Συνάδελφοι, επειδή πολλά γράφονται και λεγονται σχετικά με τις εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών οτι είναι νόμος της Ευρωπαικής Ένωσης θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα εξής :
- Σπούδασα σε Γερμανικό Πολυτεχνείο σε κλάδο Ενέργειας και Τεχνικής Μεθοδολογίας με μεταπτυχιακά σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, με τίτλο Διπλωματούχου Μηχανικού.Δυστυχώς κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε τότε στην Ελλάδα και το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ μου έδωσε αναγνώριση ως Διπλωματούχο Μηχανολόγο Μηχανικό.Δούλεψα στο Βερολίνο σε μεγάλη εταιρεία κατασκευής κτηρίων για αρκετό χρονικό διάστημα και ασχολήθηκα με τις Ενεργειακές μελέτες που αφορούν την έκδοση οικοδομικών αδειών όσο και στην κατασκευή και επίβλεψη κτηρίων.
- Είμαι μέλος του VDI (Σύλλογος Γερμανών Διπλωματούχων Μηχανικών) και έχω ασχοληθεί με τα ενεργειακά πιστοποιητικά κτηρίων (Energieausweis).Αναφέρομαι στην Γερμανία που εφαρμόζει πιστά τούς Νόμους της Ευρωπαικής Ένωσης.
Συνάδελφος Γερμανός που δουλέψαμε τότε μαζί, τώρα έχει δική του μεγάλη εταιρεία μελετών και κατασκευών και συνεργαστήκαμε μαζί στην Γερμανία προ τετραετίας στην μελέτη και κατασκευή μεγάλων κτηρίων.Το αντίστοιχο ΚΕΝΑΚ στην Γερμανία είναι το EnEV. Χωρίζει την Γερμανία σε οκτώ κλιματικές ζώνες,ενσωματώνεται σε μία αντίστοιχη ΤΟΤΕΕ 30 σελίδων, που σου δίνει τις ελάχιστες Προδιαγραφές για την θερμική επάρκεια του κελύφους, π.χ. Εξωτερικοί τοίχοι U = 0.35, Οροφή U = 0.20, κουφώματα U <1.70, b = 0.5 για Μ.Θ.Χ. Όσο αφορά τούς λέβητες, καυστήρες, εξαερισμούς περίπου οτι ισχύει στην Ελλάδα, ο κλιματισμός είναι περιορισμένος για τα οικιακά κτήρια, ισχύουν περίπου τα ίδια για ΖΝΧ, στις μεγάλες πόλεις υπάρχει τηλεθέρμανση, περίπου τα ίδια για τα κτήρια του τριτογενή τομέα, το αντίστοιχο πιστοποιητικό (ΠΕΑ) είναι πιο αναλυτικό όσο αφορά τις Ενεργειακές καταναλώσεις.Απο το 2015 το πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό να είναι αναρτημένο στην είσοδο της Πολυκατοικίας,κάτι αντιστοιχο όπως εμείς αναρτούμε την κατάσταση των κοινοχρήστων. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές του κατασκευαστικού κανονισμού που αρμόδιες είναι οι τοπικές αρχές των διάφορων Γερμανικών κρατιδίων.
- Σύμφωνα με τον νόμο EnEV του 2014 Παράγραφος 21-1, 21-2, 21-3, 21-4, μηχανικοί που δεν υπογράφουν ενεργειακές μελέτες κτηρίων και μελέτες εξοικονόμησης ενέργειας για την έκδοση οικοδομικής άδειας, π.χ. (Μηχανικοί στην Βιομηχανία ή μηχανικοί άλλου κλάδου που δεν ασχολούνται με τις μελέτες για την έκδοση οικοδομικών αδειών, πρέπει να παρακολουθήσουν ειδικευμένα σεμινάρια με επιτυχή εξέταση, ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν και να εκδίδουν ως αυτόνομοι Energieausweis (ΠΕΑ).
Σύμφωνα με την Παράγραφο 21(1)5 του EnEV εξαιρούνται οι :
Fachleute, die gemaess den bauordungsrechtlichen Vorschriften ihres Bundenslanders berechtigt sind bautechnische Waermeschutznachweise oder Energieeinsparungs - Nachweise fuer neu geplante Gebauten zu unterzeichnen, denen raeumt die EnEV einen Sonderstatus ein. Sie duerfen fuer dieselben gebautearten - fuer die Sie Neubau nachweisberechting sind - auch Energieausweise ausstellen im Bestand bei Verkauf, Neuvermietung oder als oeffentlicher Aushang. Dabei benoetigen diese Fachleute gemaess EnEV keine zusaetzliche Qualifikation.
Με λίγα λόγια : Εάν σχεδιάζεις και μελετάς ως προς την ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας ένα κτήριο και υπογράφεις τις αντίστοιχες μελέτες (ΚΕΝΑΚ) υπάρχει εξαίρεση, και μπορείς να εκδίδεις ΠΕΑ για πώληση ή ενοικίαση χωρίς καμία επιπλέον επιμόρφωση.
Πιστεύω να καταλάβατε!!!!!!!!!!!!!!!!
Στην Ελλάδα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ΜΕΑ και ΠΕΑ
Πιστεύω επειδή το ΚΕΝΑΚ μπήκε σε εφαρμογή το 2010 και τα ενεργειακά πιστοποιηικά ξεκίνησαν το 2011, οι πρώτοι προσωρινοί Επιθεωρητές έπρεπε να είχαν εμπειρία 10 ετών για να είναι καλυμμένοι, με επιπλέον Ελληνικό Νόμο τα ειδικευμένα σεμινάρια και την επιτυχή εξέταση για όλους.