Μετάβαση στο περιεχόμενο

panos.kampoukos

Members
  • Περιεχόμενα

    21
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.495 profile views

panos.kampoukos's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • Conversation Starter Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Week One Done

Recent Badges

12

Φήμη στην κοινότητα

  1. @GeorgeVasil με ενδιαφέρουν lisp εύκαμπτων αεραγωγών (flex duct) και αεραγωγών (branch). @akis73 τους έχω στείλει και περιμένω. ποιο είναι το άλλο φόρουμ που αναφέρεστε μήπως το δω και εκεί. Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες της κοινότητας: 5. Δεν κάνουμε διαδοχικές δημοσιεύσεις στο ίδιο θέμα. Έγινε η κατάλληλη επεξεργασία - jbosdas
  2. Έχει βρει κάποιος συνάδελφος LISPs που να δουλεύουν κανονικά στο progecad για σχεδίαση αεραγωγών. LISPs του δούλευαν στο cad δεν τρέχουν στο PROGECAD.
  3. αγοράσαμε το progecad 2024 pro. γενικά είναι σαν cad, με τις παρακάτω διαφορές. στα plot preview αργεί σημαντικά. πάλι καλά που πλέον δεν τυπώνουμε όσα σχέδια τυπώναμε. το άλλο βασικό που έχουμε εντοπίσει είναι πως κάποια lisps δεν τρέχουν. εμείς μηχανολογικά χρησιμοποιούσαμε lisps για σχεδίαση αεραγωγών κυρίως.
  4. Καλημέρα, η κουπόλα αποκαπνισμού δεν είναι λύση στο πρόβλημα καθώς σε περίπτωση φωτιάς, ο καπνός από τις ανοικτές πόρτες στους χώρους θα πάει στο κλιμακοστάσιο και αυτό θα γεμίσει με καπνό. Μόνο η υπερπίεση έχει δεδομένα υπολογισμού της λύσης. Στο θέμα του συναδέλφου @basboy (αν είστε συνάδελφος), θα πρότεινα να απευθυνθείτε σε κάποιον συνάδελφο που γνωρίζει το θέμα, εξαίρεση δεν υπάρχει αν επιλύσετε με το ΠΔ41/18. υπάρχουν τεχνικές λύσεις με επίτοιχους αξονικούς ανεμιστήρες.
  5. Καθολική υποχρέωση εγκατάστασης του συστήματος σε όλα τα κτίρια ύψους >23 μέτρων χωρίς καμία εξαίρεση χρήσης. Γιατί υπήρχαν κάποιοι, που ενώ έλεγαν πως κανονικά πρέπει να απαντήσει η ΥΔΟΜ, καθώς είναι απαίτηση παθητικής, συμβουλευαν πως δεν χρειάζεται. Το σύστημα περιλαμβάνει ότι προβλέπει το ΕΝ12101. Ο σχεδιασμός γίνεται με τον ΕΝ12101-13/2022, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τον εσθονικό ελότ EVS στα αγγλικά με κόστος 25 ευρώ. Τα υπόλοιπα τμήματα του ΕΝ είναι για τον εξοπλισμό. Απαραίτητη η αδιάλλειπτη λειτουργία του συστήματος με Η/Ζ. 20230621_daoka_en12101_apokapnismos-ap62106-2210-FREE-USE.pdf
  6. όλες οι απόψεις εκεί συγκλίνουν. υπάρχει διαθέσιμη απάντηση από την ΠΥ ή έστω από κάποιο γραφείο πυρασφάλειας? το προώθησα στο ΠΥ περιστέρι και αναμένω.
  7. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Σχετικά με τον υπολογισμό οριζόντιας εξόδου στο ΠΔ41/18. Αναφέρεται πως: το εμβαδό των πυροδιαμερισμάτων εκατέρωθεν της οριζόντιας εξόδου, εφόσον η οριζόντια έξοδος είναι διπλής κατεύθυνσης, να επαρκεί για το άθροισμα των θεωρητικών πληθυσμών και των δύο πυροδιαμερισμάτων, με ελάχιστο συντελεστή 0.3 τ.μ/ άτομο. Στην περίπτωση οριζόντιας εξόδου μονής κατεύθυνσης η ανωτέρω απαίτηση θα πρέπει να εξασφαλίζεται στο πυροδιαμέρισμα προς το οποίο οδηγεί η οριζόντια έξοδος. Η ορθή σχέση ελέγχου (διορθωμένη) από την εγκύκλιο 1 είναι: 0,3>Εμβαδό Π2/ (θεωρ. πληθ. Π1 + θεωρ. πληθ. Π2). Έχω μια μεζονέτα με τμήμα υπογείου που διαχωρίζεται πυράντοχα με υπόγειο χώρο στάθμευσης Λ3. Αν η έξοδος από το υπόγειο της μεζονέτας γίνει στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, η έξοδος θεωρείται οριζόντια έξοδος μονής κατεύθυνσης από το πυροδιαμέρισμα της μεζονέτας στο πυροδιαμέρισμα του χώρου στάθμευσης. Έστω Π1 η μεζονέτα με επιφάνεια 230 μ2 και Π2 ο χώρος στάθμευσης με επιφάνεια 980 μ2. Ο θεωρητικός πληθυσμός του Π1 είναι 230/18=13 άτομα και το Π2 31 (όσες οι θέσεις στάθμευσης). Ο έλεγχος είναι 0,3>980/(13+31), δηλ 0,3>22, που δεν ισχύει, άρα δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις για οριζόντια έξοδο. Μήπως το σύμβολο 0,3 > είναι λάθος και θα έπρεπε να ήταν 0,3 < ?? Γιατί το λογικό θα ήταν να ισχύει Εμβ Π2/ 0,3 > (ΘΠπ1 + ΘΠπ2) που γίνεται Εμβ Π2/ (ΘΠπ1+ΘΠπ2) > 0,3, αν μεταφερθούν παρονομαστές-αριθμητές χιαστί. Ή μήπως έχω καταλάβει κάτι λάθος στους παραπάνω συλλογισμούς?
  8. με πρόλαβε ο @zafsko, η κατηγορία 0 δεν απαιτεί αδειοδότηση μόνο για τα υγραέρια (ΟΑ για υγραέριο), για τα υπόλοιπα τα λέει το ΦΕΚ ξεκάθαρα. η απορία παραμένει όμως, πώς και δεν ζητήθηκε πιστοποιητικό στην περίπτωσή σας.
  9. @persepolis88 καλησπέρα, διάβασα το σχόλιό σου 27.2.2021 και αναρωτιέμαι πώς δεν ζητήθηκε πιστοποιητικό πυροπροστασίας σε ΚΥΕ που λειτουργεί υγραέριο. είναι σύμφωνα με το φεκ 1723β/2017 (για τα ΚΥΕ) κατηγορίας Β από άποψη επικινδυνότητας πυροπροστασίας και απαιτεί έγκριση μελέτης και πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
  10. καλησπέρα, σε σοφίτα/πατάρι, μπορεί να κατασκευαστεί λουτρό με τα απαραίτητα χωρίσματα, χωρίς να μας ενδιαφέρει το ύψος (το 2.20 για βοηθητικούς χώρους). προφανώς στην περίπτωση παταριού θα γίνει σε απόσταση ενός μέτρου από το ανοικτό τμήμα του υποκείμενου ορόφου. ευχαριστώ
  11. @georgegaleos καλησπέρα, θεωρώ πως έχεις απόλυτο δίκιο, με το webpos viva καλυπτόμαστε. συμφωνεί και ο λογιστής μου. σήμερα 10/03/2020 μίλησα με viva στο τηλέφωνο και όντως η επιλογή χρέωση κάρτας ήταν ανενεργή λόγω έλλειψης επικαιροποίησης. Τηλεφωνικά έκανα αίτημα να την επανενεργοποιήσουν και ίσως χρειαστούν στοιχεία επικαιροποίησης σε 2-3 μέρες, μου είπαν. Προφανώς και η ειδοποίηση πληρωμής ισχύει κανονικά.
  12. Version 1.0.0

    212 downloads

    ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΦΩΛΕΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΙΟΝΗΣΗΣ
  13. στα παθητικά πάντως υπάρχει θέμα. Αναφέρει το ΠΔ "Στα υφιστάμενα κτίρια, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού (βλ. Πίνακα 1) και στα οποία είναι αδύνατη η συμμόρφωση με τις τιμές του Πίνακα 5: α) το μέγιστο μήκος οριζόντιας όδευσης μη περιλαμβανομένων τυχόν αδιέξοδων τμημάτων, επιτρέπεται να υπολογίζεται στα 2/3 επί της οριζόμενης τιμής εφόσον όλες οι πόρτες του ορόφου είναι αυτοκλειόμενες και επιπροσθέτως, τοποθετούνται ενδιάμεσες πυράντοχες πόρτες που διαθέτουν διαφανή υαλοπίνακα (visionpanel), με δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 30 min, ανά διαστήματα που δεν υπερβαίνουν το ήμισυ των τιμών του Πίνακα 5 (Σχήμα 7)...". αναφέρει η εγκύκλιος 1 "Στην περίπτωση κτιρίων μελετημένων με το π.δ. 71/88 στα οποία συντάσσεται μελέτη πυροπροστασίας με το π.δ. 41/18, η απαίτηση ή μη τοποθέτησης ενδιάμεσης πυράντοχης πόρτας με διαφανή υαλοπίνακα προκύπτει όταν τα 2/3 της πραγματικής απροστάτευτης απόστασης της αρχικής μελέτης υπερβαίνουν την οριζόμενη τιμή του πίνακα 5. Εφόσον απαιτείται η τοποθέτηση ενδιάμεσων θυρών, τότε το μήκος που ελέγχεται από το πιο απομακρυσμένο σημείο μέχρι την πρώτη ενδιάμεση θύρα, καθώς και τα επόμενα μήκη μεταξύ των ενδιάμεσων θυρών μέχρι και την έξοδο κινδύνου υπολογίζονται στο ήμισυ της οριζόμενης τιμής του πίνακα 5.". Αναφέρει το ΠΔ: "Όροφος εκκένωσης: Ο όροφος του κτιρίου που περιλαμβάνει τελικές εξόδους οι οποίες οδηγούν σε ασφαλή υπαίθριο χώρο. Για τις ανάγκες του παρόντος κανονισμού, θεωρείται ότι κάθε αυτοτελές κτίριο διαθέτει έναν μόνο όροφο εκκένωσης, ο οποίος ορίζεται σαφώς στη μελέτη πυροπροστασίας ακόμα και στην περίπτωση που λόγω μορφολογίας του εδάφους είναι δυνατή η εκκένωση ορόφων του σε περισσότερα του ενός επίπεδα", αναφέρει η εγκύκλιος "Στην περίπτωση κτιρίων με περισσότερους του ενός ορόφους, στα οποία οι όροφοι είναι διαχωρισμένοι και εκκενώνονται οριζόντια σε διαφορετικό επίπεδο εκκένωσης λόγω κλίσης εδάφους, οι όροφοι αυτοί μπορούν να εξεταστούν ανεξάρτητα για την εφαρμογή των ορίων πυροδιαμερισματοποίησης και λοιπών απαιτήσεων του κανονισμού, πλην του δείκτη πυραντίστασης των κρίσιμων φερόντων δομικών στοιχείων τα οποία θα έχουν τον δείκτη που αντιστοιχεί στο συνολικό ύψος του κτιρίου. Τα ανωτέρω ισχύουν ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων αυτών, μέσω πυροπροστατευμένων κλιμακοστασίων, όμως θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος αριθμός εξόδων κινδύνου – τελικών εξόδων στον εκάστοτε όροφο εκκένωσης". Προφανώς το ΠΔ είναι ισχυρότερο της εγκυκλίου, αλλά άμα η εγκύκλιος λέει άλλα (κ πιο λογικά από το ΠΔ), δεν είναι και το καλύτερο...
  14. καλησπέρα, δυστυχώς οι απαιτήσεις ποικίλουν από γραφείο πυρασφάλειας σε γραφείο και από αξιωματικό σε αξιωματικό, ανάλογα με τη γνώση του στο θέμα. γενικά, δεν το ψάχνουν τόσο πολύ γιατί δεν έχουν τις γνώσεις. στην περίπτωσή σου το ορθό είναι το παροχικό καλώδιο του πυροσβεστικού να φτάνει στον υποπίνακα/ πίνακα του πυροσβεστικού και προφανώς πάντα συνδεδεμένο με τη γεννήτρια. δλδ το πυροσβεστικό πάντα να μπορεί να εργαστεί. αν χρειάζεσαι διευκρίνιση επ' αυτού ή έγγραφη απάντηση καλύτερα να καταθέσεις ερώτημα στη μουρούζη στο αρχηγείο, στο τμήμα νομοθεσίας. πάντως συνηθίζεται πυροσβεστικό με δίδυμες ηλεκτροκίνητες και η/ζ σε ξενοδοχεία, ειδικά σε παλαιότερες εγκεκριμένες μελέτες. που σύμφωνα με την πυρ.διατ.15/2014 ισχύουν κ τροποποιούνται κανονικά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.