Μετάβαση στο περιεχόμενο

[email protected]

Core Members
  • Περιεχόμενα

    2.715
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    54

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από [email protected]

  1. @Μιχαήλ Ρ.

     

    Συνάδελφε οι περισσότεροι έχουμε περάσει από το στάδιο που βρίσκεσαι και είχαμε τις ίδιες αναζητήσεις και τα ίδια συναισθήματα με εσένα. Και όταν ρωτούσαμε μέντορες να μας πουν τη γνώμη τους, το ίδιο ασαφείς ήταν οι απαντήσεις τους με αυτή που σου έδωσε ο tetris. Και ο λόγος είναι ότι για να εκτελεστεί μια συναλλαγή, πρέπει τα 2 μέρη (αγοραστής και πωλητής) να συμφωνήσουν στο αντάλλαγμα. Αυτός είναι ένας συμπεριφορικός μηχανισμός που ισχύει από την εποχή που ο άνθρωπος ήταν πίθηκος.

     

    Επομένως:

    • Στο ερώτημα 'πόσα πρέπει να παίρνεις για το επίπεδο μόρφωσής σου' η απάντηση είναι όσα είναι διατεθιμένος να σου δώσει κάποιος, σύμφωνα με την αξία που απαιτείται να παράγει η θέση που καταλαμβάνεις.
    • Στο ερώτημα 'αν αμοίβομαι αρκετά καλά για τη θέση που εξυπηρετώ' η απάντηση είναι ότι αμοίβεσαι όσα είσαι σε θέση να διαπραγματευτείς. Άρα αν θεωρείς ότι δεν αμοίβεσαι καλά, τότε βρες ποιό είναι το διαπραγματευτικό σου πλεονέκτημα για να ζητήσεις περισσότερα.

    Στο θέμα της προσπάθειάς σου και των ικανοτήτων σου, παραθέτω τα δικά μου μαθήματα ζωής:

    • αν η θέση είναι αναλώσιμη τότε κανείς δεν θα σου πληρώσει τις επιπλέον ικανότητές σου,
    • αν δουλεύεις πολλές ώρες και αφιερώνεις μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής σου απ΄ ό,τι θέλεις τότε αυτή είναι μια επιλογή δική σου και δεν σου φταίει κανείς άλλος,
    • αν μαθαίνεις γρήγορα τότε αυτό είναι υπέρ σου για να κατοχυρώσεις τη θέση σου και δεν σου δίνει περισσότερους πόντους στον εργοδότη,
    • το επίπεδο σπουδών σου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι παράγει περισσότερη αξία
    • το πόσο τζίρο κάνει η επιχείρηση που δεν είναι δική σου δεν είναι αυτό που δίνει περισσότερη αξία στη θέση σου, αλλά οι ευθύνες που αναλαμβάνεις δίνουν (πχ πόσο κοστίζει το λάθος του οποίου την αποφυγή καλείσαι να διαχειριστείς, ή άλλο παράδειγμα πόσο χρόνο/ποιότητα/κόστος κερδίζει στην επιχείρηση η εφαρμογή μιας ιδέας σου)
    • δεν υπάρχει fixed price στο πόσο πρέπει να πληρώνεται κάποιος που εργάζεται 45-50 ώρες την εβδομάδα. Υπάρχουν θέσεις στις οποίες εργάζεσαι τόσο και αντί να πληρώνεσαι, πληρώνεις εσύ γιατί κερδίζεις αξία από την επιχείρηση (πχ όταν δουλεύεις σε μονοπωλιακή επιχείρηση). Δεν λέω ότι συμφωνώ με αυτό, απλά λέω ότι υπάρχουν και αυτές, άρα δεν υπάρχει λογική σε ρητορικά ερωτήματα τύπου fixed price.
    • όταν όλα τριγύρω σου ακριβαίνουν, τότε αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνεσαι περισσότερο αν δεν το έχεις ζητήσει ήδη εκ των προτέρω να πληρώνεσαι. Το φαινόμενο αυτό λέγεται πληθωρισμός, είναι φυσική συνέπεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και το 99% του πληθυσμού του πλανήτη που δουλεύει σε υπαλληλικές συνθήκες δεν μπορεί να το καταλάβει, πόσο μάλλον να το διαχειριστεί ως φαινόμενο. Οι μισθωτοί είναι αυτοί που κουβαλάνε στις πλάτες τους την αγορά. Αν δεν σου αρέσει αυτό, τότε είναι επιλογή σου να γίνεις κάτι άλλο στο μέλλον.

     

    Επομένως εν συντομία ο tetris σου τα είπε σωστά.

     

    Τις καλύτερες ευχές μου.

    • Like 2
    • Upvote 2
  2. @avgoust

     

    Καλησπέρα στους εκλεκτούς συμμετέχοντες.

     

    Τα μη άρτια οικόπεδα στα σχέδια πόλεως τα οποία έχουν κτίσμα, καθιστούν απαγορευτική την τακτοποίηση. Αυτό διότι λαϊκά το κράτος δεν επιδιώκει να αφήσει κανέναν άστεγο από δικές του αποφάσεις εξωραϊσμού κλπ. Το κράτος θα αφήσει άστεγο μόνο αυτόν που αδιαφορεί για τις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντί του, αν και ούτε αυτόν αφήνει τελικά άστεγο.

     

    Επομένως

     

    Αν υπάρχει κτίσμα σε μη άρτιο, τότε δεν επιτυγχάνεται τακτοποίηση. Η καλύτερη λύση που προτείνεται είναι συνένωση με όμορα και μετά σύσταση καθέτων.

     

    Για το θέμα της παραίτησης από εμπράγματο, θα πρότεινα να μην ανακατευτείς και να παραπέμψεις σε δικηγόρο.

    • Like 1
    • Upvote 1
  3. Καλημέρα.

     

    Εκφέρω την άποψη ότι το αδύνατο της τακτοποίησης προϋποθέτει την ύπαρξη κτίσματος, καθώς το δικαίωμα της στέγασης προστατεύεται από το Σύνταγμα.

    Από την περιγραφή σου προκύπτει ότι το οικόπεδο δεν πληρεί καν τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 του Ν.1337, επομένως από τη στιγμή που θα κατεδαφιστεί το κτίσμα, το οικόπεδο είναι προσκυρωτέο στα όμορα, μαζί με το διάδρομο 20 μέτρων, που επίσης από την περιγραφή σου παραπέμπει σε ιδιωτική οδό εντός σχεδίου πόλεως, οι οποίες οδοί έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν μόνο εφόσον εξυπηρετούν αποκεκλεισμένα κτίσματα που ανεγέρθηκαν σε τυφλά οικόπεδα, τα οποία τυφλά οικόπεδα δεν δημιουργήθηκαν από υπαίτια κατάτμηση.

     

    Εν συντομία, αν το κτίσμα κατεδαφιστεί, προσκυρώνονται στα όμορα και το οικόπεδο, και ο δρόμος. Άδεια ανέγερσης νέου κτίσματος δεν θα βγάλεις, εκτός κ αν είσαι σε κάποια απίθανη περίπτωση μαύρης τρύπας στη νομοθεσία, την οποία θα με ενδιέφερε πάρα πολύ προσωπικά να μάθω.

     

    • Upvote 1
  4. 3 hours ago, Σπύρος Γερολιόλιος said:

    @[email protected] Δηλαδή σε ΤΔ σήμερα το εν λόγω γήπεδο θα το σφράγιζες άρτιο και οικοδομήσιμο;

    Σήμερα όχι. Την εποχή που εκδόθηκαν οι άδειες, ΝΑΙ, θα το σφράγιζα. Γιατί τότε δεν υπήρχε δικαστική απόφαση, παρά ένα προσύμφωνο το οποίο αν δεν είναι και μεταγεγραμμένο δεν έχει καμία ισχύ για τη διρεύνηση της αυτοτέλειας του οικοπέδου.

  5. 12 minutes ago, tetris said:

    1. Αφού το δικαστήριο δέχτηκε ότι υπήρχε κατάτμηση από το 1972, οι άδειες θεωρούνται ως κακώς εκδοθείσες και είναι ανακλητέες λόγω ψευδούς  διαγράμματος. 

    Καλημέρα!

     

    Έχω αντίθετη γνώμη εδώ. Δεν είναι ψευδές το διάγραμμα. Είναι περίπτωση στην οποία εκ των υστέρω κρίθηκε ότι ισχύει κάτι διαφορετικό από αυτό που απεικονίζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκ προθέσεως ο συντάξας απέκρυψε ένα δεδομένο την εποχή που το συνέταξε. Ειδικά όταν μιλάμε για χρησικτησία. Δεν θα μπορούσε να το στηρίξει με την ύπαρξη ενός απλού προσυμφώνου.

     

    Εσένα δηλαδή αν σου φέρουν ένα προσύμφωνο ή ένα άτυπο συμφωνητικό ως δικαιολογητικό θα το λάβεις υπ' όψιν όταν εξετάζεις αρτιότητα? Αν δεν είναι μεταγεγραμμένο, εγώ το γράφω στα τρυφερά μου προσωπικά. Αν λάμβανα υπ' όψιν άτυπα συμφωνητικά, τότε όλη η Ανατολική Αττική στα εξ' αδιαιρέτου εκτός σχεδίου θα έπρεπε να θεωρείται εν ισχύ στις κατατμήσεις με άτυπα συμφωνητικά. Γιατί βάσει της παραδοχής που κάνεις, τότε θα πρέπει να λάβω υπ' όψιν μου ότι σε 50 χρόνια από σήμερα ένας διπολικός δικαστής θα αποφασίσει ότι είναι έγκυρα όλα αυτά τα άτυπα χαρτάκια τελικά.

  6. @Σπύρος Γερολιόλιος

    Για την πρώτη υπόθεση η δικαστική απόφαση γράφει στα τρυφερά της τον 690/48 αλλά δεν μας πέφτει λόγος καθώς αποφασίζει δικαστής. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις παρά τη νομοθεσία. Στη θέση σου εγώ δεν θα εξέταζα τη σημερινή αρτιότητα ως προς την τακτοποίηση, καθώς θεωρώ ότι η άδεια δεν εκδόθηκε με ψευδή στοιχεία. Άρα και θα προχωρούσα κανονικά στην τακτοποίηση.

     

    Στη δεύτερη υπόθεση το γήπεδο εφόσον προϋπάρχει του 1978 βάσει νομοθεσίας είναι άρτιο και οικοδομήσιμο χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. Ως μηχανικός στις τακτοποιήσεις έχεις το ελεύθερο να αγνοήσεις τη νομολογία και να τηρήσεις τη νομοθεσία. Οι υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης ωστόσο έχουν υποχρέωση από το σύνταγμα της χώρας να λαμβάνουν υπ' όψιν τους και τα 2, παρόλο που αυτή η υποχρέωση οδηγεί σε διπολικό σύνδρομο.

     

    Επομένως για τη δεύτερη περίπτωση, αν είσαι κατηγορία 4 βάσει νομοθεσίας, τότε όλα οκ, εκτός κ αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, οπότε έχεις ανάγκη από ρισπεριδόνη. Αν οι υπερβάσεις λόγω μεγέθους σε οδηγούν κατηγορία 5, τότε δεν είναι οκ.

  7. 15 hours ago, Dudu1993 said:

    Επιφυλάσσομαι στο ότι θα τοποθετηθεί μια μόνιμη κατασκευή και αύριο μεθαύριο μπορεί να συντελεστεί η απαλλοτρίωση και να πρέπει να χαλάσει την περίφραξη. 

    Συνάδελφε σε κάλεσε ένας ιδιώτης, σου έδωσε κάποια στοιχεία και σου ζητάει τις υπηρεσίες σου. Το παραδοτέο σου είναι πασσαλάκια επί του εδάφους. Πού ακριβώς υπάρχει πρόβλημα? Σου ζήτησε υπογεγραμμένο τοπογραφικό, ή κατασκευή περίφραξης? Αν ναι, τότε αλλάζει η κουβέντα. Αν όχι, τότε δεν βρίσκω λόγω άρνησης.

  8. 4 minutes ago, Dudu1993 said:

    και ρωτάω τώρα εγώ να  του οριοθετήσω τα 4550,00 από τη στιγμή που δεν έχει αποζημιωθεί ακόμα ή ότι απομένει μετά την απαλλοτρίωση ;

    Καλησπέρα συνάδελφε.

    Δοκιμάζω να σου απαντήσω με ερώτηση: ΓΙΑΤΙ να ΜΗΝ του το οριοθετήσεις? Τι ευθύνες πιστεύεις ότι έχεις για να εφαρμόσεις επί του εδάφους μια οριοθέτηση κατ' εντολή ενός ιδιώτη? Σου δίνω πάσα για να αναπτύξεις τις επιφυλάξεις σου και να το συζητήσουμε.

  9. 2 hours ago, akakios said:

    Ελπίζω να υπάρχει ιδιώτης διαχειριστής για πολλά πολλά χρόνια για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινητόδρομου αυτού και ας πληρώνω διόδια, γιατί αν περιμένω προκοπή από τους υπαλλήλους ή τους συνδικαλιστές του δημοσίου ...

    Φίλε καλησπέρα.

     

    Παλαιότερα είχα και εγώ την ίδια άποψη με εσένα. Πλέον έχω την εντελώς αντίθετη. Προς ανακούφισή σου, ναι, υπάρχει ιδιώτης που έχει αναλάβει συμβατικά τη λειτουργία και συντήρηση.  Το πόσο σωστά αυτός εκπληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, είναι μεγάλη κουβέντα, και σίγουρα δεν έχει σημασία η άποψη κανενός πάνω σε αυτό, μιλάνε τα γεγονότα. Εμείς ωστόσο ως χρήστες πληρώνουμε, είτε αυτός κάνει τη δουλειά του, είτε όχι.

  10. 17 minutes ago, iromich said:

    Εδώ σε χάνω λίγο...Ναι έχω μιλήσει ήδη με τον Τοπογράφο και περιμένει να δει τα σχέδια της Άδειας. Απλά ήλπιζα να μην είναι τόσο περίπλοκο το θέμα...

    Λοιπόν

     

    Η περιπλοκότητα του θέματός σου βασίζεται στο εξής θεσμικό κενό:

     

    Για τη βεβαίωση μεταβίβασης σε οριζόντια ιδιοκτησία, όπως αυτή προκύπτει από την ταυτότητα ΔΕΝ απαιτείται ο έλεγχος εγκυρότητας της άδειας, κάνουμε την παραδοχή ότι η άδεια εγκρίθηκε κανονικά τηρώντας τις διατάξεις. Αυτά από τις οδηγίες ΤΕΕ από εποχή 4014. Εξαίρεση είναι όταν η άδεια έχει ανακληθεί, ή έχει εκδοθεί με ψευδή στοιχεία καταφανέστατα. Αν είσαι σε τέτοια περίπτωση, τότε το ακίνητο είναι και μη τακτοποιήσιμο, καθώς η οδηγία για τις τακτοποιήσεις σε άδειες μετά το 1983 με ψευδή στοιχεία οδηγούν σε κατηγορία 5, η οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

     

    Το μοναδικό ψευδές στοιχείο της άδειας που ενδεχομένως να προκύπτει από την περιγραφή σου είναι η εγκεκριμένη οδός που έχει πρόσωπο το οικόπεδο ενδιαφέροντος να είναι αδιάνοικτη. Αδιάνοικτη σημαίνει πρακτικά ένα ή συνδυασμός των παρακάτω:

    • η πράξη εφαρμογής να μην έχει κυρωθεί
    • ο Δήμος να μην έχει λεφτά να αποζημιώσει ρυμοτομούμενες ιδιοκτησίες
    • ο Δήμος να μην έχει λεφτά να οριοθετήσει κράσπεδα
    • το τοπογραφικό της άδειας να δείχνει ψευδή στοιχεία, προσοχή εδώ, όχι γεωμετρικά ψευδή, αλλά θεσμικά ψευδή

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, και εκ του ασφαλούς χωρίς να εμπλέκομαι μιας και οι απόψεις μέσω ιντερνετ είναι της πλάκας πάντα, λέω και εγώ τη δική μου, αν η άδεια δεν έχει ανακληθεί, τότε η αγοραπωλησία εκτελείται κανονικά. Συνήθως εγώ επικοινωνώ τον κίνδυνο στον εντολέα, και αποφασίζει αυτός. Είναι προσωπική απόφαση του καθενός να αναλαμβάνει ρίσκο, καθώς όλες οι μετατροπές πλούτου (πχ ρευστό σε ακίνητο) έχουν ρίσκο. Δεν υπάρχει συναλλαγή χωρίς κίνδυνο, καμία.

    • Like 1
    • Upvote 1
  11. @iromich

     

    Από τα online στοιχεία φαίνεται ότι το ακίνητο ενδιαφέροντος είναι σε σχέδιο πόλεως μετά το 1983. Επομένως μιλάμε για πράξη εφαρμογής (κατά πάσα πιθανότητα).

     

    Δεν ενδιαφέρει κανένα αν ένας δρόμος υφίσταται ή όχι στην πραγματικότητα ή τι περιγράφουν τα συμβόλαια. Ενδιαφέρει εάν ένας εγκεκριμένος δρόμος υφίσταται ή όχι στην πραγματικότητα.

     

    Η ρομοτομία στις πράξεις εφαρμογής καθορίζεται απο το μελετητή της πράξης, που είναι κάποιος ανάδοχος μελετητής με μελετητικό πτυχίο συνήθως, και δίνει προσφορά σε διαγωνισμό μελέτης με διαφάνεια κλπ (whatever) και παίρνει τη μελέτη, και ξεκινάει να τραβάει γραμμές βάσει των προδιαγραφών της προκύρηξης.

     

    Αν εσύ για να ελέγξεις μια αγοραπωλησία βρήκες λαγό, τότε συγχαρητήρια, και εύχομαι να πληρωθείς τη συμβουλευτική που θα παρέχεις. Όσο για την εθνικότητα του πελάτη και το χάσμα κουλτούρας, μια λύση είναι να επιβάλλεις διερμηνέα στην επικοινωνία, ή να ρίξεις το μπαλάκι στο δικηγόρο του.

     

    Οι πολεοδομίες έχουν γεμίσει γιωτάδες και εννιαμηνίτες, που συνήθως είναι εντελώς ακατάρτιστοι και ανεκπαίδευτοι, και συνηθίζουν να ξεστομίζουν buzzwords γιατί κάπου τα άκουσαν/διάβασαν και θεωρούν ότι έχουν κύρος αν τα αναμεταδώσουν όταν τους ρωτάνε οι αδαείς. Με τον Καλλικράτη τελείωσαν και οι πραγματικοί old timers-boomers που κάποτε ήξεραν να δώσουν λύσεις, και τώρα όλα τα πετάμε με ευχές στις πλάτες των ιδιωτών μηχανικών να τα βεβαιώσουν, ή να δώσουν μαλακίες βεβαιώσεις προκειμένου να γίνουν οι συναλλαγές.

     

    Επομένως η καλύτερη συμβουλή που μπορείς να πάρεις είναι να ζητήσεις όοοοοοολα τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας και αφού τα συγκεντρώσεις, να πεις σε όλους να περιμένουν και να ζητήσεις τη γνώμη κάποιου που γνωρίζει να σε κατατοπίσει.

    147d296cd8d544ae8b674109f8f8292b.pdf

  12. @tettris

     

    Συνάδελφε διάβασε το κείμενο της δήλωσης στο πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας που καλείσαι να υπογράψεις. Μιλάει για διαστάσεις πλευρών οριζόντιας ιδιοκτησίας. Δεν μιλάει για αθροιστικές διαστάσεις πλευρών οριζόντιας ιδιοκτησίας.

     

    Τα δεδομένα του προβλήματος είναι τα παρακάτω:

    • έχουμε ένα νόμο εισπρακτικό
    • ο νόμος αφήνει πολλά παραθυράκια ερμηνείας
    • την ευθύνη της εγκυρότητας της μεταβίβασης την αναλαμβάνει ο ιδιώτης μηχανικός

    Σε τέτοιες καταστάσεις, διαχειριστικά το σωστό και δίκαιο είναι αυτό που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι, και όχι οι εξυπνότεροι.

     

    Όσο για την παρέμβαση του ΤΕΕ και τις συμβουλευτικές ερμηνείες του, εγώ τις χρησιμοποιώ επιλεκτικά. Αν με βολεύει η απάντηση, την επικαλούμαι. Αν δεν με βολεύει, ψάχνω να την τεκμηριώσω όπως πιστεύω εγώ. Σε αυτές τις καταστάσεις αυτός είναι και ο λόγος που πληρώνεσαι, να βρεις λύση σε ένα πρόβλημα και να συμφωνήσουν όλοι στη λύση που βρήκες.

     

    Η δική μου προσέγγιση είναι να αφήσω την ιδιοκτησία σε μία κατάσταση που δεν θα αμφισβητείται από τον ανίκητο συνάδελφο στο μέλλον. Γιατί πάντα υπάρχει ο ανίκητος...

     

    Τώρα ο καθένας ενεργεί όπως κρίνει, αλλά αν αυτό που κρίνει δεν το δέχονται οι περισσότεροι, τότε η ερώτηση είναι ποιός πιστεύεις ότι θα έχει το πρόβλημα, αυτός ή όλοι οι άλλοι?

    • Upvote 2
  13. 1 hour ago, Roy_Hobbs said:

     

    ωραία, σχετικά με τη ρύθμιση πώς προχώρησες τελικά: με διαφορετική χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης ή με λοιπή παράβαση (παραβάσεις Κτιριοδομικού)?

    ευχαριστώ και πάλι

    ΥΓ: ρωτάω γιατί έχω αντίστοιχη περίπτωση

    Προς το παρόν δεν έχω προχωρήσει σε ρύθμιση, Συμβουλευτικά συμμετείχα στην υπόθεση. Η άποψή μου είναι ότι δεν έχει σημασία πώς θα το αντιμετωπίσεις (διαφορετική χωροθέτηση ή παραβίαση κτιριοδομικού), αρκεί να το ρυθμίσεις. Εγώ προσωπικά τη χωροθέτηση την ερμηνεύω μόνο σε ό,τι αφορά τη διαγράμμιση της θέσης. Επίσης, από τη στιγμή που με μία μόνο δήλωση-ενός και μόνο παραβόλου-υποχρεώνεσαι να κάνεις αποτύπωση όλες τις θέσεις, θεωρητικά με μία δήλωση καθαρίζεις τον όροφο. Άρα αν επιλέξεις διαφορετική χωροθέτηση καθαρίζεις όλο τον όροφο, ενώ αν επιλέξεις παράβαση κτιριοδομικού τότε εστιάζεις μόνο στη θέση ενδιαφέροντος.

    • Upvote 1
  14. 15 hours ago, Roy_Hobbs said:

    ενδιαφέρουσα περίπτωση, αν θες συνάδελφε μας ενημερώνεις πώς προχώρησες τελικά (αν βρήκες άκρη βέβαια)

    Βρήκα.

     

    Η απάντηση των συμβούλων του ΤΕΕ σε συμφωνία με το συμβολαιογραφικό σύλλογο ήταν ότι οτιδήποτε έχει εμφανιστεί στην άδεια (υποχρεωτικό ή μη) και δεν ταυτίζεται με σύσταση ή πραγματικότητα, απαιτεί ρύθμιση.

    • Upvote 1
  15. Γενική οδηγία προς τους συναδέλφους για το επίμαχο άρθρο.

     

    Τα περί οικοδομησιμότητας γηπέδων που ΔΕΝ πληρούν τις προϋποθέσεις του ΣτΕ 2023, τα αποφασίζουν οι διευθυντές των πολεοδομιών. Από τη δική μου εμπειρία ως σύμβουλος σε σχετικές υποθέσεις σε δικηγορικά γραφεία είναι ότι οι διευθυντές των πολεοδομιών έχουν να διαλέξουν ανάμεσα:

    • στη νομοθεσία, η οποία παρόλες τις σχετικές αποφάσεις ΣτΕ 2023 (αλλά και στο παρελθόν), ΔΕΝ έχει αλλάξει, και σύμφωνα με τη νομοθεσία τα γήπεδα χωρίς πρόσωπο άνω των 4.000 τ.μ. που προϋπάρχουν του 2003 είναι οικοδομήσιμα
    • στις αποφάσεις ΣτΕ, τις οποίες πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα να αποδεχθεί η διοίκηση, ως αποφάσεις δικαστηρίων

    Οι σχετικές υποθέσεις που ανέλαβα κατέληξαν στο συμπέρασμα πριν από οποιαδήποτε συνένωση ή τοπογραφικό αγοραπωλησίας, να γίνεται αλληλεπίδραση με την πολεοδομία αν θα δεχθεί αίτηση για έκδοση άδειας. Εγώ προσωπικά από πέρισυ στα εκτός σχεδίου χωρίς πρόσωπο με προϋπαρξη πριν το 2003 και εκτός ΓΠΣ κλπ αναφέρω την επιφύλαξη των σχετικών αποφάσεων ΣτΕ. Και ποτέ δεν γράφω οικοδομήσιμα, αλλά γράφω 'πληρούν τις προϋποθέσεις οικοδομησιμότητας με την επιφύλαξη των σχετικών αποφάσεων ΣτΕ'. Βαρύγδουπη δήλωση τίγκα στην ασυναρτησία, αλλά it is what it is, δεν φτιάχνω εγώ τους κανόνες, είμαι μόνο ο αγγελιοφόρος. Οι υποθέσεις μου, όπως όλων, σε άλλες πολεοδομίες γίνονται δεκτές, σε άλλες όχι. Ομοίως και για τις συνενώσεις πριν τις αγοραπωλησίες, πρώτα επικοινωνείται η υπόθεση στην πολεοδομία. Αν η πολεοδομία ρίξει την ευθύνη στον ιδιώτη μηχανικό, τότε ξέρω ότι γίνεται. Αν η πολεοδομία τσινάει, τότε ξέρω ότι δεν θα το δεχθεί.

     

    By the way, στις πολεοδομίες που ΔΕΝ γίνονται δεκτές αιτήσεις αδειών, δεν προχώρησε καμία αγωγή προς τον υπάλληλο, καθώς το σκεπτικό είναι ότι κανένας δικαστής δεν θα κρεμάσει υπάλληλο επειδή επέλεξε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις ΣτΕ. Όλα αυτά, ως φιλική πληροφόρηση.

    • Like 1
    • Upvote 1
  16. @GEORGE MICHEAL

     

    Καλημέρα Τζορτζ. 

     

    Η σύντομη άποψή μου: το 2022 το πωλούν σαν ένα και μεταγράφηκε.  Επομένως το μοναδικό που πρέπει να ελεγχθεί είναι εάν το 2022 πληρούνται οι προϋποθέσεις του Ν.4759 όπως ίσχυε το 2022, πριν τις τρέχουσες τροποποιήσεις του (2023). Εάν πληρούνται, τότε σήμερα το γήπεδο είναι ένα συνενωμένο, έστω κ αν παραλήφθηκαν όλες οι σχετικές επεξηγήσεις (άρθρο 33) στο τοπογραφικό συμβολαίου του 2022. Εάν ΔΕΝ πληρούνται, έχεις κούφιο τίτλο και χρήζει διόρθωσης.

     

    Η παραπάνω διερεύνηση απαντά στο ερώτημα εάν έχεις ένα γήπεδο με ακέραιο τίτλο, ή 2 γήπεδα με κούφιο τίτλο.

     

    Τα περί οικοδομησιμότητας δεν τα αποφασίζεις εσύ, το έχουν πάρει πάνω τους το θέμα οι διευθυντάδες των πολεοδομιών. Αυτός που έχει @@ δέχεται άδειες στην περιοχή του, αυτός που δεν έχει δεν δέχεται. Simple as that. 

  17. @avgoust

     

    Προσωπικά (και εκ του ασφαλούς εκφέροντας άποψη) θα αποτύπωνα όλα τα πρόσωπα των ομόρων μου επί της ρυμοτομικής. Θα έλεγχα επίσης πλάτος οδών. Μετά βάσει της αποτύπωσης θα έβγαζα τα συμπεράσματά μου. Σε σειρά ισχύος για τη διαμόρφωση της άποψής μου θα είχαν:

    1. επιφάνεια εξεταζόμενου οικοπέδου

    2. εφαρμογή ρυμοτομικής (πλάτος οδού)

    3. διανομή

    4. κτηματογράφηση

     

    Θα έγραφα τις τελικές παρατηρήσεις μου εκθέτοντας την ασυμφωνία και θα παρέδιδα κάτι που δεν θα έγραφε μαλακίες, αλλά και που δεν θα ήταν απαγορευτικό για να γίνει τίτλος με το παραδοτέο μου. Αν ωστόσο αυτό ΔΕΝ θα ήταν εφικτό, τότε θα επικοινωνούσα στον πελάτη το πρόβλημα και θα του έδινα την ευθύνη της επιλογής, συμβουλεύοντάς τον τί θα έκανα αν βρισκόμουν στη θέση του.

  18. @tettris

     

    Συνάδελφε σπαταλάς την ενέργειά σου να εξηγείσαι χωρίς να χρειάζεται. Εκτός και αν το νιώθεις εσωτερική ανάγκη και σε χαλαρώνει. Μην αγχώνεσαι, εδώ μέσα και mentoring θα βρεις, και ψυχοθεραπεία, και τεχνικές συμβουλές και αφορμές για έριδες για να ξεσπάσεις, ακόμα και συναισθηματικούς εμετούς φιλοξενεί το φόρουμ.

     

    Το πώς είναι γραμμένος ο νόμος, ή αν είναι σωστός, ή αν είναι δίκαιος, δεν είναι κουβέντα ενδιαφέροντος.

     

    Η τεχνική αντιμετώπιση που καλείσαι να διαχειριστείς, είναι και ο ουσιαστικός λόγος που πληρώνεται ένας μηχανικός σε μεταβιβάσεις. Και στο επαναλαμβάνω, όλοι στα μικρά προβλήματα κολλάμε, δεν κολλάμε στα μεγάλα. Όσο για το συγκεκριμένο δικό σου ως υπόθεση, βάλε το μυαλό σου να σκεφτεί πώς μπορεί να λυθεί. Είσαι ενήλικας με άδεια άσκησης επαγγέλματος και έχει έρθει προ πολλού η ώρα να αρχίσεις να πιστεύεις στις ικανότητες της επιβίωσής σου στην πραγματική ζούγκλα.

    • Thanks 1
  19. @tettris

     

    Συνάδελφε δεν τίθεται θέμα ερμηνείας όσον αφορά το κάθε πλευρά. Είναι διατυπωμένο αρκετά σαφώς τόσο στο νόμο (νομίζω άρθρο ογδοντακάτι), όσο και στο κείμενο της δήλωσης στο πιστοποιητικό ταυτότητας (το οποίο υπογράφουμε και το εμπιστεύονται τί μαλακίες λέει για να κάνουν συμβόλαια που δεν θα απαιτούν διορθώσεις στο μέλλον).

     

    Τώρα αν εσύ προβληματίζεσαι, μην νιώθεις μοναξιά, όλοι έτσι είμαστε ανά περίπτωση, είτε έχουμε εμπειρία, είτε όχι. Αυτή είναι η δουλειά που πληρώνεται ένας μηχανικός να κάνει, και όχι να κάνει τη γραμματέα με data entries στην πλατφόρμα του υπουργείου, ούτε να κάνει τον κλητήρα να τρέχει πέρα δώθε να μαζεύει χαρτιά.

    • Like 1
    • Thanks 1
    • Upvote 1
  20. @tettris

    Για τον έλεγχο του 2% λαμβάνεται υπ' όψιν η ΚΑΘΕ πλευρά. Αν έστω και μια πλευρά δεν περνάει τον έλεγχο, τότε δεν περνάει τον έλεγχο.

     

    Προφανώς θα βρεθείς σε πολλές καταστάσεις να πρέπει να κρίνεις μόνος σου την ορθότητα της απόφασής σου. Π.χ. σε ερκερ 30 εκατοστών, μέτρηση 31 εκατοστά βάσει νόμου δεν είναι αποδεκτή, αλλά τι να κάνουμε, την αποδεχόμαστε όλοι οι σοβαροί άνθρωποι, ενώ οι μη σοβαροί έχουν την ευκαιρία να κάνουν ρύθμιση και να εισπράξουν, αλλά μετά χάνουν τη σοβαρότητά τους δια παντώς.

     

    Επίσης θα βρεθείς σε περιπτώσεις που θα πρέπει να σκεφτείς πώς ακριβώς θα το ξεπεράσεις. Δεν είναι και πολύ δύσκολη η απάντηση, αλλά εδώ δεν δίνουμε συμβουλές ανταγωνιστικές, εδώ κάνουμε μόνο ανταλλαγή απόψεων.

    • Like 3
    • Upvote 1
  21. 2 hours ago, tettris said:

    Παρακαλώ τη γνώμη σας για την εφαρμογή ή όχι της ανοχής 2% στις εξής (υπο)περιπτώσεις:

    image.thumb.png.76a3cf2096f667f56830cd9bf88e849b.png

    Με πράσινο το αδειοδοτημένο περίγραμμα, με πορτοκαλί διακεκομμένο η επέκταση.

    Α1: αποδεκτή με την επιφύλαξη παραβίασης κοινόχρηστων χώρων και ενδεχόμενων εγκρίσεων από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα 

    Α2-Β1-Β2: μη αποδεκτές λόγω των μικρότερων πλευρών

    • Like 1
    • Thanks 1
    • Upvote 1
  22. Συνάδελφε καλημέρα.

     

    Ο υπάλληλος σου απαντάει σωστά. Τα πάντα πλέον είναι με ευθύνη ιδιώτη μηχανικού. Ειδικά αν η υπόθεση λύνεται με άδεια κατηγορίας 3, έχεις δικαίωμα να μην ελεγχθείς ΚΑΘΟΛΟΥ. 

     

    Αυτό που καταλαβαίνω από την προσέγγισή σου είναι ότι ψάχνεις συμβουλευτική. Δεν νομίζω ότι υποχρεώνεται η πολεοδομία να παρέχει δωρεάν συμβουλευτική, αυτό αφήνεται στην κρίση του καθενός υπαλλήλου να το διαχειριστεί αν θέλει να στο προσφέρει ή όχι. Αν θέλεις συμβουλευτική από την πολεοδομία και έχεις να κάνεις με δύσκολο άνθρωπο, τότε καταθέτεις ερώτημα επίσημα γραπτώς. Αυτό υποχρεώνονται να στο απαντήσουν σε κάθε περίπτωση, απλά σου παίρνει πολύ χρόνο. Με καταγγελία δεν νομίζω ότι θα πετύχεις κάτι. Τέλος, αν θέλεις να ξέρεις τι σου γίνεται, δυστυχώς θα πρέπει να διαβάσεις και να ξαναδιαβάσεις άπειρες φορές τα ειδικά διατάγματα της περιοχής, καθώς και ΝΟΚ και κτιριοδομικό. Τώρα το ξέρω ότι αυτό δεν στο πληρώνει ο πελάτης, αλλά και εδώ είναι ένα θέμα που καλείσαι εσύ ως επιχειρηματίας πλέον να διαχειριστείς, και όχι ως μηχανικός. Ας πούμε ότι εγώ όταν βρίσκομαι στη θέση σου, τότε ρωτάω συναδέλφους που ξέρω ότι εμπιστεύομαι, και το ίδιο κάνω και εγώ προς αυτούς. Δωρεάν με άλλο τρόπο δεν νομίζω ότι βρίσκω, εκτός από εδώ μέσα στο φόρουμ, που πολλές φορές γίνεται κατάχρηση αυτής της ευκολίας που προσφέρει.

    • Upvote 1
  23. 16 hours ago, Pavlos33 said:

     @[email protected] Kαλησπέρα. Η απαγόρευση αναγράφεται στην παρ. 2 υποπαρ. στ του άρθρου 89. 

    στ)   σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, 

    Το φλέγον εκτιμώ ότι είναι με ποιο τρόπο και αν μπορεί να γίνει αποχαρακτηρισμός έκτασης (πχ αν έχουν γίνει αντιρρήσεις κλπ)

     

    Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε.

     

    Ωστόσο το ερώτημα είναι αν υπάρχει αναλυτικός οδηγός ανάλογα με το χαρακτηρισμό της έκτασης (ΔΔ, ΔΑ κλπ) σχετικά με την απαγόρευση υπαγωγής. Γιατί μέχρι στιγμής εγώ είχα μείνει με την εντύπωση ότι μόνο τα ΔΔ είναι αμιγώς δασικά.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.