Μετάβαση στο περιεχόμενο

thstam

Members
  • Περιεχόμενα

    38
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

8.895 profile views
  • sb92

  • mflora

thstam's Achievements

Apprentice

Apprentice (2/15)

  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • Helpful Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done

Recent Badges

31

Φήμη στην κοινότητα

  1. Το ότι κάποιος δίνει 300000€ (όχι πως αν ήταν λιγότερα θα άλλαζε κάτι) για να αγοράσει σπίτι και αναζητά καθοδήγηση σε ένα forum από αγνώστους, με υπερβαίνει. Άλλαξα γνώμη: τα πάντα είναι ΟΚ. Αγοράστε το ακίνητο και μην σας νοιάζει τίποτα. Ο συνάδελφος μηχανικός του πωλητή σίγουρα θα τα κάνει όλα όπως πρέπει. Επίσης, αν ποτέ σας προκύψει νομική διαμάχη (δεν το εύχομαι) μην προσλάβετε δικηγόρο. Ο δικηγόρος του αντίδικου μια χαρά θα τα πάει.
  2. Οι ιδιοκτησίες είναι ήδη δύο. Δεν χρειάζεται διαχωρισμός. Χρειάζεται να γκρεμιστεί η σκάλα και να κλειστεί η τρύπα. Πιθανότατα στην άδεια δεν ειναι λειτουργικά ενωμένες, οπότε η σκάλα και η τρύπα είναι αυθαίρετες. Δώστε σε έναν μηχανικό 300€ να σας καθοδηγήσει και να προασπίσει τα συμφέροντά σας.
  3. Χωρίς απολύτως καμία παρεξήγηση, σε πιάσαν κορόιδο. Τελείωσε την οικοδομή και προχώρα. Και επειδή τον ιδιοκτήτη τον βλέπω πονηρούλη, ίσως θα άξιζε να σου υπογράψει πως παρέλαβε την οικοδομή ολοκληρωμένη και σύμφωνα με τις μελέτες. Ποτέ δεν ξέρεις...
  4. Έχεις δίκιο. Ο ΕΑΚ ορίζει q=3.00 όταν οι σεισμικές δυνάμεις παραλαμβάνονται μόνο από διατμητικά τοιχεία, όπως σε εμένα (το είχα ξεχάσει, είχα στο μυαλό μου το συνηθισμένο q=3.5). Θα διαστασιολόγησω τα τοιχεία με q=3.00 και τα μεταλλικά με q=1.5 (επί το δυσμενέστερο). Έτσι κι αλλιώς τα μεταλλικά μου διαστασιολογούνται ουσιαστικά από κατακόρυφα φορτία αφού όλες οι συνδέσεις είναι τέμνουσας.
  5. Χωρις τοιχεία σκυροδέματος το κτιριο δεν μαζεύεται με τίποτα. Έχει μικρή κάτοψη, αρκετό ύψος και δύσκολη αρχιτεκτονική λύση.
  6. Δεν έχω πλαίσια καθώς όλες οι μεταλλικές συνδέσεις είναι τέμνουσας. Επομένως η καμπτική ένταση στα υποστυλώματα είναι πολύ μικρή και φαίνεται και από τα αποτελέσματα της ανάλυσης. Δεν υπάρχει μεταλλικό πλαίσιο να αναλάβει σεισμικές δυνάμεις. Τα τοιχεία θα ακολουθήσουν τις διατάξεις όπλισης του ΕΚΩΣ, επομένως θα έχουν την διαθέσιμη πλαστιμότητα που προυποθέτει η χρήση q=3.5 Η διαστασιολόγηση των μεταλλικών μελών και των συνδέσεων με q=1.5 είναι επί το δυσμενέστερο.
  7. Κτίριο που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 5 ορόφους, στην Αθήνα. Φορέας: - θεμελίωση: κοιτόστρωση - υπόγειο: σκυρόδεμα - ανωδομή: τοιχεία σκυροδέματος, μεταλλικά υποστυλώματα και δοκοί, ολόσωμες πλάκες σκυροδέματος Όλες οι συνδέσεις δοκών-υποστυλωμάτων είναι συνδέσεις τέμνουσας. Οι εδράσεις των μεταλλικών υποστυλωμάτων επί υποστυλωμάτων σκυροδέματος (στο υπόγειο) είναι πακτώσεις. Αν λύσω με q=1.5 οι οπλισμοί κάποιων τοιχείων σε ισόγειο και Α' είναι εξωφρενικοί. Επειδή όλη η σεισμική δύναμη θα αναληφθεί από τα τοιχεία σκέφτομαι πως η διαστασιολόγησή τους με q=1.5 είναι λάθος. Πιο σωστό μου φαίνεται να διαστασιολογήσω τα τοιχεία για q=3.5 και τα μεταλλικά στοιχεία για q=1.5 (να τρέξω δύο αναλύσεις). Θα ήθελα την γνώμη συναδέλφων που να έχουν ασχοληθεί με αντίστοιχη περίπτωση.
  8. Η λύση υπάρχει εδώ και δεκαετίες και λέγεται "μπουκάλα". Δύο μικρές θλάσεις της νέας ράβδου. Μούφες (αρμοκλείδες) κανένας δεν χρησιμοποιεί σε εξ ολοκλήρου νέες κατασκευές, εκτός ειδικών περιπτώσεων. Οι επισκευές και οι προσθήκες είναι ειδικές περιπτώσεις και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που ίσως κάποιος επιλέξει την χρήση τους. Αστοχία υποστυλωμάτων λόγω ανεπαρκούς μάτισης έχω δει μόνο σε βίντεο από Ινδία, Πακιστάν κλπ, όπου το μήκος παράθεσης ήταν 30 εκατοστά. Βάλε το σωστό μήκος παράθεσης (βάλε και λίγο μεγαλύτερο, κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί) και δεν υπάρχει πρόβλημα.
  9. Φ25/15 και με πρόσθετα σίδερα; Και δεν σε απασχόλησε να αυξήσεις το πάχος της κοιτόστρωσης;
  10. - Οι κρυφοδοκοί στις κοιτοστρώσεις δεν είναι στηρίξεις. Έχουν ίδια ακαμψία με την πλάκα (η αύξηση της ακαμψίας λόγω του οπλισμού είναι αστεία). Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις ενισχυμένες ζώνες στις πλάκες της ανωδομής (καθώς είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα). - Η κοιτόστρωση δεν προϋποθέτει πεδιλοδοκούς (!!!) ή κρυφοδοκούς. Τα λογισμικά χωρίς πεπερασμένα το ζητάνε ώστε να μπορέσουν να ορίσουν την κοιτόστρωση ως πλάκα και να την επιλύσουν. - Αν βάλεις κρυφοδοκούς ή έννοια της διάτρησης δεν υπάρχει. - Ερώτηση: σε πλάκα ανωδομής με δοκούς, όπου για κάποιο λόγο το πάχος της πλάκας είναι ίδιο με το ύψος των δοκών θα κάνατε έλεγχο διάτρησης;
  11. Αν το τμήμα 1999-2000 είναι στατικά ανεξάρτητο από το υπόλοιπο, συνεννοήσου με την ΥΔΟΜ μπας και το βγάλεις επικίνδυνο και το κατεδαφίσεις ως τέτοιο.
  12. Ελεγκτή καλείς όταν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται οικοδομική άδεια. Η περίφραξη ανήκει σε αυτή την κατηγορία, άρα μην τον φωνάξεις. Το πιο απλό: πώς θα δει αν το ύψος της περίφραξης είναι νόμιμο; Η άδεια κλείνει όταν βγει ΠΕΚ.
  13. Το πώς θα διαστασιολογήσει ο efthymios την δοκό, είναι δικό του θέμα. Επίσης δικό του θέμα είναι και η αμοιβή του. Ζήτησε την γνώμη μας για ένα τεχνικό θέμα και του είπα την ιδέα μου. Αυτός θα κρίνει αν του ταιριάζει και αν μπορεί να την εφαρμόσει. Προσπαθώ να απαντώ πάντα επί του θέματος, αλλιώς η συζήτηση ξεφεύγει και τελικά δεν καταλήγει πουθενά. @kfilΕυχαριστώ για την πρόταση του βιβλίου. Γνωστός ο Priestley.
  14. 1) το γεγονός πως το στατικό πρόγραμμα δεν το απορρίπτει, δεν λέει τίποτα για το ορθό της λύσης. Το πρόγραμμα βλέπει διατομή, υπολογίζει αντοχή και διαστασιολογεί. Θα δει και την αλλαγή της ακαμψίας καθ' ύψος και θα το λάβει υπόψιν στο συγκεκριμένο έλεγχο. Δεν σημαίνει κάτι. Μπορείς να έχεις ένα κτίριο με πρώτη ιδιομορφή στρεπτική. Κανένα πρόγραμμα δεν το απορρίπτει. Όλοι όμως το αποφεύγουμε. 2) δικαίωμα του αρχιτέκτονα να ζητάει λαγούς με πατραχήλια. Είναι δική σου ευθύνη τι θα κάνεις και πού θα βάλεις την υπογραφή σου. Προσωπικά, θέλω να κοιμάμαι ήσυχος. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα διώξω μια δουλειά που δεν μου αρέσει. Σε τελική ανάλυση, μπορεί ένας άλλος μηχανικός να είναι καλύτερος από εμένα. 3) ιδέα : μπορείς να κάνεις πάχυνση της δοκού στα άκρα της (όπως στα μεταλλικά). Προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά είναι εφικτό. Θα έχει το αποτέλεσμα που ψάχνεις.
  15. Πρόστιμο ανέγερσης = τετραγωνικά Χ τιμή ζώνης Πρόστιμο διατήρησης = 50% ανέγερσης Χ έτη Νομίζω πως δεν υπάρχει έκπτωση, αλλά και να υπάρχει πρακτικά δεν έχει σημασία. Στην ουρά και εσύ για Κατηγορία 5. Ας είναι καλά ο φωστήρας Χατζηδάκης που την κατήργησε...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.