Το μεγάλο πρόβλημα με τους ΑHΧ είναι αν το άνοιγμα του 35% της περιμέτρου πρέπει να ικανοποιείται από το ένα από τα ανοίγματα (προφανώς το μεγαλύτερο), ή αν αντιστοιχεί στο συνολικό μήκος των ανοιγμάτων.
Διαβάζοντας τον ορισμό και ερμηνεύοντας με βάση την γενική φιλοσοφία του ΝΟΚ, δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι το 35% αναφέρεται στο άθροισμα των ανοιγμάτων. Έτσι ερμηνεύεται καλύτερα και η αύξηση στο 20% των επιτρεπόμενων ΑΗΧ, όπως και μια πρόθεση που διαφαίνεται για έναν περισσότερο πράσινο "βιοκλιματικό " σχεδιασμό, μιας που οι ΑΗΧ είναι βασικότατο εργαλείο σκίασης των εξωτερικών τοίχων.
Στην πολεοδομία όμως μου είπαν πως εφόσον δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση για το θέμα, είναι αναγκασμένοι να δεχτούν την δυσμενέστερη ερμηνεία, δηλαδή ότι το 35% της περιμέτρου θα πρέπει να αντιστοιχεί σε μία μόνο πλευρά. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς παράλογο γιατί οδηγεί αυτόματα στην αποφυγή χρήσης ΑΗΧ στα κτίρια.
και εξηγώ το γιατί.
Αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για έναν ΑΗΧ με κάτοψη ορθογώνιο παραλληλόγραμμο μεγάλης πλευράς Α και μικρής Β. Τότε θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον Α=0,35[2(Α+Β)]. Κάνοντας τις πράξεις καταλήγουμε σε Α=2,333Β.
Δηλαδή ένας κλασικός παλιός ΗΧ με άνοιγμα 2.50μ. μπορεί να έχει μέγιστο βάθος περίπου 1,07μ. Σε παρόμοιους μακρόστενους διαδρόμους καταλήγουμε και με μεγαλύτερα Α. Δηλαδή αν θέλεις πραγματικά βιώσιμο ΑΗΧ που προσφέρει και επαρκή σκίαση και δεν είναι το κλασσικό μπαλκόνι για τον κάδο απορριμμάτων, θα πρέπει να βάλεις μέρος του στην δόμηση. Δηλαδή το ξεχνάμε, ειδικά σε μικρές κατοικίες.
Επίσης θέλω να επισημάνω ένα σχεδιαστικό πρόβλημα. Το Α=2,333Β δεν δίνει καθαρά ούτε καν ακέραια νούμερα. Δηλαδή όπως είδαμε πριν αν Α=2,50 το Β<=1,071. Αν σχεδιάσω το Β με βάθος 1,10μ. τότε θα πρέπει να μετρήσω στην δόμηση μια επιφάνεια με πλάτος 3 εκ. και μήκος Α=2,50. Τα 3εκ. σε κλίμακα 1/100 που είναι τα περιγράμματα των ορόφων συνήθως είναι 0,3mm. (καταλάβατε τι εννοώ)…..
<ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΚ ΣΤΟ ΝΟΚ ΟΠΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΖΑ>