Μετάβαση στο περιεχόμενο

nab

Members
  • Περιεχόμενα

    17
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

nab's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Αν είναι δυνατόν! Πολιτικός Μηχανικός να εποφθαλμιά τα επαγ. δικαιώματα των Γεωπόνων! Σημεία των καιρών! Οι Γεωπόνοι δεν έχουν καμμία σχέση με στατικά -καμμία θεσμοθετημένη σχέση- το πρόγραμμα σπουδών τους απλά υπαγορεύει την ανάγκη για γνώση θεμάτων ενδιαφέροντος μηχανικού. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι γεωτεχνικοί (ΓΕΩΤΕΕ). Παρόλα αυτά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν αυθεντίες στις επιστήμες των μηχανικών. Ανέκαθεν ήταν αλληλοεπικαλυπτόμενα πεδία! Το ξέρω ότι δεν σας λέω κάτι καινούριο αλλά αυτή η "σύγκρουση" είναι τουλάχιστον απελπιστική. Άποψη μου -και πολλών ακόμη νομίζω- είναι ότι απολύτως ευνοημένοι στον τομέα των επαγ. δικαιωμάτων παραμένουν οι Πολιτικοί Μηχανικοί (σχεδόν το 50% των μελών ΤΕΕ), όντας οι Μηχανικοί παντώς καιρού. Μπορώ να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα πραγμάτων που μπορεί να υπογράψει ένας Πολ. Μηχ. που δεν έχει διδαχθεί ΠΟΤΕ. ... και τώρα μας πείραξαν οι Γεωπόνοι? Όσον αφορά τα postgraduate προγράμματα, ένας Δρ. Πολ. Μηχ. σε όποιο Τμήμα και αν είναι έχει κάθε δικαίωμα να ερευνά ότι στατικά θέλει! Δηλαδή ένα μέλος ΔΕΠ Ηλεκτρολόγος σε Τμήμα Μηχανολόγων (αναφέρω αυτό το παράδειγμα όντας Μηχανολόγος) πρέπει να κοιτάει το ταβάνι? Δεν πρέπει να αναπτύξει ερευνητική δράση? Ευτυχώς οι περισσότεροι ερευνητές κινούνται μέσα στα πλαίσια του Τμήματος που υπάγονται, γι'αυτό και βλέπετε Στατικά Θερμοκηπίων στην Γεωπονία και μη κατατροφικό έλεγχο κατασκευών με δινορεύματα στους από τον Ηλεκτρολόγο στους Μηχανολόγους. Άλλο η επαγγελματική και άλλο η επιστημονική συνάφεια αγαπητοί συνάδελφοι. Το παράδειγμα των Πολ.Μηχ. είναι μέγιστη επαγγελματική αλλά ελάχιστη επιστημονική συνάφεια με κάποια θέματα, ενώ η προαναφερθείσα περίπτωση των στατικών στην Γεωπονία είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ επαγγελματική συνάφεια αλλά υπαρκτή επιστημονική.
  2. Milto με ενδιέφερε η θεωρητική-θερμοδυναμική απόδειξη κυρίως για να μπορέσει να την "χωρέσει" το μυαλό μου. Φυσικά και το πείραμα συμπληρώνει την θεωρία!! Traxanas το παράδειγμα με την εξάτμιση και την λίμνη μου θυμίζει Cengel - Θερμοδυναμική για μηχανικούς, αλλά συμφωνήσαμε ότι η σχετική υγρασία δεν επηρεάζει το σημείο βρασμού?
  3. Εγώ ξεκίνησα το post γιατί ΔΕΝ ξέρω την απάντηση... δεν είναι εφαρμογή αλλά απορία κατανόησης. Γι'αυτό και ονόμασα το post Ερώτηση βαθιάς κατανόησης και γι'αυτό μάλιστα είπα στο αρχικό post "...φοβάμαι ότι ανοίγω το ασκί του αιόλου" διότι πραγματικά νομίζω ότι είναι μία ερώτηση δύσκολη στο να απαντηθεί. Όσον αφορά το παράδειγμα του miltοu νομίζω το νερό και παγιδευμένος αέρας στην κατσαρόλα ΔΕΝ είναι καθαρή ουσία και δε μπορεί να εξηγηθεί πλήρως με τις έννοιες της θερμοδυναμικής καθαρών ουσιών. Ίσως και η σχέση σχετικής υγρασίας και σημείου βρασμού (η αρχική μου ερώτηση δηλαδή) να είναι επίσης θέμα θερμοδυναμικής μιγμάτων την οποία και δεν κατέχω...
  4. Χμμμ ξέρει κανένας συνάδελφος λογισμικό προσομοίωσης : Α) στατικής, αντοχής είτε σε φορείς είτε σε στοιχεία μηχανών Β) κυκλωμάτων νερού (π.χ. ατμοπαραγωγός στρόβιλος, συμπυκνωτής αντλία σε rankine) C) γενικότερου ενδιαφέροντος μηχανολογίας αλλά όxι κατά ανάγκη προγράμματα "παραγωγής" (βλέπε 4Μ) αλλά γενικότερης εκπαίδευσης και προσομοίωσης. Γενικά βλέπω ότι οι Χημ. Μηχ. έχουν το ASPEN, οι Πολ. Μηχ. τα αντίστοιχα στατικά τους προγράμματα, εμείς τίποτα? ΥΓ: Εάν το θέμα έχει απαντηθεί παλαιότερα, παρακαλώ συγχωρέστε την άγνοιά μου και στείλτε με για search!
  5. ΣΥμφωνώ με CostasV, milto σε χάσαμε...πάνω που είχαμε βγάλει μια άκρη. Α και θα ήθελα να πω ότι από την ταπεινή μου εμπειρία τα βασικά φαινόμενα είναι και τα δυσκολότερα...ένα advanced πρόβλημα βρασμού έχει αντικειμενική δυσκολία!
  6. Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο καθημερινό παράδειγμα (0,4 υγρασία) και μετά νομίζω η περίπτωση με υγρασία 100% θα είναι απλή! Πάντως πραγματικά πιστεύω ότι ο CostasV μάλλον έχει δίκιο. Μου φαίνεται αρκετά λογικό.
  7. Λοιπόν για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Ισχύει: Pw/Psat@Τ=φ με Pw τάση ατμών Psat@T πίεση κορεσμού του νερού στην θερμοκρασία Τ και φ η σχετική υγρασία. Για το παράδειγμα που ανέφερα έχουμε Τ=25 C, φ=40%=0,4 και Psat@25=0,0317 bar, Patm=1013,4 bar (1 atm). Άρα Pw=0,4*0,0317 bar=0,01268 bar=12,68 mbar. Επομένως σύμφωνα με τον CostasV το νερό θα βράσει στην θερμοκρασία κορεσμού εκείνη που αντιστοιχεί σε P=1013,4-12,68=1000,72 mbar Άρα το νερό θα βράσει στους Τsat@1000,72=99,64 C. Φυσικά και είναι απειροελάχιστη η διαφορά, αλλά εμένα με ενδιαφέρει εάν ο παραπάνω τρόπος είναι ΣΩΣΤΟΣ. Miltos είπες διαφωνείς με τον CostasV, η δική σου εκδοχή ποια είναι? CostasV αυτό που έλυσα παραπάνω δεν είχες κατά νου όταν μου απάντησες? pk10gr κάτι τέτοιο φαντάζομαι είχε ο φίλος σου ο φυσικός στο μυαλό όταν σου μίλησε για μηδενική απόκλιση. 100 με 99,64 C είναι όντως πολύ μικρή διαφορά.
  8. Thanks CostasV,με έσωσες από την σχιζοφρένεια. Ώρα να πάω πίσω στον ψυχρομετρικό χάρτη. Θα επιστρέψω με περισσότερες απορίες αφού σας αρέσει τόσο!!
  9. Νομίζω ότι ανοίγω το ασκί του αιόλου, αλλά η σχετική υγρασία επηρρεάζει το σημείο βρασμού? Έχω μπερδευτεί! Δηλαδή για παράδειγμα σε χώρο 25 C με σχετική υγρασία 40% μια κατσαρόλα χωρίς καπάκι με νερό σε πίεση P=Patm=1 Bar θα βράσει σε θερμοκρασία λιγότερη από Τ=Τsat=100 C?
  10. Pondering...
  11. Συνάδελφοι, για την άδεια έναρξης λειτουργίας πιτσαρίας, πέρα από πυρασφάλεια κάτι άλλο απαραίτητο να γίνει από H/M Μηχανικό? Δεν ξέρω εάν είναι πολύ γενική ή εξειδικευμένη η ερώτηση μου, αλλά ελπίζω ότι είμαι στο σωστό δρόμο!
  12. Stel, μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής? Τι ακριβώς ψάχνεις. Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο αλλά και μεγάλο!
  13. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι το υπόμνημα, όσο καλό και ευανάγνωστο κι αν είναι, δεν αντικαθιστά την τυποποίηση. Σίγουρα κατά DIN ή/και κατά ISO υπάρχει (προ)τυποποίηση για τα σημαντικότερα και τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα εξαρτήματα. Στην θέση σου θα ακολουθούσα ένα πρότυπο και μετά άσε τον αναγνώστη εάν έχει αμφιβολίες να το ψάξει!
  14. Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παραθέτω το πρόβλημα που με βασανίζει εδώ και μέρες. Έχουμε αέρια μάζα στην ατμόσφαιρα σε πίεση 1 bar και θερμοκρασία 20 C. Η κλασματική μάζα υδρατμών είναι 10 gr/kg. Ζητείται η σχετική υγρασία. Εγώ την υπολογίζω 68,8 %, αλλά μου φαίνεται πολύ! Επίσης εάν αυτή η μάζα περιέλθει σε κατάσταση 12 C και 0.75 bar θα αλλάξει η κλασματική μάζα? Σ αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί η σχετική υγρασία η θα μειωθεί? Εγώ υπολογίζω ότι θα φτάσει στο 80κάτι %, αλλά πάλι κάτι μου φαίνεται λάθος!!! HVAC gurus i need your help!!!
  15. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. Αύριο κιόλας τρέχω για έρευνα αγοράς! Να στε καλά!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.