Όταν ξεκίνησα τοπογράφος το 2004-05 υπήρχαν 4 εταιρίες που πουλούσαν branded μετρητικό εξοπλισμό με πολύ συγκεκριμένα μοντέλα η κάθε εταιρία . Η απόφαση αγοράς δεν είχε πολύ περιπέτεια . Με ένα χ budget ήξερες που θα κατέληγες .
Σήμερα η αγορά αλλάζει ραγδαία. Τα branded μοντέλα υποχωρούν στην μερίδα αγοράς και παίρνουν τη θέση τους κινέζικα με 8000 κανάλια και ακρίβειες 3χιλιοστα κάτω απο πιλοτή. Ανά 3 μήνες εισάγονται νέα rover, πολλές φορές χωρίς εταιρία με όνομα μοντέλου βαπτισμένο από τον έλληνα που τα εμπορεύεται . Στο Alibaba πουλάνε GPS με δικό σου λογότυπο πχ Mitsos 3000 . Τα περιβλήματα είναι 4-5 τύποι και αλλάζουν τα χρώματα ανά μάρκα .
Στο χαοτικό αυτό τοπίο ενδιαφέρον έχει πως οι παραδοσιακές αντιπροσωπίες branded εξοπλισμού, προσαρμόστηκαν και πουλούν εν κρυπτώ τέτοια κινέζικα μοντέλα χωρίς να τα βρίσκεις στα επίσημα σαιτ τους ή στην καλύτερη διατηρούν έταιρο ανώνυμο σαιτ που τα διαθέτουν.
Πήγα πρόσφατα σε επίδεξη εξοπλισμού που επιδύκνειαν με περηφάνεια και αυτοπεποίθηση τις δυνατότητες κινέζικου GNSS δέκτη να μετράει κάτω από δένδρα και να είναι fixed . Οι μονάδες έδειχναν εξωτερικά καλής ποιότητας, ποιοτικά πλαστικά και δεμένη κατασκευή. Όταν πρότεινα να μετρήσουμε επί τόπου με μέτροταινία μερικές fixed θέσεις για να δούμε κατά πόσο ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας σχεδόν προσβλήθηκε και εκεί τα χαμόγελα και η αυτοπεποίθηση έσβησαν. Δεν δέχτηκε να αποδείξει αν πρακτικά τα fixed ήταν αξιόπιστα .
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο .
Υπάρχει κάποια αρχή πιστοποίησης των δεκτών GNSS που εισάγονται από Κίνα ;
Έλεγχος hardware αν τηρούνται κάποια πρότυπα κατασκευής και αν τα μετρητικά τους αποτελέσματα ανταποκρίνονται με τις προδιαγραφές.