Μετάβαση στο περιεχόμενο

Pipis Sotos

Members
  • Περιεχόμενα

    59
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Pipis Sotos

  1. Πήγα και εγώ σήμερα το πρωί και έστειλα τη συστημένη επιστολή και 3 ώρες μετά λαμβάνω το παρακάτω μήνυμα από τον Θεοχάρη.... Σχετικά με τα ερωτήματα του κ. τάδε ποιος υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση, εφόσον ζητάμε φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης της συζύγου και υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα της βεβαίωσης αποδοχών είναι προφανές ότι η υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται από το πρόσωπο που αφορά η βεβαίωση αποδοχών και στην προκειμένη περίπτωση από την σύζυγο. Επίσης ,η υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής ζητείται για τον λόγο να μπορούμε να δεχόμαστε ανεπικύρωτα αντίγραφα των βεβαιώσεων αποδοχών, επομένως δεν απαιτείται επικύρωση των βεβαιώσεων αποδοχών Σε ότι αναφορά για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο, για τα ποσά που συμπληρώθηκαν 344,346,348 κακώς συμπληρώθηκαν .Τα ποσό αυτά μας έχουν δοθεί από τον εργοδότη ως αναδρομικά που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται και έπρεπε να δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στο έτος που αφορούν και όχι στο οικ. έτος 2014 . 1) Οι τελευταίες δύο παράγραφοι έχουν να κάνουν με το άλλο θέμα που είχα ανεβάσει, δηλαδή με το πότε δηλώνουμε αναδρομικές αποδοχές. Εγώ τις δήλωσα φέτος γιατί είχα καταλάβει ότι είναι στην επιλογή μου. Αυτοί ισχυρίζονται ότι δεν έπρεπε φέτος και ότι έπρεπε να κάνω τροποποιητική για πέρυσι. 2) Προφανώς τώρα έμπλεξα γιατί την υπεύθυνη δήλωση την υπέγραψα εγώ και είχε το περιεχόμενο που μου ζήτησε το taxisnet....
  2. Η απάντηση του taxisnet (είχα στείλει ερώτημα και εκεί): Αξιότιμε κύριε θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το φωτοαντίγραφο μπορεί να είναι απλό,όσο για την υπεύθυνη δήλωση θα αναφέρετε ότι τα στοιχεία και ποσά που υποβάλατε στην φορολογική σας δήλωση Ε1 είναι αληθή. Πάντα στη διάθεσή σας Κέντρο Εξυπηρέτησης Ηλεκτρονικά Συναλλασσομένων Γ.Γ.Δ.Ε. Υπουργείου Οικονομικών.
  3. Έστειλα μήνυμα τόσο στο twitter όσο και στο facebook στο Θεοχάρη και μου είπε ότι έχει δώσει για να το κοιτάξουν...
  4. θεοσεβούμενο ή καλύτερα Θεοχαροσεβούμενο??
  5. Καμιά ιδέα τι να βάλω μέσα στη συστημένη επιστολή? Το φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης αποδοχών θα το επικυρώσω καλού κακού, αλλά στην υπεύθυνη δήλωση τι να βάλω??
  6. Άλλη μία επιτυχία του Θεοχάρη και της ηλεκτρονικής του υποβολής/εκκαθάρισης. Υποβάλω τη δήλωση χθες και επιδή υπάρχει αυτό το θέμα με τις αναδρομικές αποδοχές που εισέπραξε η σύζυγος το 2013 και δεν έχουν συμπληρωθεί αυτόματα μου βγαίνει το παρακάτω μήνυμα: Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ( ταδε ταδε ΤΟΥ ταδε : ΑΦΜ : E1-111433 ) Για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσής σας που υποβάλατε ηλεκτρονικά πρέπει να αποστείλετε εντός δεκαπέντε(15) ημερών στη Δ. ΗΛΕ. Δ (e - εφαρμογές) Θεσσαλονίκης & Χανδρή 1 ΤΚ 183 10 ΜΟΣΧΑΤΟ συστημένη επιστολή στην οποία θα αναγράψετε το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ σας και τη φράση Έλεγχος Δικαιολογητικών Ε1 εσωκλείοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης αποδοχών της συζύγου συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής Βοηθήστε με λίγο γιατί σε μία γραμμή έχουν δημιουργήσει την απέραντη σύγχυση: 1) Συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής. Ποιανού? Δική μου ή της συζύγου? Και το κυριότερο που να δηλώνει υπεύθυνα ΤΙΙΙΙ??????? 2) Και ένα μικρότερης σημασίας. Το φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης αποδοχών να είναι επικυρωμένο ή όχι? Γεια σου ρε Θεοχάρη με την τεχνολογία σου!!
  7. Επανέρχομαι στο ερώτημα μου. Έλαβα σήμερα τη βεβαίωση αποδοχών που γράφει: Αμοιβές 2012 τόσα Αμοιβές 2013 τόσα Στη δήλωση το παραθυράκι που βγαίνει τις ονοματίζει τις μεν Αμοιβές 2013: Τακτικές αποδοχές και τις συμπληρώνει αυτόματα στον κωδικό 302, τις δε Αμοιβές 2012 τις ονοματίζει: Αναδρομικά αποδοχών που επιλέγονται να φορλογηθούνστο έτος που ανάγονται και δεν τις συμπληρώνει αυτόματα πουθενά. Είναι στη διακρικτική μου ευχέρεια είτε να κάνω συμπληρωματική δήλωση για το 2012, είτε να βάλω τις αναδρομικές αποδοχές στο κουτί 344 ή πρέπει υποχρεωτικά να κάνω την συμπληρωματική δήλωση για πέρυσι? Αν μου επιτρέπεται με βάση το απόσπασμα που έβαλα παραπάνω να τις βάλω στον κωδικό 344 τις βάζω μειωμένες κατά 20% (σύμφωνα πάλι με το παραπάνω απόσπασμα) ή όχι?
  8. Το λέω με παράδειγμα για να γίνω πιο σαφής: Έστω το δελτίο 1000 Ευρώ με παρακράτηση φόρου 20%. Ημερομηνία έκδοσης 31/12/2013. Ημερομηνία πληρωμής 11/2/2014. Στην περιοδική 4 τριμήνου 2013, στην εκκαθαριστική ΦΠΑ 2013 και στο προμηθευτών πελατών 2013 καθώς και στον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος 2013 λαμβάνω υπόψη μου τα 1000 ευρώ. Στη φορολογική δήλωση όμως ενώ θα έχουν ληφθεί υπόψη τα 1000 ευρώ στον προσδιορισμό του φορολογητέτου εισοδήματος δεν θα μπει πουθενά ο παρακρατηθέντας φόρος που αντιστοιχεί στα 1000 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα μπει του χρόνου στην επόμενη φορολογική δήλωση. Τα κατάλαβα καλά?
  9. Άρα συμφωνείτε και οι δύο ότι δηλώνω σαν εισόδημα φέτος (οικονομικό έτος 2014) το ποσό του δελτίου και την παρακράτησή του θα την βάλω στο επόμενο οικονομικό έτος όταν άλλωστε θα μπει και στη βεβαίωση αποδοχών?
  10. Επειδή φοβάμαι ότι η βεβαίωση που θα πάρω δεν θα συμπεριλαμβάνει το δελτίο που κόπηκε στις 31/12/2013 ξέρει κανείς να μου πει τι να κάνω? Στο Ε3 στον Πίνακα Β λέει Στοιχεία ΚΒΣ εκδοθέντα στη χρήση. Δε λέει εξοφληθέντα στη χρήση. Άρα σύμφωνα με αυτό πρέπει κανονικά να συπεριλάβω το συγκεκριμένο δελτίο. Στο Ε1 όμως στον παρακρατηθέντα φόρο υποθέτω ότι δεν μπορώ να βάλω κάτι διαφορετικό από αυτό που θα λέει η βεβαίωση αποδοχών (δηλαδή χωρίς την παρακράτηση φόρου του τελευταίου δελτίου). Έχει κανείς καμία πρόταση?
  11. Πήρα τηλέφωνο την υπηρεσία και μου είπαν ότι αφού το ένταλμα πληρωμής βγήκε στις αρχές Φεβρουαρίου δεν μπορούσε πια να συμπεριληφθεί στο 2013... Ισχύει αυτό? Αν ναι. τι κάνω? Θα υπάρχει διαφορά στα έσοδα που δηλώνω στο Ε3 από τα έσοδα που δήλωσα στην εκκαθαριστική ΦΠΑ? Γίνεται αυτό?
  12. Έκοψα ένα δελτίο στις 31/12/2013. Το πέρασα στα βιβλία μου και με βάση αυτό έκανα και την περιοδική και εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ τον Ιανουάριο. Το ένταλμα πληρωμής του δελτίου βγήκε αρχές Φεβρουαρίου και τώρα βλέπω ότι δεν έχει συμπεριληφθεί στη βεβαίωση αποδοχών του 2013 και επομένως δεν έχει περαστεί στην προσυμπλήρωση της δήλωσης. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση? Στο Ε3 που θα κάνω θα το συμπεριλάβω?
  13. Όντως βγήκε σήμερα ο οδηγός για τις φορολογικές δηλώσεις και λέει τα εξής: ΠΡΟΣΟΧΗ: ... Επίσης, οι κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2013 σε μιςθωτούς και συνταξιούχους με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή ςυλλογική σύμβαση, και για τις οποίες οι δικαιούχοι επέλεξαν να φορολογηθούν στο χρόνο είσπραξης (2013) καθώς και οι δεδουλευμένες καθαρές αποδοχές προηγούμενων ετών που ειαπράχθηκαν καθυστερημένα μέσα στο έτος 2013 λόγω επύσχεσης εργασίας από τους μιςθωτούς ή ο εργοδότης τους κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, συμπληρώνονται αφού εκπέσει ποσοστό 20% του καθαρού ποσού, στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα αυτού, συναθροισμένες με τυχόν άλλα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες του έτους 2013. Φυσικά αν η μείωση του 20% στα αναδρομικά έχει υπολογιστεί και εμφανίζεται στην οικεία βεβαίωση που δόθηκε από τον εργοδότη ή συνταξιοδοτικό φορέα, οι ενδείξεις θα συμπληρωθούν με τα ποσά που γράφονται στην υπόψη βεβαίωση. Για τις αποδοχές ή συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2013 σε μιςθωτούς και συνταξιουχους με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση και για τις οποίες οι δικαιούχοι επέλεξαν να φορολογηθούν στα έτη που ανάγονται καθώς και στις περιπτώσεις που χορηγούνται καθυστερημένα συντάξεις, αναδρομικά από ασφαλιςτικούς οργανισμούς, χρόνος απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξης και θα δηλωθούν με συμπληρωματικό δήλωση στο χρόνο που αφορούν. Μετά πιο κάτω γράφει: Κωδικοί 343-344. Συμπληρώνεται το εισόδημα των περιπτώσεων 1 -7 του πίνακα 4Α για το οποίο σας έχει χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση και το οποίο δεν είναι ήδη προ-συμπληρωμένο στους αντίστοιχους κωδικούς του ίδιου πίνακα κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης. ... Από μπορώ συμπεράνω ότι είναι στη διακριτική μου ευχέρεια τις αναδρομικές αποδοχές που φαίνονται στη βεβαίωση αποδοχών να τις περάσω στους κωδικούς 343-344 και τον παρακρατηθέντα φόρο επί αυτών να τον βάλω στους κωδικούς 345-346 και να γλυτώσω την ταλαιπωρία να πάω να κάνω τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενου έτους; Και αν το κάνω αυτό στους κωδικούς 343-344 θα βάλω το ποσό της βεβαίωσης μειωμένο κατά 20%;
  14. Άρα αυτό που σας ενόχλησε τις προηγούμενες μέρες που έγραψα, ότι δηλαδή γράφουμε ότι γουστάρουμε όπου γουστάρουμε μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό αλλά σε ένα βαθμό ισχύει. Μπορεί να το διατύπωσα λίγο (πολύ) τραβηγμένα αλλά για να το πω πιο κομψά θεωρώ πως αν πάρεις τα βιβλία και τις δηλώσεις δύο μηχανικών που έχουν διαφορετικούς λογιστές δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να έχουν πανομοιότυπες καταγραφές (ως προς τη μορφή εννοώ) και δεν υπάρχει περίπτωση να ελεγχθούν από την εφορία και να μην έχει ενστάσεις για το πως έχουν περαστεί ακόμα και στις απλούστερες των περιπτώσεων. Αυτό το βλέπω και από συζητήσεις μεταξύ φίλων και συναδέλφων αλλά και από αυτά που διαβάζω στο φόρουμ όπου για το κάθε θέμα υπάρχουν οι μύριες όσες διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Αναρωτιέμαι αν στις άλλες χώρες επικρατεί τέτοιο μπάχαλο...
  15. Έχουν υπηρεσία για να απευθύνουν ερωτήματα οι φορολογούμενοι και θεωρείς ότι είναι λογικό να σου απαντάνε: Δεν ξέρουμε. Ας ρωτήσουν κάποιον που ξέρει και να μου απαντήσουν. Άμα δεν ξέρουν αυτοί πώς περιμένουν να ξέρουμε εμείς?
  16. Η κατατοπιστικότατη απάντηση που έλεγα από το taxisnet λέει: "Αξιότιμε κύριε, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο προσεχές διάστημα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας οι οδηγίες για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το Οικονομικό έτος 2014, και θα ενημερωθείτε για τον κωδικό που αφορά το συγκεκριμένο εισόδημα. Πάντα στη διάθεσή σας Κέντρο Εξυπηρέτησης Ηλεκτρονικά Συναλλασσομένων Γ.Γ.Δ.Ε. Υπουργείου Οικονομικών " Μα είναι δυνατόν να μην ξέρουν να μου πουν από το taxis?????
  17. Όταν λοιπόν η βεβαίωση αποδοχών γράφει: Αναδρομικά αποδοχών που επιλέγονται να φορολογηθούν στο έτος που ανάγονται τι πρέπει να κάνω? Πρέπει να παώ να κάνω συμπληρωματική δήλωση για το έτος στο οποίο ανάγονται?
  18. Χαμός στο ίσωμα.... Με βάση αυτά που διάβασα εκεί δίνω μερικά ακόμα στοιχεία για όποιον τυχόν γνωρίζει. Η καθυστέρηση πληρωμής έγινε γιατί τα χρήματα έρχονται από ερευνητικό πρόγραμμα. Ήρθαν με 4 μήνες καθυστέρηση και τότε δόθηκαν. Ούτε επίσχεση εργασίας ούτε κάτι άλλο περίεργο συνέβη. Στην περυσινή βεβαίωση αποδοχών προφανώς δεν μπήκαν και προφανώς δεν δηλώθηκαν στην περυσινή δήλωση. Η διαφορά με τη παραπομπή που έκανες είναι ότι πέρυσι είχες τη δυνατότητα τεχνικά να δηλώσεις ότι σου γουστάρει όπου σου γουστάρει. Φέτος με την προσυμπλήρωση έχει έρθει το taxis και μου έχει βάλει μόνο τις αποδοχές του 2013 στο κουτάκι με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ενώ το ποσό των αναδρομικών δεν το έχει βάλει πουθενά... Τέλος δεν γίνεται λόγος για απαλλαγήη 20% και άλλα τέτοια που βλέπω στην παραπομπή που μου έστειλες... Άβυσσος η ψυχή της εφορίας...
  19. Βλέποντας σήμερα την προσυμπλήρωση των αποδοχών μου για το 2013 στη φορολογική δήλωση μου δημιουργήθηκε η εξής απορία. Στον κωδικό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες έχουν περαστεί λιγότερα εισοδήματα από αυτά που εισέπραξα το 2013. Πάτησα το κουμπί και είδα ότι κάποια από τα εισοδήματα που εισέπραξα τα έχει γράψει ως: Αναδρομικά αποδοχών που επιλέγονται να φορολογηθούν στο έτος που ανάγονται Πού θα τα δηλώσω αυτά? Δεν με συμφέρει να μην τα δηλώσω γιατί ο παρακρατηθείς φόρος είναι περισσότερος από αυτόν που μου αναλογεί.
  20. Η γυναίκα μου είναι γιατρός και εργάζεται σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου αμοίβεται από τον ειδικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου. Παίρνει ένα α ποσό της παρακρατείται 20% φόρος και 3,072% ΜΤΠΥ. Δεν έχει βιβλία και προφανώς δεν κόβει ΑΠΥ. Πληρώνει κανονικά τις εισφορές στο ΤΣΑΥ. Μέχρι πέρυσι στη φορολογική δήλωση δήλωνε το εισόδημα σαν μισθωτή και έβαζε στο κουτί 054: υποχρεωτικές εισφορές το ποσό που πλήρωνε στο ΤΣΑΥ για να της αφαιρεθεί είτε όλο το ποσό παλαιότερα από το εισόδημα είτε τελευταία το 10% των υποχρεωτικών εισφορών από τον φόρο που της αναλογεί. Φέτος που κατήργησαν τον κωδικό 054 και λένε να μπεί στο Ε3 πως θα το βάλει αφού δεν κάνει Ε3? Μπορεί να αναφέρομαι σε γιατρό αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις και σε μηχανικούς καθώς και εγώ αν είχα κλείσει τα βιβλία μου έτσι θα πληρωνόμουν και θα είχα αντίστοιχο πρόβλημα. Οπότε αν ξέρει κάποιος να μας πει...
  21. Εδώ υπάρχει ένα θέμα σε αυτό που λες. Η διαδικασία pro rata οπως τουλάχιστον την έχω καταλάβει δεν μειώνει αλλά αυξάνει το πιστωτικό που τυχόν υπάρχει. Και αυτό γιατί το πιστωτικό είναι η διαφορά του φπα των αγορών μου μείον το φπα των εσόδων. Όταν λόγω της διαδικασίας pro rata μειώνεται το το φπα των εσόδων που μειώνεται τότε το πιστωτικό φπα αυξάνεται. Η πιο απλά: με τις περιοδικές δηλώσεις είχα πιστωτικό φπα. Κάνοντας την pro rata βρίσκομαι να πληρώνω και από πάνω. Αυτό το ποσό που πληρώνω είναι έξτρα φπα που δεν μου αποδόθηκε και προστίθεται στο πιστωτικό των περιοδικών δηλώσεων. Στο παράδειγμα του post 228 από εκεί που στις περιοδικές είχα πιστωτικό φπα 50 ευρώ βρέθηκα λόγω pro rata να πληρώνω επιπλέον 30 ευρώ. Και το ερώτημα είναι: το πιστωτικό των 50 ευρώ που ποτέ δεν μου αποδόθηκε καθώς δεν είχα επαρκή έσοδα και το επιπλέον 30 που πλήρωσα λόγω της pro rata της εκκαθαριστικής που πάνε? Εγώ μετά από την κουβέντα του Link που δόθηκε στο post 228 είχα καταλάβει ότι το 50 + 30 που είναι έξοδα που έκανα και δεν μου εξέπεσαν θα μπουν ως έξοδα της νέας διαχειριστικής χρήσης με ημερομηνία την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής. Όμως είχα μία κουβέντα με άλλο μηχανικό που μου είπε ότι πρέπει να πάνε κανονικά σαν πιστωτικό φπα στην 1η περιοδική δήλωση της νέας περιόδου και είπα να το διευκρινίσω χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα... Σε πιο απλά Ελληνικά τα ποσά των κωδικών 709, 710, 813 ή κάποια από αυτά τα χρησιμοποιούμε και που στην επόμενη περίοδο?
  22. Θα το πω απλά... Μετά από εκείνη τη συζήτηση το πιστωτικό της εκκαθαριστικής το πέρναγα στα έξοδα της επόμενης χρήσης με ημερομηνία αυτήν την υποβολής της εκκαθαριστικής. Έκανα μαλ..α ή όχι? Θα το εκτιμούσα αν μπορούσες να μου πεις ένα ναι ή ένα όχι!!
  23. Βρήκα που το είχα δει. Ήταν πάλι εδώ σε συζήτηση μεταξύ μας: http://www.michanikos.gr/topic/18948-%CE%A4%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%A6%CE%A0%CE%91/page-2?hl=rata Την ξαναδιαβάζω και δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνω καλά. Βάζω παράδειγμα πάλι: Σύνολο φόρου εισροών κωδικός 684: 100 ευρώ Σύνολο φόρου εκροών κωδικός 637: 50 ευρώ Λόγω pro rata o κωδικός 709 έχει: 80 ευρώ και ο κωδικός 710: 20 ευρώ Έτσι βγαίνει Σύνολο για καταβολή κωδικός 813: 50 (κωδ. 637) - 20 (κωδ. 710) = 30 ευρώ το οποίο πληρώνεται άμεσα ηλεκτρονικά Το ερώτημα είναι τα 80 ευρώ του κωδικού 709: 1) Μπαίνουν σαν έξοδα στην επόμενη περιοδική δήλωση? 2) Μπαίνουν σαν πιστωτικό υπόλοιπο στην επόμενη περιοδική δήλωση? 3) Τα αναζητά κανείς στην εφορία? 4) Τα ξεχνάει Είναι κάποιο από τα παραπάνω 4 σενάρια σωστό? Είναι κάποιο ανεδαφικό? Και τα 30 ευρώ που πληρώνω άμεσα μπαίνουν κάπου?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.