Μετάβαση στο περιεχόμενο

Dr who

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ηλ/γος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Dr who's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς (bolt).Διαφωτισέ με.
  2. Όχι ακριβώς αυτο για τα 25mA. Είναι συνδυασμός και με την τάση. Μου έτυχε σε εγκατάσταση με ΚΚΜ και το Ρελέ (ΔΔΕ) ήταν και κατηγορία Β . Το αλλάξαμε με 300mA μόνο για το μηχάνημα που ήταν σε ελεγχόμενο χώρο μαζί με VRF ΦΕΚ 4825.pdf
  3. Καλημέρα. Επειδή το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον. Να σε ρωτήσω κάτι για να μάθω. Τι έκανες με τα Η/Ζ? Πως το έφτιαξες? Το ΑΔΙ QGA πως τον έχεις μανδάλωσης για να μην παραλληλιστούν οι γεννήτριες.(Όταν δεν λειτουργεί η μια από τις δύο για οποιοδήποτε λόγο, και έχεις οπλίσει τον QGA και για διαβολική σύμπτωση ξεκινήσει η χαλασμένη γεννήτρια.? Επειδή δεν βλέπω πίνακα παραλληλισμού). Ο ΑΔΙ, οποίας γεννήτριας δεν λειτουργεί, όταν οπλίσεις τον QGA τι κάνει? Ανοίγει ο ΑΔΙ της γεννήτριας ή η τάση γυρίζει πίσω στην γεννήτρια. Και εάν γυρίζει τάση πίσω, πως το γνωρίζει αυτός που θα πάει να την φτιάξει? Όλη αυτή η διαδικασία είναι χειροκίνητη? Ένα θέλεις απάντησε μου?
  4. Για να γνωρίζεις, μπορείς να βάλλεις Ρελέ (ΔΔΕ) και 100mA και 300mA για καταναλώσεις σε ειδικές περιπτώσεις, ακόμα και σε οικία. Υπάρχει ΦΕΚ.
  5. Καταρχήν πετάς τους Μ/Σ!! Στο σπίτι σου η ασφάλεια που ελέγχει τον κήπο είναι μία -δυο? Ελέγχει μόνο φωτά ή και κάτι άλλο? Εσύ μπορείς να κάνεις μι αλαλαγή στον πίνακα αν σου πω? Μπορείς να στείλεις φώτο του πίνακα?
  6. Το ξεχωριστώ Ρελέ στο λέω ώστε εάν γίνει διαρροή στα φώτα έξω, μην πέσει το Ρελέ του σπιτιού σου και δεν λειτουργεί τίποτα στο σπίτι σου(Δεν ξέρω πω είναι ο πίνακας σου υπόθεση κάνω). Επίσης (δεν γνωρίζω πόσες γραμμές έχεις έξω στο κήπο) μπορεί να βάλεις και ασφάλειες διπολικές L+N ή ενός στοιχείου 1Ρ L+N που να κόβουν και τον ουδέτερο, ώστε όταν έχεις διαρροή να απομονώνεται η γραμμή χωρίς να ψάχνεις ποιος από όλους τους ουδέτερους που έχεις στην μπάρα ανήκει στο κύκλωμα που έχει πρόβλημα.
  7. Ο Μ/Σ είναι 1:1 ( ένα προς ένα). Δηλαδή δίνεις 230V στο πρωτεύων τύλιγμα και παίρνεις 230 V στο δευτερεύον. Δες σχέδιο σύνδεσης για την λάμπα ή καταναλώσεις έως 1200W (1500VA). Η Μ/Σ 1:1 για τους κήπους έχουν καταργηθεί και δεν τοποθετούνται πια, διότι δεν υπάρχει προστασία έναντι διαρροής στο δευτερεύον. Σε μια πιθανή διαρροή που μπορεί να έχεις ( γίνεις εσύ η λάμπα!!!!!!) δεν θα πέσει το Ρελέ διότι το Ρελέ ελέγχει τα καλώδια μέχρι το πρωτεύων του Μ/Σ. Το δευτερεύον είναι μια άλλη πηγή που δεν έχει κανένα μέσων ασφάλειας από διαρροές. Ένα Μ/Σ 230V/12V μπορεί κάνει δύο πράγματα: Εάν δώσεις 230V στο πρωτεύον θα πάρεις 12V στο δευτερεύων (υποβιβασμός) Εάν δώσεις 12V στο πρωτεύον θα πάρεις 230 V στο δευτερεύων (ανύψωση) Γνώμη μου βαλέ ένα Ρελέ τύπου Α (ΑΒΒ) ή Α-si (Schneider) στα 30mA, ξεχωριστά για ότι έχεις στον κήπο, για είσαι ασφαλείς και κατάργησε του Μ/Σ. Εάν θες στείλε φώτο του πίνακα.
  8. Σωστή παρατήρηση, ( αν και με δόση ειρωνείας!!!!) αλλά το σωστό είναι σωστό! Για το συνάδελφο ε σε link οι περιοχές που έχουν ΤΤ ή ΤΝ, μιας και ακόμα αν δεν έχω ακόμα μαντικές ικανότητες ,αλλα να τον βοηθησυμε όσοι γνωρίζουμε! https://aepseh.gr/articles/1021/Perioxes-me-TN-i-TT-Diktuo
  9. Εφόσον ο Μ/Σ είναι «πόλεως» και ανήκει αποκλειστικά στην ΔΕΔΔΗΕ για διανομή ΧΤ σε καταναλώσεις της περιοχής, εσύ θα αντιμετωπίσει την εγκατάσταση σου σαν ΤΤ και όχι ΤΝ.
  10. Σε Μ/Σ AC 230V δεν παίζει ρόλο τόσο που θα σύνδεσης τη φάση ή τον ουδέτερο στο πρωτεύων αλλά ούτε και στο δευτερεύων.(Θα κάνει τον υποβιβασμό ή την ανύψωση ανάλογος την λειτουργία που το θέλεις). Οπού ένωσεις τον ουδέτερο ή την φάση από την μια πλευρά, θα έχεις και την άλλη μεριά στα ιδιά σημεία την φάση και τον ουδέτερο(ΑΝ είναι απέναντι καθρέπτης ή αν είναι δίπλα- δίπλα από την ιδιά πλευρά) Ένα δεν έχει κανένα ταμπελάκι ,κοίτα εάν μπορείς να δεις τα τυλίγματα και να παρατηρήσεις το παρακάτω: Εάν ο χαλκός στο ένα τύλιγμα είναι πιο λεπτό και στο άλλο πιο χοντρό. Τότε στο λεπτό τύλιγμα πάει το 230V (Μεγάλη τάση λίγο ρεύμα περίπου 4,5Α-5 Α μικρής διατομής χαλκού) και στο πιο χοντρό προς τα φώτα (Μικρή τάση αλλά μεγαλύτερο ρεύμα όποτε μεγαλύτερη διατομή αγωγού) Εάν είναι το ίδιο πάχος τότε είναι Μ/Σ 1:1 και ένωσε το όπως θέλεις. Δεν έχει να κάνει. Το Ρελέ μετά το Μ/Σ δεν θα λειτουργήσει ( αγείωτο σύστημα). Καλό είναι να ξυλώσεις του Μ/Σ και να τροφοδοτούνται μέσω προστασία Ρελέ (εάν είναι 230V καταναλώσεις) διότι σε μια διαρροή που μπορεί να γίνει στο δευτερεύων δεν θα έχεις καμία προστασία.
  11. Το ότι έχει ΙΤ σύστημα ( σωστά έχει) δεν σημαίνει ότι δεν έχει ουδέτερο, απλά είναι αποσωνόμενος και δεν γειώνεται πουθενά όπως ΤΝ-ΤΤ. Ο φωτισμός με τι τάση δουλεύει?
  12. Πόσα KW είναι το κλιματιστικό?
  13. Καλησπέρα. Ονέος νομος για το ΣΑΠ που σας έλεγα. Κτιριοδομικός Κανονισμός - ΦΕΚ 3985Β 22.06.2023 - Υποχρεωτικότητα Αλεξικεραυνων.pdf
  14. Καλησπέρα. Έχει βγει νόμος το 2023, για κάθε νέο κτήριο θα πρέπει να τοποθετηθεί ΣΑΠ. Ήδη σε κτήριο που φτιάχνετε τώρα ενώ δεν χρίζει ΣΑΠ, έγινε μελέτη για την τοποθέτηση
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.