-
Περιεχόμενα
62 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
Contact Methods
-
Website
http://stardelta.gr
-
Skype
kyriakoschar
Profile Information
-
Φύλο
Άντρας
-
Τοποθεσία
Θεσσαλονίκη
-
Επάγγελμα
Μηχανικός
-
Ειδικότητα
Ηλ/γος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.
Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ
2.397 profile views
Kyriakoschar's Achievements
-
Θα πρεπει να ερθει ο επισκοπιστης απο τη δεη. Αυτος θα σχεδιασει ενα σκαριφημα και βαση αυτου θα χτισεις το ερμαριο για να μπει η χελωνη send from my mobile device, using tapatalk.
-
Σωστά τα υπολόγισες. 59 A, Δηλαδή θα χρησιμοποιήσεις Γ.Α. 3x63 (όχι 5x63). Έπειτα κάνεις ισοκατανομή τα φορτία σου περίπου (13583 W φορτώνεις στην κάθε φάση).
-
Φυσικά και τα έχω πολύ καλά ξεκαθαρισμένα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, ούτε θα δείξουμε ποιος την έχει πιο μεγάλη. Ο φίλος παραπάνω ουσιαστικά ρωτάει αν υπάρχει ηλεκτρόδιο γείωσης στον καταναλωτή του TN, ή αν ο αγωγός γης της εγκατάστασης συνδέεται μόνο με τον ουδέτερο. Αυτό που λίγο βιαστικά ήθελα να εξηγήσω, είναι ότι στο σπίτι αν το δεις ανεξάρτητα, χάρην απλοποίησης, είναι σαν σύστημα TT. Και πριν γίνει η ουδετερογείωση στο μετρητή, ΕΙΝΑΙ σύστημα ΤΤ καθώς όλες οι γειώσεις καταλήγουν στο ηλεκτρόδιο (θεμελιακή, ράβδος κτλ). Αλλά πολύ σωστά παρενέβη ο nvel, επειδή ένα σύστημα σύνδεσης γείωσης εννοεί την πορεία από τον Μ/Σ μέχρι την κατανάλωση ολοκληρωμένα. Όταν μάθαινα 1ο έτος στη σχολή για τα συστήματα σύνδεσης γείωσης, ένας καθηγητής μου το ανέλυσε με τέτοιο τρόπο. Στην πρώτη δημοτικού μαθαίνουμε ότι οι αριθμοί ξεκινάνε από το μηδέν. Αργότερα όμως μαθαίνουμε και τους αρνητικούς. Συγγνώμη αν μπέρδεψα κάποιον και φυσικά δεν εννοώ ότι αυτές οι έννοιες είναι "δημοτικού".
-
Φυσικά και υπάρχει ηλεκτρόδιο γείωσης στα συστήματα TN (ουδετέρωσης). Αυτά τα ηλεκτρόδια είναι τοποθετημένα από τη ΔΕΗ σε πολλά σημεία, όπως κάτω από τον Μ/Σ Δ/Υ 20kV/0.4 kV στο δευτερεύων φυσικά του κοινού κόμβου του αστέρα και κατά την όδευση ανά κάποια μέτρα στις κολώνες γειώνεται ο ουδέτερος. Καταλήγει δηλαδή ο ουδέτερος στο έδαφος σε ένα ηλεκτρόδιο γείωσης. Για να το ξεκαθαρίσεις, όταν λέμε σύστημα TN, εννοούμε το σύστημα τροφοδοσίας της ΔΕΗ. Μετά το ΓΠ στο σπίτι μας, έχουμε άλλο σύστημα γείωσης (TT). Άμεση γείωση δηλαδή και ΟΧΙ ουδετέρωση. Ελπίζω να βοήθησα.
-
Θεώρηση Υ.Δ.Ε για καταναλωτές Χ.Τ. από ιδιωτικό Υ/Σ 20ΚV/400V
Kyriakoschar replied to kost@s's θέμα in Ηλεκτρολογικά
Εννοείς μετρήσεις στο ΓΠΧΤ? Ποιος ζήτησε ΥΔΕ? Η ΔΕΗ ή κάποιος άλλος φορέας (π.χ φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία) που προφανώς έχουν γραφεία στο χώρο? Δε γνωρίζω τις διαδικασίες να σου απαντήσω. Αλλά αφού η ΔΕΗ φέρνει 20kV είσαι καταναλωτής ΜΤ και η εγκατάσταση του δευτερεύοντος 400V φέρει ευθύνη στον ιδιοκτήτη. Ενδιαφέρον θα ήταν να απαντήσει κάποιος πιο ειδικος για τυχόν πιστοποιήσεις ή Νομικά πλαίσια. -
Τι κάνουμε πρακτικά με τους ΔΔΕ σε ΥΔΕ για βιομηχανία
Kyriakoschar replied to tseronis's θέμα in Ηλεκτρολογικά
Η ΚΥΑ λέει ότι πρέπει να εγκαθίστανται ΔΔΡ για προστασία του καταναλωτή από ηλεκτροπληξία (άρα <=30mA), όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 531.2 του HD 384. Στις παραγράφους του άρθρου 531.2 μας αναφέρεται ότι οι διατάξεις/διάταξη ΔΔΡ δε θα πρέπει να προκαλούν ανεπιθύμητες αποζεύξεις. Μέχρι εδώ καλά. Αλλά έρχεται ο νομοθέτης και γράφει λίγο πιο κάτω: "Οι ΔΔΡ πρέπει να καλύπτουν ΟΛΑ τα κυκλώματα ισχυρών ρευμάτων....." εδώ κατά τη γνώμη μου δημιουργείται το πρόβλημά μας, μέχρι που τελειώνει ο νομοθέτης συνεχίζοντας: "......με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384."Εδώ τα αποσαφηνίζει (κατά τη γνώμη του νομοθέτη). Άρα με το μυαλό το δικό μου (και όχι κάποιου νομικού), αφού ο 384 μας αναφέρει, νομίζω 2 φορές, ότι δε θα πρέπει ο ΔΔΡ να προκαλεί ανεπιθύμητες αποζεύξεις, τότε με την κατάλληλη μελέτη, τοποθετούμε ΔΔΡ εκεί που πρέπει χωρίς να έχουμε κάποιο νομικό πρόβλημα σε περίπτωση (χτύπα ξύλο) που γίνει κάτι. Καλό θα ήταν να γίνει μια προσπάθεια από τα επιμελητήριά μας (ΤΕΕ-ΕΕΤΕΜ-ΣΕΗ) να συμβουλευτούν κάποιον νομικό, να τεκμηριώσει μια έκθεση και να βγει κάτι μέσα από αυτό. Να μπορούμε να κάνουμε και εμείς άνετα τη δουλειά μας. Δεν ξέρω αν έχουν γίνει ήδη τέτοιες ενέργειες. -
Προφανώς, συνάθροιση κοινού, άρα κάθε ένα έτος χρειάζεται επανέλεγχος. Εδώ δημιουργείται ένα ερώτημα. Υπάρχουν τόσα δημόσια κτίρια, τα οποία κάθε ένα χρόνο χρειάζονται επανέλεγχοι. Γνωρίζει κανείς αν τηρείται ο επανέλεγχος αυτός? Είναι υποχρεωτικός ή όχι από κάποιο νομοθετικό πλαίσιο??? (δεν εννοώ τον HD384). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν κάποιος χρειάζεται αλλαγή ονόματος στο σπίτι του, μόνο τότε κάνει τον επανέλεγχο και ας έχουν περάσει 15-20 χρόνια. Από τη ΔΕΗ δεν του λένε, γιατί δεν έκανε στα 14 χρόνια τον έλεγχο, ούτε πληρώνει κάποιο πρόστιμο (βλ. ασφάλεια αυτοκινήτου, βλ. ΚΤΕΟ κτλ...) Αν γνωρίζει κάποιος κάτι επί του θέματος, ας μας διαφωτίσει.
-
Τη διαφορά του πολύκλωνου - πολυπολικού καλωδίου τη γνωρίζω. Ο πίνακας αυτός που επισυνάπτω, είναι από KEHE για μέγιστη επιτρεπτή ένταση και τον ξέθαψα από παλιές σημειώσεις. Πίνακας Μου φαίνεται λογικό το πολύκλωνο να έχει καλύτερη ψύξη. Ο αγωγός υπερθερμαίνεται λόγω της αναπτυσόμενης θερμότητας Joule. Χρησιμοποιούμε διαφορετικό τύπο για την έυρεση της διατομής πολύκλωνου καλωδίου και άλλο τύπο για του μονόκλωνου.Έπειτα, γνωρίζοντας τη διατομή, θα βρούμε την ειδική αντίσταση και τελικά την θερμότητα Joule (Q) σε calorie. Επιφυλάσσομαι να βρω και άλλους τέτοιους πίνακες. Θα βοηθούσαν και άλλες γνώμες επί του θέματος. Δες και καταλόγους καλωδίων. Edit: Φοβερό εργαλείο για print screens ------> click here.
-
Είχε πάρει το μάτι μου σε ένα βιβλίο έναν τέτοιο πίνακα πριν 2-3 χρόνια. Θυμάμαι ότι υπήρχε διαφορά περίπου 1 Ampere π,χ στο 1.5mm² καλώδιο. Θα προσπαθήσω να τον βρω. Φυσικά ασφαλίζονται με ίδιο Α/Δ.
-
Το Pin σωστά το βρήκες. Σκοπός είναι να μάθεις για ποιο λόγο πολλαπλασίασες με το 1,25. Σαν μαθητευόμενος μηχανικός πρέπει κατά τη γνώμη μου να μάθεις τώρα που έχεις την ευκαιρία όσα περισσότερα μπορείς. Οπότε ρώτα τον καθηγητή σου ότι απορίες έχεις. Εντάξει, οι βιβλιογραφίες λένε 1,25 αλλά πρακτικά τι σημαίνει αυτό? Επομένως, λέω εγώ, έχεις συνδεσμολογία με διακόπτη Y/Δ (πρέπει να το αναφέρεις και αυτό). Μία ένσταση στον τύπο της πτώσης τάσης. Στον παρονομαστή πρέπει να τοποθετήσεις το συντελεστή n(= αριθμός αγωγών στην ίδια φάση). Πρέπει να το δεις και οικονομοτεχνικά. Σε συμφέρει π.χ. για μία φάση να χρησιμοποιήσεις αγωγό 120mm² ή 2x50mm². Παράδειγμα δίνω για να καταλάβεις αυτόν το συντελεστή. Επίσης το θερμικό πρέπει να προστατεύει τα τυλίγματα του κινητήρα. Οπότε έχεις 2 τύπους για Ith (=thermal). Αν τα τυλίγματα συνδέονται στο δίκτυο, τότε Ith=Inom (nomimal) Αν τα τυλίγματα συνδέονται στο δίκτυο μέσω τριγώνου (κοινώς τρίγωνο), τότε Ith= In/sqrt(3). Ή μπορούμε να πούμε Ith=0,58xInom Καλό είναι ο καθηγητής σας να σας αναφέρει ότι πρέπει να κάνετε τον υπολογισμό σε STC, ούτως ώστε να σας δίνει το ερέθισμα ότι για άλλους θερμοκρασιακούς συντελεστές και άλλους υψομετρικούς συντελεστές θα πρέπει να συνυπολογίσετε και άλλους παράγοντες. Επίσης πρέπει να σας δίνει και τον τρόπο συνδεσμολογίας των τυλιγμάτων του κινητήρα. Ελπίζω να μη γίνομαι δυσνόητος. Εδώ είμαστε για απορίες. ΥΓ: Βιβλία έχετε ή σημειώσεις?
-
Π.χ. αν δε γνωρίζεις την ηλ. ισχύ της μίας αντλίας και είναι δύσκολο εώς αδύνατο να την τραβήξεις έξω για να δεις το ταμπελάκι (ή αν είναι σβησμένο το ταμπελάκι), θα μπορούσες να την αμπερομετρήσεις (Inom), να βάλεις ένα συνημίτονο περίπου γνωστό από τέτοιου είδους αντλίες και να βρεις με καλή προσέγγιση το αποτέλεσμά σου. Αυτός ο τρόπος προϋποθέτει ρευματοδότηση της αντλίας.
-
Άλλοι λόγοι είναι αυτοί: 1) Το πολύκλωνο αντέχει περισσότερο ονομαστικό ρεύμα διέλευσης από ένα μονόκλωνο ίδιας διατομής (βλ. σχετικούς πίνακες) 2) Κάμπτεται εύκολα και αντέχει στις μηχανικές καταπονήσεις.
-
Συμφωνώ και εγώ φίλε μου. Στο βιβλίο του Σαλευρή - Χατζησοφιανού περί νέας ΥΔΕ, αναφέρει κάπως έτσι: Είναι γνωστό το πρόβλημα του ότι δεν είμαστε υπόχρεοι να γνωρίζουμε το σύστημα σύνδεσης των γειώσεων που εφαρμόζει η ΔΕΗ, αλλά μπορούμε να το μάθουμε είτε από το τηλ κέντρο εξυπηρέτησης (10500) είτε από το [email protected] Δε γνωρίζω αν εξυπηρετούν άμεσα επειδή δεν έχω δοκιμάσει τους παραπάνω 2 τρόπους, γι' αυτό πρότεινα να πας από το υποκατάστημα.
-
Ωφείλεις να το γνωρίζεις αυτό πριν υπογράψεις την ΥΔΕ. Και τυπικά, μόνο με έναν τρόπο το μαθαίνεις. Πηγαίνεις στο τοπικό κατάστημα ΔΕΗ, τους δίνεις Αρ. παροχής ή διεύθυνση και σε ενημερώνουν.