Μετάβαση στο περιεχόμενο

neoklis

Members
  • Περιεχόμενα

    65
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από neoklis

  1. Από τα παραπάνω δεν προκύπτει καμιά σαφής απαγόρευση νόμου για είσοδο πάρκινγκ από πεζόδρομο. Ακόμα και η απόφαση του ΝΣΚ αφορά μια ειδική περίπτωση για την οποίαν το επιτρέπει επειδή υπάρχει δυσκολία να βρεθεί άλλη λύση. Και τι γίενται για τις χιλιάδες των διαφορετικών περιπτώσεων που ανακύπτουν; Θα τρέχουμε στο ΝΣΚ κάθε φορά; Ή θα επαφιόμαστε στις αυθαίρετες ερμηνείες της κάθε ΥΔΟΜ; Για να φέρω ένα άλλο παράδειγμα, σε μακρόστενο οικόπεδο με στενό πρόσωπο στον δρόμο και μακρύ στον πεζόδρομο, όπου γίνεται μελέτη για σειρά μεζονετω΄ν με είσοδο των κατοικιών από τον πεζόδρομο, δεν είναι προφανές ότι η είσοδος των χώρων στάθμευσης (που μπορεί να μην είναι υποχρεωτικές από τον νόμο) θα είναι από τον πεζόδρομο; Το πολύ-πολύ η πρώτη μεζονέτα στη σειρά να μπρεί να μπάινει από τον δρόμο. Αλλλα και πάλι, γιατί να το κάνει; Η αρχιτεκτονική λύση δηλαδή που επιλέγεται σε κάθε περίπτωση δεν παίζει κανένα ρόλο; Πρέπει σώνει και καλά το αυτοκίνητο να είναι φάτσα-κάρτα στην πρόσοψη;

    Και για να παραπέμψω και στο ΠΔ 111/04, γράφει εκεί: « .... Όταν οι είσοδοι ή οι έξοδοι των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων βρίσκονται σε πεζόδρομους ή παιδότοπους, ο αριθμός των θέσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του απαιτούμενου για την εξυπηρέτηση των κτιρίων, τα οποία έχουν πρόσωπο μόνο στο συγκεκριμένο πεζόδρομο ή παιδότοπο» δηλαδή επιτρέπεται κατ' αρχήν οι είσοδοι ή οι έξοδοι των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων βρίσκονται σε πεζόδρομους (αλλιώς δεν θα έγραφε "όταν" ...) αλλά θα πρέπει να είναι το πολύ όσες και οι ελάχιστες απαιτούμενες για την εξυπηρέτηση ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (και όχι των οικοπέδων), τα οποία έχουν πρόσωπο μόνο στο συγκεκριμένο πεζόδρομο.

    Οποιαδήποτε άποψη/κρίση επί των ανωτέρω προβληματισμών είναι πολύ ευπρόσδεκτη.

  2. On 5/15/2024 at 12:10 AM, Latg said:



    Η ίδια η σοφίτα κάτω από την κεκλιμένη στέγη μπορεί να έχει την "μορφή" ημιυπαίθριου καθώς σύμφωνα με τον ορισμό Αρ. 2 πα.ρ 81 "Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται κάτω από την επικλινή στέγη του κτιρίου και δύναται το δάπεδό της να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το σημείο έδρασης της στέγης...." αλλά θα πρέπει και το ανοιχτό/στεγασμένο/ μη θερμαινόμενο τμήμα να μετρήσει στο εμβαδόν της σοφίτας για τον έλεγχο του 50%.


    ΑΗΧ μόνος του σε συνέχεια της σοφίτας καταρχάς σημαίνει ότι έχω όροφο συνεπίπεδο με σοφίτα κάτι που δεν προβλέπεται από τις διατάξεις (και θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται) ενώ ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι μπορώ να έχω όροφο συνεπίπεδο με σοφίτα το ύψος του κτιρίου θα πρέπει να το ελέγξω μέχρι την πλάκα οροφής του ΑΗΧ άρα πιθανόν να μη βγαίνει.

     

    Από πού προκύπτει ότι δεν προβλέπεται (και άρα δεν επιτρέπεται) η ύπαρξη ημιυπαιθρίου σε συνέχεια σοφίτας ε[ειδή συνδέεται με ύπαρξη ορόφου στο επίπεδο αυτό; Όπως επιτρέπεται εξώστης σε συνέχεια σοφίτας, έτσι επιτρέπεται και ημιυπαίθριος. Υπάρχει κάτι στον ορισμό του ημιυπαιθρίου που να μην το επιτρέπει; Δεν αρκεί να μη προβλέπεται. Πρέπει και να απαγορεύεται ρητά ή να προκύπτει από άλλη ρητή απαγόρευση

    • Like 1
  3. Στην παρακάτω ιστοσελίδα

    https://www.ggde.gr/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=150

    υπάρχουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με την Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) όχι μόνον για τη Θεσσαλονίκη άλλα και για άλλες πόλεις με την ίδια υπηρεσία

    • Like 2
  4. On 7/14/2021 at 11:11 AM, Nadia09 said:

    Βάσει ΝΟΚ Αρθ.11/παρ.6 στ και Αρθ.12/παρ. 4γ καταλαβαίνω ότι δεν μετράει ούτε στην κάλυψη ούτε στην δόμηση:

    Ν.4067/Αρθ.11/παρ.6 στ

    6. Στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται:

    ... στ. Η επιφάνεια έως και δύο ανοικτών κλιμακοστασίων εφόσον εξυπηρετείται στάθμη ορόφου έως 7,50μ από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος στην θέση αυτή.

    Ν.4067/Αρθ.12/παρ.4 γ

    4. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο:

    ...γ. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις (...) της παρ.6 του άρθρου 11

     

    Η  παρ.4γ του Αρθ.12 δεν εξαιρεί από την κάλυψη την περίπτωση παρ.6στ του Αρθ.11 που αφορά τα ανοικτά κλιμακοστάσια

    • Upvote 1
  5. On 3/3/2023 at 5:07 PM, subrosaval said:

    Συνάδελφοι, στη δική μου περίπτωση λόγω κλίσης του εδάφους, θελώ να κατασκευάσω:

     Κτίριο συνολικού ύψους 7.70 μ και ύψος στέγης 1.00 μ, σύνολο 8.70 μ , μπορώ πιστεύετε ?

    Θεωρώ πως ναι αφού λόγω κατασκευής της στέγης το ΣΥΝΟΛΙΚΟ υψος προσαυξάνεται κατά 1.20μ 

    Το συνολικό ύψος εφόσον πρόκειται για διώροφο κτίσμα πρέπει να είναι 7,50 και με την προσαύξηση λόγω στέγης να γίνει 8,70. Το 7,70 δεν επιτρέπεται.

  6. On 9/12/2022 at 12:08 PM, neoklis said:

    Έχω στείλει στον γραφείο ΓΟΚ με email το παρακάτω κείμενο/ερώτηση και περιμένω απάντηση την οποίαν και θα γνωστοποιήσω εδώ

     

    Η απάντηση του ΤΕΕ είναι ότι το πρόβλημα με τον ηλιακό χώρο είναι γνωστό και δεν έχει λυθεί. Πρέπει να γίνει ερώτημα από κάποια ΥΔΟΜ προς το υπουργείο, ώστε να δοθεί επίσημη απάντηση, που να είναι έτσι δεσμευτική για όλες τις ΥΔΟΜ. Μέχρι τότε μπορεί κάποιος μελετητής να το συμπεριλάβει στη μελέτη του και να γίνει δεκτό ή όχι στον προέλεγχο. Εγώ πάντως προτίθεμαι να το συζητήσω με κάποιον προϊστάμενο ΥΔΟΜ και να παρακινήσω ώστε να σταλεί επίσημο ερώτημα.

  7. Έχω στείλει στον γραφείο ΓΟΚ με email το παρακάτω κείμενο/ερώτηση και περιμένω απάντηση την οποίαν και θα γνωστοποιήσω εδώ

    Quote

    Στον ΝΟΚ διαβάζω τα παρακάτω:

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 §57
    « ...Παθητικά ηλιακά συστήματα ψύξης ή θέρμανσης είναι οι κατασκευές ή οι εγκαταστάσεις που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και αποτελούν συστατικά μέρη του κτιρίου. Οι βασικές κατηγορίες είναι : (...) β. Συστήματα έμμεσου ηλιακού οφέλους (όπως ηλιακός χώρος ... κλπ.)...»

    Σύμφωνα με το άρθρο 17 § 7.η του ΝΟΚ όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4759/20
    « Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παρ. 2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές:
    η) Εγκαταστάσεις παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, αντιθορυβικών συστημάτων, κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.» άρα και ο Ηλιακός Χώρος

    Οι λεπτομέρειες του τι είναι ο Ηλιακός Χώρος περιγράφονται στην TOTEE 20702-5/2010

    Προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 17 § 7η δεν συμπεριλαμβάνουν τον Ηλιακό Χώρο εξαιτίας της ατυχούς διατύπωσης του άρθρου 11 § 6.ιστ του ΝΟΚ που γράφει ότι στο σ.δ. δεν προσμετρώνται « .... Οι κατασκευές που ορίζονται στα άρθρα 16, 17 και 19(όχι ΕΚΤ) με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά, πλην του ηλιακού χώρου.»
    Θα ήθελα να επισημάνω ότι προφανώς η διατύπωση αυτή εξαιρεί τον Ηλιακό Χώρο όχι από την μη προσμέτρηση στον σ.δ. αλλά από την υποχρέωση των ελαχίστων διαστάσεων που προβλέπονται στα άρθρα 16, 17 και 19 και που δεν αφορούν (προφανώς) τον ηλιακό χώρο (του οποίου δεν γίνεται καν μνεία στα άρθρα αυτά) αλλά τις άλλες κατασκευές και συστήματα
    Η συγκεριμένη ερμηνεία του άρθρου 11 § 6.ιστ του ΝΟΚ (λανθασμένης κατ' εμέ αλλά και άλλους μηχανικούς με τους οποίους το συζήτησα) και η επακόλουθη προσμέτρηση του Ηλιακού Χώρου στον σ.δ. θα δημιουργούσε αντίφαση με τα προηγούμενα άρθρα του ΝΟΚ που ανέφερα και τη γενικότερη φιλοσοφία του νόμου όσον αφορά τα Παθητικά ηλιακά συστήματα.
    Θα παρακαλούσα για μια επιβεβαίωση της ανωτέρω ερμηνείας μου ότι ο Ηλιακός Χώρος δεν προσμετράται στον σ.δ. ή αλλιώς για μια τεκμηριωμένη αναίρεση του συλλογισμού μου.

     

     

  8. 1 hour ago, Panagiotis Andrianopoulos said:

    Εφόσον αναφέρεται ρητά ότι οι ηλιακοί χώροι μετράνε στη δόμηση δε νομίζω ότι αναιρείται από την ανωτέρω παράγραφο απλά δεν μετράνε στη δόμηση όλα τα παθητικά συστήματα εκτός από ηλιακούς χώρους!

    Δεν νομίζω να αναφέρεται πουθενά ρητά ότι ο ηλιακός χώρος μετράει στη δόμηση. Απλώς δεν εξαιρείται ρητά. Και πώς είναι δυνατόν μετά από έγκριση του ΣΑ να κατασκευάζεται στον ακάλυπτο, ενώ μετραει είτε στην κάλυψη είτε στη δόμηση; Δεν θα χρειαζόταν έγκριση από ΣΑ αν μετρούσε.

  9. On 8/3/2021 at 4:39 PM, Panagiotis Andrianopoulos said:

    Καλησπέρα,

    ύστερα από την προτελευταία τροποποίηση(τον Γενάρη) οι ηλιακοί χώροι μετράνε στη δόμηση,γενικά ότι θες μπορείς να κάνεις αλλά θα μετρήσει στη δόμηση.

     

    On 8/23/2021 at 6:20 PM, gkandirakis said:

    Δυστυχώς οι ηλιακοί χώροι καταργήθηκαν και όπως ανέφερε ο συνάδελφος μετράνε σε όλα πλεόν (δόμηση, κάλυψη, όγκος)!

    Σύμφωνα με το άρθρο 17 § 7 του ΝΟΚ όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4759/20

    7. Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παρ. 2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές:
    η) Εγκαταστάσεις παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, αντιθορυβικών συστημάτων, κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

    Ένα όμως από τα παθητικά ηλικά συστήματα σύμφωνα με τους ορισμούς του ΝΟΚ είναι και ο ηλιακός χώρος. Δεν σημαίνει αυτό ότι μετά από έγκριση του Σ.Α. μπορεί να κατασκευαστεί στον ακάλυπτο (σε επαφή ή όχι με το κτίριο), άρα και να μη μετρήσει στην κάλυψη ή την δόμηση;

  10. Νόμος 4067/12 - 

    Άρθρο 19

    Κατασκευές πάνω από το κτίριο

    2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται:

    .................................................................................................................................................

     στ) Κατασκευές για τη στήριξη των φυτών, πέργκολες που μπορούν να επικαλύπτονται από ελαφρά εύκαμπτα υλικά ή κινητά συστήματα, καλαμωτές, φωτοβολταϊκά πανέλα και μόνο σε οριζόντια θέση.*

    .................................................................................................................................................

    * Προσθήκη σύμφωνα με τον Ν. 4759/20

    • Like 1
  11. Σε οικόπεδο εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων, υπάρχει δυνατότητα έκδοσης αδείας με τους ισχύοντες όρους δόμησης μέχρι τέλους του 2022. Σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν.2831/2000 μπορεί αφού βγάλει την άδεια, να μην κάνει τίποτα μέχρι το 2026 (4 χρόνια) να πάρει παράταση μέχρι το 2030 ( άλλα 4 χρόνια) και πριν την νέα λήξη, αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και θα έχει κλείσει το περίβλημα, να κάνει αναθεώρηση με τους παλιούς όρους αρκεί να μην αυξηθεί η δόμηση ή ο όγκος που προβλέπεται από την αρχική άδεια. Σωστά;

  12. On 19/1/2021 at 7:59 ΠΜ, george mp said:

    Υπάρχει πληροφόρηση για την προσθήκη εξωτερικού κλιμακοστασίου ως όδευση διαφυγής? Χρειάζεται υπόλοιπο δόμησης? Κανονική Άδεια?

    Πάντως απ' ό,τι κατάλαβα μέχρι τώρα απ' αυτά που εψαξα,

    1) Θέλει κανονική άδεια

    2) Δεν μετρά σε δόμηση

    2) Επειδή εκμεταλλεύεται ευνοϊκές διατάξεις του νέου κανονισμού. χρειάζεται υπόλοιπο δόμησης

    Αν υπάρχει κάποια διαφορετική πληροφόρηση, αναμένω κι εγώ γιατί μ' ενδιαφέρει.

  13. Υπάρχει νεώτερη πληροφόρηση σχετικά με τα παραπάνω;

    Επιτρέπεται προσθήκη 2ου κλιμακοστασίου σε υπάρχον πολυώροφο κτίριο εξωτερικά στον ακάλυπτο για λόγους ασφαλείας, ως όδευση διαφυγής, όταν δεν υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή;

  14. Έστειλα πρόσφατα email στο ΕΤΕΑΕΠ και μου απάντησε τηλεφωνικά μια εξυπηρετική κυρία. Μου έδωσε ως τηλέφωνο επικοινωνίας το 210-5219713 και για την περίπτωση που δεν θα είναι διαθέσιμο, το 210-5219807. Αυτά αφορούν μόνο το τμήμα επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ και όχι το τμήμα ΕΦΑΠΑΞ. Για το τελευταίο μου έδωσαν την διεύθυνση email <[email protected]>, στην οποίαν έστειλα ερώτημα. Μου τηλεφώνησαν σχεδόν αμέσως. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για το ΕΦΑΠΑΞ είναι το 210-3270415 (και ίσως και τα 210-3270414, 210-3270417, 210-3270421).

  15. On 14/8/2019 at 10:47 ΠΜ, neoklis said:

    Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου ανήκε παλιότερα μου έδωσαν τα παρακάτω τηλέφωνα:

    2310-424027

    2310-427896

    2310-428823

    2310-428448

    2310-427885

    2310-411859

    2310-423566

    Η διεύθυνση είναι αυτή που αναφέρθηκε πιο πάνω, Ναυαρίνου 28 (Καλαμαριά) , στο κτίριο που είναι και το Grand Μασούτης

    Από σημερινή επικοινωνία, προφορική ενημέρωση στα παρακάτω τηλέφωνα:

    2310-410892, 2310-420823. 2310-427896, 2310-417586

    Εάν υπάρχει φάκελος επισκευής (π.χ. στην περίπτωση που το κτίριο ήταν κίτρινο) μπορεί κανείς να τον δει εκεί, αλλά για να βγάλειναντίγραφα θα πρέπει να έχει εξουσιοδότηση από ιδιοκτήτη της οικοδομής.

  16. Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου ανήκε παλιότερα μου έδωσαν τα παρακάτω τηλέφωνα:

    2310-424027

    2310-427896

    2310-428823

    2310-428448

    2310-427885

    2310-411859

    2310-423566

    Η διεύθυνση είναι αυτή που αναφέρθηκε πιο πάνω, Ναυαρίνου 28 (Καλαμαριά) , στο κτίριο που είναι και το Grand Μασούτης

  17. Να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία. Είχα για 4 χρόνια ένα GLM-80 της Bosch. Κανένα πρόβλημα, ίσως με περισσότερες δυνατότητες απ' όσες χρειαζόμουν. Παρουσίασε πρόβλημα, μάλλον από πέσιμο και χρειάστηκε να το αλλάξω. Οι προδιαγραφές που έβαλα ψάχνοντας ήταν 1) να έχει εμβέλεια τουλάχιατον 50 μ. (αν και 30 μ. είναι αρκετά, μια που μόνο για συνηθισμένα κτίρια το χρησιμοποιώ) 2) να υπολογίζει έμμεσα μια ευθεία απόσταση, οταν αυτή δεν είναι ορατή ("πυθαγόρειο", με 2 ή 3 σημεία), 3) να διαθέτει αφετηρία μέτρησης με ακίδα, για να μπορείς να μετρήσεις από εσωτερική γωνία δύο τοίχων 4) να είναι φθηνό. Βρήκα τις παρακάτω επιλογές μέχρι 100€.

    i) Einhell TC-LD 50 (50m,από 65€)

    ii) Bosch DLE 70 Professional (70m, από 88€)

    iii) Stanley TLM 165/165i (50m/60m, από 79€/99€, έχει και bluetooth)

    Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να φανούν χρήσιμες σε κάποιους.

    • Thanks 1
    • Upvote 1
  18. Σχετικά με το θέμα υποχώρησης της περίφραξης, υπάρχει και η παρακάτω διευκρίνηση της Σύσκεψης ΤΕΕ/ΤΚΜ – Υ.ΔΟΜ Δήμων Κ. Μακεδονίας:

    2)Ερ.: Επιτρέπεται η περίφραξη στο πρόσωπο γηπέδου -σε εκτός σχεδίου περιοχή - ν αυποχωρήσει για παράδειγμα 2μ. από το πρόσωπο του γηπέδου;

       Απ.: Όχι, δεδομένου ότι ο ορισμός της περίφραξης (άρθρο 2 παρ.  61 ΝΟΚ 2012) είναι «η κατασκευή με την οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους όμορα οικόπεδα ή γήπεδα, καθώς και οικόπεδο ή γήπεδο από κοινόχρηστο χώρο.». Πιο μέσα επιτρέπονται μόνον οι κατασκευές του άρθρου 17 του ΝΟΚ (πλην των παραγρ. 2α, 2β, 2στ, 6β και 8-).

     

    http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/EPAGGELMATIKA/SYNERGASIA_TEETKM_YPHRESIES_DOMHSHS/FAQX.pdf

  19. οκ φίλε σ'ευχαριστώ για την απάντηση, όπως το φανταζόμουν δυστυχώς..

    σε αυτό που αναφέρεις στο 1, διαβάζω στον ΝΟΚ ότι "σε νέα κτίρια δεν μετρά στον συντελεστή δόμησης η επιφάνεια θερμομόνωσης πάχους άνω των 6 εκ." αυτό σημαίνει :

    α) τα άνω των 6εκ δεν θα μετρήσουν στην δόμηση και τα πρώτα 6 θα μετρήσουν? ή

    β) για μόνωση > ή ίσο του 6εκ δεν μετράει όλο το πάχος της μόνωσης? (δλδ και τα "πρώτα" 6εκ?)

    Έχει διευκρινιστεί ότι ισχύει το (β) με τον Ν.4258 (ΦΕΚ 94Α - 14.04.2014)

    • Upvote 2
  20. Δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό στα προηγούμενα μηνύματα, γι' αυτό και θέτω το εξής ερώτημα:

    Γράφει στην παρ.1 του έρθρου 15: «...Σε περιπτώσεις κατασκευής φυτεμένων δωμάτων επιφάνειας μεγαλύτερης του 50% της καθαρής επιφάνειας δώματος τα ανωτέρω μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη προσαυξάνονται κατά 1,00 μ. και των στεγών κατά 0,40 μ. και ομοίως σε υφιστάμενα κτίρια στα οποία έχει γίνει εξάντληση ύψους περιοχής»

    1) Για να ισχύσει αυτό, τι επιτρέπεται να υπάρχει στο επίπεδο του δώματος; Μόνο απόληξη; Εάν ένα τμήμα είναι στέγη, τότε δεν εφαρμόζεται; Εάν φυτέφω τη μισή πλάκα και κάνω στέγη στην υπόλοιπη, δεν μπορώ να έχω το επιπλέον 1 μ.;

    2) Τα επιπλέον 0,40 μ. για στέγη πότε ακριβώς εφαρμόζεται; Όταν κάνεις φυτεμένο δώμα (όπως είναι η κατά γράμμα ερμηνεία) ή όταν κάνεις φυτεμένη στέγη (που ίσως εννοεί);

  21. Συμφωνώ με την απόφαση Δήμ. Συμβουλίου και ΣΑ. Υπάρχει όμως απαίτηση για κάποιου είδους άδεια (κανονική, μικρής κλίμακας, εγγρ. ενημέρωση) και με βάση ποια νομοθεσία. Π. χ. Εάν υπάρχει η απόφαση Δήμο. Συμβ. αρκεί εάν κάποιος κάνει καταγγελία;

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

  22. Να ξαναθέσω το αρχικό ερώτημα πιο γενικά. Για να τοποθετηθεί μια κατασκευή που χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης ή απλώς ως εικαστική παρέμβαση, που όμως έχει κάποιον όγκο, χρειάζεται οποιαδήποτε άδεια, και από ποιον; Ενδεικτικά αναφέρω: τοποθέτηση γλυπτού σε οικόπεδο (π.χ. στην είσοδο του Βυζαντινού μνουσείου στη Θεσσαλονίκη) ή της γνωστής κατασκευής του Ζογγολόπουλου στη είσοδο της ΔΕΘ, ή η κατασκευή προτομής σε δημόσια ή δημοτική ιδιοκτησία ή αγάλματος (Μ. ΑΛεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης). Προβέπεται πουθενά από την νομοθεσία; Προφανώς δεν έχουν σχέση με συντελεστή δόμησης και κάλυψης αυτά.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.