Μετάβαση στο περιεχόμενο

csimeon

Members
  • Περιεχόμενα

    127
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από csimeon

  1. On 6/20/2024 at 11:29 AM, csimeon said:

    Και ειδικότερα προκειμένου για το ύψος γιατί δεν υπερισχύει το εδάφιο στην χρήση ξενοδοχείου, του ΠΔ-78;

    Άρθρο 8 Π.∆. 17-10-1978, Γ(δ1):

    Όπως επισημαίνει και ο συνάδελφος @dimitris GM όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει αντικατασταθεί με κάποιο άρθρο του ΠΔ-85 αλλά μεταγενέστερα αυτού, το 1999, στο άρθρο 173 του κωδικοποιητικού διατάγματος από 14.7.99 ΦΕΚ Δ 580/27.7.99, στην κωδικοποίηση της ενότητας ΜΕΡΟΣ ΙΙ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ "ΔΟΜΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ"αναφέρεται ότι ισχύει το άρθρο 8 του ΠΔ-78, προκειμένου για το ύψος.

    Επιπρόσθετα στις γενικές διατάξεις του ΠΔ/85, δηλαδή το άρθρο 1 (τα υπόλοιπα άρθρα είναι ειδικές ανά χρήση κτηρίου) στην παράγραφο 7 ορίζεται:

    Quote

    Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 2 και το μέγιστο ύψος αυτών μετρούμενα από το γύρω έδαφος αυτών (φυσικό ή διαμορφωμένο κατά την επόμενη παρ.10) σε 7,50 μέτρα.   Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων, απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθρ.87 του Ν.Δ. 8/1973 περί Γ.Ο.Κ.   Σε περιπτώσεις κατασκευής κεκλιμένης στέγης το κατά τα ανωτέρω μέγιστον ύψος προσαυξάνεται κατά 1,20 μ


    Δηλαδή ακόμα και αν υπερισχύουν οι γενικές διατάξεις -άτοπο- δεν υπάρχει όριο 4μ για μονώροφα (διάταξη που υπάρχει ειδικά για κατοικίες)

  2. Ναι ευχαριστώ, αυτά που λες για Αρτ.Οικοδ. τα ξέρω, δουλεύω σταθερά και πολύ σε αυτή την ΥΔΟΜ.
    Το καινούργιο για μένα, κι απορία, είναι οι ειδικοί όροι για ξενοδοχεία και ιδιαίτερα για το ύψος.

  3. Αν έχω καταλάβει καλά το νομικό πλαίσιο οι όροι δόμησης για τα ξενοδοχεία εκτός σχεδίου, προκύπτουν συνδυαστικά από βασικά 3 νομοθετήματα:

    1. Το ν.4759/2020, άρθρο 34 ορίζει αρτιότητα, δόμηση, κάλυψη
    2. Το ΠΔ του 30-5-1985 τα γενικά υπόλοιπα μεγέθη
    3. Το ΠΔ του 17-10-1978 τα ειδικά μεγέθη για τη χρήση ξενοδοχείων (επειδή το ΠΔ-85 δεν έχει ειδικό άρθρο)

    Καταρχήν τα παραπάνω σωστά;

    Και ειδικότερα προκειμένου για το ύψος γιατί δεν υπερισχύει το εδάφιο στην χρήση ξενοδοχείου, του ΠΔ-78;

    Άρθρο 8 Π.∆. 17-10-1978, Γ(δ1):

    Quote

     δ1. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων σε γήπεδα επιφάνειας μέχρι
    πενήντα (50) στρέμματα ορίζεται σε δεκάμισι (10,50) μέτρα με την προϋπόθεση
    ότι το ποσοστό της επιφάνειας κτιρίων ύψους μεγαλύτερου των επτάμισι (7,5)
    μέτρων δεν θα υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) της
    πραγματοποιούμενης κάλυψης του κτιρίου.

    Η πολεοδομία μου λέει πως το ύψος είναι 4,00 για μονώροφα και 7,50 για διώροφα (δηλαδή γενικές διατάξεις εκτός σχεδίου του ΠΔ-85)

  4. 7 minutes ago, Pavlos33 said:

    Δεν έχω καταλάβει που εμπλέκεται η Πολεοδομία. Αιτείσαι κάποια άδεια αποπεράτωσης;

    Αιτούμαι νέα οικοδομή με τον στάβλο ως νομίμως υφιστάμενο κτίριο, επειδή υφίσταται προ του 1955.
    Μου ζητάνε λοιπόν να αποδείξω ότι υφίσταται προ του 1929 ή να κάνω ρύθμιση αυθαιρέτου, ενώ παράλληλα συμφωνούν ότι είναι προ του 1955.

  5. Πελάτης μου έχει αγροτεμάχιο (εκτός σχεδίου) με σταύλο πέτρινο.  Ως διαπίστωση παλαιότητας προ του 1955 η ΥΔΟΜ δέχεται τεχνική έκθεση με βάση την οικοδομική τεχνική του (πέτρινα πρέκια και χώμα επικάλυψης σε τοίχους με εκφορά, είναι χαρακτηριστικά εποχής προ σκυροδέματος) και αεροφωτογραφίες περίοδου 1945-60 από το Κτηματολόγιο, ωστόσο μου απορρίπτουν ότι είναι νομίμως υφιστάμενο και ζητάνε υπαγωγή σε αυθαίρετα διότι "ο ΓΟΚ του 1929 ορίζει 15μ πλάγια απόσταση εκτός σχεδίου" και άρα ακόμα και το 1955 θα ήταν αυθαίρετο. Ομολογώ πως δεν γνωρίζω τον ΓΟΚ του 1929 και δυσκολεύομαι να βρω τα άρθρα του, ενώ διαπιστώνω ότι τα περισσότερα άλλαξαν με Βασιλικό Δ. του 1955...

    Δηλαδή το ίδιο κτίσμα αν ήταν μετά τα 15μ θα τελειώναμε με διαπιστωτική έκθεση που θα έκανα εγώ ενώ τώρα ζητείται τακτοποίηση.

    Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο και μου κάνει ιδιαίτερα εντύπωση γιατί το άρθρο 82 του ν4495/2017 στην παράγραφο 2α ορίζει ότι τα υφιστάμενα προ του 1955 εξαιρούνται της απαγόρευσης μεταβίβασης.  Άρα;
    ναι μεν επιτρέπεται η μεταβίβαση - με τι βεβαίωση μηχανικού; - και μετά ζητείται δήλωση αυθαιρέτου;

    Σημειώνω ότι ο πελάτης μου αγόρασε με βεβαίωση που αναγράφει κτίσμα υφιστάμενο προ του 1955.

  6. Εμένα μου λέει η πολεοδομία ότι αν υπάρχει πόρτα προς υπόγειο το πλάτος της κουρ ανγκλαίζ πρέπει να είναι ίσα όσο η πόρτα!

    Γιατί; ενώ στον ορισμό αντίθετα αναφέρει και πλατύσκαλο! (δεν λέει πόρτα αλλά πλατύσκαλο και πόρτα συχνότερα πάνε μαζί)

  7. Κάποιες ερωτήσεις:

    1. το παράβολο ΤΕΕ ΤΣΜΕΔΕ και το χαρτόσημο Ν.1041, ήταν πάντοτε κοινός κωδικός ΚΑΕ, ή διαφέραν στο παρελθόν;
    2. όταν ο Δήμος που ανήκει η οικοδομή διαφέρει από τον δήμο που ανήκει η ΥΔΟΜ (προκειμένου για πολεοδομίες που εξυπηρετούν κι άλλους δήμους) ποιο από τα δύο ποσά "ΔΗΜΟΥ" πηγαίνει στον δήμο της ΥΔΟΜ και ποιο στον δήμο οικοδομής; νομίζω το ΚΗ' στον δήμο ΥΔΟΜ και το άλλο στον δήμο οικοδομής, σωστά;
    3. Επίσης μου ζητάνε εκτός αυτών των εισφορών στη ΔΟΥ, τέλη υπέρ Δήμου με κατάθεση απευθείας στο λογαρισμό Δήμου (πρόκειται για τον Δήμο της ΥΔΟΜ, ενώ το έργο είναι σε άλλο δήμο που εξυπηρετείται, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι ο λόγος ή είναι γεντικότερη εφαρμογή τέλους υπέρ Δήμου)

     

  8. On 12/12/2022 at 2:32 PM, sissy_arch said:

    Καλησπερα παιδια. Σε οικοπεδο με υφισταμενο κτίσμα 21 μ θα αεγερθεί κτίριο κατοικιών που όμως με νεο φεκ στη περιοχη ορίζεται ως μαξ ύψος το 15, στο οποίο θα φτασει και το κτίριο των κατοικιων. Το Δ,δ με ποιο ύψος το υπολογίζω????

     

    On 1/13/2023 at 9:02 PM, ilias said:

    Μα αφού την άδεια θα τη βγάλεις με τους σημερινούς όρους δόμησης, το παλιό ύψος θα χρησιμοποιήσεις; 

    ίσως υπάρχει παρανόηση με τις αποστάσεις, λόγω προσθήκης;  νομίζω αν έχεις κτίριο σε απόσταση μικρότερη της σημερινής επιτρεπόμενης δικαιούσαι να προσθέσεις καθ'ύψος στο υφιστάμενο περίγραμμα (υπό όρους, έτσι ίσχυε κάποτε, αλήθεια ισχεύει ακόμα;).  Ίσως αυτό δημιουργεί το μπέρδεμα;
    Πάντως σε προσθήκη με νέο κτίριο στο ίδιο οικόπεδο, με τις ισχύουσες διατάξεις.

  9. Παράθεση

    Παρ.3 Άρθρο 4 Π.∆. 10-8-1987/1987
    3. Σε κάθε κτίριο που προβλέπεται χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων η
    πρόσβαση σ`αυτόν πρέπει να επιτυγχάνεται με είσοδο-έξοδο πλάτους
    τουλάχιστον 2,25 μ. Το άθροισμα των ανοιγμάτων εισόδων-εξόδων των χώρων
    στάθμευσης σε κάθε πρόσωπο του οικοπέδου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το
    ήμισυ του μήκους του προσώπου, το οποίο πάντως δύναται να φθάνει τα 6μ. εάν
    το προκύπτον άθροισμα είναι μικρότερο από τον αριθμό αυτόν. Κατ`εξαίρεση
    και ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και
    Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), το ανωτέρω άθροισμα μπορεί να είναι
    μεγαλύτερο, όταν τούτο επιβάλλεται για λόγους κτιριοδομικής διαμόρφωσης
    του κτιρίου ή κυκλοφοριακούς λόγους.
    Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 10 του Π∆ 111/2004 (ΦΕΚ
    Α 76/2004)

    Ο περιορισμός για την Αθήνα είναι αυτός.  Είχα την εντύπωση ότι αναφέρεται και αλλού εκτός από αυτό το ΠΔ.
    Ξέρει κάποιος κάτι άλλο;

     

    On 7/3/2021 at 10:49 ΜΜ, Equalizer said:

    Το άθροισμα των ανοιγμάτων εισόδων - εξόδων των χώρων στάθμευσης επιτρέπεται να είναι το πολύ ίσο με το μισό πρόσωπο του οικοπέδου. Για μήκη προσώπου μικρότερα των 12 μ. επιτρέπεται μέχρι 6 μ. άθροισμα ανοιγμάτων.

    Αυτό από ποιό νόμο/κανονισμό είναι παρακαλώ;

  10. Νέα κατοικία εκτός σχεδίου και οικισμών.  Τοίχος πλήρωσης από λιθοδομή, περίπτωση του ΝΟΚ, άρθρο 11, παρ.6, εδάφιο (κβ), περίπτωση (iii)

    Quote

    iii. η επιφάνεια που καταλαμβάνει η μικτή κατασκευή, η οποία αποτελείται από φέροντα οργανισμό, μεταλλικό ή από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά, από τοίχους πλήρωσης από φυσικά, ανακυκλώσιμα και πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη και εξωτερικά περιμετρικά από τοιχοποιία (φέρουσα ή μη) από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, πενήντα (50) τουλάχιστον εκατοστών.

    Quote

     

    Ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό τμήμα της παραπάνω κατασκευής δύναται να τοποθετηθεί θερμομόνωση, η οποία δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.

    Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές, συμπεριλαμβανονομένων και των υπόσκαφων κτιρίων.

     

    Θεωρώ ότι το κάτωθι σκίτσο απεικονίζει την περίπτωση και συνεπώς τέτοιος τοίχος - δηλαδή μεικτός απότελούμενος από τοίχο πλήρωσης μεταξύ κολονών ΦΟ οπλισμένου σκυροδέματος και από τοίχο εξωτερικά, δύο λιθοδομές δεν προσμετράται, καθότι και οι δύο τοίχοι είναι από "ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά", όπως περιγράφεται στη διάταξη.  Μεταξύ τους μπορεί κατά ΝΟΚ και επιβάλλεται από ΚΕΝΑΚ να υπάρχει θερμομόνωση που επίσης προβλέπεται.  (Ο κάθε τοίχος θα πρέπει να είναι επαρκής δομικά σύμφωνα με Ευροκώδικα για λιθοδομή ή οι δύο μαζί με αγκύρωση μεταξύ τους.)

    Κατά την αντίληψη μου σύμφωνα με την περιγραφή στο νόμο, τίποτε από όλο το συνολικό πάχος - ούτε κολόνες "η επιφάνεια που καταλαμβάνει η μικτή κατασκευή ..." - δεν μετράνε στον Συντελεστή Δόμησης.  Αλλά επειδή διαβάζω άλλες ερμηνείες παρακαλώ όποιον διαφωνεί να εξηγήσει.

    Τέλος καταλαβαίνω ότι ούτε στον υπολογισμό της κάλυψης προσμετράται, σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ.4:

    Quote

     

    4. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο :

    ....

    γ. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ι’, ια’, ιβ’, ιγ’, ιθ’, κ’, κα’, κβ’, κγ’, κε’, κστ’, κη’ και λα’ της παρ. 6 του άρθρου 11.

     

     

     

    880693966_116()(iii).thumb.jpg.6b14a67de6448e5cab5ca9939ae307ce.jpg

  11. Διάβασα στα παραπάνω ότι η απόσταση από όρια θα πρέπει να είναι δ=2,50μ ή μηδέν.  Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξα διαβάζοντας τη νομοθεσία.

    Ωστόσο η πολεοδομία μου λέει ότι εντός ορίων παραδοσιακού οικισμού η απόσταση από τα όρια είναι ελεύθερη, δηλαδή ακόμα και σε 0,50μ και μάλιστα ότι μπορώ να έχω ανοίγματα στον τοίχο αυτό ακόμα και σε μηδέν απόσταση! (χρησιμοποιώντας καλή κρίση ώστε τελικά να έχει νόημα, αλλά χωρίς υποχρέωση νομικά).

    Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα 14.07.1988 (ΦΕΚ 504Δ/88) περί "Χαρακτηρισμού οικισμών του Νομού Κυκλάδων ως παραδοσιακών και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης" όρίζει στο Άρθρο 2, παρ.9 ότι:

    image.png.b89ea2b745eef86a8b5716b967a1bb1b.png

    Είναι αυτό ικανή διατύπωση για ελεύθερη τοποθέτηση, αντίθετη με τις γενικές διατάξεις;
    Ξέρετε να υπάρχει κάτι άλλο που αγνοώ;

     

     

     

  12. Τι να καταλάβω από τα ελάχιστα κριτήρια καταλληλότητας γηπέδου της Υ.Α. 216/2015 όταν στο άρθρο 2, παρ.3 για την προσπέλαση, περιλαμβάνει και "μη αναγνωρισμένη αγροτική οδό πλάτους τουλάχιστον 3,5" ;

    Παράθεση

    3. Προσπέλαση:

    α. Η προσπέλαση στα ξενοδοχεία, η οποία βεβαιώνεται και αποτυπώνεται στην τεχνική έκθεση που προβλέπεται στην περίπτωση ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 4276/2014, γίνεται από αναγνωρισμένη ως κοινόχρηστη ή ιδιωτική οδό ή μη αναγνωρισμένη αγροτική οδό πλάτους τουλάχιστον 3,5 μέτρων ή δια δουλείας διόδου συσταθείσας με μεταγεγραμμένη συμβολαιογραφική πράξη.

    Το γήπεδο του πελάτη μου είναι εκτός σχεδίου, έχει συμβόλαιο με το ίδιο σχήμα και διάσταση προ του 2004 και άρα έχει αρτιότητα στα 4000μ και οικοδομησιμότητα κατά παρέκκλιση χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δημόσιο δρόμο.  Το γήπεδο είναι 11.000τμ και άρα πληροί και το ελάχιστον εμβαδόν για τουριστικές εγκαταστάσεις στο ν.4759/2020.
    Όσον αφορά στην πρόσβαση, έχει καθορισμένο αιγιαλό και εφάπτεται σε "ζώνη παραλίας" ως δεδομένη κοινόχρηστη πρόσβαση και υπάρχει χωματόδρομος πάνω στη ζώνη που υπρβαίνει 3,5μ πλάτος, σε όλη τη ζώνη παραλίας και συνέχεια ως οικισμό σε απόσταση 4χλμ περίπου.  Στον δρόμο αυτόν πάνω υπάρχουν κτήματα και κατοικίες.

    Πληροί τα ελάχιστα κριτήρια καταλληλότητας της ΥΑ 21/2015;  Ποιός το βεβαιώνει δεδομένου ότι είναι "μη αναγνωρισμένη οδός", ο τοπογράφος ιδιώτης στο τοπογραφικό σχέδιο για οικοδομική άδεια;
    Υπάρχει άλλο κριτήριο στις γενικές διατάξεις εκτός σχεδίου;  (φυσικά πρέπει να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχουν ειδικότερες διατάξεις τοπικά)

     

  13. 18 ώρες πριν, ΚΑΝΑ said:

     πλέον ισχύουν τα παρακάτω του νέου Ν

    Περίπτωση σε μη οριοθετημένο ρέμα

    γ) στα μεγάλα ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μεγαλύτερης των δέκα (10) τ.χ., όταν βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, ή μεγαλύτερης των πέντε (5) τ.χ., όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, γραμμή πενήντα (50) μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος.

    Οπότε σωστά επικαλείσαι ότι τα 100μ από τα όρια, υπερβαίνουν τα επιβαλλόμενα 50μ από τη βαθιά γραμμή 

    Καλημέρα, κι ευχαριστώ.  Σχετικά με όσα γράφεις, ποιόν εννοείς νέο νόμο;

    Παράθεση

     

    ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 4258 ΦΕΚ Α΄94/14.4.2014

    Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα - ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.

    Άρθρο 1, Ορισμοί, παρ.2:

    2. Μικρά υδατορέματα (επιφανειακές πτυχώσεις απορροής): οι επιφανειακές πτυχώσεις του εδάφους που είναι αποδέκτες των υδάτων της επιφανειακής απορροής, με έκταση λεκάνης απορροής μικρότερης ή ίσης του 1,0 τχ, όταν βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως ή μικρότερης ή ίσης των 0,50 τ.χ. όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως. Ως σημείο έναρξης της μέτρησης της λεκάνης απορροής ορίζεται κάθε σημείο της βαθιάς γραμμής της επιφανειακής πτύχωσης

    και

    Άρθρο 4, Εξαιρέσεις από την Οριοθέτηση, παρ. 2

    2. Για μικρά υδατορέματα, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του παρόντος, δεν απαιτείται η οριοθέτησή τους.Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 3 όπου λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο και έχουν αποτυπωθεί τα ρέματα.

     

    εγώ αυτό τον νόμο ξέρω.  Το ίδιο εννοείς; αλλά έχεις παραθέσει ελαφρά διαφορετικό κείμενο.

    Τέλος σχετικά με το "επικαλείσαι" (το μικρό ρέμα), ποιός βεβαιώνει και πως την έκταση της λεκάνης απορροής; αρκεί ιδιώτης τοπογράφος, ή μηχανικός;  Το βεβαιώνει στο σχέδιο τοπογραφικού αίτησης αδείας ή προηγείται άλλη διαδικασία;
    Έχει κάποιος συνάδελφος βγάλει άδεια χαρακτηρίζοντας το ρέμα μικρό στο τοπογραφικό αδείας;

  14. Το ίδιο θέμα απασχολεί κι εμένα! και νομίζω θα έχει απασχολήσει και συναδέλφους για εκατοντάδες περιπτώσεις εκτός σχεδίου.  Παντού υπάρχουν μικρά ρέματα. Αν δεν θέσεις μια εύλογη απόσταση, καθορισμένη όμως - όχι "πλησίον" ή "κοντά", δεν βγαίνει λογικό συμπέρασμα. 
     

    Παράθεση

     

    Παρ.2 Άρθρο 5 ΝΟΜΟΣ 4258/2014
    Σε κάθε περίπτωση η δόμηση επιτρέπεται εκτός των ως άνω γραμμών πλημμύρας και των όχθεων του υδατορέματος και σε απόσταση από αυτές που καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του N. 4067/2012 (Α΄ 79), με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στο άρθρο 9 του παρόντος νόμου.

    Παρ.1 Άρθρο 28 ΝΟΜΟΣ 4067/2012:
    1. Με π.δ., που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις δόμησης κοντά (???) σε ρέματα

     

    Παράδειγμα 100 στρέματα αγροτεμάχιο με ρέμα στο ένα όριο έχει περιοχές του γηπέδου σε απόσταση πάνω από 50 ή ακόμα κι 100 μέτρα από την κοίτη.  Άλλο αγρομτεμάχιο 4 στρεμάτων απέχει από το ρέμα κατά ένα μικρό αγροτεμάχιο και αν και δεν εφάπτεται η απόστασή του από την κοίτη είναι μικρότερη από 50 ή και 20μ.

    Στο παράδειγμα αυτό το πρώτο αγροτεμάχιο δεν χτίζει χωρίς οριοθέτηση και το δεύτερο χτίζει, προφανώς παράλογο!

  15. On 25/1/2018 at 5:27 ΜΜ, sarcs said:

    Nα ρωτήσω κάτι και εγω για τους εξώστες στα  εκτός επί ΝΟΚ? εξώστης μέσα στα 15μ με τη λογική του 1/4χΔ (όπου Δ  " η υποχρεωτική απόσταση από πλάγια όρια") επιτρέπεται ?

    Παρ.4 Άρθρο 17 ΝΟΜΟΣ 4067/2012 :
     

    Παράθεση

    4.  Μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ ή δ του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου, εκτός όσων αναφέρονται σε άλλα άρθρα του παρόντος νόμου, επιτρέπονται:
     ......
    στ) Αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία, ογκοπλαστικές προεξοχές και διακοσμητικά στοιχεία, κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης, κατασκευές για τη συντήρηση του κελύφους, αγωγοί τεχνικών συστημάτων, όπως καμινάδες, αεραγωγοί, υδρορροές, προστεγάσματα και στέγαστρα. Το μέγιστο πλάτος όλων των παραπάνω ισούται με 1/4 Δ ή 1/4 δ.

    Κατά την πιο βάσιμη ερμηνεία, κατά τη γνώμη μου, το εδάφιο (στ) δεν έχει εφαρμογή για την θέση αυτών των αρχιτεκτονικών στοιχείων και προεξοχών εκτός σχεδίου δεδομένου ότι, το Άρθρο 14 “Θέση κτιρίου και εγκαταστάσεων” στο οποίο περιγράφεται η εφαρμογή της απόστασης Δ ή/και δ για τον καθορισμό θέσης του κτιρίου, δεν περιλαμβάνεται - κατά το Άρθρο1, παρ.2 - σε εκείνα που έχουν εφαρμογή εκτός σχεδίου.  Συμπεραίνω ότι το εδάφιο 4(στ) αφορά μόνο την δόμηση εντός σχεδίου ή οικισμών, όπου άλλωστε οι αρχιτεκτονικές προεξοχές και τα λοιπά στοιχεία που αναφέρονται έχει νόημα να περιορίζοντα λόγο στενότητας χώρου προκηπίων.
     Επισημαίνω μάλιστα, ότι με τον ν.4819/2020 η διατύπωση για το “1/4 Δ ή δ” μεταφέρθηκε από το άρθρο 7 στο άρθρο 4, πιθανολογώ για αυτόν το λόγο ακριβώς, δηλαδή να ξεχωρίσει ότι αφορά εντός σχεδίου δόμηση.


    Εάν παρά ταύτα θεωρήσουμε ότι ισχύει 1/4 Δ ή δ, η υποχρεωτική απόσταση από τα όρια εκτός σχεδίου είναι 15μ, και συνεπώς 1/4=3,75μ.
    Σε καμία περίπτωση, κατά την γνώμη μου όπως την τεκμηριώνω, δεν έχουν εφαρμογή οι συναρτήσεις του, Άρθ 3 “Ορισμοί συντελεστών και μεγεθών”, δεδομένου ότι εκτός σχεδίου, δεν υπάρχουν “οικόπεδα”:
    “Δ: είναι η απόσταση του κτιρίου από τα όρια οικοπέδου ή κτιρίου, κατά περίπτωση, και ορίζεται σε: 3,00 μ.+0,10Η,
    δ: είναι η απόσταση του κτιρίου από τα όρια οικοπέδου ή κτιρίου, κατά περίπτωση, και ορίζεται σε: 2,50μ. + 0,05Η,”

    • Upvote 2
  16. On 30/5/2021 at 10:30 ΠΜ, eupalinos said:

    (μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

    Επιτρέπονται ημιυπαίθριοι χώροι σε υπόσκαφα κτίρια;
    Η/Χ θα βοηθούσε βιοκλιματικά με τη  προστασία της όψης / κτιρίου από καιρικά φαινόμενα όπως και στη βέλτιστη διαμόρφωση της όψης
    π.χ. πρόσβαση κυρίας εισόδου.

    Εναλλακτικά,  θέτω και αυτό σαν ερώτημα που έχει σχέση:
    επιτρέπεται στέγαστρο ή πέργκολα επί την ελεύθερης όψης του υπόσκαφου κτιρίου?

    Παραθέτω ένα απλοποιημένο παράδειγμα διαμόρφωσης Η/ Χ σε υπόσκαφο.
    Έχω υπόψη διάφορα παραδείγματα στο διαδίκτυο, τα οποία πιθανόν να αποτελούν εξαιρέσεις και όχι απαραίτητα σύμφωνα με τη νομοθεσία.

    ΥΠΟΣΚΑΦΟ Η-Χ.jpg

    Δεν διάβασα κάτι να το απαγορεύει, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

    Άλλος ξέρει;

     

    Υπόσκαφα πρόσβαση ΑΜΕΑ.
    Μπορεί να υπάρχει απόληξη ανελκυστήρα πάνω από το έδαφος;

     

    Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις-παραθέσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή  «επεξεργασία» και αν θέλεις να παραθέσεις τμήματα μηνυμάτων από περισσότερα posts επίλεξε "multiquote" . Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

    Pavlos33

  17. 40 λεπτά πριν, zazeng said:

    Την αφαίρεση πως την δικαιολογεί έστω έμμεσα ο νόμος

    Άρθρο 81 "Ορισμοί", παρ.3 "Ως πολεοδομικές παραβάσεις ορίζονται οι εξής:" ...
    "δ) η μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών του διαγράμματος δόμησης/κάλυψης (κάλυψη, δόμηση, ύψος), σε ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) και έως τα πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.)"

    Μιλάει για μεταβολή, έμμεσα καταλαβαίνω :
    Δ(μεταβολή)= Υλοποιημένα μεγέθη - Μεγέθη διαγράμματος.

    40 λεπτά πριν, zazeng said:

    Στο διάγραμμα κάλυψης βέβαια θα την κάνεις την αφαίρεση και στην τεχνική έκθεση θα το γράψεις ξεκάθαρα για να μπορούν να κάνουν τις αλλαγές που πρέπει σε ταπ, ε9, κτηματολόγιο κλπ.

    Συμφωνώ! πολύ σημαντικό

    40 λεπτά πριν, zazeng said:

    Ο ημιυπ με αναλυτικό, δες το κ καλά μήπως έχει κ τπτ άλλο. Γενικά όπως σοφά λέει κ ένας φίλος πάντα χρειάζεται μια λοιπή παράβαση, βσλτην κ ας μην την έχεις βρει ακόμα!!

    Σοφά ναι 😀 , συμφωνώ!

    • Like 1
  18. Η περίπτωση αυτή αφορά σε άδεια του 2007, μονοκατοικία, εκτός σχεδίου.

    Υπολογισμός υπέρβασης δόμησης, κάλυψης και νέος ημιυπαίθριος από κύριο χώρο

    Υπάρχουν υπερβάσεις δόμησης και κάλυψης, ωστόσο υπάρχει και μέρος της κάτοψης ισογείου που ήταν κλειστός κύριος χώρος στην μελέτη της αδείας και κατασκευάστηκε ως ημιυπαίθριος, εντός του περιγράμματος κάλυψης του διαγράμματος κάλυψης άδειας (περιβάλεται από τα υποστυλώματα, δοκούς και πλάκα σε επαφή με τους κλειστούς χώρους)
    1. Προκειμένου για τη συνολική υπέρβαση δόμησης, θεωρώ ότι ο υπολογισμός πρέπει να γίνει συνολικά και συμψηφιστικά, παράδειγμα:
      199τμ Δόμηση (βάσει διαγράμματος δόμησης) + 50 τμ πρόσθετη δόμηση κύριων χώρων - 20 τμ ο κύριος χώρος που έγινε ημιυπαίθριος = 30τμ υπέρβασης
      Ρωτάω αν σωστά το υπολογίζω διότι τεκμαίρεται μόνο έμμεσα από τον ν.4495 ενώ δεν έχω βρει κατάλληλη ερμηνευτική.
    2. Προκειμένου για τον ημιυπαίθριο που προέκυψε (όταν δεν έγινε ο κύριος εσωτερικός χώρος), θα υπολογίσω πρόστιμο βάσει της παραγράφου 5 του άρθρου 100:
      "Στον ανωτέρω τρόπο υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου υπάγονται επίσης αυθαίρετοι ημιυπαίθριοι χώροι, στέγαστρα, κιόσκια, καθώς και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις από βοηθητική χρήση σε βοηθητική και από κύρια χρήση σε κύρια που έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου και με την προϋπόθεση, ότι δεν επέρχεται υπέρβαση δόμησης, λόγω της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης"

      Στην προκειμένη περίπτωση δεν αυξάνει ο προϋπολογισμός των αυθαιρέτων κατασκευών διότι ο φέρων οργανισμός υπήρχε στη μελέτη και τα τελειώματα είναι φθηνότερα από αυτά του κλειστού χώρου που προβλεπόταν.  Έστω κι έτσι θα προέκυπτε 1 πρόστιμο 250€ (ενώ αθροιστικά με άλλα δεν θα έκανε διαφορά)
  19. On 11/10/2021 at 5:51 ΜΜ, csimeon said:

    Αστικό ακίνητο εντός σχεδίου πόλης με οικοδομική  άδεια: το θέμα μου αφορά σε οριζόντια ιδιοκτησία, διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου έχει προκύψει βατό δώμα διότι ο υποκείμενος όροφος έκανε ημιυπαίθριο εκεί που δεν έδειχνε η άδεια (εντός ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής).
    Παρότι ο ιδιοκτήτης (πελάτης μου) νέμεται τη χρήση δώματος που δεν είχε βάσει αδείας, εξώστης δεν είναι, ημιυπαίθριος δεν είναι, συνεπώς θεωρώ πως δεν είναι καν κατηγορία 3.
    Καταγράφεται κάποιο αυθαίρετο σε αυτόν;  νομίζω όχι.
    Θεωρώ υπερβολικό να του κάνω τακτοποίηση για αυθαίρετη εργασία πλακόστρωσης (ανύπαρκτου στην άδεια δώματος).

    Για το ίδιο παραπάνω θέμα, μπορεί η διαμερισμάτωση και πλακόστρωση δώματος ως μικρή παράβαση κατηγορία 3, να περιλαμβάνονται στο ίδιο πρόστιμο 250€ ;

  20. Αστικό ακίνητο εντός σχεδίου πόλης με οικοδομική  άδεια: το θέμα μου αφορά σε οριζόντια ιδιοκτησία, διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου έχει προκύψει βατό δώμα διότι ο υποκείμενος όροφος έκανε ημιυπαίθριο εκεί που δεν έδειχνε η άδεια (εντός ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής).
    Παρότι ο ιδιοκτήτης (πελάτης μου) νέμεται τη χρήση δώματος που δεν είχε βάσει αδείας, εξώστης δεν είναι, ημιυπαίθριος δεν είναι, συνεπώς θεωρώ πως δεν είναι καν κατηγορία 3.
    Καταγράφεται κάποιο αυθαίρετο σε αυτόν;  νομίζω όχι.
    Θεωρώ υπερβολικό να του κάνω τακτοποίηση για αυθαίρετη εργασία πλακόστρωσης (ανύπαρκτου στην άδεια δώματος).

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.