταν κάποιος διαβάζει ένα κείμενο και αντιδρά με τον τρόπο που αντέδρασες υπάρχουν δύο λόγοι: ή δεν μπορεί να κατανοήσει ένα κείμενο λόγω έλλειψης Γενικής Μόρφωσης (η οποία δεν έχει καμιά σχέση με το επίπεδο σπουδών) και φαντάζεται προσβολές - υποβαθμίσεις και διάφορα άλλα που δεν έχουν καμία σχέση με το νόημα που εκφράζει το κείμενο, ή είναι κάποιος που βλέπει μόνο το στενό επαγγελματικό του περιβάλλον και μόνο αυτό αναγνωρίζει αποκομμένο από οποιαδήποτε Πολιτική, κοινωνική και οικονομική σχέση.
Το πώς το Κράτος και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, χρησιμοποιούν τους απόφοιτους των ΤΕΙ δεν σε ενόχλησε και δεν σε έβαλε σε σκέψεις; Το ΤΕΕ παίζει τον δικό του ρόλο , δεν νομοθετεί όμως. Και οι Νόμοι όταν κατεβαίνουν στην Βουλή συνοδεύονται από μία «Αιτιολογική Έκθεση» στην οποία περιέχεται η Πολιτική απόφαση του εκάστοτε Νόμου. Αυτή την Αιτιολογική έκθεση αν αναλύσουμε θα δούμε πως εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα πως εφαρμόζονται οι Νόμοι και ποιους εξυπηρετούν. Στην προκειμένη δε περίπτωση η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που πάντα εξυπηρετούσε την εξουσία και όχι τους πολίτες από ότι φαίνεται έχει πλήρως πετύχει.
Προς GeorgeS Διαβάζω στο κείμενό σου «Αυτό βέβαια δεν άρεσε καθόλου στους γραβατοφορεμένους τεμπέληδες του ΤΕΕ και σε πληθώρα μελών που μ' ένα βαρέλι λάδι είχαν εξαγοράσει τα πτυχία τους κυρίως από την Ιταλία και αυτοπροβάλονταν ως διπλωματούχοι υπερμηχανικοί ανωτέρας φυλής.»
Ξέρεις ο φανατισμός που συνοδεύεται με πεποιθήσεις τέτοιου είδους ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν.
-
Apostol
Όταν διαβάζεις ένα κείμενο πρέπει να δείχνεις μεγαλύτερη προσοχή. Ο "ελιτισμός" επιστρέφεται
-
Εγώ μίλησα για Πολιτικές αποφάσεις, και για το πως "Το Κράτος και τα οικονομικά συμφέροντα που υποστηρίζει χρησιμοποίησε ....." και συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους εμπλεκόμενους πτυχιούχους στην κατασκευή για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Τους Νόμους δεν τους έκανα εγώ! Δεν προσβάλω κανέναν. Άλλοι μας προσβάλουν επιβάλοντας μας τους δικούς τους αγοραίους κανόνες.
-
Διαβάζω εδώ και λίγες μέρες το θέμα και διαπιστώνω ότι αυτοί που επέλεξαν εδώ και πολλά χρόνια να μην είναι διακριτοί οι ρόλοι Τοπογράφων- Αρχιτεκτόνων – Πολιτικών Μηχανικών – Μηχανολόγων των ΑΕΙ πέτυχαν τον στόχο τους, και εξυπηρέτησαν τους σκοπούς τους. Μία ειδικότητα για όλες τις δουλειές. «Άλλο να έχω να πληρώνω 4 το λιγότερο, λέει ο εργολάβος, και άλλο έναν, πως θα πιέσω 4 να κατεβάσουν τις αμοιβές τους ο ένας είναι πιο εύκολο». Το ίδιο ισχύει και στα Δημόσια έργα. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος βάσει του Προϋπολογισμού του έργου να έχει τους ανάλογους Μηχανικούς Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις ανάλογες ειδικότητες, όπως επίσης και ανάλογους Εργοδηγούς Ανώτερης Εκπαίδευσης με τις ανάλογες ειδικότητες. . Προσλαμβάνει έναν για όλες τις δουλειές.
Και εμείς τσακωνόμαστε μεταξύ μας, αντί να συνεργαστούμε όπως οφείλουμε, σεβόμενοι ο καθένας την ειδικότητα του άλλου. Η κόντρα μεταξύ Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, που γεννιέται στο Πανεπιστήμιο, κρατάει χρόνια.
Και πριν από μερικά χρόνια προέκυψε και το «πρόβλημα» των αποφοίτων των ΤΕΙ. Το Κράτος δημιούργησε τις σχολές των ΤΕΙ χωρίς να καθορίσει με σαφήνεια τον επαγγελματικό τους προορισμό. Και ο επαγγελματικός τους προορισμός δεν είναι σαφώς να αντικαταστήσουν τους αποφοίτους των ΑΕΙ. Και δεν προσδιορίστηκε με σαφήνεια γιατί εξυπηρετούσε συμφέροντα
Μεγαλοεργολάβων και εργοληπτών Δημοσίων έργων. Γιατί να έχουν εργοδηγούς με ανώτερη μόρφωση και ειδικότητα, «επιβαρύνει το κόστος των κατασκευών». Και χρησιμοποιήθηκαν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και καλλιεργήθηκε μία αντιπαλότητα με του απόφοιτους των ΑΕΙ χωρίς λόγο και αιτία.
Το Κράτος και τα οικονομικά συμφέροντα που υποστηρίζει χρησιμοποίησε τους απόφοιτους των ΤΕΙ για να υποβαθμίσει τις αμοιβές και την επιστημονική εργασία των απόφοιτων των ΑΕΙ , καλλιέργησε την νοοτροπία ότι «εμείς όλα τα ξέρουμε και όλα μπορούμε να τα κάνουμε, τι παραπάνω γνωρίζουν αυτοί που τελείωσαν το Πανεπιστήμιο» αλλά με τον τρόπο αυτό ουδέποτε θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου τους.
Και χρησιμοποιήθηκαν οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και καλλιεργήθηκε μια νοοτροπία «ελιτισμού» και υπεύθυνοι γι αυτό είναι και το Πανεπιστήμιο το ΤΕΕ και οι Σύλλογοι ότι «θα μας φάνε την δουλειά οι απόφοιτοι των ΤΕΙ , τι ξέρουνε αυτοί , εμείς τελειώσαμε Πανεπιστήμιο» .
Πρέπει να καταλάβουμε ότι στον Τομέα των Κατασκευών εμπλεκόμαστε όλοι ανάλογα με την επαγγελματική μας ειδικότητα. Αυτό που πρέπει να πετύχουμε είναι να γίνουν διακριτοί οι ρόλοι των εμπλεκομένων. Και να σεβόμαστε ο καθένας τον ρόλο του άλλου. Χρειάζονται και οι απόφοιτοι των Ανωτάτων σχολών και των Ανωτέρων. Αυτό που πρέπει να ζητήσουμε και να πετύχουμε είναι να καθοριστεί σε κάθε τεχνικό έργο, το απαραίτητο απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης και να επιδιώξουμε να τηρείται. Και να πείσουμε ότι μόνον έτσι εξασφαλίζεται η ποιότητα των κατασκευών.
- 2
-
Ο κώδικας αμοιβών των Μηχανικών δεν συμπεριλαμβάνει διεκπεραίωση. Υπολόγισε τον χρόνο απασχόλησης σου και ζήτησε μιά αμοιβή κατ΄αποκοπή
-
Ο εργολάβος δεν υπογράφει μελέτες και δεν μπορεί να αναλάβει επιβλέψεις. Άρα έχει κάποιους που θα το κάνουνε αυτό. Και έιναι "συνάδελφοι" που θα το κάνουνε. Δεν κατηγορώ κανένα αλλά η αλήθεια είναι αυτή.
-
Συνάδελφε την προσφορά με έκπτωση κλπ δεν την έκανε εργολάβος αλλά συνάδελφοι που κρύβονται πίσω απο αυτόν. Το κόλπο είναι παλιό. Πρόκειται λοιπόν για αντιδεοντολογική συμπεριφορά συναδέλφων.
Σ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν δύο δρόμοι: α)πληρώνεσαι για την δουλειά που έκανες μέχρι τώρα και αποχωρείς . Γιατί οι συνάδελφοι που λειτούργησαν με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσουν να σου δημιουργούν προβλήματα ώστε να σε αναγκάσουν να φύγεις απο την μέση. β) Κάνεις καταγγελία στο ΤΕΕ.
-
Tο τοπογραφικό είναι πολύ παλιό και συνήθως όταν το τοπογραφικό είναι προ του 80 υπολογίζεται και αμοιβή τοπογραφικού. Πρέπει να συνταχθεί τοπογραφικό με τις σημερινες προδιαγραφές. Στον χρονικό γράφουμε τον χρονικό προγραμματισμό των εργασιών και την επιμέτρηση των εργασιών.
-
Για χρματισμό όψεων με χρήση ικριωμάτων χωρίς αλλαγή όψεων δεν πληρώνεσαι καμία αποτύπωση αρχιτεκτονικών. Βγάζεις αναλυτικό προϋπολογισμό και πληρώνεσαι μόνο Αρχιτεκτονικά ΙΙΙ χρονικό και τεύχη προϋπολογισμού. Καταθέτεις τοπογραφικό διάγραμμα με δική σου υπογραφή, φωτογραφίες των όψων, τα σχέδια των όψεων, και τεχνική έκθεση.
-
Μήπως ξέρει κανείς αν το Μαρούσι δέχεται δηλώσεις ή περιμένει το ΦΕΚ . Ευχαριστώ
-
Αφου η οικοδομή έχει ηλεκτροδοτηθεί δεν μπορεις να κάνεις ούτε αναθεώρηση ούτε να πάρεις παράταση αδείας. Αφου οι εργασίες που υπολείπονται είναι μόνον εσωτερικές δες αν σε καλύπτουν οι εργασίες μικρής κλίμακας.
-
Το μόνο που μπορείς να κάνεις τώρα είναι να βρείς έναν Δικηγόρο με άριστες γνώσεις εμπράγματου οι οποίοι τις περισσότερες φορές συνεργάζονται με Μηχανικούς ειδικευμένους σε τέτοια θέματα, να του δώσεις όλα τα χαρτιά που αφορούν το θέμα και αφου τα μελετήσει να σου πεί την οδό που πρέπει να ακολουθήσεις.
-
Έχει δίκαιο ο συνάδελφος arcgeo. Σε κάθε περίπτωση ο πραγματογνώμονας έρχεται σε επαφή και με τα δύο μέρη. Και την αυτοψία δεν την κάνει νύχτα για να μην τον πάρει κανείς χαμπάρι. Καί όταν η πραγματογνομωσύνη δεν είναι αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη δεν είναι δύσκολο να κριθεί απορριπτέα απο το δικαστήριο. Μήπως σε αυτή την περίπτωση η πραγματογνομωσύνη έχει και τα δύο; γι αυτό το λόγο έγινε και αποδεκτή;
-
Αναθεώρηση σε άδεια του 73 δεν μπορείς να κάνεις. Ο διαχωρισμός του διαμερίσματος θα γίνει τώρα ή έχει ήδη πραγματοποιηθεί;
-
Tο θέμα φαίνεται εύκολο αλλά πολλές φορές δεν είναι. Ελέγχεται η κάτοψη της άδειας και η νέα μετά την τροποιποίηση. Αν οι αλλαγές έιναι περισσότερες απο αυτές που μπορούν να γίνουν με άδεια μικρής κλίμακας τότε σου ζητάνε να καταθέσεις κανονική άδεια.
Αν πας για νομιμοποίηση ερεύνησε πρίν καταθέσεις τον φάκελο το πρόστιμο γιατί πολλές φορές είναι υψηλό και θα έχεις πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη.
-
Ο χωρισμός ενός διαμερίσματος σε δύο ή σε τρία ή η συνένωση χρειάζεται κανονική οικοδομική άδεια.
Για να πάρεις καινούργιο ρολόι απο την ΔΕΗ πρέπει πρώτα να περάσεις απο Δήμο και εφορία οπότε θα σουζητήσει την νέα άδεια.
Το ΠΑΣΟΚ καταργεί και το επάγγελμα του μηχανικού;
in Ειδήσεις
Δημοσιεύτηκε
dimitris 85:τι σημασία έχει αν έτσι εφαρμοζόταν στη χούντα?
Έχει και παραέχει σημασία. Πρόκειται για επαναφορά χουντικού νόμου, δηλαδή χουντικής πολιτικής επιλογής.