Επειδή ασχολούμαι με το μάρμαρο, θα ήθελα να σας διαφωτίσω με όσα γνωρίζω.
Το μάρμαρο είναι ένα πολύ παρεξηγημένο υλικό στην Ελλάδα. Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για το μάρμαρο είναι ένα υλικό, με μεγάλο κόστος, που απαιτεί συνέχεια γυάλισμα (γιατί θαμπώνει εύκολα και χάνει το γυάλισμα του), που λεκιάζει με το παραμικρό, που γλιστράει, που έχει τρύπες, μαύρους αρμούς κ.ά. Όλα αυτά τα προβλήματα όντως υπάρχουν, αλλά αντιμετωπίζονται με επιτυχία σήμερα. Η τεχνολογία και η εξειδίκευση όπως γνωρίζεται έχει προχωρήσει πάρα πολύ, άσχετα που στην Ελλάδα η πλειονότητα των τεχνιτών έχει παραμείνει στις τεχνικές και μεθόδους του 1980-1990 (αναφέρομαι στο γυάλισμα και τη συντήρηση).
Το σημαντικότερο είναι να γίνει μια σωστή τοποθέτηση και απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο. Πρέπει να τοποθετηθεί με αρμό τουλάχιστον ενός χιλιοστού (στο εξωτερικό χρησιμοποιούν αρμούς 2mm και πάνω) και να αφήσουμε παντού περιθώριο τουλάχιστον 1 με 1,5 cm στις άκρες και γωνίες (κάτω από τα σοβατεπί) για να μην υπάρχουν προβλήματα με συστολοδιαστολές στο μέλλον. Επίσης το υλικό πλήρωσης των αρμών καλό θα είναι να έχει ελαστικότητα και να απορροφά τις συστολοδιαστολές.
Υπάρχουν υλικά και τεχνικές σήμερα που μπορούν να επισκευάσουν σπασίματα, τρύπες, μαυρισμένους αρμούς κ.ά., μόνιμα και με απόλυτη επιτυχία. Λεκέδες που έχουν ποτίσει μπορούν να αφαιρεθούν ή να απαλυνθούν. Το μάρμαρο είναι ένα υλικό που επισκευάζεται και παραμένει αξιόλογο (με την κατάλληλη συντήρηση) όσο παραμένει και η κατασκευή.
Οι μέθοδοι τριψίματος και γυαλίσματος έχουν αλλάξει και εκσυγχρονίστηκαν με νέα μηχανήματα που τρίβουν με διαμάντια. Οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και το αναφέρω για να δείτε πόσο πίσω είμαστε. Το γυάλισμα γίνεται πια με λιγότερα χημικά πρόσθετα όπως οξαλικά, κρυσταλλοποίηση (που είναι μείγμα από κεριά, λάδι σιλικόνης και έλαια), κεριά, υγρά γυαλίσματος. Υπάρχει και η δυνατότητα του απόλυτα φυσικού και οικολογικού γυαλίσματος, μόνο με τη χρήση διαμαντιών διαφορετικής ψιλότητας, χωρίς καθόλου χημικά πρόσθετα (δε θα ήθελα να πω περισσότερα μη θεωρηθεί διαφήμιση). Οι νέες αυτές μέθοδοι έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, με πιο επίπεδα δάπεδα (δεν παρατηρούνται κυματισμοί στην επιφάνεια) , πιο γυαλισμένα και ανάλογα με τον τρόπο γυαλίσματος που θα εφαρμόσουμε έχουν και πολλαπλάσια αντοχή στο χρόνο. Αν η μέθοδος γυαλίσματος δεν περιλαμβάνει κεριά ή κρυσταλλοποίηση, δε γλιστράει περισσότερο από ότι γλιστράει ένα γυαλισμένο πλακάκι.
Όλα τα μάρμαρα έχουν απορροφητικότητα, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, πρόβλημα όμως που διορθώνεται με την εφαρμογή κατάλληλου αδιαβροχοποιητικού. Υπάρχουν πολλά αδιαβροχοποιητικά προϊόντα στην αγορά, αν και τα περισσότερα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς σε αποτελεσματικότητα και διάρκεια προστασίας , δεν αναφέρουν πουθενά την πραγματική διάρκεια τους και κιτρινίζουν από την επίδραση του ήλιου. Οι τεχνίτες που ακολουθούν τις εξελίξεις, είναι ευσυνείδητοι και σωστοί επαγγελματίες, χρησιμοποιούν κορυφαία προϊόντα και τις σωστές ποσότητες υλικών, προστατεύουν το μάρμαρο από λεκέδες όπως κρασί, σοκολάτα, γενικά λεκέδες με βάση το νερό και το λάδι, μελάνι, άλατα, δεν εισχωρεί η βρωμιά μέσα και διατηρείται καθαρό κ.ά. Το καλό με την αδιαβροχοποίηση είναι ότι δεν επηρεάζει την διαπνοή του μαρμάρου.
Καλό είναι να μη μπερδεύουμε τα μάρμαρα με άλλου είδους πετρώματα όπως το Βράτσα. Πετρώματα όπως Βράτσα, Γκοχάρα κ.ά. δεν είναι μάρμαρα (μοιάζουν με μάρμαρα), είναι Limestone. Τα Limestone δεν γυαλίζουν με τις παραδοσιακές μεθόδους γυαλίσματος και για να γυαλίσουν απαιτούν τη χρήση ειδικών διαμαντιών. Επιπλέον είναι πολύ απορροφητικά, πράγμα που διορθώνεται με την εφαρμογή του κατάλληλου αδιαβροχοποιητικού.
Κατά γενική ομολογία, το αισθητικό αποτέλεσμα του μαρμάρου είναι σαφώς ανώτερο των συνθετικών υλικών (πάντα εξαρτάται απο την εφαρμογή). Δεν είναι τυχαίο ότι έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Αν και είμαστε μια χώρα που έχει αρκετά πετρώματα, δεν τα χρησιμοποιούμε επαρκώς και σωστά, όπως γίνεται στο εξωτερικό και αυτό με λυπεί ιδιαίτερα.