Καλησπέρα κ από μενα. Αρχικά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους που σπαταλούν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους για να απαντήσουν σε τόσα θέματα που απασχολούν κυρίως νέους αλλά και αρκετούς παλιούς συναδέλφους. Να ξέρουν ότι το φορουμ πλέον έχει γίνει ένα καθημερινό εργαλείο στη δουλειά αρκετών μηχανικών αλλά και μη.
Το θέμα που με απασχολεί έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο νόμο του 2001 για τον καθορισμό αιγιαλού. να παραθέσω ένα σύντομο ιστορικό μαζι με ένα σκαρίφημα για να βοηθήσω τους γνώστες. Καταρχήν πρόκειται για την έκδοση 2 αδειών οικοδομής (προκατ) σε παραθαλάσσια αγροτεμάχια. Τα αγροτεμάχια 1 και 2 έιναι 5 στρέμματα το καθένα το ένα βλέπει θάλλασα ενώ το δεύτερο είναι ακριβώς από πίσω του. Ανοίκουν σε 4 αδέρφια (το καθένα σε 2 εξ αδιαιρέτου). Πριν το 2000 χτίστηκαν στο καθένα τα κτήρια Κ1 και Κ2. Το Κ1 σύμφωνα με την τότε νομοθεσία απείχε παραπάνω από την προβλεπόμενη απόσταση από την θάλλασσα (>50μ.) ενώ για το Κ2 επειδή ήταν πίσω από το αγροτεμάχιο 1 δεν είχε πρόβλημα με την απόσταση από τη θάλλασα.
Έρχονται τώρα τα 2 υπόλοιπα αδέρφια να χτίσουν τα κτήρια Κ3 και Κ4. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστέρηση (σχεδόν 8μήνου) λόγω αρχαιολογίας, ΕΠΑΕ, πολεοδμία, και βλέποντας φως στην άκρη του τούνελ μας εμφανίζει ο μηχανικός της πολεοδομίας το φεκ με το συγκεκριμένο νόμο και μας λέει ότι στο πρώτο αγροτεμάχιο για το κτήριο Κ3 δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια γιατί θέλει καθορισμό αιγιαλού (μάλλον το φως που βλέπαμε ήταν το τρένο που έρχονταν ανάποδα...).
Ψάχνοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες μάθαμε ότι δενβ έχει γίνει για την περιοχή καθορισμός αιγιαλού οπότε θα πρέπει να κάνουμε την αντίστοιχη μελέτη και να την καταθέσουμε αρμοδίως...
Όπως καταλαβαίνεται τόσο ο χρόνος για να ξεκολλήσει το θέμα (σχεδόν πάνω από 1,5 χρόνο στην καλύτερη) όσο και στα λεφτά για αυτή τη μελέτη (πάνω από 5.000€) καθιστούν την επιθυμία του ενός από τα αδέρφια για ένα εξοχικό σχεδόν όνειρο απατηλό. Εξάλλου η επιλογή για προκατ κατασκευή έγινε καθαρά με κριτήριο τόσο το χαμηλό κόστος όσο και το σύντομο χρονικό διάστημα για την κατασκευή του.
Η ερώτηση μπορεί να είναι και λίγο άστοχη αλλά τολμώ να την κάνω.
Υπάρχει τρόπος να βγει άδεια οικοδομής για το Κ3 χωρίς να γίνει καθορισμός αιγιαλού;
π.χ. Μπορεί να επικαλεστεί το γεγονός ότι χτίζει σε ένα οικόπεδο που έχει βγει ήδη άδεια οικοδομής για άλλο κτίσμα (Κ1) το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από τη θάλλασα από αυτό;
Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κουράζω με το κατεβατό...
Υ.Γ.1. Για τα 2 κτίσματα ενδιαφέρομαι προσωπικά αφού το ένα είναι των γονίων μου και βγάζω εγώ την άδεια.
Υ.Γ.2 Αν η πολεοδομία είχε βοηθήσει λίγο περισσότερο (όταν είχαμε ρωτήσει στην αρχή τι θα χρειαστεί για την έκδοση της άδειας) και μας έλεγε για τον συγκεκριμένο νόμο, τότε να είχαμε κερδίσει αρκετό χρόνο και έξοδα.