Μετάβαση στο περιεχόμενο

argonautis

Members
  • Περιεχόμενα

    17
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

argonautis's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Dedicated Rare
  • Week One Done

Recent Badges

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλά, αυτοί θα μας κάνουν να ξεχάσουμε και τα Ελληνικά. Μήπως και ξέρουν τι σημαίνει, εφ' άπαξ;
  2. Καλά το επικουρικό που έτσι και αλλιώς δίνει προσαύξηση αλλά για εφάπαξ γιατί συνεχίζει να πληρώνει ο συνταξιούχος που εργάζεται; Προβλέπεται πουθενά ότι θα πάρει και δεύτερο συμπληρωματικό εφάπαξ όταν σταματήσει να εργάζεται; Το οποίο εφάπαξ δεν έχει πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ. Αυτό πως γίνεται; Από ποιους πόρους θα δώσει πρόσθετο ΕΦΑΠΑΞ ο ΕΦΚΑ (θεωρητικά πάντα, αν θα δώσει);
  3. Μήπως θα ήταν δυνατόν να εκδοθεί το πιστωτικό από το e-timologio και μετά μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης να προωθηθεί το ίδιο ΤΠΥ που θα έχει εκδοθεί χειρόγραφα αλλά με πρότερη ημερομηνία; Αυτό εφόσον η αρίθμηση στο e-timologio είναι διαφορετική από αυτή του μπλοκ των χειρόγραφων τιμολογίων. Λέμε τώρα ...... Αφού δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης ημερομηνίας και από την άλλη ο Κώδικας ορίζει ότι η ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου πρέπει να είναι το πολύ 15 ημέρες μετά την ημερομηνία παροχής της υπηρεσίας. Δηλαδή σε περίπτωση προφανούς λάθους εκ παραδρομής όπως στην περίπτωση του συναδέλφου τι πρέπει να γίνει;
  4. Πράγμα που επίσης οδηγεί στο γνωστό συμπέρασμα ότι δεν αξίζει κανείς να επιλέγει κατηγορία ανώτερη από την 1η. Ιδιαίτερα αν μπορεί να μην ξοδεύει την διαφορά και να την επενδύει συντηρητικά. Τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι αστεία ιδιαίτερα για άνω των 40 ετών εργασίας οπότε η στρατηγική που προτείνει το άρθρο είναι σωστή. Αν και προβλέπω ότι αν την ακολουθήσουν πολλοί αυτό το 70% να το κάνουν 50% ή και λιγότερο.
  5. Αυτό ρωτούσα. Αν κάποιος έχει τελειώσει τις σπουδές του πριν το 2002 τότε τα πλασματικά δεν θα πάνε στην αρχή του ασφαλιστικού του βίου (όπου και δεν συνεισφέρουν καθόλου) αλλά στον κουβά του μετά το 2002. Και εκεί λέω ότι συμφέρει να εξαγοράζεις με την 1η ασφαλιστική κατηγορία και όχι με την 6η η οποία είναι 3πλάσια διότι την διαφορά που θα καταβάλεις θα την πάρεις πίσω σε 10 χρόνια.
  6. Γνωρίζει κανείς αν τα πλασματικά σπουδών που εξαγοράζονται "πηγαίνουν" στην αρχή του ασφαλιστικού βίου ή στο τέλος; Διότι αν πάνε στο τέλος τότε επειδή τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι μεγάλα προκύπτει αρκετά χαμηλότερη σύνταξη εφόσον βέβαια κάποιος έχει επιλέξει χαμηλή κατηγορία κατά τον τελευταίο χρόνο. Αν έχει επιλέξει υψηλή κατηγορία τότε ναι μεν η σύνταξη είναι μεγαλύτερη αλλά το ποσό εξαγοράς είναι σημαντικά υψηλότερο. Κάποτε είχα υπολογίσει ότι αν κάποιος κάνει εξαγορά στις δύο υψηλότερες κατηγορίες τότε θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια για να πάρει πίσω αυτά τα ποσά και μόνον μετά θα δει τα οφέλη που επί της ουσίας θα είναι ελάχιστα και θα έχουν διαβρωθεί από τον πληθωρισμό.
  7. Η Εθνική πάντως λέει αυτό:
  8. Είχα εκφράσει και εγώ τον προβληματισμό μου τότε εδώ διότι είχα κάνει το πείραμα να εξοφλήσω το 2ο ειδοποιητήριο (1ο Covid ειδοποιητήριο) με μία μικρή στρογγυλοποίηση προς τα άνω του τελικού ποσού μετά την έκπτωση και τελικά το σύστημα δέχθηκε ότι η εξόφληση αφορούσε το Covid ειδοποιητήριο. Στην συνέχεια είπα ότι δεν είμαστε για τέτοια επικίνδυνα πειράματα και εξοφλούσα το ακριβές ποσό των Covid ειδοποιητηρίων. Τελικά το μικροποσό το εμφάνισε σαν πίστωση στο πρώτο μη Covid ειδοποιητήριο δηλαδή το 6ο / 2020. Οπότε υπάρχει πιθανότητα ο αλγόριθμος να "έβλεπε" πληρωμές σε ένα εύρος τιμών γύρω από το ποσό χωρίς και με έκπτωση και να τις καταχωρούσε αντίστοιχα. Προς στιγμήν ομολογώ ότι μου πέρασε η ιδέα να πληρώσω ακριβώς τον μέσο όρο των δύο ποσών για να δω τι θα γίνει αλλά μετά επικράτησαν άλλες σκέψεις.
  9. Ειδικά η προσαύξηση Ιανουαρίου είναι τελείως άδικη γιατί είχε ανακοινώσει τηλεοπτικά ο Κούλης τον Μάρτιο, στην αρχή του lockdown, ότι θα δοθεί παράταση στην πληρωμή των εισφορών και μετά η παράταση που δόθηκε αφορούσε τις εισφορές που ήταν να πληρωθούν μέσα στον Απρίλιο. Ειδικά το ειδοποιητήριο εισφορών Ιανουαρίου αναρτήθηκε 16/3 και είχε ημερομηνία πληρωμής 20/3. Και εγώ πλήρωσα τον Ιανουάριο στο τέλος Μαρτίου, όταν έβγαλε την ανακοίνωση ο ΕΦΚΑ στις 27/3 και κατάλαβα ότι η παράταση δεν αφορούσε τον Μάρτιο.
  10. Ναι, αλλά η Ειδική Προσαύξηση έπαιζε ουσιαστικά τον ρόλο της επικουρικής σύνταξης. Για την ακρίβεια το 1979 δημιουργήθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός Προσθέτων Παροχών στο ΤΣΜΕΔΕ και ο οποίος έδινε πρόσθετη σύνταξη (άλλος τρόπος για να πεις επικουρική). Το 2006 καταργήθηκε ο ΕΛΠΠ, η πρόσθετη σύνταξη ονομάστηκε ειδική προσαύξηση και δημιουργήθηκε ο κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης εντός του ΤΣΜΕΔΕ. Απλά την ειδική προσαύξηση ανάλαβε να την πληρώνει ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΤΣΜΕΔΕ. http://www.tsmede.gr/Default.aspx?TabId=100 Το 2008 δημιουργήθηκε το ΕΤΑΑ, το ΤΣΜΕΔΕ έγινε Τομέας του ΕΤΑΑ και ο κλάδος επικουρικής του ΤΣΜΕΔΕ έγινε κλάδος του τομέα ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Το 2017 ο κλάδος επικουρικής του τομέα ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ εντάχθηκε στο ΕΤΕΑΕΠ. Το 2020 το ΕΤΕΑΕΠ εντάχθηκε στο e-ΕΦΚΑ. Μέχρι το 2025 (και πολύ λέω) δεν θα υπάρχει καν επικουρική σύνταξη.
  11. Ναι, τώρα σωθήκαμε. Τι τεράστια μεταρρύθμιση το να πληρώνεις με μία ταυτότητα πληρωμής. Σιγά το μεγάλο πρόβλημα που ήταν το να πληρώνεις κάθε μήνα δύο φορές ιδιαίτερα αν είχες αποθηκευμένες ηλεκτρονικά τις συναλλαγές αυτές (ταυτότητα - λογαριασμό χρέωσης). Προφανώς τώρα γίνεται αναγκαστική η πληρωμή και των δύο ταμείων. Τα οποία θα εννοποιηθούν άμεσα στο μέλλον. Και έτσι θα ενοποιηθούν οι δύο συντάξεις και αντί για επικουρική θα υπάρξει κάποια αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης της κύριας. Η οποία αύξηση όμως, μαντέψτε, δεν θα εξισορροπεί την κατάργηση της επικουρικής. Θα μπει και το ΕΤΕΑΕΠ και όλα τα πρώην επικουρικά ταμεία στον τεράστιο κουβά του ΕΦΚΑ και θα εξαφανιστεί έτσι οριστικά η επικουρική σύνταξη που έδινε το ΤΣΜΕΔΕ και που κάποτε ήταν ένα ποσό όχι ευκαταφρόνητο.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.