Καλησπέρα, εύχομαι καλή χρονιά σε όλους, με όσο το δυνατόν λιγότερους πονοκεφάλους !
Λόγω των ημέρων, προσπάθησα να κλείσω μερικές δηλώσεις μου στο Ν.4495 και μετά από συζήτηση με συνάδελφο άρχισα να ψάχνω το φορουμ. Νομίζω ότι η κατάσταση είναι λίγο μπερδεμένη για εμάς, για τους συμβολαιογράφους είναι ξεκάθαρη. Οπότε οι δύο βασικές απορίες μου είναι :
1) Από που προκύπτει ότι σε μια δήλωση σε περαίωση θα πρέπει να γίνει ΗΤΚ ; Δεν το έχω βρεί σε νομοθεσία. Για να δοθεί βεβαίωση και να γίνει συμβολαιογραφική πράξη, ναι το λέει η νομοθεσία. Όμως εάν ένας πελάτης απλά θέλησε να τακτοποιήσει για να είναι νόμιμος ή έστω και να έκανε συμβολαιογραφική πράξη παλαιότερα (πχ το 2019), γιατί να πρέπει να γίνει υποχρεωτικά ΗΤΚ από τον μηχανικό ?
Ρωτάω γιατί αρκετές δηλώσεις μου τις έχω σε κατάσταση περαίωσης και ας μην χρειάστηκε ποτέ να γίνει συμβολαιογραφική πράξη.
2) Επίσης πως προκύπτει ότι η ΗΤΚ σε δήλωση του 4495 είναι υποχρέωση του μηχανικού ;
Το εάν θα μπορεί σε τακτοποιημένη ιδιοκτησία να κάνει ή όχι συμβολαιογραφική πράξη είναι άλλο θέμα. Το να θεωρείται όμως τακτοποιημένη ιδιοκτησία πχ σε οριστική υπαγωγή δεν μπορεί να εξαρτάται από το εάν έχει γίνει ΗΤΚ ή όχι, με την έννοια ότι δεν μπορεί ούτε η πολεοδομία να προβεί σε πρόστιμο αυθαίρετης δόμησης όσο υπάρχει δήλωση σε υπαγωγή, οριστική και περαίωση.
Άλλωστε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να δώσει σε έναν μηχανικό την τακτοποίηση και σε έναν άλλον την ΗΤΚ. Η ΗΤΚ είναι νέα υποχρέωση για όλα τα ακίνητα, νομίμως υφιστάμενα και μη. Δεν αναιρεί όμως τα προηγούμενα... Είναι απαραίτητη για μεταβιβάσεις/συστάσεις/αγοραπωλησίες από 01/01/2022 και αντικαθιστά την βεβαίωση μηχανικού που δίναμε μέσα από τον Ν.4495/17.