Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σωκράτης

Members
  • Περιεχόμενα

    22
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Βόλος
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Σωκράτης's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. ευχαριστώ
  2. Καλημέρα Αν δεν υπάγεσαι στις Πρότυπες Περ. Δεσμεύσεις τότε τι κάνεις; Κάνεις περιβαλλοντική ή τίποτα; ή μήπως μια μικρή τεχνική έκθεση με την οποία εξηγώ τη νομοθεσία και τους λόγους για τους οποίους δεν υπάγομαι και το καταθέτω στον ΕΟΤ; Ευχαριστώ.
  3. Καλημέρα. Τι γίνεται αν δεν είσαι σε καμιά κατηγορία σύμφωνα με τη ΚΥΑ 1958/2012 στο παράρτημα VI. Είσαι για παράδειγμα κάτω από 40 κλίνες για ξενοδοχειακό κατάλυμα σε παραδοσιακό οικισμό? Ευχαριστώ.
  4. Ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι τον κόπο σου.
  5. Θέλοντας να συνεισφέρω λίγο στον προβληματισμό σας για τη θέρμανση θα ήθελα να σας παραθέσω τα κάτωθι: ΔΕΔΟΜΕΝΟ 1 ΤΟΤΕΕ 20701-1, σελ. 87 ...Ο επιθεωρητής λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική θερμική ισχύ του λέβητα Pm ελέγχει την περίπτωση υπερδιαστασιολόγησης της μονάδας λέβητας - καυστήρα στγκρινοντάς τη με την υπολογιζόμενη θερμική ισχύ Pgen στη μελέτη εφαρμογής του κτιρίου. Στη περίπτωση που μια τέτοια μελέτη δεν υπάρχει ο επιθεωρητής συγκρίνει την πραγματική θερμική ισχύ της μονάδας με αυτή που προκύπτει από τη (καταρραμένη) σχέση 4.1 .... ΔΕΔΟΜΕΝΟ 2 ΤΟΤΕΕ 20701-1, σελ. 88 ...Στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατά την μελέτη ή την επιθεώρηση χρησιμοποιείται βαθμός απόδοσης (και αυτό καταρραμένος) ngen που προκύπτει από τον πραγματικό βαθμό απόδοσης της μονάδας λέβητα-καυστήρα ngm όπως μετρήθηκε κατά την ανάλυση καυσαερίων μειωμένος κατά τον συντελεστή υπερδιαστασιολόγησης... ΔΕΔΟΜΕΝΟ 3 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο επιθεωρητής όταν έχει εγκεκριμμένη μελέτη θέρμανσης δεν πρέπει να κάνει χρήση του (καταρραμένου) τύπου 4.1 κατά την διάρκεια της επιθεώρησης. Κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της μελέτης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορείς να κάνεις ανάλυση καυσαερίων...άρα για μένα όλο το δεύτερο δεδομένο καταρέει διότι δεν μπορείς να έχεις πραγματικό βαθμό απόδοσης ngm... άρα τι να απομειώσεις με τον συντελεστή υπερδιαστασιολόγησης. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι απομειώνω τον ονομαστικό συντελεστή που μου δίνει η εταιρία για το λέβητα και θα του απαντούσα πως η νομοθεσία είναι σαφής: μειώνεται ο πραγματικός βαθμός απόδοσης όπως μετρήθηκε από την ανάλυση καυσαερίων. Όπως ανέφερε και ο συνάδελφος panos-vicious στο τρίτο δεδομένο πολύ σωστά... "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις." Εγώ προσωπικά κάνω τη μελέτη θέρμανσης με συντελεστή κοντά στη μονάδα όχι κάτω από αυτή και ΔΕΝ απομειώνω το βαθμό απόδοσης. Εννοείται ότι είμαι έτοιμος να αναλάβω και τις ευθύνες που θα προκύψουν από αυτή μου την ενέργεια όταν θα αναλάβουν και αυτοί που συνέταξαν την πρότυπη μελέτη με λέβητα κοντά στο διπλάσιο και ng1 μονάδα αλλά και αυτοί που όταν το καύσιμο είναι αέριο και η συσκευή επιτ. λέβητας ξεχνούν τις υπερδιαστασιολογήσεις λέγοντας ότι ο βαθμός απόδοσης είναι ίδιος με το βαθμό που δίνει ο κατασκευαστής (πως φαίνεται ότι κατεβάσαμε τα βρακιά στο φυσικό αέριο). Για το τελευταίο έχω να σας πω άπειρες περιπτώσεις επιτοιχίου 24KW και στην πλάτη του ο επιτοίχιος να "βλέπει" μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι. Εκεί δεν υπάρχουν υπερδιαστασιολογήσεις;
  6. ευχαριστώ πολύ!!! θα το δοκιμάσω αμέσως. Επίσης ήθελα να σας πω και κάτι που ανακάλυψα μόλις τώρα για το "." ή το ",". Επειδή το λογισμικό του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ δέχεται μόνο "." για υποδιαστολή, αν έχετε στο excel ή στο ΟΟcalc για υποδιαστολή το "," δεν μπορείτε να κάνετε copy - paste από τα κελιά του υπολογιστικού φύλου απευθείας στο TEE-KENAK. Πρέπει στο control panel στις "Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας" να βάλετε στις τοπικές ρυθμίσεις "Αγγλικά (Η/Π)" και η υποδιαστολή θα γίνει τελεία οπότε κάνετε και μετά το paste στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Επίσης ένας εύκολος τύπος να υπολογίζετε την κάθετη γωνία σκίασης (VSA) για τα σχέδια της αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης στην Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης. VSA=DEGREES(ATAN(TAN(RADIANS(C6))/(COS(RADIANS(E6))))) όπου C6 είναι το ηλιακό ύψος, α και E6 είναι η HSA, HSA = γς(=ηλιακό αζιμούθειο) - γ(=αζιμούθειο όψης αλλά με Νότο=0, Ανατολή=-90, Δύση=90) Το ηλιακό ύψος και το ηλιακό αζιμούθειο βρίσκονται στα ηλιακά διαγράμματα των τελευταίων σελίδων της ΤΟΤΕΕ 20701-3 ----- Ναι δούλεψε!!! Απλώς στο ΟΟcalc δεν χρειάζεται να κάνεις λίστα. Κάνεις Δεδομένα --->Εγκυρότητα, στα κριτήρια επιλέγεις λίστα και από κάτω στις εγγραφές απλώς περνάς τις εγγραφές που θες να φαίνονται δηλαδή Α,Β,Γ,Δ ευχαριστώ πάλι.
  7. Καλησπέρα παιδιά. Μήπως γνωρίζεται πως μπορώ να συπληρώσω αυτόματα ένα κελί επιλέγοντας μέσα από μια λίστα συγκεκριμένες τιμές που είναι κατεχωρημένες σε κάποια κατακόρυφη λίστα κελιών σε διπλανό φύλλο? Δηλαδή αν έχω τις τιμες Α,Β,Γ,Δ στα κελιά αντίστοιχα Α1,Α2,Α3,Α4 πως μπορώ στο κελί π.χ. Γ1 να πηγαίνω με το δείκτη του ποντικιού να εμφανίζεται μια λίστα με αυτές τις τέσσερις τιμές και να επιλέγω μία από αυτές? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  8. Υπολογιστικά Φύλλα. Open office calc. Κάνεις τα πάντα. Βέβαια χρειάζονται αρκετά προαπαιτούμενα. Πολύ καλή γνώση νομοθεσίας και λίγο καλή προς καλή, γνώση των Υ.Φ. π.χ. να ξέρεις ότι η γωνία κάθετης πρόπτωσης (VSA) για να σου βγει σε μοίρες πρέπει εκτός από τριγωνομετρικούς αριθμούς atan,tan,cos να χρησιμοποιείς και radians,degrees Αν έχεις να κάνεις παραγωγή μελετών είναι πιο δύσκολο. Επίσης αργείς να περάσεις και τα δεδομένα στο TEE-KENAK-MELETH (χειροκίνητα). Όμως είναι τσάμπα και προπαντός είναι δικιά σου δημιουργία. Να δώσω ένα δωράκι: VSA=DEGREES(ATAN(TAN(RADIANS(C6))/(COS(RADIANS(E6))))) όπου C6 είναι το ηλιακό ύψος και E6 είναι η HSA, HSA = γς(=ηλιακό αζιμούθειο) - γ(=αζιμούθειο όψης αλλά με Νότο=0)
  9. Καλημέρα παιδιά Μήπως γνωρίζεται πως θα επανέλθω πάλι στο lauout, ενώ είμαι μέσα σε ένα viewport. Έφτιαξα ένα layout και μέσα εκεί έχω 8 viewport. Επιλέγοντας ένα από τα 8 viewport έκανα υπερβολικό zoom μέσα σε αυτό και χάθηκαν τα όρια του viewport και τώρα δεν μπορώ να βγω έξω από αυτό για να δω όλο το layer με τα 8 viewport. Όσο unzoom και να κάνω δε μου δείχνει τα όρια του viewport. Μήπως γνωρίζει κανείς κάτι; ------------------------------------------------------------------------ αντε παιδιά το βρήκα είναι η εντολή _.PSPACE Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής! Δεν κάνουμε διαδοχικές δημοσιεύσεις για λόγους οικονομίας του Φόρουμ! Ευχαριστώ, ilias
  10. Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον να μας αναρτούσε κάποιος ...από το Βόλο, που βρήκε τη νομοθεσία αυτός ο ...προϊστάμενος της πολεοδομίας και σύμφωνα με αυτήν μετρά τα επιτοίχια στη δόμηση. Από τα λίγα που γνωρίζω έχω να σας πω τα εξής: Στο άρθρο 11 του Ν.1577/1985(ΓΟΚ) προστίθεται η παράγραφος 13, ως εξής: Παρ. 13. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ή η διέλευση ορισμένων λειτουργικών στοιχείων ή εξαρτημάτων των εγκαταστάσεων θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου στις όψεις των κτιρίων με μέγιστο πλάτος εξοχἠς των ως άνω λειτουργικών στοιχείων ή εξαρτημάτων τα 0,40μ........... Για την εγκατάσταση και τοποθέτηση καπνοδὀχων, καπναγωγών και επιτοίχιων λεβήτων....στην κύρια όψη (πρόσοψη) του κτιρίου, απαιτείται η σύμφωνα γνώμη της ΕΠΑΕ..... Αυτό προστέθηκε κάτω από τη παράγραφο 12 του άρθρου 11 του ΓΟΚ. Η παράγραφος 12 του άρθρου 11 μιλάει για τα κλιματιστικά. Αναρωτιέμαι ρώτησε κανείς τον προϊστάμενο της συγκεκριμένης Πολεοδομίας, τα κλιματιστικά τα μετρά στη δόμηση; τους μετρητές ΔΕΗ και ΕΠΑ; Μήπως είχε κάποια αλληλογραφία με το υπουργείο για το θέμα αυτό; Ο συνάδελφος που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα ήρθε σε επαφή με το τοπικό σωματείο των Μηχανολόγων; Έχουμε ευθύνη όλοι μας ιδιώτες και μη για την σωστή λειτουργία των Πολεοδομιών. Δεν μπορεί ο κάθε ένας δημόσιος υπάλληλος -συνάδελφος να αποφασίζει μόνος του τι να εφαρμόσει και τι όχι, τη στιγμή που δεν γράφεται κάτι ανάλογο στην νομοθεσία. Να μην ενδίδετε όταν ζητάνε κάτι που είναι εκτός νομοθεσίας. Κάποιος άνθρωπος δηλαδή που εξάντλησε τη δόμηση πρέπει να κάνει εσοχές στους τοίχους για να είναι νόμιμος; Αλήθεια και οι μειωτές του φυσικού αερίου που είναι εκτός οικοδομικής γραμμής; Για επίλογο ...και επειδή λίγο σας κούρασα σας έχω ένα παζλ. Όποιος βρει που βρίσκεται ο ακάλυπτος χώρος του κτιρίου της συγκεκριμμένης Πολεοδομίας ....κερδίζει την εκτιμησή μου.
  11. Καλησπέρα. Μήπως γνωρίζετε γιατί όταν έχω σχεδιάσει ένα τρισδιάστατο δίκτυο στο cad και πηγαίνοντας να το τυπώσω βλεποντάς το από μια isometric view που δίνει το πρόγραμμα δε μου το τυπώνει υπό την κλίμακα που του δίνω 1:50 δηλαδή, ενώ όταν βλέπω το δίκτυο δισδιάστατα από το πλάι για παράδειγμα τότε οι διαστάσεις συμφωνούν με την κλίμακα 1:50. Να πώ κάτι επιπλέον ότι η σχεδίαση έγινε τρισδιάστατα στο SW Isometric View. Οι διαστάσεις στο model γυρίζοντας το UCS γύρω γύρω είναι οι σωστές, αλλά οι διαστάσεις στο Layout και στο χαρτί όταν το τυπώνω είναι...άσχετες. κάθε βοήθεια δεκτή. ευχαριστώ.
  12. έλα και φτάσαμε στο ζουμί............. http://www.ypan.gr/1149_cms.htm
  13. Καλημέρα. Μήπως κάποιος συνάδελφος θα μπορούσε να με πληροφορήσει αν το Ecotect διαπραγματεύεται όλα τα θέματα ενεργειακού σχεδιασμού; Δηλαδή και παθητικά συστήματα και ηλιοθερμικά και γεωθερμία; Είναι και υπολογιστικό ως προς τις επιμέρους μηχανολογικές λεπτομέρειες ή μήπως έχει να κάνει περισσότερο με αρχιτέκτονες; δηλαδή με σχεδίαση. Ευχαριστώ. Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις.
  14. Αν σκεφτούμαι πόσα αντικρουόμενα συμφέροντα θα έχουν απεναντί τους αυτοί (εμείς κατά πάσα πιθανότητα) που θα εκδίδουν το ενεργειακό πιστοποιητικό μπορούμε να φτιάξουμε σενάριο ταινίας. Θα πιέζει ο εργολάβος και οι τράπεζες για "καλό" πιστοποιητικό για το μάπα σπίτι. Αντίθετα ο αγοραστής θα θέλει "κακό" πιστοποιητικό για να έχει χαμηλή αγοραστική αξία. Όταν όμως θα θέλει και αυτός να το πουλήσει τότε θα θέλει "καλό" πιστοποιητικό. Μετά πάλι δε θα σώνουμε από τα δικαστήρια. Μύνηση στον εργολάβο γιατί δε ζεσταίνομαι το χειμώνα, θα πάρει η μπάλα και τον μηχανικό που εξέδωσε το πιστοποιητικό. Ίσως αυτό να είναι μια ευκαρία -αν δεν υποκύψουμε- για να αναγκάσουμε τους κατασκευαστές για σωστότερες ενεργειακά οικοδομές. Μπορεί κάποια πιστοποιητικά στην αρχή να δοθούν ενώ δεν άξιζε να δοθούν, αλλά αργά η γρήγορα πιστεύω θα μπει το νερό στο αυλάκι. Χρειάζεται όμως αυστηρότητα στον έλεγχο και το ενεργειακό πιστοποιητικό να αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της οικοδομής αφήνοντας την δυνατότητα με επεμβάσεις στο κτίριο να μπορεί να επανεκδοθεί με καλύτερο βαθμό.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.