Καλημέρα σας,
θα ήθελα να πω κάποια πράγματα σχετικά με το πρότυπο 14081-4 του ευρωκώδικα 5.
Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 5 όλη η ξυλεία που προορίζεται για δομικές κατασκευές όπως, γέφυρες, κατασκευή κτιρίων, σκεπές, δημόσια έργα κ.α, πρέπει να ακολουθεί τα πρότυπα του Ευρωκώδικα 5, όπως ΕΝ 14081,και ΕΝ 338. Έτσι όλη η ξυλεία που παράγεται από τα Ελληνικά πριστήρια όσο και η εισαγόμενη, είτε είναι πριστή είτε κορμός, στην τελική της μορφή θα πρέπει να είναι διαβαθμισμένη ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγεται, και να φέρει σήμανση CE σε κάθε σανίδα ξεχωριστά με τα χαρακτηριστικά αντοχής της.
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή των Προτύπων που υποδεικνύει ο Ευρωκώδικας 5 για τις ξύλινες κατασκευές (όπως και όσα προβλέπουν οι άλλοι Ευρωκώδικες) είναι υποχρεωτική, σαν να είχε προκύψει μέσα από Νόμο του Ελληνικού Κράτους ή από Προεδρικό Διάταγμα!!! Ήδη αρκετοί διαγωνισμοί του Δημοσίου άρχισαν να απαιτούν την πιστοποίηση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές τους. Θα πρέπει λοιπόν να αρχίσουν οι επιχειρήσεις παραγωγής ξύλινων προϊόντων την άμεση πιστοποίηση των προϊότων τους ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την εφαρμογή του νομικού πλαισίου που γρήγορα θα καθιερωθεί.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα για την εφαρμογή του Ευρωκώδικα 5, είναι η έλλειψη στην Ελληνική αγορά βαθμονομημένου ξύλου ως προς την αντοχή του είτε εγχώριου είτε εισαγόμενου σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει βαθμονομημένη ξυλεία ούτε με τους παλιούς κανονισμούς. Η διάθεση μη πιστοποιημένης δομικής ξυλείας στην αγορά, πέρα από τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει στη στατική επάρκεια των ξύλινων δομικών κατασκευών, προκαλεί τεράστια ζημιά στη φήμη που αποκτούν τα δομικά προϊόντα ξύλου.
Σε αυτό το σημείο χρειάζεται και η βοήθεια των μηχανικών.
Για να υπάρξει στην αγορά βαθμονομημένο προϊόν πρέπει να ζητηθεί πρώτα απο τους καταναλωτές. Δηλαδή τους μηχανικούς. Να ελέγχνουν και να ζήτουν αποδεικτικά έγγραφα σχετικά με την πιστοποίηση του κάθε είδους ξύλου.
Ο κάθε μηχανικός εάν ζητούσε απο τον έμπορο ή το ελληνικό πριστήριο ξυλεία βαθμονομημένη συμφωνα με τα προτυπα ΕΝ 338 - ΕΝ 14081-4, σε κλάσεις πχ. C18 - C24 - C30, θα ενίσχυε αφενός την ανταγωνιστηκότητα των Ελληνικών πριστηρίων έναντι του εισαγόμενου ξύλου (αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας), και αφετέρου θα είχε στη διαθεσή του στοιχεία που προσφέρουν τα πρότυπα για την αντοχή των ξύλων όπως το μέτρο ελαστικότητας MoE ή την αντοχή του ξύλου σε kg/mm2, ειδικό βάρος, υγρασία και πολλά άλλα.
Κλείνοντας η αποψή μου είναι οτι η μεγάλη κοινότητα των μηχανικών στην Ελλάδα, έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν περισσότερο το ξύλο σαν πρώτη ύλη στις κατασκευές τους, και να βοηθήσουν ένα κλάδο όπως αυτό του ξύλου να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο απο την κρίση.
Θα χαρώ να διαβάσω τα σχολιά σας και τις παρατηρήσεις σας για περιτέρω συζήτηση.