Μετάβαση στο περιεχόμενο

Gousgounis

Συντονιστής
  • Περιεχόμενα

    1.561
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    23

Everything posted by Gousgounis

  1. Στον έλεγχο φορολογικών ελέγχεται μόνο η προκαταβολή. Απο τη στιγμή που έχεις πληρώσει προκαταβολή και το έργο έχει πάρει ΑΜΟΕ, τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα του ΕΦΚΑ.
  2. Για το γραφειοκρατικό κομμάτι όμως, το σύστημα σε κάθε άδεια ζητάει είτε κτηματολογικό φύλλο, (σε περιοχές που λειτουργεί το κτληματολόγιο) είτε πιστοποιητικό ιδιοκτησίας. Και τα δύο θα δείχνουν ιδιοκτήτη τον θανόντα με τον τίτλο που το απέκτησε. Ακόμη και σε άδειες εκμισθωμένων οικοπέδων, η μίσθωση γίνεται συμβολαιογραφικά και μετεγγράφεται για να βγει άδεια στο όνομα του μισθωτή. Αν και συμφωνώ με τους συναδέρφους που αναφέρουν ότι δε γίνεται, τον τελικό λόγο τον έχει η ΥΔΟΜ που εντάσσεστε. Μπορείτε να καταθέσετε γραπτώς το ερωτημά σας (ή την προέγκριση/βεβαίωση όρων δόμησης μέσω του μηχανικού σας) με την ελπίδα να σας το εγκρίνουν. Θα εκτιμούσαμε αν μας ενημερώνατε και στο φόρουμ για την έκβαση της υπόθεσης.
  3. Βάζεις όσους συμμετέχουν στην αναθεώρηση. Αν δεν αλλάζουν πλήρως οι μελέτες για να υπολογιστεί η αμοιβή τους εξ'ολοκλήρου ως νέα, το πρόγραμμα έχει επιλογή για αναθεώρηση με ποσοστό. Αν δεν έχεις αλλαγή στις επιφάνειες, δε προκύπτουν συμπληρωματικες κρατήσεις ΚΗ και υπέρ ΔΟΥ
  4. Υπόχρεος ουσιαστικά είναι αυτός που μεταβιβάζει. Αν όλοι μεταβιβάζουν, τότε όλοι είναι υπόχρεοι.
  5. Μόνο με δύο μήκη χωρίς καμία γωνία γνωστή, δε λύνεις πρόβλημα τριγωνομετρίας. Θες τουλάχιστον 3 δεδομένα (είτε γωνίες, είτε μήκη, είτε συνδιασμό)
  6. Επειδή δε δίνεις πληροφορίες σχετικά με το τι θες να κάνεις, θα απαντήσω γενικά. Γενικά για ΚΕΝΑΚ υπέρχει το αντίστοιχο κουτάκι που ενεργοποιεί την στήλη. Θα πρέπει, ότι Η/Μ μελέτες έχεις για το κτήριο, να επιλέξεις μηχανικό και στον ΚΕΝΑΚ. Για να δηλώσεις 2 ή παραπάνω μηχανικούς ανα μελέτη δες το προηγούμενο ποστ, αλλά συνήθως το επιλέγουμε έτσι όπως στο δείχνω. Ο αναλυτικός υπολογίζεται με το παράρτημα Β του 4495 και προστίθεται στον συμβατικό στην αριστερή στήλη. Θεωρητικά ανα είδος εργασίας υπολογίζονται οι επι μέρους μελέτες. (πχ μπετά στα στατικά, μονώσεις στη θερμομόνωση κτλ). Αν έχεις μόνο συμβατικό (πχ πισίνα, περίφραξη), θα πρέπει να αλλάξεις το "συμπλήρωμα συμβατικού" και να επιλέξεις είδος εργασίας. Εκεί μπορείς για ευκολία να τον σπάσεις σε μελέτες με τα ποσοστά που ορίζονται στην Υπουργική Απόφαση 81304/6083 της 6.12.1989 (ΦΕΚ 886Β/1989). α) Φέρουσα κατασκευή 30% β) Θερμομόνωση 5% γ) Παθητική πυροπροστασία 2% δ) Εγκαταστάσεις - Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων 6% - Εγκαταστάσεις ύδρευσης 3% - Εγκαταστάσεις αποχέτευσης 3% - Εγκαταστάσεις θερμάνσεως 7% - Εγκατάσταση ανυψωτικών συστημάτων 4% - Εγκαταστάσεις κλιματισμού 12% - Εγκατάσταση ενεργητικής πυροπροστασίας 4% - Εγκατάσταση ιδιωτικού υποσταθμού 2% - Εγκατάσταση καυσίμου αερίου 4% - Κατανομή δαπανών κεντρικής θέρμανσης στην περίπτωση που δεν απαιτείται η υποβολή μελέτης θέρμανσης (όταν δεν υπάρχει μελέτη θέρμανσης) 3% Στα αρχιτεκτονικά, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι κρατήσεις βάζεις το 100%
  7. Στη μελέτη στατικών επιλέγεις "%. 1" και εμφανίζεται ένα νέο πεδίο στη μεσαία στήλη όπου μπορείς να χωρίσεις το πως κατανέμεται η νόμιμη αμοιβή σε ποσοστά ανά μηχανικό. Αν πχ έσυ είσαι ο Μηχ. 1 και ο εδαφοτεχνικός ο Μηχ. 2, δίνεις 80% σε εσένα και 20% σε αυτόν (το 80-20 είναι τυχαίο, βάζεις τα ποσοστά κατά το δοκούν) Ο Περιορισμός είναι πως το πρόγραμμα υποστηρίζει συνολικά έως 4 μηχανικούς και έως 2 διαβαθμίσεις ποσοστών.
  8. Έξυπνη εναλλακτική της γεωθερμίας. Βέβαια μόλις πάει να εφαρμοστεί στην Θεσσαλονίκη, θα βάλουν βέτο 5~6 οικολογικές ΜΚΟ για να προστατέψουν τα ψάρια και το πλαγκτόν του θερμαϊκού.
  9. Σε άδεια για κλείσιμο Η/Χ με τζαμαρία έχω περάσει μηδενικό ΣΔΑ, (που είναι και το λογικό). Δεν έχει έρθει όμως ακόμη η ώρα να ζητήσω βεβαίωση παραλαβής για να πω με σιγουριά πως δεν υπήρξαν αναποδιές. Απο την άλλη μπορείς να βάλεις 10~20 κιλά και να στείλεις τον ιδιοκτήτη να τους παραδώσει ένα τσουβαλάκι μπάζα.
  10. Απο την περιγραφή φαντάζομαι πως θέλεις να βγάλεις άδεια προσθήκης για Κέντρο Αποθήκευσης Διανομής. Όροι δόμησης θα είναι σύμφωνα με: Π.Δ .24-4-85(ΦΕΚ 181/Δ/85) ΑΡΘΡΟ 9 - ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ - KAI ΑΡ.33 ΠΑΡ 3.Θ ΤΟΥ Ν.4759/2020 - ΕΓΚΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ: 40% ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ: 0,60 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΟΓΚΟΥ: 4,50 (ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ 4,5 Χ ΣΔ) ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ: 14m ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ: Δ = 10,00 μ Αν θέλεις για βιομηχανικό κτίριο Π.Δ .24-4-85(ΦΕΚ 181/Δ/85) ΑΡΘΡΟ 4 - BIOTEXNIKA/BIOMHXANIKA ΚΤΗΡΙΑ - KAI ΑΡ.33 ΠΑΡ 3.Β ΤΟΥ Ν.4759/2020 - βιομηχανικές εγκαταστάσεις ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ: 30% ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ: 0,60 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΟΓΚΟΥ: 4 (ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ 4,00 Χ ΣΔ) ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ: 11,00m (32,00 για Silo) ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ: Δ = 10,00 μ Δες και το ΓΠΣ μπορεί να έχει θεσμοθετημένους επιπλέον περιορισμούς. Εγκρίσεις είναι οι κλασικές για τα εκτός σχεδίου (Αρχαιολογία, κυκλοφοριακή σύνδεση, ΠΕΧΩΠ για εκτός ΓΠΣ, πιθανώς ΣΑ κτλ) συν έγκριση λειτουργικότητας ειδικού κτιρίου.
  11. Και τα 10 και τα 11 χρησιμοποιούν τον ΝΤ10 πυρήνα. Βασικά όλα τα windows χρησιμοποιούν τον πυρήνα των ΝΤ. Πολύ απλά δε μπορεί να ξαναγράφονται σε κάθε έκδοση εκατομμύρια γραμμές κώδικα απο την αρχή. Ακόμη και στα 11 βλέπεις σε κάποιες εφαρμογές το save dialog των windows NT 3.1. (και το format είναι ακριβώς το ίδιο απο παλιά). Η επαγγελματική εμπειρία λέει πως αν κάτι λειτουργεί δε το πειράζεις. Απο τα 7 στα 10 υπήρξαν ασυμβατότητες με επαγγελματικό λογισμικό (ή ακόμη κάποια προγράμματα δε λειτουργούσαν μετά απο windows updates). Θεωρητικά όμως απο 10 σε 11 η πιθανότητα είναι μικρότερη λόγω ίδιου πυρήνα. Απο την άλλη αν στήσεις το pc εξ'αρχής, προτείνω να πας σε νεότερο λειτουργικό.
  12. Αν δεν υπάρχει υπόγειο, η επέκταση του παταριού (ή εξ' ολοκλήρου νέο πατάρι) μπορεί να γίνει με αυτοφερόμενη μεταλλική κατασκευή, στατικά ανεξάρτητη από τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συμφωνούμε ότι μπορεί να γίνει χωρίς συναίνεση.
  13. Δεν είναι παράλογη η συναίνεση. Έστω ένα παρόμοιο υποθετικό σενάριο με 2 καταστήματα στο ισόγειο. Η στατική μελέτη δείχνει πως εαν ο ένας κάνει επέκταση το πατάρι, το υφιστάμενο δεν αστοχεί. Εάν κάνουν και οι δύο αστοχεί. Δεν είναι λογικό, να εκμεταλλευτεί την πρόσθετη αξιοποίηση όποιος προλάβει, εις βάρος του άλλου.
  14. Για να το έχεις τεκμηριωμένα: ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174 (ΦΕΚ 1843Β/13.05.2020) Άρθρο 3 (Απαιτούμενα γενικά δικαιολογητικά) παράγραφος στ: Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ακάλυπτους χώρους οικοπέδου ή γηπέδου ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου, όπως όψεις, φέροντα οργανισμό, δώμα και στέγη. Η συναίνεση αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο τρόπο (όπως υπεύθυνες δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, πρακτικό γενικής Συνελεύσεως συνιδιοκτητών κ.λπ.). Οπότε το "παραθυράκι" που ψάχνεις δεν είναι να μην υποβάλεις συναίνεση, αλλά να βρείς νόμιμο τρόπο που αποδεικνύει τη συναίνεση. Η Υ.Α. σου δίνει hints. Ρώτα έναν νομικό με τι ποσοστά θεωρείται έγκυρο το πρακτικό μίας επαναληπτικής γενικής συνέλευσης όταν οι "περίεργοι" θα λείπουν...
  15. Αν δεν εμφανίζονται στην στατική μελέτη του κτιρίου, δεν είναι δομικά στοιχεία. Αν εμφανίζονται, θα πρέπει να ενημερώσεις τη στατική μελέτη εάν θέλεις κάνεις τροποποιήσεις.
  16. Οι όψεις είναι κοινόχρηστες. Ακόμη και να μην υπάρχει η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, για μεταβολές στις όψεις απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών. Όπως καταλαβαίνεις οι συνιδιοκτήτες των "όμορων οριζοντιων ιδιοκτησιων της πολυκατοικιας" που αναφέρεις δεν πρόκειται να υπογράψουν. Πάντως όντως ο τίτλος είναι λιγο clickbait. Επειδή βάσει ΝΟΚ θα δικαιούταν μία νέα οικοδομή να έχει παράθυρο στη θέση που θες, δε σημαίνει ότι μπορείς να το ανοίξεις σε μία υφιστάμενη όποτε θες.
  17. Το ιδιοκτησιακό είναι θέμα νομικό, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικηγόρο για συμβουλές. Αυτός θα εξετάσει το καταστατικό και την σύσταση. Επειδή ρωτάτε για νομιμοποίηση, να έχετε υπ'όψιν, πως ακόμη και τακτοποιημένες κατασκευές (νομιμοποίηση δεν είναι πάντα ο σωστός όρος) στον ακάλυπτο, δε σημαίνει ότι κατοχυρώνονται ιδιοκτησιακά σε αυτόν που τις έχτισε. Αυτό γίνεται μόνο συμβολαιογραφικά όπως γράφει και ο συνάδερφος από πάνω. Πολεοδομικά η πυλωτή είναι κοινόχρηστος χώρος όμως δύναται να δημιουργηθούν συμβολαιογραφικά αποκλειστικές χρήσεις τμημάτων για θέσεις στάθμευσης. Ότι δεν είναι δεσμευμένο χρησιμοποιείται από όλους, όπως ο ακάλυπτος. Εννοείται πως όπως σε κάθε κοινόχρηστο χώρο απαγορεύονται οι κατασκευές που παρεμποδίζουν την πρόσβαση στους λοιπούς συνιδιοκτήτες της οικοδομής (όπως πχ γκαραζόπορτα).
  18. Η εγκύκλιος αφορά "Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του άρθρου 26 του ΝΟΚ", όπως ήταν το 2013. Το άρθρο 26 τροποποιήθηκε στα τέλη του 2020 με τον Ν.4759/20, οπότε η εγκύκλιος προφανώς πλέον δεν ισχύει
  19. Για προσβασιμότητα διάβασε το άρθρο 26 του ΝΟΚ. Μπορείς να ισχυρισθείς ότι η ΕΕΔΜΚ δεν θεωρείται άδεια δόμησης οπότε δεν εμπίπτεις στην παράγραφο 1 και να ψάξεις για παραθυράκι απαλλαγής στις παραγράφους 4 και 5.
  20. Συγνώμη για το "καψόνι". Τώρα πρόσεξα ότι δηλώνετε ιδιώτης. Θεώρησα ότι είστε συνάδερφος και δεν ήθελα να προσφέρω μασημένη τροφή, αλλά την ευκαιρία για τριβή με το σύστημα. Αν το ιδιώτης είναι δηλωμένο εκ παραδρομής παρακαλώ ενημερώστε το προφίλ σας με την ειδικότητά σας
  21. Σωστά υπέθεσες ότι χρειάζεται αναθεώρηση για την παράταση ισχύος (Αρθ3 Παρ 6 ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/47319/1946). Να δώσω ένα hint: Την καρτέλα με τις "επι μέρους περιπτώσεις" τη διάβασες;
  22. Μην αποκλείουμε και το ενδεχόμενο ανθρωπίνου λάθους. Υπάρχουν υδρόμετρα που τα δέκατα τα έχουν αριθμητικά (συνήθως με κόκκινο και με εμφανή την υποδιαστολή, αλλά όχι απαραίτητα) αντί για δείκτες τύπου ρολογιού. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο υπάλληλος να σημειώνει λόγω άγνοιας τη 10πλάσια ποσότητα. Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο κλοπής. Κάντε έναν έλεγχο με κλειστές βρύσες όταν ποτίζεται/πλένεται ο κοινόχρηστος ακάλυπτος χώρος (ή όταν ποτίζει/πλένει κανένας γείτονας) Τέλος μπορείτε να κάνετε μόνος σας μια δοκιμή αν πρόκειται για βλάβη. Τραβήξτε μερικούς ογκομετρημένους κουβάδες νερό και δείτε τι έχει γράψει το ρολόι.
  23. Η κενή Α/Φ αναλογικά αντιστοιχεί σε Υ.Δ. ότι ο ιδιοκτήτης ΔΕΝ έχει εξασφαλίσει συναίνεση. Αν ο ιδιοκτήτης προσκόμιζε μία Α/Φ με ψευδή/αλλοιωμένη βεβαίωση ημερομηνίας λήψης (εννοείται πως φαίνεται το κτίσμα) τότε δεν μπορείς να το ελέγξεις. Δεν είπε κανείς ότι δεν ελέγχουμε το περιεχόμενο αυτών που μας προσκομίζουν. Δε μπορούμε να ελένξουμε το πως αποκτήθηκαν. πχ αν σου φέρουν ενα πρακτικό γενικής συνέλευσης με συμμετοχή 100% των διαμερισμάτων και γνήσιο του διαχειριστή (σε περιοχή χωρίς κτηματολόγιο για να ξέρεις ποσοστά και ιδιοκτήτες) στην οποία όμως όλοι είναι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ιδέα, θεωρητικά είναι νομότυπο, αλλά ψευδές. Δε θα το χρησιμοποιούσες;
  24. Οι μηχανικοί είναι υπεύθυνοι για τη σύνταξη μελετών. Η αίτηση γίνεται στο όνομα του ιδιοκτήτη με εξουσιοδότηση απο αυτόν (δήλωση ανάθεσης, πεδίο "διαχειριστής του συστήματος"). Ως μηχανικός, είσαι υποχρεωμένος να εκπονήσεις ότι αναγράφεται στη δήλωση ανάθεσης, τίποτα παραπάνω. Απο τη στιγμή που δε σου έχει ανατεθεί εγγράφως η αναζήτηση συγκεκριμένων δικαιολογητικών, όπως πολύ ωραία γράφει και στον 4495 για την παρόμοια περίπτωση τω δημόσιων έγγραφων, προσκομίζονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη και υποβάλλονται με ευθύνη του μηχανικού στο πληροφοριακό σύστημα. Εννοείται πως ο πελάτης πρέπει να ενημερωθεί πως σε περίπτωση προσκόμισης ψευδών δικαιολογητικών υπάρχει πιθανότητα ανάκλησης με δική του υπαιτιότητα και ότι κόστος αυτό συνεπάγεται (αμοιβές και πρόστιμα). Όλα τα παραπάνω βέβαια γίνονται με παράγοντα την προσωπική σου κρίση. Αν καταλάβεις πως ο ιδιοκτήτης είναι μαλωμένος με γείτονες ή συνιδιοκτήτες τότε επιδιώκεις να λειτουργείς εκ του ασφαλούς παρά γρήγορα και αποδοτικά. Ως μηχανικοί, πρέπει να δίνουμε λύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.