Τον τελευταιο μηνα, οι φωνες περι εκουσιας διαγραφης μελων απο το ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ, ολο και πληθαινουν. Ηδη τα παραρτηματα του ΤΕΕ που εδρευουν στη Λαρισα και την Καβαλα κανουν λογο για "μεγαλο κυμα" διαγραφων μελων, λογω αδυναμιας καταβολης των ασφαλιστικων τους εισφορων.
Πιστευω οτι το κυμα αυτο, θα γινει χειμαρρος κατα τον Απριλιο που θα ερθουν τα ραβασακια με τα νεα ασφαλιστρα, που εκτος απο τις χοντρες "κατραπακιες"-παραλογες αυξησεις εισφορων, θα περιεχουν και αναδρομικες αυξησεις εισφορων (στα πλαισια των νεων 5 ασφαλιστικων κατηγοριων που δημιουργουνται) απο 1/7/2011!
Απλα ισως καποιοι ακομη δεν το εχουν παρει χαμπαρι τι παιζει με τις νεες εισφορες, ή ειναι οι "ρομαντικοι" της υποθεσης, και βαυκαλιζονται πιστευοντας οτι ο ηδη ψηφισμενος νομος της αυξησης των εισφορων (στα πλαισια του μεσοπροθεσμου προγραμματος), δεν θα εφαρμοστει.
- Το ΤΕΕ για πολλοστη φορα αυθαιρετει μη αναμορφωνοντας το καταστατικο του: δεν ειναι δυνατο στην αυγη του 2012 να επικαλειται καταστατικο του 1926!!
- Στην Απόφαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ (4η συνεδρίαση 28.11.2007) για την "ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ", στο αρθρο 2 αναφερονται τα εξης: "Προτείνεται να υπάρχει δυνατότητα διακοπής της άδειας άσκησης επαγγέλματος και αποχώρησηςαπό το ΤΕΕ (και αντίστοιχα από το ΤΣΜΕΔΕ). Μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου υπάρχει η δυνατότητα επανεγγραφής με τυποποιημένη διαδικασία." Καθως φαινεται, η συγκεκριμενη προταση περασε στα ψιλα γραμματα και ουδεποτε εγινε αποδεκτη/εφαρμοστει.
- Το ΤΕΕ αυθαιρετει "ξεχνωντας" την αποφαση του Συνηγορου του πολιτη (ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΑΝΑΦΟΡΑΣ 8957/20-09-1999) η οποια το υποχρεωνει να αποδεχτει την εθελουσια αποχωρηση μελους του.
- Σε καθε περιπτωση, αρνητικη απαντηση του ΤΕΕ σε αιτημα διαγραφης μελους του συνιστα καταστρατηγηση του Ελληνικου Συνταγματος και συγκεκριμενα των αρθρων 5 (παρ.1 και 3) περι ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και αρθρου 12 παρ.1 της ελευθεριας του συνεταιρίζεσθαι.
- Σε καθε περιπτωση, αρνητικη απαντηση του ΤΕΕ σε αιτημα διαγραφης μελους του παραβιαζει και αντικειται στην αποφαση της ολομελειας του Συμβουλιου της Επικρατειας (Ολομ. ΣτΕ 3198/1990) ότι στην έννοια της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα του προσώπου να μην μετέχει σ΄ ένα σωματείο.
- Τελος, η αρνηση του ΤΕΕ να διαγραψει μελη του επικαλουμενο σχετικο νομοθετικο κενο, παραβιαζει την εφαρμογη σε τετοιες περιπτωσεις της αρχής "in dubio pro libertate," η οποία επιβάλλει να ερμηνεύεται το σχετικό κενό με γνώμονα την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός ότι σε κανένα άλλο σύλλογο ή σωματείο ή Επιμελητήριο δεν υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό κενό και ότι όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι (&ΣΑ, ΙΣΑ κλπ.) προβλέπουν διαδικασίες διαγραφής και παραίτησης των μελών τους. Επομενως, δικαιολογιες του τυπου "δεν μπορει να γραφεται/ ξεγραφεται οποιος θελει απο το ΤΕΕ" δεν εχουν κανενα νομικο ερεισμα και σε περιπτωση ακολουθησης της δικονομικης οδου, οσοι τις επικαλουνται, πολυ απλα θα βρουν το μπελα τους.